Något är ruttet i Sverige - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

 Litteraturblogg Linda Odén 
Något är ruttet i Sverige

Något är ruttet i Sverige

Bok-
presentation:
Flickan och skulden : en bok om samhällets syn på våldtäkt
Författar-
presentation:
Katarina Wennstam
Pocket
Beställningsvara, 84 kr
En riktig våldtäktsman : en bok om samhällets syn på våldtäkt
Katarina Wennstam
Pocket
78 kr
Kort kjol
Christina Wahldén
Pocket
73 kr
Konsten att vara kvinna
Caitlin Moran
Pocket
78 kr
CD-skiva
294 kr 343 kr

En femtonårig flicka våldtas av sex pojkar och Svea hovrätt friar dem. Tydligen protesterade hon inte tillräckligt. Signalerna detta sänder är så sjuka att jag saknar ord. Det handlar inte bara om synen på flickan, utan också synen på pojkar och vad det är okej att människor gör mot varandra.

Det finns böcker som borde vara obligatorisk läsning för alla, men kanske främst för de som väljer att tolka lagtexter på detta helt absurda sätt. Jag tänker främst på Katarina Wennstams briljanta Flickan och skulden, som kom i nyutgåva 2012. Efter att ha läst den kommer det att bli ännu tydligare för dig hur olika brottsoffer behandlas, mycket beroende på vilket kön de har. Wennstam talar om hur mycket fokus som läggs på hur våldtäktsoffer ser ut och beter sig, medan unga män som rånas inte får höra att de var klädda på fel sätt, agerade på fel sätt, druckit för mycket alkohol eller att de kanske borde lämnat sina dyra prylar hemma för att inte locka andra att begå brott mot dem.

I boken En riktig våldtäktsman gör Katarina Wennstam upp med myten om våldtäktsmannen som en skum person som överfaller sina offer i en park. Istället visar hon hur han mycket väl kan vara en väldigt vanlig kille från en stabil miljö. De flesta våldtäkter sker, precis som den aktuella där pojkarna just friats, i hemmiljö. På en till synes ofarlig plats där det kanske bara finns människor som känner varandra som tidigare.

Jag har två söner och vi som är föräldrar till söner har ett stort ansvar. Vi måste se till att våra barn aldrig tror att det är okej att ha sex med en tjej mot hennes vilja på en fest och inte på någon annan plats heller. Varken ensam eller tilllsammans med ett gäng kompisar. Det spelar ingen roll om hon är full, det är förresten ännu värre om hon är det. Budskapet måste vara att det aldrig är okej. Aldrig. Visst ska ni som har döttrar se till att de inte utsätter sig för onödiga risker, men som någon säger i ungdomsboken Kort kjol av Christina Wahldén, borde det vara okej för en tjej att springa naken genom stan utan att för den skull bli våldtagen.

Tydligen befann sig offret inte i ett hjälplöst tillstånd. Det räckte inte att hon sa nej och försökte ta på sig sina kläder. Att hon blir nedputtad på sängen och kläderna tas av igen. Det räckte inte med att Svea Hovrätt fått veta att de sex pojkarna en efter en hade samlag med henne. Att de väntade på sin tur utanför rummet. Att rummet var låst. Hur sjukt är inte det? Tanken att en femtonårig flicka frivilligt skulle vilja ha sex med sex stycken pojkar är absurd. Flickans advokat påpekar i Aftonbladet att det faller på sin egen orimlighet, medan domaren Sven Jönson kallar det "tjatsex" och därmed är det inte våldtäkt. "Tjatsex", vad är det för uttryck? Ska vi lära våra söner att det är okej att tjata sig till sex?

Hur kan ansvaret att protestera ligga på henne? Ska det inte räcka att hon säger nej och vill lämna rummet? Det borde räcka. Det borde räcka mer än nog. Alla måste få ha rätt att bestämma över sin egen kropp, något annat är omänskligt. Nu om inte förr är det dags att kalla sig feminist och faktiskt kämpa för att vårt samhälle ska bli jämställt, för där är vi inte ännu. Så länge det anses okej att sex pojkar våldför sig på en femtonåring är något extremt fel med samhället vi lever i.

Åter till En riktig våldtäktsman, där Katarina Wennstam skriver om hur samhället reagerar kring våldtäkter och hur väldigt vanligt det är att pojkarna får sympatier, istället för flickan som är offret. Hon är den som gjort fel, som förstör pojken eller pojkarnas liv genom att anmäla, inte tvärtom. Det är där en stor del av problematiken ligger tänker jag. Att vi genom media matas med att det är okej att vålda, men inte okej att bli våldtagen. Att det är offret som ska skämmas.

Caitlin Moran har ett enkelt feministtest i sin bok How to be a woman som lyder så här:

So here is the quick way of working out if you’re a feminist. Put your hand in your pants.

a) Do you have a vagina?

b) Do you want to be in charge of it?

If you said ‘yes’ to both, then congratulations! You’re a feminist.

 

Egentligen tycker jag att även den som inte har vagina borde höja sin röst i frågan. Det är hög tid att höja våra röster och protestera mot den syn på våldtäkt som är allt för vanlig i vårt land idag. Det här är inte okej. Inte okej alls.

Uppdatering: Då jag inte läst den aktuella domen och inte är jurist handlar detta blogginlägg inte om att ta ställning till huruvida domen är korrekt eller inte. Däremot tycker jag att lagstiftningen verkar mycket märklig om detta är en korrekt dom. Texten är alltså ett tyckande, inte en juridisk kritik. Är citatet från domare Sven Jönson riktigt är det dock ett mycket konstigt uttalande, därmed inte sagt att domen inte är korrekt. Det jag vill främst är att föra fram litteratur som jag tycker att fler ska läsa och reflektera över. Vi behöver fundera över frågor som denna. Jag vill också, på förekommen anledning, påpeka att jag inte på något sätt vill skambelägga de som faktiskt vill ha sex med många samtidigt. Utifrån vad som framgått i det här fallet var det dock inte frågan om frivillighet i detta fall.


Avdelning: Fakta Taggar: #genus #debatt
29 september 2013
 

I det tysta

Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.

 

Tack för den här tiden!


Kommentera
 

Bokgeografi Frankrike

Bok-
presentation:
No och jag
Författar-
presentation:
Delphine de Vigan

Bokgeografi Frankrike

Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.


Taggar: #Bokgeografi #boktips
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Bokgeografi startar på tisdag

Bokgeografi startar på tisdag

Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser"

Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.


Taggar: #Bokgeografi
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Vad formar din identitet?

Vad formar din identitet?

När det väl blev dags att läsa Levys bok under en litteraturkurs var den helt borta"

En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Why Be Happy When You Could Be Normal?
Författar-
presentation:
Jeanette Winterson

Drottningen av börjor

Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.


Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den bästa dagen är en dag av törst
Författar-
presentation:
Jessica Kolterjahn
Utg.år: 2013

Bokbloggarnas litteraturpris

Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
Kommentera
 

Bok-
presentation:
En halv gul sol
Författar-
presentation:
Chimamanda Ngozi Adichie

En favoritbok blir film del 2

Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.


Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
A Long Way Down
Författar-
presentation:
Nick Hornby

En favoritbok blir film

En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.

A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.

Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.

Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva.  Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.

Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.


Taggar: #film
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Äntligen!

Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.


Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Mannen utan hjärta
Författar-
presentation:
Åsa Träff

En trio deckare

I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.


Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Kommentera
 

Läsutmaningar 2014

Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.


Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Åren i Paris
Författar-
presentation:
Paula McLain
Utg.år: 2013

En sista sammanställning

Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.


Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Om att utmana sina bekvämlighetszoner

Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Nu tar e-böckerna över

Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 7 kommentarer
 

2014 blir ett bättre år

2014 blir ett bättre år

Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Kommentera
 

Vem var Joss Moody?

På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Män, kvinnor eller både och...

Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 1 kommentarer

Sök i bloggen

 

Läser just nu

Nyckeln

av Mats Strandberg
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasium...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

Inget allvarligt

av Justine Lévy
"Rökning dödar. Visst. Det gör livet också." Louise och Adrien ha...

Favoritböcker

Norwegian wood

av Haruki Murakami
Toru hör en skramlig version av beatleslåten Norweg...

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg
Arvid och Lydia träffas som unga, under en tid då k...

Mina drömmars stad

av Per Anders Fogelström
Året är 1860 då Henning kommer till staden ha...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

Presidentens hustru

av Curtis Sittenfeld
När Alice möter den festglade Charlie faller hon till sin egen fö...

Busters öron

av Maria Ernestam
Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer t...

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

av Bodil Malmsten
''Tack och lov för Bodil Malmsten! /.../ Nu kommer hennes första ...

Åren i Paris

av Paula McLain
Hadley är 29 när hon möter den åtta år yngre Ernest Hemingway. De...

Sommarljus

av Jón Kalman Stefánsson
Vinnare av det stora isländska litteraturpriset 2005, nominerad t...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

Mannen och pojken

av Tony Parsons
Harry Silver är mannen som har allt: en vacker hustru, en underba...

Okänt offer

av Tana French
När poliskommissarie Cassie Maddox kallas till en mordplats upptä...

Artighetsreglerna

av Amor Towles
Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar lär Katey och hennes vä...

När gud var en kanin

av Sarah Winman
Den här prisbelönta, bästsäljande romanen berättar historien om e...

Vill läsa

Stadsfjäril : Barcelona noir

av Malin Roca Ahlgren
Barcelona har två världar. En vacker, som turisterna känner och ä...

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka
Året är 1942. En kvinna stannar till utanför postkontoret i Berke...

Spring så fort du kan

av Sofia Nordin
"Det var feberns fel att jag hamnade här. I en glänta i skogen, m...

Silverpojken

av Kristina Ohlsson
En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön, men lämnar in...

Min pappa Ann-Christine

av Ester Roxberg
År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut...

Den blinde mannens trädgård

av Nadeem Aslam
När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afgh...

Imorgon är allt som vanligt

av Lina Stoltz
Lillan, eller Lilian som hon egentligen heter, har en mamma som i...

Halvblodsblues

av Esi Edugyan
Vännerna Sid och Chip har 1939 tagit sig från Baltimore till Berl...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...

Något att hålla fast vid

av Alexander Maksik
Under den bländande solen på en grekisk semesterö erbjuder den un...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Läst 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

av Åsa Asptjärn
I en sanslöst uppfriskande debut med lika delar skratt och svärta...

Vårt gemensamma liv

av Anna Schulze
Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara h...

Why Be Happy When You Could Be Normal?

av Jeanette Winterson
Presents the story of an adopted child, and the thwarted giantess...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB