Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok" av Anders Ros? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok

Av Anders Ros, Göran Nilsson, Inger Dahlin-Ros, Mats Ahlberg

Bok-
presentation:
Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok
Författar-
presentation:
Anders Ros
Illustratör: Anna Sigge

Det brukar sägas att det inte finns någon Sjuhäradsmat, ingen mat som är speciell för området. Ingenting kunde vara mer fel! I Aptit på Sjuhärad - Inte bara en kokbok får vi ta del av både nya och gamla mattraditioner i sjuhäradsbygden.

Det finns mycket mat som är typisk för Sjuhäradsbygden i gamla tider, men mattraditionen varierar från härad till härad. Lanthushållsskolan Strömma spred inte bara recept på vardagsmat. Mockatårtan och de för Mark så typiska sockerringarna fanns också i de unga kvinnornas recepthäften.

Sjuhäradsbygden har av tradition haft en stor invandring. Först kom tyskar med specialistkunskaper inom färgeri och tryckeri. På 1950-talet kom finländarna, på 60-talet kom jugoslaver och greker. Idag har i runda tal en av fyra boråsare utländska rötter. Maten som lagas i invandrartäta områden som Norrby, Hulta och Hässleholm är också Sjuhäradsmat.

Magrare bygder innebar mer användning av det som växte fritt - bär och svamp. I mitten av 1990-talet genomfördes en tävling om en Boråsmeny, Fast egentligen handlade det om mat från hela Sjuhäradsbygden. Vinnande bidraget var Johan Sörlings på Plaza Hotel och innehöll råvaror från bygden. En rotfruktsconsommé serveradmed fårfiolqueneller och toppad med creme fraiche. Huvudrätt var en dovhjortsadel med svampchutney på en spegel av lingon, serverad tillsammans med potatispuré smaksatt med örter. Desserten utgjordes av en hemlagad timjansglass med sabayonnegratinerade skogsbär. Visst vattnas det i munnen när du läser den?

Med en bok fylld av lika delar recept och intressant information om sjuhäradstrakterna vill författarna ge mod och lust på att prova något nytt. Kort sagt vill de ge dig Aptit på Sjuhärad!

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Lagerstatus: Tillfälligt slut

Det brukar sägas att det inte finns någon Sjuhäradsmat, ingen mat som är speciell för området. Ingenting kunde vara mer fel! I Aptit på Sjuhärad - Inte bara en kokbok får vi ta del av både nya och gamla mattraditioner i sjuhäradsbygden.

Det finns mycket mat som är typisk för Sjuhäradsbygden i gamla tider, men mattraditionen varierar från härad till härad. Sjuhäradsbygden har av tradition haft en stor invandring. Först kom tyskar med specialistkunskaper inom färgeri och tryckeri. På 1950-talet kom finländarna, på 60-talet kom jugoslaver och greker. Idag har i runda tal en av fyra boråsare utländska rötter. Maten som lagas i invandrartäta områden som Norrby, Hulta och Hässleholm är också Sjuhäradsmat.

Med en bok fylld av lika delar recept och intressant information om sjuhäradstrakterna vill författarna ge mod och lust på att prova något nytt. Kort sagt vill de ge dig Aptit på Sjuhärad!

Utgivningsdatum: 20081127
9789172240964

Bok: 137262

Anmäl textfel

Utgivning

Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok

av Anders Ros
Det brukar sägas att det inte finns någon Sjuhäradsmat, ingen mat...

Det knallar och går : om knallar förr och nu

av Anders Ros
Många uppfattar Knallen närmast som en tomtefigur som med sin säc...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Avslutande delen av en hyllad vikingaserie

Recension: Spjutdansare av Agneta Arnesson Westerdahl

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2