Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Samarbete med fluga, Lydia Davis

Novellsamling som koketterar med sin svartsyn

Vissa noveller känns som skrivövningar: “skriv vad som faller dig in under fem minuter”."
Betyg: 1 Betyg: 1 Betyg: 1 Betyg: 1 Betyg: 1
Sekwa förlag har för mig blivit synonymt med förstklassig litteratur. Nischade på samtida franskspråkiga kvinnor – smalt så det förslår – har man publicerat bok efter bok av fantastiska författare. När förlaget nu gör en avstickare från sin huvudfåra och tar in den amerikanska Lydia Davis önskar man att de hade förblivit vid sin läst. Davis noveller kan bestå av några or...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries
 Redaktionell presentation 
Bok-
presentation:
Samarbete med fluga och andra noveller
Författar-
presentation:
Lydia Davis
Utg.år: 2012

Samarbete med fluga och andra noveller

Lydia Davis fjärde novellsamling berättar om det mesta, berättar långt, ibland bara en rad, en dikt. Hon berör saker som vi alla kan relatera till, berör saker våra fem sinnen direkt känner igen.

Samarbete med en fluga var med i den det sista urvalet, med som en av de sista nominerade inför 2007 års National Book Award i fiktion. 

Text: Simon Solders
 Information från förlaget 

Samarbete med fluga och andra noveller

Av Lydia Davis

Bok-
presentation:
Samarbete med fluga och andra noveller
Författar-
presentation:
Lydia Davis
Utg.år: 2012
Originaltitel: Varieties of disturbance

Den 22 maj 2013 tilldelades Lydia Davis Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.

"Ibland består Lydias noveller bara av en rad eller två. Ibland sträcker de sig över tjugofem sidor. Men de slutar alltid illa, allt mynnar ut i en gränslös hopplöshet. Och ändå lyckas Davis texter vara så inspirerande, så märkligt och motsägelsefullt livsbejakande."
Andres Lokko, SVENSKA DAGBLADETI sin fjärde novellsamling, Samarbete med fluga, spänner Lydia Davis bågen i noveller som antar alla upptänkliga former, från sociologiska studier till kortfattade dikter. Hon berör ämnen som våra fem sinnen, fjärdeklassares brevskrivningsförmåga, vad som är god smak och tropiska oväder. Begreppet sömnlöshet ger hon en ny innebörd och hon låter oss möta Kafka när han våndas i köket. Hon funderar över hur långt man bör gå för att rädda livet på en fjärilslarv, redogör för ett samlag, åker buss, resonerar kring vad som egentligen är äktenskaplig trohet och avslöjar hemligheterna bakom ett långt och lyckligt liv. Här är inte en novell den andra lik, men i dem alla utmanar Lydia Davis vår syn på världen genom att se bortom våra fördomar mot en bisarr sanning till vår förtjusning och förvåning.Lydia Davis, född 1947, är författare och känd för sina noveller. Hon har kallats en av de tysta giganterna i den amerikanska fictionens värld (Los Angeles Times) och en amerikansk novellvirtuos (Salon), en nyskapare som försöker göra om modellen för den moderna novellen (The New York Times Book Review). Davis är även översättare i franska och har översatt många klassiker till engelska, inte minst Prousts Swanns värld och Flauberts Madame Bovary."Lydia Davis ovanliga noveller är tankestimulerande, roliga och dessutom flyhänt översatta av Malin Bylund Westfelt. Vänner av intelligent novellkonst bör inte missa den här boken." Annina Rabe, SVD"Det som fängslar med boken är den lekfullt kameleontartade formen, språkets humoristiska udd och det envetna prövandet av människan mot omvärlden. Det är oavbrutet tankeväckande och underhållande texter som ålar genom samtiden med sällsynt glans." Jonna Fries, Smålandsposten"Detta är underbar klokskap." Ulrika Bergman, Kulturmagazinet Kulturbloggen

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Utgåvor

Danskt band
Sök efter boken i bokhandeln
Sök ENDAST denna utgåva i bokhandeln
Förlag: Sekwa Förlag

Den 22 maj 2013 tilldelades Lydia Davis Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.

"Ibland består Lydias noveller bara av en rad eller två. Ibland sträcker de sig över tjugofem sidor. Men de slutar alltid illa, allt mynnar ut i en gränslös hopplöshet. Och ändå lyckas Davis texter vara så inspirerande, så märkligt och motsägelsef

Utgivningsdatum: 20120504
9789186480301

Pocket
Sök efter boken i bokhandeln
Sök ENDAST denna utgåva i bokhandeln
Förlag: ETTA

I sin fjärde novellsamling, Samarbete med fluga, spänner Lydia Davis bågen i noveller som antar alla upptänkliga former, från sociologiska studier till kortfattade dikter. Här är inte en novell den andra lik, men i dem alla utmanar Lydia Davis vår syn på världen genom att se bortom våra fördomar mot en bisarr sanning till vår förtjusning och förvåning.

I sin fjärde novellsamling, Samarbete med fluga, spänner Lydia Davis bågen i noveller som antar alla upptänkliga former, från sociologiska studier till kortfattade dikter. Hon berör ämnen som våra fem sinnen, fjärdeklassares brevskrivningsförmåga, vad som är god smak och tropiska oväder. Begreppet sömnlöshet ger hon en ny innebörd och hon låter oss möta Kafka när han våndas i köket. Hon funderar över hur långt man bör gå för att rädda livet på en fjärilslarv, redogör för ett samlag, åker buss, resonerar kring vad som egentligen är äktenskaplig trohet och avslöjar hemligheterna bakom ett långt och lyckligt liv. Här är inte en novell den andra lik, men i dem alla utmanar Lydia Davis vår syn på världen genom att se bortom våra fördomar mot en bisarr sanning till vår förtjusning och förvåning.Lydia Davis, född 1947, är författare och känd för sina noveller. Hon har kallats en av de tysta giganterna i den amerikanska fictionens värld (Los Angeles Times) och en amerikansk novellvirtuos (Salon), en nyskapare som försöker göra om modellen för den moderna novellen (The New York Times Book Review). Davis är även översättare i franska och har översatt många klassiker till engelska, inte minst Prousts Swanns värld och Flauberts Madame Bovary. Den 22 maj 2013 tilldelades Lydia Davis Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.Ibland består Lydias noveller bara av en rad eller två. Ibland sträcker de sig över tjugofem sidor. Men de slutar alltid illa, allt mynnar ut i en gränslös hopplöshet. Och ändå lyckas Davis texter vara så inspirerande, så märkligt och motsägelsefullt livsbejakande.
Andres Lokko, SVENSKA DAGBLADETLydia Davis ovanliga noveller är tankestimulerande, roliga och dessutom flyhänt översatta av Malin Bylund Westfelt. Vänner av intelligent novellkonst bör inte missa den här boken. Annina Rabe, SVENSKA DAGBLADETDet som fängslar med boken är den lekfullt kameleontartade formen, språkets humoristiska udd och det envetna prövandet av människan mot omvärlden. Det är oavbrutet tankeväckande och underhållande texter som ålar genom samtiden med sällsynt glans. SMÅLANDSPOSTENDetta är underbar klokskap. KULTURBLOGGEN

Utgivningsdatum: 20140404
9789187648106

Bok: 185408
ANNONS
Sekwa

Lydia Davis

Lydia David är en amerikansk flerfaldigt prisbelönt novellförfattare. Vid sidan om författarskapet är hon fransk-engelsk översättare och har översatt flera klassiker, bland annat Fauberts Madame Bovary. Hon är även lärare i Creative Writing vid University of Albany.

 Relaterade blogginlägg 
 

Linda Odén

Bok-
presentation:
Samarbete med fluga och andra noveller
Författar-
presentation:
Lydia Davis
Utg.år: 2012

En välkommen lillasyster

Jag har en förkärlek för små förlag som ger ut kvalitetslitteratur, det ska jag inte sticka under stol med. Inte för att jag aldrig läser böcker från de stora förlagen, för det gör jag självklart, men för att ett litet förlag ofta har en mer enhetlig utgivning. Jag vet helt enkelt vad jag får.

Ett sådant förlag är [sekwa] som hittills gett ut franskspråkig litteratur som i princip alltid är skriven av kvinnor och utan undantag är bra. Nu är det faktiskt så att [sekwa] låtit en engelskspråkig författare slinka in i den annars så homogena utgivningen, nämligen Lydia Davis som fick Man Booker International Prize 2013.

När nu [sekwa] startar ett imprint med engelskspråkig litteratur är pocketupplagan av Lydia Davis Samarbete med fluga en av de två första böckerna som ges ut. Davis får sällskap av en av mina favoritförfattare Maggie O'Farrell i vårens utgivning på Etta förlag, som lillasyster heter. O'Farrells bok Sommaren utan regn, som heter Instructions for a heatwave på originalspråk, kommer ut i april. Det ser jag verkligen fram emot!


Taggar: #boknyhet
Kommentera

Utgivning

Samarbete med fluga och andra noveller

av Lydia Davis
Lydia Davis fjärde novellsamling berättar om det mesta, berättar långt, ibland bara en rad, en dikt. Hon berör saker som vi alla kan relatera till, berör saker våra fem sinnen direkt känner igen.

LitteraturMagazinet tipsar

Och Natten Viskade Annabel Lee

av Bruno K. Öijer
"Och Natten Viskade Annabel Lee skrevs dels i Sverige, dels söder...

En enda natt

av Simona Ahrnstedt
När den mytomspunne riskkapitalisten David Hammar bjuder ut arvta...

Liv till varje pris

av Kristina Sandberg
Det ska vara ett flott ställe med bra kök, Järvsöbadens hotell oc...

Torsdagarna i parken

av Hilary Boyd
Vad gör en kvinna om den man hon varit gift med i halva sitt liv ...

Havskatten

av Ann Rosman
Det är 1906 och kung Oscar II anländer till kurorten Marstrand. R...

Manifestation

av Vio Szabo
Jag vet vad de tänker. När de är fulla och det är sen natt är de ...

Dom som är kvar

av Karin Saler
Sorg.Hur lever man med den?Hur fortsätter man efter att allt har ...

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...

Magiska djungeln

av Hanna Olausson
En djungel full av överraskningar! Följ med zebran på upptäcksfä...

Snyggast på festen

av Nina Hemmingsson
Nina Hemmingsson har idag etablerat sig som en av våra främsta se...

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk

av Ulrika Hoffer
Fler och fler väljer att utesluta socker, gluten och mjölkprodukt...

Flickan från långt borta

av Annika Thor
Annika Thor och Maria Jönsson väver tillsammans en suggestiv berä...

Min nattbror

av Joanna Hellgren
Äntligen kommer en svensk utgåva av Joanna Hellgrens debutbok. De...

För in de döda

av Hilary Mantel
I För in de döda, den andra delen i den trilogi som inleddes med ...

Klingsor

av Torgny Lindgren
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Sök på LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Riktigt ruggigt och mardrömslikt

Recension: Maze Runner av James Dashner

Riktigt spännande när berättelsen om Hylas och Piras fortsätter

Recension: Bronsdolken 3 - Ormgudinnans besvärjelse av Michelle Paver

Smart, mörkt och psykologiskt intressant

Recension: Flickor som skimrar av Lauren Beukes

Gripande roman om hur uppväxtmiljö formar ett barn

Recension: Älskade Elijah av Christie Watson

Priftis guidar oss genom manligheten

Recension: Det otäcka könet : En bok om manlighet av Marcus Priftis

Måste-läsning för alla Tove Jansson-älskare

Recension: Bildhuggarens dotter av Tove Jansson

Stark poesi som håller – om och om igen

Recension: Samlade dikter av Edith Södergran

Historisk thriller tar avstamp i spanska inbördeskriget

Recension: Det röda arvet av Henrik Berggren

Ison Glasgow har verkligen en historia att berätta

Recension: När jag inte hade nåt av Emil Arvidson

Det behövs berättelser som Ison Glasgows

Recension: När jag inte hade nåt av Emil Arvidson