Det dukade bordet av Magdalena Ribbing - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Det dukade bordet" av Magdalena Ribbing? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Det dukade bordet

Av Magdalena Ribbing

Bok-
presentation:
Det dukade bordet
Författar-
presentation:
Magdalena Ribbing

Ett vackert dukat bord är en källa till glädje för både värdfolk och gäster. Runt det möts vi för umgänge i kärlek, vänskap, fred, högtidsfirande och affärer.
Allt umgängesliv rör sig kring någon form av ätande och drickande – vi äter och dricker för att överleva, och vi överlever bättre om vi är nöjda, glada. Den gemensamma måltiden är det tydligaste uttrycket för vår kultur och civilisation.
Människor har ätit och druckit tillsammans i vapenlös och fredlig gemenskap sedan urminnes tider. Och lika länge har ätandet omgivits av ritualer. Säkert var det första givna bordsskicket att inte ta mer av maten än vad övriga kunde tillåta ett sätt att förhålla sig till gemenskapen enligt förväntningarna från övriga. Vägen fram till dagens kulinariska och estetiska måltider är alltså mångtusenårig.
I Det dukade bordet berättar Magdalena Ribbing om matbordets och dukandets historia, kultur och traditioner, om bakgrunden till vår tids bordsskick, vad nutidens värdfolk och gäster kan ha glädje av att veta och vad som behöver finnas med på bordet. Naturligtvis ingår även avsnitt om modern dukning – alltifrån kafferep och middag för två till bufféer, bröllop och högtidsfester.
Alla som har den stora förmånen att kunna äta sig mätta vet att god mat är konst. Och om maten är konst är dukningen och bordsskicket måltidens konsthantverk.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Bokförlaget Forum
Lagerstatus: Avvaktar tilltrycksbeslut

Till bords med Sveriges främsta stil- och etikettexpert

Allt umgängesliv rör sig kring någon form av ätande och drickande. Den gemensamma måltiden är det tydligaste uttrycket för vår kultur och civilisation.

Människor har ätit och druckit tillsammans i vapenlös och fredlig gemenskap sedan urminnes tider. Och lika länge har ätandet omgivits av ritualer. Säkert var det första givna bordsskicket att inte ta mer av maten än vad övriga kunde tillåta ett sätt att förhålla sig till gemenskapen enligt förväntningarna från övriga.

Alla som har den stora förmånen att kunna äta sig mätta vet att god mat är konst. Och om maten är konst är dukningen och bordsskicket måltidens konsthantverk.

Magdalena Ribbing berättar här om matbordets och dukandets historia, kultur och traditioner, om bakgrunden till vår tids bordsskick, vad nutidens värdfolk och gäster kan ha glädje av att veta och vad som behöver finnas med på bordet.

Ett vackert dukat bord är en källa till glädje för både värdfolk och gäster. Runt det möts vi för umgänge i kärlek, vänskap, fred, högtidsfirande och affärer.


Allt umgängesliv rör sig kring någon form av ätande och drickande – vi äter och dricker för att överleva, och vi överlever bättre om vi är nöjda, glada. Den gemensamma måltiden är det tydligaste uttrycket för vår kultur och civilisation.


Människor har ätit och druckit tillsammans i vapenlös och fredlig gemenskap sedan urminnes tider. Och lika länge har ätandet omgivits av ritualer. Säkert var det första givna bordsskicket att inte ta mer av maten än vad övriga kunde tillåta ett sätt att förhålla sig till gemenskapen enligt förväntningarna från övriga. Vägen fram till dagens kulinariska och estetiska måltider är alltså mångtusenårig.


I Det dukade bordet berättar Magdalena Ribbing om matbordets och dukandets historia, kultur och traditioner, om bakgrunden till vår tids bordsskick, vad nutidens värdfolk och gäster kan ha glädje av att veta och vad som behöver finnas med på bordet. Naturligtvis ingår även avsnitt om modern dukning – alltifrån kafferep och middag för två till bufféer, bröllop och högtidsfester.


Alla som har den stora förmånen att kunna äta sig mätta vet att god mat är konst. Och om maten är konst är dukningen och bordsskicket måltidens konsthantverk.

Utgivningsdatum: 20080910
9789137131719

Bok: 21334

Anmäl textfel

Utgivning

Ribbings etikett

av Magdalena Ribbing
Inbunden, Finns i lager, 334 kr

Gastronomisk kalender 2016

av Magdalena Ribbing
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Gastronomisk kalender : Gastronomiska akademins årsbok. 2014

av Magdalena Ribbing
Gastronomiska Akademiens årsbok är världens äldsta skrift i sitt ...

Stora stunder : Etikett för fest och högtid

av Magdalena Ribbing
"En guide att luta sig mot." Anne Ralf Hållbus, Lantliv ...

Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing: Ett 1700-talsliv

av Magdalena Ribbing
Greve Adolph Ludvig Ribbings liv (1765-1843) liknar ingen annans....

Gastronomisk kalender : Gastronomiska Akdemiens årsbok 2012

av Magdalena Ribbing
Gastronomisk kalender är världens i sitt slag äldsta årliga skrif...

Etikett på jobbet : Bra att veta på kontoret

av Magdalena Ribbing
Hälsa på alla eller bara på chefen, sandaler på kontoret, inleda ...

Ringar : trohet, tillhörighet, glädje

av Magdalena Ribbing
Inget annat smycke bär så stark symbolik som ringen. Med sin rund...
Inbunden, Finns i lager, 298 kr

Bra att veta för alla unga : lätt om vett och etikett

av Magdalena Ribbing
Som barn och tonåring är det lätt att känna sig osäker i ovana oc...

Ja! : allt om bröllop : från frieri till morgongåva

av Magdalena Ribbing
Ny utökad utgåva av Magdalena Ribbings Ja! Allt om bröllop – från...

Det går an!

av Magdalena Ribbing
Snart fyra decennier har gått sedan 60-talets storm mot formalia ...

Snabb-etikett

av Magdalena Ribbing
I Snabb-etikett finner du allt du behöver veta om hyfs och stil, ...

Bröllopsboken

av Magdalena Ribbing
Stort bröllopskalas eller minsta möjliga ceremoni; ett bröllop är...

Smyckeboken

av Magdalena Ribbing
Smyckeboken är den enda utförliga och heltäckande handboken på sv...

Ja! Allt om bröllop

av Magdalena Ribbing
Bröllopet är en av livets största högtider, antingen det är minst...

Det dukade bordet

av Magdalena Ribbing
Till bords med Sveriges främsta stil- och etikettexpertAllt umgän...

Nya stora etikettboken : raka råd och enkla regler till vardag och fest

av Magdalena Ribbing
Vad innebär Klädsel kavaj? Går det att bjuda bara den ena i ett p...

Stora etikettboken

av Magdalena Ribbing
Stora Etikettboken - Hyfs, umgängeskonst och ytlig bildning, är M...

Hålla tal

av Magdalena Ribbing
Det goda talet kan beskrivas i tre ord: vänligt, genomtänkt, kort...

Gastronomisk kalender : Gastronomiska Akademiens årsbok. 2011

av Magdalena Ribbing
Den klassiska boken för alla som är intresserade av matkultur! År...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen

Möte med 80-talet

Recension: Den tionde punkarn av Arne Wickander

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Nesser underhållande som vanligt

Recension: Schack under vulkanen av Håkan Nesser
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB