Agaat av Marlene Van Niekerk - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Agaat" av Marlene Van Niekerk? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Agaat, Marlene van Niekerk

Lysande människoporträtt i drama om apartheid

Texten är mättad med tusentals böljande, målande, flödande beskrivningar av djuren, jorden och människorna"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Att läsa ”Agaat” är som att resa rakt i in apartheidsystemets förvrängda värld, där färgerna är fadda, det ekar konstigt och skuggorna plötsligt växer. Detta utan att författaren med en stavelse har nämnt ordet apartheid eller skildrat några politiska händelser. Ingenstans i boken står radionyheterna på i bakgrunden och berättar om upplopp och aldrig reflekterar huvudpersonerna kring det s...
LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm
 Redaktionell presentation 
Bok-
presentation:
Agaat
Författar-
presentation:
Marlene Van Niekerk

Agaat

"Agaat" är Marlene van Niekerks andra roman och den av hennes böcker som först gavs ut i Sverige (mars 2012).

Det är en storslagen berättelse som utspelar sig på den sydafrikanska landsbygden i skuggan av apartheidsystemet . I centrum står den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat.

Deras relation är komplicerad och vi får följa dem under många år, från 1960-talet fram till 1996. 

Boken kom på originalspråket afrikaans 2004. Två år senare, 2006, kom den engelska översättningen.

Text: LitteraturMagazinet 2022
 Information från förlaget 

Agaat

Av Marlene Van Niekerk

Bok-
presentation:
Agaat
Författar-
presentation:
Marlene Van Niekerk

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Weyler Förlag
Lagerstatus: Definitivt slut

Årets roman enligt tidningen Vi Läser!

Fem av fem i Gomorron Sverige.

»En stor roman.« Kulturnytt P1

Berättelsen om den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat gestaltar den såriga sydafrikanska samtidshistorien som ingen annan roman gjort tidigare. Agaat tas som femåring, vanskött och handikappad, upp i familjen de Wet som ett slags fosterdotter, blir sen den ende sonens barnflicka och förtrogna medan relationen till Milla blir alltmer komplicerad.

Romanens nu är 1996, apartheidsystemet har just fallit men det nya landet har knappt fötts. Milla är förlamad i als och är helt utlämnad till Agaat, som sköter om henne med en ilsken omsorg som får varje naiv föreställning om enkel försoning mellan människor och raser att skingras. Genom Millas gamla dagböcker växer bilden av deras relation i rasåtskillnadens skugga fram.

»Behöver man övertyga någon om vad litteraturen och endast litteraturen förmår räcker det att peka på de första kapitlen i Agaat. Det finns inga filmer, inga teveserier och inga konstinstallationer som kan förmå oss att bebo någon annans kroppsligt förankrade medvetande på detta inträngande vis. Det är en märkvärdig trollkonst, ett bejakande av romanens och språkets möjligheter.« Dagens Nyheter

»Böcker som Agaat är skälet till att människor läser romaner och att författare skriver dem.« New York Times

Utgivningsdatum: 20120223
9789185849567

Pocket
Förlag: Månpocket
Lagerstatus: Definitivt slut

Sydafrika, 1996: apartheidsystemet har fallit. Den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och är helt utlämnad till Agaat, som ägnar henne en noggrann men islsken omsorg. Agaat är svart och har levt med de Wets i hela sitt liv. Hon räddades undan ett fasansfullt öde när hon som femåring, vanskött och med ett lätt handikapp, togs in i familjen och nästan blev som en dotter. När den ende sonen föds blir hon hans barnflicka och förtrogna, medan relationen till Milla blir alltmer komplicerad. Förhållandet mellan de båda kvinnorna, präglat av makt och vanmakt, står i centrum för Millas dagböcker. Och i dem finns nyckeln till den oerhörda laddning som råder mellan de två kvinnorna.

En fantastisk läsupplevelseSydafrika, 1996: apartheidsystemet har fallit. Den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och kan bara kommunicera genom blinkningar. Hon är helt utlämnad till Agaat, som ägnar henne en noggrann men ilsken omsorg. Agaat är svart och har levt med familjen de Wet i hela sitt liv. Hon räddades undan ett fasansfullt öde när hon som femåring, vanskött och med ett lätt handikapp, togs in i familjen och nästan blev som en dotter. När den ende sonen föds blir hon hans barnflicka och förtrogna, medan relationen till Milla blir alltmer komplicerad. Förhållandet mellan de båda kvinnorna, präglat av makt och vanmakt, står i centrum för Millas dagböcker. Och i dem finns nyckeln till den oerhörda laddning som råder mellan de två kvinnorna.

Berättelsen om den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat gestaltar den såriga sydafrikanska samtidshistorien som ingen annan roman gjort tidigare. Den har fått ett enastående mottagande i alla länder där den kommit ut. "Böcker som Agaat", skrev New York Times, "är skälet till att människor läser romaner och att författare skriver dem.""Agaat är en traditionellt psykologisk men också djupt politisk roman, episk och expansiv, och som sådan skakande, glimrande." Aftonbladet


"Det är en i alla stycken lysande berättarkonst, växlande mellan närgången naturalism och jordnära naturlyrik, mellan galghumor i dödens närhet och retorisk precision i de rasande äktenskapsuppgörelserna." Expressen


"Sydafrikanska Marlene van Niekerks Agaat är en allegorisk, poetisk och grymt realistisk berättelse om apartheid och om hur detta omänskliga system ristades in i själen hos de människor som levde under det ... Agaat är också en språkligt mycket vacker bok. Prosan är lyrisk, intensiv, sjungande, fylld av känsligt fångade detaljer, sinnesintryck och stämningslägen. Den kan sjuda stillsamt för att plötsligt explodera, den kan smeka, dundra och nynna. En stor eloge till översättaren Niclas Hval som med ustökt känsla och skicklighet överfört denna storartade roman till svenska." Svenska Dagbladet


"... en magnifik roman ..." Borås Tidning


"Författarens sätta att förena psykologisk trovärdighet med symboliska tolkningsmöjligheter och moraliska dilemman är minst sagt imponerande ... Agaat är en roman som fortsätter växa också efter sista sidan." Helsingborgs Dagblad


"Som litteratur är Agaat en glänsande ädelsten." Värmlands Folkblad

Utgivningsdatum: 20130214
9789175031712

Bok: 184153

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Marlene Van Niekerk

Hon är en sydafrikansk författare. Förutom böcker har hon även skrivit teaterpjäser. Hon är också professor i afrikaans och holländsk litteratur. Hennes andra roman "Agaat" kom ut på svenska våren 2012.

 Författarporträtt 

Marlene Van Niekerk

Hon är en sydafrikansk författare. Förutom böcker har hon även skrivit teaterpjäser. Hon är också professor i afrikaans och holländsk litteratur. Hennes andra roman "Agaat" kom ut på svenska våren 2012.

Utgivning

Agaat

av Marlene Van Niekerk
"Agaat" är en berättelse som utspelar sig i skuggan av apartheidsystemet i Sydafrika. I centrum står den vita lantbrukaren Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat. Deras relation är komplicerad och vi får följa dem under många år, från 1960-talet fram till 1996.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman

Det spökar i Lilla Vargudden

Recension: Spökmysteriet av Sören Olsson

Jakob och Hedvig löser ett brott

Recension: Skymning av Walter Falk

Elitism på magiskt lärosäte

Recension: Atlas : De utvalda av Olivie Blake

Om utanförskap och hästar

Recension: En vän för livet av Sofie Sarenbrant

Tätt inpå Victoria Benedictsson

Recension: Mitt stora vackra hat av Elisabeth Åsbrink
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB