Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Mormors mat" av Maria Holm? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Mormors mat

Av Maria Holm

Bok-
presentation:
Mormors mat
Författar-
presentation:
Maria Holm

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Millhouse Förlag
Lagerstatus: Definitivt slut
Utgivningsdatum: 20020901
9789189614079

Inbunden
Förlag: Millhouse Förlag
Lagerstatus: Utkommer ej

En hyllning till husmanskosten.

Klassisk svensk husmanskost är den senaste trenden bland matlagare. Svensk husmanskost är den andra omarbetade upplagan av denna praktiska inspirationskälla. I boken bjuds på de flesta av alla traditionella rätter. Bland de ca 160 recepten finns rotmos med rimmad skinka, dillkött, kåldolmar, sjömansbiff, kalvdans, kräftströmming, gösaladåb rårakor... Författaren har själv forskat bland recepten från sin matlagande mor, mormor och mormors mor. Svensk husmanskost är en hyllning till svensk matlagningstradition och en matkunskap som riskerar att försvinna.

Några rubriker: • Husmanskost från grunden • Att laga mat ur gamla recept • Råd i köket • Kött • fisk • Soppor • Efterrätter • Bröd och bakverk • Julbordet • Påskbordet • Midsommarbordet • Servettvikning och dukning

Utgivningsdatum: 20060418
9789189614253

Danskt band
Förlag: Blue Publishing
Lagerstatus: Utkommer ej

Inget går upp mot mormors mat

Minns du mormors mat? Dofterna som spreds i rummen, råvarorna, omsorgen, uppläggningen ... Den högtidliga upplevelsen av måltiden. Dillkött och sjömansbiff, stekt strömming med mos, raggmunk med fläsk, äppelpaj med vaniljsås. Den himmelska söndagssteken. Mormors köttbullar med pressgurka och lingonsylt ...

Mormors mat bjuder på drygt 150 recept, från abborre, helstekt till örtkryddad tjälknöl. Recepten, som är utförliga och enkla att följa, kommer från tre generationer mormödrar - författaren Maria Holms mamma Kerstin, mormor Sonja och gammelmormor Cecilia. En grundkurs i svensk husmanskost om man så vill.

Men klassisk svensk husmanskost är mer än råvaror och tillagningsanvisningar. Det handlar om att hushålla med naturens resurser likväl som den egna ekonomin. Ett nära och ekologiskt förhållningssätt till vår dagliga kost, att äta säsongens råvaror och ta tillvara mesta möjliga utan att göra avkall på kvaliteten. Bra råvaror och omsorg är nyckelord. Mormors mat berättar dessutom om tre generationer kvinnor i matlagningens tjänst under ett drygt århundrade.

Första upplagan av Mormors mat gavs ut 2002 och blev mycket uppskattad av både läsare och kritiker. Närmare tio år senare utkommer den äntligen i efterlängtad nyutgåva. Texter och recept har bearbetats, fler recept har lagts till, och Lars Hallström bidrar med härliga matfotografier. En kokbok både för unga som vill lära sig laga svensk husmanskost och äldre som vill återuppliva gamla favoriter.

_____________________

Husmanskost är gott. Jag har haft förmånen att växa upp i en matlagande och matglad familj. Det finns en barndomstrygghet i dofterna från mormors kök som är mer än nostalgi. Jag tror att det handlar om rötter och tillhörighet. Om kvaliteten i att låta saker ta tid, att följa naturens rytm och årstidernas växlingar. Att ta tillvara vad som bjuds och låta maten kryddas med förväntan. Vart tog söndagsmiddagen vägen?

Maria Holm

Saxat om Mormors Mat:

Pizza, sushi och falafel i all ära. Men inget går upp mot mormors mat.

Lär dig laga klassisk svenska husmanskost innan det är för sent.

TT Spektra

Husmanskost kryddad med nostalgi.

Mormors mat - svensk husmanskost i tre generationer är en familjesaga på över hundra år om maten som gammelmormor, mormor och mamma har lagat. Här finner vi en stor del av den svenska husmanskosten: kalvsylta, pepparrotskött, strömming, fattiga riddare, gröt, ärtsoppa och ängamat. Recepten är rekorderliga och tydliga. Särskilda kapitel om midsommar, jul och påsk förstärker boken ytterligare. Dagens Nyheter

Användbar i köket

- en fullkomlig ädelsten bland kokböcker. Det handlar om klassiskt svensk husmanskost speglad genom tre generationer matlagande kvinnor - det är det som är det underbara och som ger både boken och recepten själ. Elle Interiör

En imponerande väl genomarbetad och tillförlitlig kokbok med ett alldeles lagom urval, lite drygt 150, av den svenska husmanskostens klassiker. Dessutom med ett fängslande stycke värmländsk kvinnohistoria. Nya Wermlandstidningen

Mormors recept på nytt. Det finns mycket att känna igen i Mormors Mat av Maria Holm. De klassiska söndagsstekarna, husmanskosten, efterrätterna och omeletterna. Maria Holm har samlat recept från sin egen mamma, mormor och gammelmormor och det har resulterat i en kokbok som väcker gamla matminnen till liv. Här finns naturligtvis inte en gnutta stjärnanis eller citrongräs. Istället doftar det köttbullar, dillkött och nybakade kanelbullar. En kokbok både för unga som vill lära sig laga svensk husmanskost och gamla som vill återuppliva gamla favoriter. Svenska Dagbladet

Inget går upp mot mormors mat

Minns du mormors mat? Dofterna som spreds i rummen, råvarorna, omsorgen, uppläggningen ... Den högtidliga upplevelsen av måltiden. Dillkött och sjömansbiff, stekt strömming med mos, raggmunk med fläsk, äppelpaj med vaniljsås. Den himmelska söndagssteken. Mormors köttbullar med pressgurka och lingonsylt ...

------------------------------

Mormors mat bjuder på drygt 150 recept, från abborre, helstekt till örtkryddad tjälknöl. Recepten, som är utförliga och enkla att följa, kommer från tre generationer mormödrar - författaren Maria Holms mamma Kerstin, mormor Sonja och gammelmormor Cecilia. En grundkurs i svensk husmanskost om man så vill.

Men klassisk svensk husmanskost är mer än råvaror och tillagningsanvisningar. Det handlar om att hushålla med naturens resurser likväl som den egna ekonomin. Ett nära och ekologiskt förhållningssätt till vår dagliga kost, att äta säsongens råvaror och ta tillvara mesta möjliga utan att göra avkall på kvaliteten. Bra råvaror och omsorg är nyckelord. Mormors mat berättar dessutom om tre generationer kvinnor i matlagningens tjänst under ett drygt århundrade.

Första upplagan av Mormors mat gavs ut 2002 och blev mycket uppskattad av både läsare och kritiker. Närmare tio år senare utkommer den äntligen i efterlängtad nyutgåva. Texter och recept har bearbetats, fler recept har lagts till, och Lars Hallström bidrar med härliga matfotografier. En kokbok både för unga som vill lära sig laga svensk husmanskost och äldre som vill återuppliva gamla favoriter.

-----------------------------------------

Husmanskost är gott. Jag har haft förmånen att växa upp i en matlagande och matglad familj. Det finns en barndomstrygghet i dofterna från mormors kök som är mer än nostalgi. Jag tror att det handlar om rötter och tillhörighet. Om kvaliteten i att låta saker ta tid, att följa naturens rytm och årstidernas växlingar. Att ta tillvara vad som bjuds och låta maten kryddas med förväntan. Vart tog söndagsmiddagen vägen?

Maria Holm

9789186293079

Bok: 170637

Anmäl textfel

Utgivning

Mormors mat

av Maria Holm
Inget går upp mot mormors mat Minns du mormors mat? Dofterna som ...

Havet

av Maria Holm
Roliga böcker för alla vetgiriga pysslare! Så här går det till: ...

Djungeln

av Maria Holm
Roliga böcker för alla vetgiriga pysslare! Så här går det till: ...

Flygplan

av Maria Holm
Roliga böcker för alla vetgiriga pysslare! Så här går det till: ...

Bondgården

av Maria Holm
Roliga böcker för alla vetgiriga pysslare! Så här går det till: ...

Hundvalpar

av Maria Holm
Roliga böcker för alla vetgiriga pysslare! Så här går det till: ...

Kattungar

av Maria Holm
Roliga böcker för alla vetgiriga pysslare! Så här går det till: ...

Filmkokboken : mångalna middagar och magiska menyer från filmens underbara värld

av Maria Holm
Filmhistorien är fylld av oförglömliga matscener. Men hur gör man...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Avslutande delen av en hyllad vikingaserie

Recension: Spjutdansare av Agneta Arnesson Westerdahl

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2