Recension av Det kommer att gå över, Maggan Hägglund: Det kommer att gå över – men det tar lite tid - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Det kommer att gå över – men det tar lite tid
Foto: Magnus Aronson

LitteraturMagazinets recension av Det kommer att gå över, Maggan Hägglund

Det kommer att gå över – men det tar lite tid

Maggan Hägglund skriver från hjärtat, och det känns rakt in i mitt eget hjärta. Jag känner mig omfamnad och omhändertagen"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Det kommer att gå över
Författar-
presentation:
Maggan Hägglund

Depression och nedstämdhet är vanligare än man kanske tror. I sin nya bok ger Maggan Hägglund praktiska tips till den som är nere på botten. 

Boken består av en blandning av kortare tänkvärda citat och lite längre reflektioner, samt små tips i punktform. En av de kanske viktigaste tröste-orden som genomsyrar boken är de mest sanna; det kommer att ta tid.

Det är en mycket varm bok som jag tänker låta få en plats i bokhyllan här hemma. en av de självhjälpsböcker som faktiskt gjort ett riktigt avtryck. En bok om att vara nere och om psykisk ohälsa, som är vanligare än man kan tro. Maggan Hägglund skriver från hjärtat, och det känns rakt in i mitt eget hjärta. Jag känner mig omfamnad och omhändertagen, utan att det blir ett daltande.

Som läsare så får jag ta del av Maggans personliga erfarenheter av depression och nedstämdhet. Hon berättar öppet och ärligt om sina erfarenheter och använder även sina egna erfarenheter som en typ av facit. Ett starkt etos. De egna erfarenheterna blandas med begrepp och liknelser från sekundär litteratur, så som liknelsen av en depression med att ha ”the black dog” tassandes vid sin sida, som tyst och stilla följer dig - var du än går.

Hägglund poängterar redan i förordet att hon vill att boken ska vara lätt att ta till sig när man befinner sig i en deppig period. Hägglund tar upp det viktiga med att känna att det är okej att vara nere, att landa i det och acceptera det. Men samtidigt försöka att göra små reflektioner eller förändringar för att må lite bättre när man befinner sig nere på botten.

Förutom att ”det kommer att ta tid” så genomsyras boken av ett tryggt ”det är OK”. Att inte orka – är okej. Att börja gråta – är okej. Att bara uppfatta en enda replik i en två timmars långfilm – det är okej. Acceptera tillvaron och var i nuet, acceptera att just nu är du nere – och det är okej. Acceptera att det kanske kommer att ta lång tid till och med. Men vi får även tipset att det även kan vara bra att planera lite smått för framtiden om du orkar, men fokus i planeringen kan med fördel vara ”när jag sedan mår bättre så ska jag...”

Steg för steg går alltså Maggan igenom tanketips, samt frågeställningar som man som deprimerad kanske ofta ställer sig själv; varför just jag? Hur ska jag tackla omgivningen? Det vill säga uppmuntran till självanalys – men i lagom form.

En mycket bra bok som nog kan vara lätt att ta till säg för de som känner sig just lite nere.

Profil: Emilia Bringlöv

Mottagen: 29 mars 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Välskrivet relationsdrama

Recension: Kom i min famn av Caroline Eriksson

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg

Liv och död i Lagos

Recension: Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite

Bland pärlor och hajar

Recension: Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Häxeri mot patriarkat i stark debut

Recension: Vredens gudinnor av Katie Lowe
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB