SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia av Martin Gellerstam - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia" av Martin Gellerstam? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia

Av Martin Gellerstam

Bok-
presentation:
SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia
Författar-
presentation:
Martin Gellerstam
Redaktör: Martin Gellerstam

Svenska Akademiens ordlista har en särställning bland de ordböcker som ges ut i Sverige. Det finns ett exemplar i många svenska hem, och varje ny upplaga väcker stor uppmärksamhet.

Framför allt reagerar människor över urvalet av ord. Nytillkomna ord väcker ibland förundran och ilska, och de ord som strukits kan sörjas som vore de fullständigt raderade ur svenska språket. Detta speglar tydligt den spridda (miss)uppfattningen att SAOL är ett facit över svenska språket och innehåller alla svenska ord. Sanningen är förstås att svenskan innehåller oändligt många fler ord än de 125 000 som finns med i SAOL.
Men SAOL är vårt gemensamma rättesnöre när det gäller stavning, böjning och uttal. Det är ju inte förbjudet i lag att välja en egen stavningsvariant, men de allra flesta inser fördelarna med att vi stavar orden på samma sätt. Enhetlig stavning är faktiskt en ganska modern företeelse. När den första upplagan av SAOL utkom år 1874 så var det svenska språket fortfarande en vildvuxen flora av stavningsvarianter och oklara principer, och SAOL är ett svar på den tidens krav på en stavningsreform som skulle bringa lite ordning. SAOL blev omedelbart en stor försäljningssuccé.
Vi är nu inne på den trettonde upplagan, och arbetet med ordlistan har förstås ändrats radikalt under de dryga 130 år som förflutit sedan den förste redaktören F.A. Dahlgren satte stålpennan mot papperet och började skriva. Följ med på en intressant resa genom ordlistans historia - den är ju också svenska språkets historia - och läs om arbetet bakom en av Sveriges mest lästa böcker.

Utgåvor

Kartonnage
Förlag: Norstedts
Lagerstatus: Definitivt slut

Svenska Akademiens ordlista har en unik ställning bland svenska ordböcker. Den brukar till och med betraktas som ett slags facit över svenska språket. Finns inte ordet i ordlistan så finns det inte i svenskan, och varje ny upplaga brukar väcka uppmärksamhet, förvåning, glädje och ilska.

SAOL och tidens flykt berättar om arbetet bakom en av Sveriges mest lästa böcker, och om förhållandet mellan ordlistan, svenskarna och svenska språket.

Utgivningsdatum: 20090731
9789113022703

Bok: 9015

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg

Recension: Tolken av Jenny Runesson

Jag saknar en gestaltning

Recension: Tullias värld av Kerstin Ekman

Känsligt men segt om de fångna

Recension: Ödesmark av Stina Jackson

Kärlek i den eviga staden

Recension: Den sista sommaren av Gianfranco Calligarich

Stark kombination av humor och elände

Recension: Queenie av Candice Carty-Williams

Klassresans våndor och möjligheter

Recension: Åren av Annie Ernaux

Annie Ernaux - en förebild i arbetarlitteraturen

Recension: Min far & Kvinnan av Annie Ernaux

Anna Jansson - fortfarande på topp

Recension: Dödslistan av Anna Jansson

En diktning med anslag av extas och triumf

Recension: I grenverket av Lennart Sjögren

Journalistik när den är som bäst

Recension: Klubben av Matilda Gustavsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB