Att läsa snabbt och långsamt - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

 Litteraturblogg Linda Odén 

Att läsa snabbt och långsamt

Bok-
presentation:
En kärlekshandling
Författar-
presentation:
Jeffrey Eugenides

Det startade en debatt på Litteraturmagazinets Facebooksida (nu importerad till kommentarstråden här nedanför) om huruvida det är bäst att läsa snabbt eller långsamt. Är det ens möjligt att läsa snabbt och komma ihåg det lästa, eller krävs det lågt lästempo för att man ska ha tid till eftertanke?

Jag brukar ofta säga till mina elever att snabbast inte alltid är bäst. Inte om det betyder fort och fel eller fort och slarvigt. När det gäller läsning och lästempo är jag dock övertygad om att det går att träna upp sin läshastighet så att snabbt faktiskt inte betyder slarvigt, utan helt enkelt snabbare men lika bra, eller kanske till och med bättre. Den som tränar blir helt enkelt skickligare, på samma sätt som en idrottare som tränar mycket blir det.

Mina elever hävdar ofta att de har lässvårigheter när det egentligen handlar om läsovana. Observera att jag inte vill jämföra läsovana med dyslexi eller på något sätt förringa de svårigheter med läsning som vissa har, men de flesta som säger sig ha svårt att läsa har inte dyslexi. Jag brukar jämföra med om jag skulle bestämma mig för att springa en mil. Då hade jag inte inlett med att springa hela sträckan, då jag troligen skulle bli allt för trött och kanske inte hade testat att springa en enda gång till. Jag var ju inte bra på det, så varför fortsätta. Om jag istället hade sprungit en kort sträcka från början och långsamt ökat dessa hade jag troligen kunnat springa en mil efter några månader.

Är det då bättre att läsa snabbt? Nej, det tycker jag inte, men t.ex. studier blir mycket lättare. Jag hade aldrig fixat universitetets litteraturstudier om jag inte hade utvecklar min läsning. Ibland handlade det självklart om att skumma, men att läsa snabbt och att skumma är definitivt inte samma sak. Att skumma är att missa viktiga detaljer, men det skulle jag inte säga att jag gör när jag läser.

Men kräver inte vissa böcker en långsam läsning? Jo, visst är det så, men jag skulle inte vilja förenkla det genom att säga att bra böcker kräver ett långsamt tempo, medan de sämre titlarna går snabbt att läsa. Jag läste till exempel min första bok av P O Enquist i sommar i ett rasande tempo och missade inga av de synnerligen egocentriska och irriterande formuleringarna. På samma sätt går det utmärkt att läsa Kerstin Ekman snabbt, men då av en helt annan anledning. Ekmans texter har helt enkelt flyt. Poesi däremot går inte att läsa snabbt, det håller jag definitivt med om. Där behöver jag hitta min röst i huvudet och läsa texterna högt för mig själv.

Jag skulle inte heller förenkla det genom att säga att bra böcker går snabbt att läsa, medan dåliga böcker är sega att ta sig igenom. Jag har länge hållt på med Jeffrey Eugenides bok The Marriage Plot (En kärlekshandling) och den kräver vansinnigt mycket tid. Ändå tycker jag väldigt mycket om den. Vissa böcker avnjuts bäst i små portioner. Andra böcker jag tycker om kan jag läsa på några timmar och ibland drabbas av en rejäl tomhet för att boken tagit slut för snabbt. Det är den stora nackdelen med att läsa snabbt.

Jag läser många böcker och inte bara för att jag läser snabbt, utan också för att jag lägger mycket tid på min läsning. Det är helt enkelt mitt största intresse och ju mer jag läser desto längre blir min läslista. Det kan tyckas konstigt, men jag hittar nya böcker hela tiden. Det kan vara en ny författare som jag vill läsa mer av, eller en författare som liknar en jag redan läst och gillat. Även om den som läst flest böcker vid livets slut inte vinner, får den i alla fall en hel del trevliga läsupplevelser till livs.


Avdelning: Taggar: #läsning #lästempo
7 september 2013
Kommentar av Nobelgrottan

Jag håller med om att ”litteratur är på många sätt att likna vid musik”. Det går inte att lyssna Mahlers symfonier och Justin Bieber på samma sätt. Och det är inte bara en fråga om smak.

Jag tror mig ana en väsensskillnad mellan en läsare med läsvana och en van läsare (utan att lägga någon värdering i det).

Och helt apropå det att komma ihåg – när själva minnesprocessen tar formen av en retrospektiv prägel och eftersmak är en helt annan sak än förmåga att memorera [detaljer] i sig. Det sistnämna känns som att digitalisera tankeprocessen. Däri ligger skillnaden mellan att tillskansa sig en text och minnas (i bästa fall kan det handla om en gradskillnad).

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Jag förstår din tanke och nu hamnar vi farligt nära diskussionen om fin och ful litteratur. Håller dock med om att det inte så mycket handlar om att minnas, utan om att uppleva. Jag läste många klassiker som barn och är tämligen säker på att mitt nioåriga jag inte läste Utvandrarna på samma sätt som jag skulle göra nu. Att det var en del av min lästräning är jag däremot säker på.

8 september 2013
Kommentar av Nobelgrottan

Vad jag ville ha sagt är att olika typer av musik/texter ställer olika krav på oss. Lästempo är ett av dem.

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Olika sorts texter ställer helt klart olika sorters krav.

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Berit Juthberg
Det är ju precis tvärtom! Får jag läsa en spännande, gripande bok som är intressant blir jag ju nyfiken och vill ha reda på vad som händer här näst så fort som möjligt och då tar jag ju oxå till mig vad jag läser. Jag tycker det är meningslöst att inte få läsa alltihop i ett för DÅ hinner jag ju glömma vad jag läste sist och det blir inte alls lika givande.
8 september 2013
Kommentar av Fredrik Fagerberg

Jo det är klart, finner man en fängslande historia såsom du beskriver blir Läsandet troligtvis en hel del enklare. Jag hävdar att det kan finnas olika orsaker till ens Läsintresse. En person som tränar sin kropp och lyfter vikter t.ex. måste i långa passager träna utan hopp om nya framsteg - för att behålla sina hittills tillskansade träningsvinster. På samma sätt fungerar Läsandet för Tankeprocessen. Det är också därför jag för frågan på tal. Att skumma sig igenom texter verkar ju ge mindre läskvalitet men har säkert sina fördelar i dess kognitiva processer. Upplevelsen tror jag har två aspekter - å ena sidan de vi upplever via sinnesförnimmelserna, å andra sidan de som bibehåller förmågan att Tänka vitalare.

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Det är skillnad på att läsa snabbt och att skumma för mig. Skumma är översiktsläsning som jag använder om jag bara behöver veta det viktigaste. Läser jag en bra bok skulle jag aldrig skumma, då läser jag bara snabbt. Eftertanke har jag tid till såväl under läsningen som mellan lässtunderna.

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Lotta Johansson
Jag läser också väldigt fort men kan å andra sidan gå och fundera på en bok ganska länge efteråt, även om jag läser annat under tiden. Ibland går jag också tillbaka och läser om vissa delar igen och på så vis kan få en ny känsla för boken.
8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Så kan jag också göra Lotta. Vissa böcker snurrar i huvudet länge. Jag viker också alltid hundöron (lite kontroversiellt kanske) för att kunna gå tillbaka och läsa väl valda stycken. Läsning är inte bara just den stund du sitter och läser en bok, utan så mycket mer.

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Linda Odén
Intressant! Jag läser snabbt och tror också att det handlar om viss träning. Jag skummar inte, om inte boken är dålig. Är det en tävling? Knappast, men läsning är mitt stora intresse som jag lägger mycket tid på. Tiden i kombination med snabb läsning gör att jag hinner läsa mer. Läser jag utan eftertanke? Det skulle jag inte vilja säga. Inte heller att det skulle vara finare att läsa långsamt, eller för den delen bättre att läsa snabbt. Tack för input, det får nog bli ett blogginlägg tror jag!
8 september 2013
Kommentar av Torgny Åström
Jag läser men ser också mkt konst. Ibland kan jag mycket hastigt ta in en utställning och även minnas den ganska bra. Som en slag orientering. Men vill jag Ta Del av ngn utställning måste i varje fall jag ta god tid på mig, mycket god tid. Ja just det God Tid. Så är det också med min läsning.
8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Jämförelsen med konst är intressant. Precis som då du läser en bok går det att gå tillbaka till en favorittavla och sedan fortsätta din färd runt utställningen. God tid är troligen subjektivt.

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Risto Andersson
Jag läser med tanke o det tar sin tid.
8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Vissa böcker kräver helt klart eftertanke. Poesi till exempel är i princip omöjligt att läsa snabbt. Att det skulle vara omöjligt att läsa snabbt och samtidigt läsa med tanke hsr jag dock svårt att se.

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Fredrik Fagerberg
Har alltid undrat över hur en person som läser klart en bok på en dag lyckas komma ihåg allt som stod i den. Läsandet som en slags Tävling kan ju inte vara så givande. När jag gick på mellanstadiet hade vi förvisso en bokläsartävling i klassen, men där blev vi också förhörda på vad boken handlade om. Vi fick inte låna böcker av samma författare eller enbart bilderböcker och lättlästa. Sant är att den som läser mycket texter blir snabbare med tiden och plockar upp väsentliga detaljer ur dem bättre. -Men är det här verkligen ett sätt att Läsa. Jag tycker det snarare förefaller vara att Tillskansa sig en text. Nyansen är att i ena fallet ger man sig själv en möjlighet att gå till botten med den Tanke som utgör bokens innehåll, och i andra fallet strävar man efter att tillryggalägga sig några enstaka poänger ur ett innehåll.
8 september 2013
Kommentar av Linus

Hej Fredrik, Modern hjärnforskning motbeivsar att hjärnan fungerar så som du antyder - att den blir "full" och att man - ju mer man läser - ju mindre kommer man ihåg eller tar till sig av det man läser. Det är precis tvärt om - ju mer man läser ju bättre blir hjärnan på att tillägna sig, bearbeta och minnas det man läser.

8 september 2013
Kommentar av Jonathan Desecrated Marklund

Jag läser i genomsnitt 100 sidor i timmen vid vanligt tempo. Jag har också tränat speed reading och sist jag tog ett test läste jag 647 ord i minuten. Men jag förstår precis vad du menar. Ibland hittar man en bra bok, med bra språk, som förtjänar att läsas långsamt. Att speed-läsa poesi är inte lika tillfredsställande som att läsa det högt. Ibland hittar man till och med en bok där man läser några enstaka sidor, lägger ifrån sig boken och sen spenderar någon timme med att tänka över det man nyss läst.

8 september 2013
Kommentar av Fredrik Fagerberg

Linus: "..Modern hjärnforskning.." -Vilken forsking menar du då? Det är tyvärr alltför vanligt att haspla ur sig påståenden om forskningar hit och dit. Det kanske är som du säger - och som jag också påpekar - att övning ger färdighet såväl för Kropp som Knopp. Jonathan: Vi har alla, olika vanor såklart, och jag ber om ursäkt för att jag inte riktigt kan förstå värdet av den sortens Textkonsumtion. Linda: Din Lässtil är nog inte ovanlig skulle jag tro. Men för mig är den tämligen förfärlig, men jag har heller inte Litteratur som profit. Ignorance is a bliss.

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Så vad du menar Fredrik är att jag skulle läsa snabbt för att på något sätt tjäna på det? Med tanke på att jag skriver om böcker utan profit och började skriva här på Litteraturmagazinet i går  har jag i så fall satsat på just det här sedan jag var ungefär 7 år. Det var någonstans då som jag började sluka böcker. Då läste jag också om böcker hur många gånger som helst och dessa böcker kunde jag nästan utantill. Jag kan fortfarande komma ihåg formuleringar från mina favoriter och återvänder ibland till dem på samma sätt som jag återvänder till en favoritsång. Litteratur är på många sätt att likna vid musik. Att det skulle vara förfärligt att läsa snabbt och mycket får du gärna förklara. Jag väljer till exempel nästan alltid en bok framför tv för att få mer lästid och därmed hinna läsa fler böcker.

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Emma Kreü

Håller med dig, det krävs träning för att komma upp i tempo - samt för att kunna avgöra när man ska använda de olika teknikerna.

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Läsambassadören Johan Unenge skrev väl en text här om vikten av att träna läsning på samma sätt som man tränar idrott. Få som gör det tyvärr. I alla fall läser vi sämre och sämre.

8 september 2013
Skriv svar
Osignerad kommentar

För mig är det rätt givet att man läser med olika hastighet vid olika tillfällen. Det är dock inte så att dålig bok resp bra bok ger eller framkallar snabb eller långsam läsning. Det beror lite på hur situationen runtomkring är; om jag är pigg eller stressad, om jag behöver läsa till viss dag (bokcirkel tex) eller om jag läser flera böcker samtidigt. Det beror också lite på texten. Somligt vill jag läsa fort, annat vill jag läsa långsamt. Det är inte märkvärdigare än så.

Och jag håller absolut med Linda i det hon säger; mycket läsande ger snabb lästakt och med det många fördelar.

8 september 2013
Kommentar av M / En bok om dagen

Den osignerade kommentaren skulle komma från mig, Maud på En bok om dagen.

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

"Det är inte märkvärdigare än så", nej du har nog rätt i det det Maud!

8 september 2013
Skriv svar
Kommentar av Malin C

På tal om att haspla ur sig forskning... men när det gäller läsförståelse sägs det att hjärnan ofta är snabbare än vår lästakt. Läser man för långsamt blir hjärnan uttråkad och börjar tänka på annat - alltså minns vi mindre av boken. När man övar upp sin läshastighet är det enklare för hjärnan att fokusera.

En snabbare läshastighet borde därför tyda på att man också minns mer av boken. (då tänker jag inte på att "skumma" förstås, det är en annan typ av läsning)

Att öva upp sin läshastigehet är jätteviktigt!

8 september 2013
Redaktionens kommentar av Linda Odén

Det är definitivt viktigt med läshastighet och de lästester vi gör i skolan visar på ett samband mellan hög läshastighet och god läsförståelse. Om man tror på Stanine vill säga. Känner igen det där med attt börja tänka på annat när jag läser för långsamt, eller för den delen en tråkig text.

8 september 2013
Skriv svar
litteraturmagazinet.blogentry_194960.comments
 

I det tysta

Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.

 

Tack för den här tiden!


Kommentera
 

Bokgeografi Frankrike

Bok-
presentation:
No och jag
Författar-
presentation:
Delphine de Vigan
Pocket
Finns i lager, 62 kr

Bokgeografi Frankrike

Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.


Taggar: #Bokgeografi #boktips
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Bokgeografi startar på tisdag

Bokgeografi startar på tisdag

Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser"

Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.


Taggar: #Bokgeografi
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Vad formar din identitet?

Vad formar din identitet?

När det väl blev dags att läsa Levys bok under en litteraturkurs var den helt borta"

En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Why Be Happy When You Could Be Normal?
Författar-
presentation:
Jeanette Winterson

Drottningen av börjor

Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.


Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den bästa dagen är en dag av törst
Författar-
presentation:
Jessica Kolterjahn
Utg.år: 2013

Bokbloggarnas litteraturpris

Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
Kommentera
 

Bok-
presentation:
En halv gul sol
Författar-
presentation:
Chimamanda Ngozi Adichie
Pocket
Finns i lager, 73 kr

En favoritbok blir film del 2

Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.


Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
A Long Way Down
Författar-
presentation:
Nick Hornby

En favoritbok blir film

En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.

A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.

Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.

Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva.  Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.

Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.


Taggar: #film
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Äntligen!

Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.


Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Mannen utan hjärta
Författar-
presentation:
Åsa Träff

En trio deckare

I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.


Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Kommentera
 

Läsutmaningar 2014

Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.


Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Åren i Paris
Författar-
presentation:
Paula McLain
Utg.år: 2013

En sista sammanställning

Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.


Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Om att utmana sina bekvämlighetszoner

Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Nu tar e-böckerna över

Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 7 kommentarer
 

2014 blir ett bättre år

2014 blir ett bättre år

Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Kommentera
 

Vem var Joss Moody?

På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Män, kvinnor eller både och...

Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 1 kommentarer

Sök i bloggen

 

Läser just nu

Nyckeln

av Mats Strandberg
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasium...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

Inget allvarligt

av Justine Lévy
"Rökning dödar. Visst. Det gör livet också." Louise och Adrien ha...

Favoritböcker

Norwegian wood

av Haruki Murakami
Toru hör en skramlig version av beatleslåten Norweg...

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg
Arvid och Lydia träffas som unga, under en tid då k...

Mina drömmars stad

av Per Anders Fogelström
Året är 1860 då Henning kommer till staden ha...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

Presidentens hustru

av Curtis Sittenfeld
När Alice möter den festglade Charlie faller hon till sin egen fö...

Busters öron

av Maria Ernestam
Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer t...

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

av Bodil Malmsten
''Tack och lov för Bodil Malmsten! /.../ Nu kommer hennes första ...

Åren i Paris

av Paula McLain
Hadley är 29 när hon möter den åtta år yngre Ernest Hemingway. De...

Sommarljus

av Jón Kalman Stefánsson
Vinnare av det stora isländska litteraturpriset 2005, nominerad t...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

Mannen och pojken

av Tony Parsons
Harry Silver är mannen som har allt: en vacker hustru, en underba...

Okänt offer

av Tana French
När poliskommissarie Cassie Maddox kallas till en mordplats upptä...

Artighetsreglerna

av Amor Towles
Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar lär Katey och hennes vä...

När gud var en kanin

av Sarah Winman
Den här prisbelönta, bästsäljande romanen berättar historien om e...

Vill läsa

Stadsfjäril : Barcelona noir

av Malin Roca Ahlgren
Barcelona har två världar. En vacker, som turisterna känner och ä...

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka
Året är 1942. En kvinna stannar till utanför postkontoret i Berke...

Spring så fort du kan

av Sofia Nordin
"Det var feberns fel att jag hamnade här. I en glänta i skogen, m...

Silverpojken

av Kristina Ohlsson
En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön, men lämnar in...

Min pappa Ann-Christine

av Ester Roxberg
År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut...

Den blinde mannens trädgård

av Nadeem Aslam
När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afgh...

Imorgon är allt som vanligt

av Lina Stoltz
Lillan, eller Lilian som hon egentligen heter, har en mamma som i...

Halvblodsblues

av Esi Edugyan
Vännerna Sid och Chip har 1939 tagit sig från Baltimore till Berl...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...

Något att hålla fast vid

av Alexander Maksik
Under den bländande solen på en grekisk semesterö erbjuder den un...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Läst 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

av Åsa Asptjärn
I en sanslöst uppfriskande debut med lika delar skratt och svärta...

Vårt gemensamma liv

av Anna Schulze
Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara h...

Why Be Happy When You Could Be Normal?

av Jeanette Winterson
Presents the story of an adopted child, and the thwarted giantess...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB