Linda Odén - "enligt O" - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Linda Odén 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

I det tysta

Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.

 

Tack för den här tiden!


26 januari 2014
Profil: Linda Odén
 
Kommentera
 

Bokgeografi Frankrike

Bok-
presentation:
No och jag
Författar-
presentation:
Delphine de Vigan
En ovärdig dotter
Justine Lévy
Jag älskade honom
Anna Gavalda
Sophies historia
Jojo Moyes
Dagarna med farmor
Frédérique Deghelt

Bokgeografi Frankrike

Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.

Jag vet egentligen inte när jag blev så förtjust i fransk litteratur, men det jag vet är att det var genom filmer som mitt intresse väcktes. Idag lägger jag därför fokus på såväl böcker som filmer.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Frankrike eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag läste nyss Sophies historia av Jojo Moyes, som till viss del utspelar sig i Frankrike. Nu var det visserligen inte de delarna jag gillade bäst, men det är en trevlig bok. En fransk pärla är Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt. Som en fransk film är Justine Lévys En ovärdig dotter. Mycket prat, mycket fokus på relationer och mycket svärta.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Frankrike. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag är svag för Anna Gavalda och älskar hennes lågmälda och avskalade berättande och de udda personligheterna. Bäst tycker jag om den väldigt fina Jag älskade honom. En annan favorit är Delphine de Vigan som bland annat skrivit fantastiska No och jag.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Frankrike, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har faktiskt aldrig läst något av Fred Vargas, men jag är nyfiken på hennes deckare. Konstigt nog har det aldrig blivit av att jag läst någon av dem, men kan absolut tänka mig att läsa Budbäraren.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Frankrike.

OM jag vill! Jag absolut älskar fransk film och när det är filmfestival i Göteborg väljer jag alltid minst en sådan som jag inte sällan ser ensam. En av de mest minnesvärda filmfestivalbesök var då jag såg Marius och Jeannnette av Robert Guédiguian en tidig söndagsmorgon på fantastiska Draken. Det var sent 90-tal och Front National var som störst. I kvarteret i Marseille som filmen utspelar sig i blir en man utslängd av sin fru för att han röstat på Le Pen. Birollerna är det som gör den här filmen, men även huvudrollsinnehavarna är fantastiska. En typiskt fransk babblig film.

Förra året såg vi en lika fantastisk, men väldigt hemsk film med Guillaume Canet som också är med i fina Tillsammans är man mindre ensam. I Une vie meilleure spelar han Yann som drömmer om en egen restaurang och när han träffar Nadia bestämmer de sig för att tillsammans renovera en fallfärdig byggnad för att förverkliga sin dröm. Det blir inte alls som de tänkt sig. Nattsvart och fantastisk. Jag grät floder.

Annars går det inte att skriva om fransk film utan att nämna Amelie från Montmartre. Inledningen är lysnade och jag har använt den med eleverna flera gånger. Ett antal människor presenteras genom att berättaren talar om vad de tycker om och vad de inte tycker om. Härligt absurt. En fantastisk film.

 

Vilka är dina franska favoriter? Tipsa gärna i en kommentar eller kanske i ett blogginlägg.


Taggar: #Bokgeografi #boktips
2014-01-14
Profil: Linda Odén
 
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Vad formar din identitet?

Vad formar din identitet?

När det väl blev dags att läsa Levys bok under en litteraturkurs var den helt borta"

En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.

Bokbabbel skrev i veckan om ordet pocketskammen, som hon definierar på följande sätt:

pocketskam s. -men. Känslan man upplever när en bok man köpte som inbunden men ännu inte hunnit läsa utkommer i (billigare) pocket.

 

Jag drabbas ganska ofta av pocketskammen måste jag erkänna. Jag köper en bok så fort den kommit ut, tänker läsa den bums och så kommer något annat emellan. När det gäller Fruit of the lemon drabbades jag inte av någon sådan, då boken var en pocket, men däremot av en annan skam som skulle kunna benämnas bokhögsskammen. När det väl blev dags att läsa Levys bok under en litteraturkurs var den helt borta. Jag letade, letade och letade, men fick till slut köpa en e-bok.

Var det då värt det? Det tycker jag. Fruit of the lemon är en intressant bok om Faith som bor i Storbritannien, men har föräldrar från Jamaica. Hon känner sig brittisk, men märker att hon ibland behandlas annorlunda på grund av sin hudfärg. Hennes bror menar att hon sviker de sina då hon bor i ett hus med tre britter och drömmer om ett jobb på BBC där inna andra färgade finns. När föräldrarna berättar att de tänker flytta tillbaka till Jamaica blir Faith minst sagt upprörd. Är det verkligen deras hemland?

Fruit of the lemon utspelar sig i Storbritannien och Jamaica, för av en slump blir det nämligen så att Faith hamnar där och inte hennes föräldrar. Det här är en mycket läsvärd bok om identitet och vad som egentligen formar oss.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
2014-01-13
Profil: Linda Odén
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bokgeografi startar på tisdag

Bokgeografi startar på tisdag

Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser"

Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.

Grundtanken är att presentera författare och böcker från olika länder, men också författare och böcker som på något sätt har anknytning till olika länder. Det finns många författare som är födda i ett land, men uppvuxna i ett annat och författare som är födda av föräldrar från ett land och därmed har anknytning dit. Jag tänker att det går att tänja på gränserna lite för att kunna få med även för oss riktigt ovanliga litteraturländer. När det gäller böcker så kan det vara minst lika intressant med tips på böcker som utspelar sig i olika länder, trots att författaren är från ett helt annat land. Målet är att vidga vyerna och självklart att få många bra boktips. Det är också fritt fram att tipsa om andra kulturella företeelser som filmer, konst, teaterpjäser eller musik, för att få en bredare bild av landet eller staden i fråga.

Varje vecka ges följande utmaningar:

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i landet/staden eller är skriven av en författare med anknytning dit.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till landet/staden. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet/staden, som du inte läst, men är nyfiken på.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från landet/staden.

 

På tisdag kommer det första inlägget med titeln Bokgeografi och jag börjar med ett litteraturland som ligger mig varmt om hjärtat.


Taggar: #Bokgeografi
12 januari 2014
Profil: Linda Odén
 
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Why Be Happy When You Could Be Normal?
Författar-
presentation:
Jeanette Winterson
The Woman In Black : Film Tie-In
Susan Hill
Pocket
134 kr
Låt vargarna komma
Carol Rifka Brunt
Danskt band
212 kr
Pocket
66 kr

Drottningen av börjor

Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.

Jag börjar på bok efter bok. Läser kanske 50 sidor, men hinner aldrig vila i nuet. Av någon anledning (sällan att boken är dålig) hittar jag en ny bok jag vill läsa och börjar på den. Just nu är jag mitt inne i 10 böcker och det är minst sagt sådär. När det blir så där kaotiskt behöver jag en lista. Och fy på mig om jag inte följer den.

Why be happy when you could be normal av Jeanette Winterson var månadens Bokbubblarbok. Då jag missade mötet i torsdags "glömde" jag också att läsa de sista 50 sidorna. Skärpning!

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt är mitt val som bokklubbsbok i min mer vininfluerade bokklubb Bokbruttorna. Dags att läsa mer än de första 20 sidorna. Eller börja om.

På torsdag ska jag lämna in en presentation av ett projekt kring Othello i kursen Engelska 5. Dags att läsa vidare och det snabbt.

The Woman in black av Susan Hill ligger bortglömd i min handväska. Inte bra.

På jobbet läser jag både Dagens katastrofer av Cilla Jackert och Slam av Nick Hornby. Ni hör ju hur splittrad jag är. Två böcker ska alltså läsas vid de få tillfällen (läs typ aldrig) då jag faktiskt hinner läsa.

Sedan är det de bortglömda Inget allvarligt av Justine Lévy, som jag nästan läst ut och Nyckeln som jag knappt börjat med. Sedan har vi Polis av Jo Nesbø som jag gillar skarpt, men ändå inte lyckats läsa ut, trots att jag försökt två gånger.

Vad gör då en storläsare när hon håller på med nio böcker? Börjar läsa en tionde självklart. Alltså började jag läsa Vårt gemensamma liv av Anna Schulze. Helt logiskt.

Tror ni att det går att få ersättning för "vård av bokhögar"? VAB som VAB tänker jag.


Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
2014-01-12
Profil: Linda Odén
 
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den bästa dagen är en dag av törst
Författar-
presentation:
Jessica Kolterjahn
Utg.år: 2013
Förr eller senare exploderar jag
John Green
Häftad
190 kr
Pocket
84 kr
CD-skiva
203 kr
Vägen mot Bålberget
Therése Söderlind
Pocket
69 kr

Bokbloggarnas litteraturpris

Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.

Totalt nominerades 133 titlar av 64 bokbloggare. Av dessa har de tio med flest antal röster valts ut och en jury tar över bedömningen. Meningen är att jag ska välja tre av de tio titlarna och för att kunna göra en rättvis bedömning vill jag läsa helst alla, men i alla fall fler än de sex jag läst hittills. Först på tur står Låt vargarna komma av Carol Rifke Brunt.

Jessica Kolterjahn – Den bästa dagen är en dag av törst (Forum)
Sara Lövestam – Hjärta av jazz (Piratförlaget)
Mikael Fant – Vattnet i mars (Piratförlaget)
John Green – Förr eller senare exploderar jag (Bonnier Carlsen)
Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden (Norstedts)
Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen (Norstedts)
Lena Andersson – Egenmäktigt förfarande (Natur & kultur)
Carol Rifka Brunt – Låt vargarna komma (X Publishing)
Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg – Nyckeln (Rabén & Sjögren)
Therese Söderlind – Vägen mot Bålberget (Wahlström & Widstrand)

 

Vinnaren offentliggörs i början av februari.Tidigare vinnare av priset är:

2010 – Vyssan lull av Carin Gerhardsson.
2011 – Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
2012 – Torka aldrig tårar utan handskar:1. Kärleken av Jonas Gardell


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
11 januari 2014
Profil: Linda Odén
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
En halv gul sol
Författar-
presentation:
Chimamanda Ngozi Adichie

En favoritbok blir film del 2

Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.

Chimamanda Ngozi Adichies bok En halv gul sol gavs ut i Sverige 2007. Det var hennes andra bok, men mitt möte med en författare som snart blev en stor favorit. Boken handlar om den självständiga staten Biafra som fanns under en kort period mellan 6 juli 1967 och 15 januari 1970.  landet erkändes av få andra stater och många skulle säga att Biafra helt enkel var och är en del av Nigeria. En del där det kristna igbofolket levde.

I En halv gul sol får vi följa med till ett Biafra där livet är minst sagt hårt. Vem minns inte biafra-barnen, symbolen för de svältande afrikanska barnen. Vi får en historielektion som är väldigt intressant och välskriven. Tvillingarna Olanna och Kainene står i centrum. De är minst sagt olika och deras olikheter visar sig på många sätt. Olanna är den som, tillsammans med sin man Oneigbo, fungerar som huvudperson.

När En halv gul sol nu blivit film spelar Olanna av Thandie Newton, ett val som kritiserades då Newton visserligen har en mor från Zimbabwe, men en brittisk far. Ett populistiskt val menade många och det påpekades dessutom att hon inte såg ut att vara igbo. Jag tycker att Newton är en riktigt bra skådespelerska, men kan till viss del förstå kritiken. Odenigbo spelas av Chiwetel Ejiofor, som har nigerianska förldrar, men är uppvuxen i Storbritannien.

Jag måste säga att jag är riktigt spänd på att se filmatiseringen av denna fantastiska bok och hoppas få möjlighet att göra det under Göteborgs Internationella Filmfestival. Om det inte blir så hoppas jag verkligen att den får vanlig premiär efter festivalen. Tyvärr verkar det vara en riktig festivalfilm, den hade premiär på Toronto International Filmfestival i augusti, men det betyder ju inte att den inte hittar ut till biograferna här.


Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival

10 januari 2014
Profil: Linda Odén
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer

En favoritbok blir film

2014-01-09

Äntligen!

8 januari 2014

En trio deckare

2014-01-07

Läsutmaningar 2014

2014-01-06

Boktolvan 2014

2014-01-05

Vårens böcker enligt O

2014-01-04

En sista sammanställning

2014-01-03

Om att utmana sina bekvämlighetszoner

2014-01-03

Minst 25 länder 2014

2014-01-03

Nu tar e-böckerna över

2014-01-02

Män, kvinnor eller både och...

2014-01-02

Vem var Joss Moody?

2014-01-01

Bästa läsupplevelserna 2013

2014-01-01

2014 blir ett bättre år

2013-12-31

En riktig brain-fucker

2013-12-31

Att leva efter klockan?

2013-12-30

En viktig historielektion

2013-12-29

Torka varje tår

2013-12-28

Boye ett år i Berlin

2013-12-28

Vi måste våga prata om det

27 december 2013

En fantastisk bok som berör

2013-12-27

Ge mig arsenik

2013-12-26

Några nötter att klura på

2013-12-25

Jag är inte besviken

2013-12-25

En riktigt god jul

24 december 2013

Dags för julefrid

2013-12-24

Klick, klick, klicketiklick

2013-12-23

En av årets bästa

2013-12-23

Boktips till kräsen läsare

22 december 2013

En bok om det fula

2013-12-22

Bokbloggare mot rasism

2013-12-21

Julig fredagsenkät

20 december 2013

Den svåra tvåan

2013-12-20

Jag biter i apelsiner

19 december 2013

Nu snackar vi

18 december 2013

Snälla tomten ge mig...

2013-12-17

Förlåt mig Scarlett Bailey

2013-12-16

Med sig själv i centrum

15 december 2013

När barnen är borta

14 december 2013

Med juleljus i massor

2013-12-13

En bok jag nästan missade

2013-12-12

Drömmen om riktigt små vänner

2013-12-11

En bok i två delar

2013-12-11

Två noveller, två liv

2013-12-10

Tankar om Paradis

2013-12-10

Med de ovanligt vanliga i fokus

2013-12-10

Novellvåg till Munros ära

2013-12-10

Om kärleken till hårda paket

2013-12-09

Älskade Hemingway

2013-12-08

Om litterära fördomar

7 december 2013

Möt Otto Ullman

2013-12-07

Dags för ännu ett litteraturpris

6 december 2013

Böcker som inte passar mig

6 december 2013

Där satt den Ove, förlåt Fredrik

2013-12-05

Om en pappa

4 december 2013

Nu krävs nytänk

3 december 2013

Bäst 2013

2013-12-03

Chick-lit eller shit-lit?

2 december 2013

Det bidde en tummetott

2013-12-02

Berättelser från Engelsfors

30 november 2013

Vi förgyller december

30 november 2013

Amal i mitt hjärta

30 november 2013

Äntligen fredag

29 november 2013

Böcker jag kanske läst

2013-11-28

En brevroman som förvirrar

27 november 2013

Jag utvärderar i december

26 november 2013

Fler böcker att läsa

25 november 2013

Vem får Augustpriset?

2013-11-25

En annorlunda hundkompis

2013-11-25

En styck segerintervju

24 november 2013

En mycket märklig historia

2013-11-24

Grattis Christoffer!

23 november 2013

Hejdå till lästiden

23 november 2013

En välkommen lillasyster

22 november 2013

Fredag betyder enkät

22 november 2013

Med språket i fokus

2013-11-22

Extremt långsam läsupplevelse

2013-11-21

En vinnare som förändrar allt

2013-11-20

När inget är som det verkar

2013-11-19

När gick det egentligen snett?

2013-11-18

Ett samhälle jag inte vill ha

17 november 2013

Recept för läslust

2013-11-17

Dags att uppdatera listorna!

2013-11-16

Rörande om kärlek

16 november 2013

Fredagsenkät enligt Viktoria

15 november 2013

Knappast ett parti som andra

2013-11-15

Det dystra livet runt 40

2013-11-14

Mitt i en isstorm

2013-11-13

En mycket annorlunda bok

2013-11-12

En lång natt i hallen

2013-11-11

Ett par novelldroppar

10 november 2013

Osentimentalt om adoption

2013-11-10

Bubblat om Hattie

9 november 2013

Böckerna som försvann

8 november 2013

Mjukstartar lite

7 november 2013

Ett hissnande äventyr

2013-11-06

Mina bibliotek

2013-11-05

En annorlunda tvåa

2013-11-04

Novembermörkerläsning

2013-11-04

En enkät om läsvanor

2013-11-03

En trevlig bekantskap

2013-11-03

En oas för litteraturälskare

2013-11-02

Konsten att minnas

2013-11-02

Vem är Lex?

2013-11-01

Broccolisoppa enligt O

31 oktober 2013

Det här berör inte mig

2013-10-31

Kristina Ohlsson får barnens romanpris

30 oktober 2013

De nominerade till årets kriminalroman

30 oktober 2013

Varje ord, varje tweet räknas

2013-10-30

Att resa med böcker

2013-10-29

En flanör berättar

2013-10-28

En släktkrönika från Texas

2013-10-28

Taiye Selasi läser högt

2013-10-27

En rocktjärna gör entré

27 oktober 2013

Vad är kärlek?

2013-10-27

Med huvudet fullt av tankar

26 oktober 2013

Stockholm Literature på Moderna Museet

2013-10-25

Varje recept bygger på en berättelse

2013-10-24

Kim Thúy på Litteraturhuset i Göteborg

2013-10-23

Per Olov Enquist, check!

2013-10-22

Note to self

21 oktober 2013

Och de nominerade är...

21 oktober 2013

Bok för nästan vuxna

2013-10-21

Snart dags för August

2013-10-20

Vem är din bloggfadder?

19 oktober 2013

I helgen läser jag

2013-10-19

Grand final i skojarbranschen

2013-10-18

Forma Books Blog Award 2013

17 oktober 2013

Bodil i mitt hjärta

2013-10-17

Några tips till Englund: De hetaste kandidaterna till stol nummer 11

16 oktober 2013

Vinnaren av Man Booker Prize 2013

15 oktober 2013

Att blanda högt och lågt

2013-10-16

Dags att nominera din favorit

2013-10-15

Varför hösten är skit

14 oktober 2013

Inte Troppers bästa

2013-10-14

Ulf Linde avliden

13 oktober 2013

Vem var doktor Glas?

2013-10-13

Nanna for president

13 oktober 2013

Henriksson är doktor Glas

2013-10-12

Tydligen har jag ändrat mig

12 oktober 2013

Från aperitif till katastrof

2013-10-11

Mina halvlästa kandidater

2013-10-10

This bird has flown

2013-10-09

Läser någon böckerna då?

8 oktober 2013

Amerikanskans vackraste ord

2013-10-9

Skåda in i glaskulan

2013-10-08

Hur man botar en fanatiker

2013-10-08

Den svarta hunden

2013-10-07

Intensiv, men flyktig historia

2013-10-07

Hemlighetsmakeriet kring priset fascinerar

2013-10-06

Att vara en läsande förebild

2013-10-06

Detta är mitt namn

2013-10-05

Mina två bokklubbar

2013-10-04

En skicklig och viktig poet

2013-10-04

Två kvinnor och minst en sorg

3 oktober 2013

Förbereder för Nobelpriset

3 oktober 2013

En annorlunda följetong

2013-10-03

Konsten att börja om

2013-10-02

Ny bokfavorit för grabbarna O

30 september 2013

Något är ruttet i Sverige

29 september 2013

Ljuvlig lyrikroman för unga

2013-09-30

Vad händer i Fjärde riket?

2013-09-24

Möt Christin Ljungqvist

2013-09-23

Möt Christoffer Carlsson

2013-09-22

Möt Lisa och Johanna

2013-09-21

Intervju: Susanne Boll

2013-09-20

Livet är komplicerat

2013-09-19

Intervju: Valle Wigers

2013-09-19

På väg mot slutet

18 september 2013

En annorlunda debut

2013-09-18

Möt debutanten Jessica Johansson

2013-09-18

En lite för rörig historia

2013-09-17

Möt två modiga kvinnor

2013-09-16

Om att locka till läsning

2013-09-15

Min läsresa går vidare

2013-09-14

Lång från min far

2013-09-13

Om Cassiopeja och Casper

2013-09-12

Hur tänkte du nu O?

2013-09-11

En styck kort lista

10 september 2013

Klart vi ska börja spekulera

2013-09-10

Fin barnbok av skräckdrottning

2013-09-09

Att läsa snabbt och långsamt

2013-09-08

LitteraturMagazinet + enligt O = SANT

30 augusti 2013

Varje recept bygger på en berättelse

--

Bloggare: Linda Odén

"enligt O" - Tankar från en bokberoende

Linda Odén är en av Sveriges mest uppmärksammade och hyllade bokbloggare - känd från bloggen "enligt O" som 2012 utsågs till "Årets bästa bokblogg". Hon har bloggat sedan 2009 och älskar böcker och böckernas värld. Till vardags är hon lärare i svenska och engelska på en grundskola utanför Göteborg.

Linda skriver också läromedel i engelska för de elever som tycker att språk är svårt. Både på jobbet och på fritiden delar hon ut boktips till alla som önskar och alla andra också för den delen. Börjar allt för ofta en mening med ”jag läste just en bok som handlade om precis det…”

 Essäer 

"En enorm energi och en stillsam ilska som gick rakt in i hjärtat"

Linda Odén försöker alltid läsa Nobelpristagare, allrahelst om de är kvinnor. När Herta Müller fick priset för några år sedan blev Linda dock besviken. Müllers böcker tilltalade henne inte alls, men ändå gick hon och lyssnade när Nobelpristagerskan talade på Bokmässan 2011. Och kapitulerade totalt.

Läs mer ...

Sök i bloggen

 

Läser just nu

Nyckeln

av Mats Strandberg
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasium...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

Inget allvarligt

av Justine Lévy
"Rökning dödar. Visst. Det gör livet också." Louise och Adrien ha...

Favoritböcker

Norwegian wood

av Haruki Murakami
Toru hör en skramlig version av beatleslåten Norweg...

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg
Arvid och Lydia träffas som unga, under en tid då k...

Mina drömmars stad

av Per Anders Fogelström
Året är 1860 då Henning kommer till staden ha...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

Presidentens hustru

av Curtis Sittenfeld
När Alice möter den festglade Charlie faller hon till sin egen fö...

Busters öron

av Maria Ernestam
Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer t...

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

av Bodil Malmsten
''Tack och lov för Bodil Malmsten! /.../ Nu kommer hennes första ...

Åren i Paris

av Paula McLain
Hadley är 29 när hon möter den åtta år yngre Ernest Hemingway. De...

Sommarljus

av Jón Kalman Stefánsson
Vinnare av det stora isländska litteraturpriset 2005, nominerad t...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

Mannen och pojken

av Tony Parsons
Harry Silver är mannen som har allt: en vacker hustru, en underba...

Okänt offer

av Tana French
När poliskommissarie Cassie Maddox kallas till en mordplats upptä...

Artighetsreglerna

av Amor Towles
Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar lär Katey och hennes vä...

När gud var en kanin

av Sarah Winman
Den här prisbelönta, bästsäljande romanen berättar historien om e...

Vill läsa

Stadsfjäril : Barcelona noir

av Malin Roca Ahlgren
Barcelona har två världar. En vacker, som turisterna känner och ä...

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka
Året är 1942. En kvinna stannar till utanför postkontoret i Berke...

Spring så fort du kan

av Sofia Nordin
"Det var feberns fel att jag hamnade här. I en glänta i skogen, m...

Silverpojken

av Kristina Ohlsson
En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön, men lämnar in...

Min pappa Ann-Christine

av Ester Roxberg
År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut...

Den blinde mannens trädgård

av Nadeem Aslam
När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afgh...

Imorgon är allt som vanligt

av Lina Stoltz
Lillan, eller Lilian som hon egentligen heter, har en mamma som i...

Halvblodsblues

av Esi Edugyan
Vännerna Sid och Chip har 1939 tagit sig från Baltimore till Berl...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...

Något att hålla fast vid

av Alexander Maksik
Under den bländande solen på en grekisk semesterö erbjuder den un...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Läst 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

av Åsa Asptjärn
I en sanslöst uppfriskande debut med lika delar skratt och svärta...

Vårt gemensamma liv

av Anna Schulze
Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara h...

Why Be Happy When You Could Be Normal?

av Jeanette Winterson
Presents the story of an adopted child, and the thwarted giantess...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB