Recension av Mördaren ljuger inte ensam, Maria Lang: Klassisk pusseldeckare mitt i folkhemsidyllens 1950-tal - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Mördaren ljuger inte ensam, Maria Lang

Klassisk pusseldeckare mitt i folkhemsidyllens 1950-tal

Det är knappast relevant att jämföra Langs böcker med modernare deckare då de inte följer samma kriminallitterära traditioner"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Mördaren ljuger inte ensam
Författar-
presentation:
Maria Lang
Utg.år: 1949

Maria Langs första deckare ”Mördaren ljuger inte ensam” gavs ut fyra år efter det att andra världskriget hade avslutats. Mycket har hänt den svenska deckaren sedan dess.

Det svenska deckarundret låg långt in i framtiden när ”Mördaren ljuger inte ensam” gavs ut första gången. När den släpps i en nyutgåva våren 2013 jämförs den kanske inte längre med Agatha Christie, utan snarare med Sjöwall/Wahlöö, Mankell, Läckberg och Larsson.

”Mördaren ljuger inte ensam” är en klassisk pusseldeckare med ett antal inblandade personer på en ganska avgränsad plats. Några bekanta träffas för en trevlig helg på en ö i Bergslagen. Under den lättsamma ytan döljer det sig stora spänningar mellan deltagarna. Gamla romanser, sommarförälskelser och svartsjuka leder så småningom till mord.

Puck Ekstedt är berättare och det är också hon som hittar offret strypt under en gran. Tillsammans med den blivande fästmannen Einar deltar hon sedan i utredningen och assisterar polisen. Hennes egna teorier varvas med polisens iakttagelser för att ge läsaren ledtrådar i mordgåtan. Att Puck och Einars enda kvalifikationer som utredare består i att de känner poliskommissarien får man helt enkelt ha överseende med.

Det är knappast relevant att jämföra Langs böcker med modernare deckare då de inte följer samma kriminallitterära traditioner. I ”Mördaren ljuger inte ensam” lämnar skildringen av polisarbetet ganska mycket att önska. Kommissarien Christer Wijks sätt att utreda mordet kan knappast vara i enlighet med polisarbetet på 1940-talet.

Idag är det nästan obligatoriskt för en svensk deckarförfattare att försöka skriva så realistiskt som möjligt om polisarbete och skildra samhällsproblem. För Lang, liksom för Christie, handlar det mer om att ge läsaren en spännande gåta att lösa.

Även om man kan ifrågasätta trovärdigheten blir det charmigt att läsa om mordet i sommaridyllen. Känslor svallar och intriger tätnar. Personteckningen blir ibland så överdriven att karaktärerna mer liknar karikatyrer. Ett exempel är när snyggingen ”Jojje” Malm beskrivs som en grekisk gud som ingen kvinna kan motstå och bokens femme fatale Lil Arosander på liknande sätt får rollen som manslukerska. Jag får associationer till pappfigurerna i ”Twilight”, men Lang lyckas bättre med att ändå göra det läsvärt.

De personliga relationerna är i centrum när orsakerna till brott ska avslöjas. Stor vikt läggs vid att ge karaktärerna tydliga personligheter. Läsaren ska liksom utredarna kunna utgå från personernas bakgrund och egenskaper när fallet ska lösas. När mördaren väl avslöjas är det tydligt att det ligger psykologiska orsaker bakom. Syftet med boken visar sig trots allt vara något mer än att enbart presentera en klurig mordgåta.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 13 april 2013

 
 Relaterade artiklar 

Massor av lästips till årets stora läshelg

Glad påsk alla läsare!

Påsken är en högtid som i vårt sekulariserade land för de flesta mest betyder några sköna dagars ledighet. Det finns få förpliktelser. Lite god mat, några praliner... och en god bok. Vi på LitteraturMagazinet tycker att påsken borde utnämnas till årets stora läshelg och bjuder på tips för alla smaker. En del tycker att vi ska göra som norrmännen och läsa deckare i påsk. Men varför begränsa sig?

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Maria Lang

Maria Lang är en pseudonym för Dagmar Lange (1914-1991). Länge var hon Sveriges största deckarförfattare.

Utgivning

Tragedi på en lantkyrkogård

av Maria Lang
Hemma hos kyrkoherde Tord Ekstedt på Västlinge prästgård firar ma...

Rosor, kyssar och döden

av Maria Lang
Christer Wijk har blivit kär. Han har träffat den vackra Gabriell...

En skugga blott

av Maria Lang
När Puck Bure kommer hem till Stockholm efter en utlandsresa hitt...

Inte flera mord!

av Maria Lang
Skoga är allt en riktig idyll. Det nygifta paret Puck och Einar B...

Farligt att förtära

av Maria Lang
Det är examenstider på Stockholms Stadsläroverk och förberedelser...

Mördaren ljuger inte ensam

av Maria Lang
I Maria Langs debutdeckare från 1949 så har Rutger Hammarsten bjudit in till sommarvistelse i hans avlägset belägna stuga. Men när Puck Ekstedt hittar en av gästerna strypt under en gran så blir alla snart misstänkta i mordhistorien.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Mer än en vanlig deckare

Recension: Förmörkelsen av Karin Fossum

Sjungande vokaler och ett requiem

Recension: Ur världen av Eva Runefelt

Nybliven begravningsentreprenör nystar i det förflutna

Recension: Min fars hemlighet av Sara Blaedel

Författarbiografi för barn

Recension: Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren av Maria Isabel Sánches Vegara

Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg

Recension: Tolken av Jenny Runesson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB