Hur tänkte du nu O? - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

 Litteraturblogg Linda Odén 

Hur tänkte du nu O?

För er som inte känner mig ännu tänkte jag presentera mig lite mer med hjälp av böcker"

Det kanske verkar vansinnigt att överge en (med bokbloggarmått mätt) framgångsrik blogg, med trevliga läsare och hamna mitt i ett kollektiv där jag är en i mängden. Jag tror dock att det är just vad jag behöver. För er som inte känner mig ännu tänkte jag presentera mig lite mer med hjälp av böcker. För visst är du vad du läser?!

Här följer en lista på ett antal författare och böcker som varit och är extra viktiga för mig.

En bok från barndomen jag minns med glädje

Jag älskade att läsa som barn och en favoritbok var Önskeklövern av Kerstin Sundh som jag läste om och om igen. Jag gick igång på böcker om fattiga barn. Någon form av socialt patos hade jag troligen redan då. Böckerna om Kulla Gulla tillhörde också favoriterna och faktum är att jag och Storebror O läser om henne nu.

Författare jag älskat både som barn och som vuxen

Jag är svag för Laura Ingalls Wilder och Lucy Maud Montgomery, författare som skrev om mina barndomshjältinnor Laura, Anne och Emily. Laura Ingalls Wilders självbiografiska serie som inleds med Det lilla huset i stora skogen kommer nu i nyutgåva och risken är stor att jag kommer att köpa dem till min tioåriga guddotter. Böckerna om Anne har jag inte läst om på väldigt många år, men favoritboken om Emily som heter Emily gör sitt val läste jag för ett par år sedan. Den är härligt romantisk och dramatisk. Det som gör att jag gillar Emily mer än Anne är hennes kärlek till språket. Att såväl Anne som Laura är lärare kanske säger en del om mitt yrkesval.

En annan författare som föjt mig sedan jag var barn är Per Anders Fogelström. Jag läste hans Stadserie för första gången när jag var runt tio år och sedan dess har jag läst böckerna hur många gånger som helst. Fantastiska böcker att återvända till. Ett bra exempel på när litteratur kan förmedla såväl upplevelse som kunskap.

En klassiker jag tycker om

Det råder säkert delade meningar om vad en klassiker är, men jag väljer Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg som ändå har lite drygt 100 år på nacken. Förra sommaren läste jag om den och älskade den fortfarande, trots att jag fokuserade på helt andra saker än förra gången jag läste den. Det är väl det som gör en klassiker tänker jag att den har flera dimensioner.

En författare jag tycker får på tok för lite uppmärksamhet

Barbara Voors är en av mina största författaridoler. Jag har läst alla böcker av henne utom en (den sparar jag tills nästa bok kommer ut för att inte vara utan favoritläsning vid behov) och de är samtliga riktigt bra. Nu är Voors lite av en doldis, men lite mer hyllning tycker jag allt borde vara på plats.

Jag tycker också att ungdomsboksförfattare över lag får för lite uppmärksamhet och därför tycker jag att det är extra viktigt att skriva om deras böcker. Detsamma gäller författare på lite mindre förlag och vissa debutanter.

En bok jag vill få alla att läsa

Jag har tjatat hål i huvudet på alla gällande Christin Ljungqvist och hennes böcker och planerar inte att sluta. Läs Kaninhjärta säger jag bara och fortsätt sedan med Fågelbarn. Fantastiska böcker som visserligen innehåller en del övernaturliga element, men ändå är totalt trovärdiga.

Fler vuxna borde läsa böcker som vänder sig till ungdomar och/eller unga vuxna. Inte sällan är dessa böcker välskrivna och tänkvärda, dessutom finns ofta en språklig kreativitet som är synd att missa. Det är inte så enkelt att böcker skrivna för unga läsare skulle vara enklare och simplare.

En bra bok jag läst i år

Jag har läst många bra böcker i år (listan på dem finns till höger) men en jag vill lyfta fram lite extra är Åren i Paris av Paula McLain, som handlar om Ernest Hemingway och hans första fru Hadley. Mycket, mycket bra.Jag gillar att läsa faktion, romaner med verkliga huvudpersoner som är sannolika, men kanske inte sanna.

Min tanke är att jag ska publicera inlägg här om de böcker jag läst de senaste åren, så att ni får en chans att upptäcka dem. Då tänker jag självklart främst på böcker som inte uppmärksammats så mycket i media.

En bok jag ser fram emot att läsa i höst

Självklart är även denna lista rktigt lång, men en av dem som längtat efter mest kommer från Piratförlaget. Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson landade just i min padda och den ser jag verkligen fram emot att läsa. Hans två tidigare böcker har båda varit riktigt bra läsupplevelser.

En författare vars böcker jag alltid läser

Det finns en del författare vars böcker hamnar i min ägo några sekunder efter de har kommit ut och som jag slukar omedelbart. Elly Griffiths är en sådan författare. Hon skriver spänningsromaner om arkeologen Ruth Galloway som alltid är bra och spännande. Jag har däremot varit väldigt skeptisk till översättningen av de senaste böckerna och läser hellre på originalspråk. I vår kommer nästa bok som fått namnet The Outcast dead.

En författare jag skulle vilja skriva som

Jag är svag för Bodil Malmsten och hennes sätt att skriva. Loggböckerna är fantastiska, men jag längtar efter en “riktig” roman av henne. Tyvärr verkar personerna i den bok hon skriver satt sig på tvären. Det är synd, för om hon kan skriva något som är ens hälften så bra som Den dagen då kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, kommer det att bli en helt fantastisk roman. Jag tycker mycket om Malmstens språk. Hennes sätt att uttrycka sig är alltid till synes spontant, men säkerligen väldigt genomtänkt.
 


Taggar: #personligt #presentation
8 september 2013
 

I det tysta

Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.

 

Tack för den här tiden!


Kommentera
 

Bokgeografi Frankrike

Bok-
presentation:
No och jag
Författar-
presentation:
Delphine de Vigan

Bokgeografi Frankrike

Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.


Taggar: #Bokgeografi #boktips
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Bokgeografi startar på tisdag

Bokgeografi startar på tisdag

Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser"

Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.


Taggar: #Bokgeografi
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Vad formar din identitet?

Vad formar din identitet?

När det väl blev dags att läsa Levys bok under en litteraturkurs var den helt borta"

En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Why Be Happy When You Could Be Normal?
Författar-
presentation:
Jeanette Winterson

Drottningen av börjor

Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.


Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den bästa dagen är en dag av törst
Författar-
presentation:
Jessica Kolterjahn
Utg.år: 2013

Bokbloggarnas litteraturpris

Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
Kommentera
 

Bok-
presentation:
En halv gul sol
Författar-
presentation:
Chimamanda Ngozi Adichie

En favoritbok blir film del 2

Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.


Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
A Long Way Down
Författar-
presentation:
Nick Hornby

En favoritbok blir film

En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.

A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.

Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.

Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva.  Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.

Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.


Taggar: #film
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Äntligen!

Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.


Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Mannen utan hjärta
Författar-
presentation:
Åsa Träff

En trio deckare

I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.


Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Kommentera
 

Läsutmaningar 2014

Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.


Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Åren i Paris
Författar-
presentation:
Paula McLain
Utg.år: 2013

En sista sammanställning

Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.


Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Om att utmana sina bekvämlighetszoner

Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Nu tar e-böckerna över

Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 7 kommentarer
 

2014 blir ett bättre år

2014 blir ett bättre år

Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Kommentera
 

Vem var Joss Moody?

På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Män, kvinnor eller både och...

Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 1 kommentarer

Sök i bloggen

 

Läser just nu

Nyckeln

av Mats Strandberg
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasium...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

Inget allvarligt

av Justine Lévy
"Rökning dödar. Visst. Det gör livet också." Louise och Adrien ha...

Favoritböcker

Norwegian wood

av Haruki Murakami
Toru hör en skramlig version av beatleslåten Norweg...

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg
Arvid och Lydia träffas som unga, under en tid då k...

Mina drömmars stad

av Per Anders Fogelström
Året är 1860 då Henning kommer till staden ha...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

Presidentens hustru

av Curtis Sittenfeld
När Alice möter den festglade Charlie faller hon till sin egen fö...

Busters öron

av Maria Ernestam
Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer t...

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

av Bodil Malmsten
''Tack och lov för Bodil Malmsten! /.../ Nu kommer hennes första ...

Åren i Paris

av Paula McLain
Hadley är 29 när hon möter den åtta år yngre Ernest Hemingway. De...

Sommarljus

av Jón Kalman Stefánsson
Vinnare av det stora isländska litteraturpriset 2005, nominerad t...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

Mannen och pojken

av Tony Parsons
Harry Silver är mannen som har allt: en vacker hustru, en underba...

Okänt offer

av Tana French
När poliskommissarie Cassie Maddox kallas till en mordplats upptä...

Artighetsreglerna

av Amor Towles
Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar lär Katey och hennes vä...

När gud var en kanin

av Sarah Winman
Den här prisbelönta, bästsäljande romanen berättar historien om e...

Vill läsa

Stadsfjäril : Barcelona noir

av Malin Roca Ahlgren
Barcelona har två världar. En vacker, som turisterna känner och ä...

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka
Året är 1942. En kvinna stannar till utanför postkontoret i Berke...

Spring så fort du kan

av Sofia Nordin
"Det var feberns fel att jag hamnade här. I en glänta i skogen, m...

Silverpojken

av Kristina Ohlsson
En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön, men lämnar in...

Min pappa Ann-Christine

av Ester Roxberg
År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut...

Den blinde mannens trädgård

av Nadeem Aslam
När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afgh...

Imorgon är allt som vanligt

av Lina Stoltz
Lillan, eller Lilian som hon egentligen heter, har en mamma som i...

Halvblodsblues

av Esi Edugyan
Vännerna Sid och Chip har 1939 tagit sig från Baltimore till Berl...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...

Något att hålla fast vid

av Alexander Maksik
Under den bländande solen på en grekisk semesterö erbjuder den un...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Läst 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

av Åsa Asptjärn
I en sanslöst uppfriskande debut med lika delar skratt och svärta...

Vårt gemensamma liv

av Anna Schulze
Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara h...

Why Be Happy When You Could Be Normal?

av Jeanette Winterson
Presents the story of an adopted child, and the thwarted giantess...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB