"Pappor, det är dags för pappa-son samtalet nu" - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Debatt 
"Pappor, det är dags för pappa-son samtalet nu"

Debatt om barns läsning

"Pappor, det är dags för pappa-son samtalet nu"

Kopplingen mellan skolresultat och läsning är entydig. All tillgänglig forskning pekar åt samma håll: killarna blir frånkörda. "Våra söner måste göra något de aldrig behövt tidigare. Börja prestera." Det skriver författaren Johan Unenge.

Vi tycker att vi är så himla tjenare och säjer LOL och levlar i barnens tevespel. Vi åker skateboard och glömmer inte bort barnet i oss. Vi är så sköna snubbar som fortfarande går på konsert, tar en bira och känner igen Avicii. Och samtidigt visar vi engagemang i våra killars skolarbete genom att med jämna mellanrum säja " Har du några läxor?"

Varpå våra söner intygar att " nä, dom är till torsdag" . Då kan vi återgå till vårt pillande på mobilen eller kanske lite innebandy med grabbarna.

Nyss var de små knattar som tjatade om att vi skulle läsa godnattsaga"

Nyss var de små knattar som tjatade om att vi skulle läsa godnattsaga. Och vi läste. Nästan varenda kväll enligt statistiken. Sen hände något. De verkade bli läskunniga. Eoner av fritid öppnade sig för oss pappor. Killarna växte, skaffade egna vanor, kompisar som man inte visste riktigt vilka de var. Och plötsligt gick de i mellanstadiet, eller var det redan högstadiet? Du tänkte att det där fixar skolan eller så bara löser dig sig självt. De har ju sina nya kompisar. Fotbollen. De klarar sig liksom...

Wrong! All tillgänglig forskning pekar åt samma håll. Killarna blir frånkörda. Och det är inte som på vår tid, att de automatiskt särbehandlas positivt. De allra flesta platser på högskolorna i Sverige innehas idag av kvinnor. För att de helt enkelt är bättre. Ett försprång på ett par tusen år börjar knappas in. Våra söner måste göra något de aldrig behövt tidigare. Börja prestera.

Kopplingen mellan skolresultat och läsning är entydig. Killarna läser inte. Och deras pappor, vi, är ingen vidare bra förebilder. Vi pillar och pillar. Men vi läser inte.

Hoppa över innebandyn och knacka på dörren till hans rum. Vänta inte på att bli insläppt"

Det är dags för det där samtalet nu. Hoppa över innebandyn och knacka på dörren till hans rum. Vänta inte på att bli insläppt. Slå dig ner på hans säng. Harkla dig och säj som det är: Om inte du sätter igång och läser böcker så kommer det inte bli som du tänkt dig.
Du kan såklart säja " Du kommer att faila" om du känner dig bekvämare med det uttrycket. Risken är överhängande att han säjer " Mäh, jag ska ju bli fotbollsproffs!"

Då kommer du få lite svårt att förklara varför du lagt ner så osannolikt mycket tid på att få honom att tro det. Speciellt eftersom du antagligen inte lagt ner en hundradel så mycket på hans läsvanor. Men försök att så skonsamt som möjligt klargöra att oddsen för att han ska skriva på ett miljonkontrakt är förhållandevis små. Men chansen att han ska upptäcka att skolan går bättre om han väljer att avsluta varje kväll med ett par kapitel i en bok är desto större.

Men vilken bok ska han läsa? Och var finns den? Om det ändå fanns någon sorts hjälp att få!

I ett fantastiskt försök att vägleda vilsna pappor har man startat en bokcirkel i Lund. Just för oss pappor. 1000 stycken har fått inbjudan. Hittills har två hängt på. WTF??!

Det kommer bli många avbytare i Barcelona… 


Johan Unenge är författare, illustratör, serietecknare och manusförfattare

5 mars 2014
 

Anmäl textfel

Kommentar av Daniel

Johan!

Du har helt rätt och det har redan skett.

Kolla statistiken över utbildningsnivå och hur den förändrats de senaste 20 åren! Den förändring som skett dessutom så fort och för hela populationen 25-64 år! Visst det är oroande, se mitt blogginlägg här på Litteraturmagazinet för exakta siffror:

http://www.litteraturmagazinet.se/daniel-gunnarsson/boklogg/unga-killars-lasning-del-2-9006808

Har också en del andra inlägg på samma tema i min blogg...

5 mars 2014
Kommentar av Bodil

Vad underbart, har tre grabbar, 7, 14 och 16. Till en yngste är det inga problem att hitta böcker, men de två äldre i synnerhet 14 som inte gillar fantasy något vidare. För när jag frågar efter böcker till de stora så blir jag nästan alltid hänvisad till fantasy, nu har de en utmärkt skolbibliotekarie som hittar annat till dem än fantasy.

5 mars 2014
Kommentar av Gabrielle Osis

Tusan så bra skrivet!!

Detta är de takter som behövs,att männens röst börjar höras oxå!

Men, lästips; har ni provat en bra bokhandel???

Annars kommer några tips här: Marianne FRedrikssons Simon och ekarna, Fridegårds Lars hård, vad som helst av Nick Hornby, vad som helst av Roslund och Hellström,

Lapidus, Wennstam ( börja med Svikaren, handlar om fotboll.... Om det önskas skräck; Koontz, King...

För de lite yngre;böckerna om Percy Jackson av Rick Riordan, Kaberboel, Horowitz, Michael Grant, Niclas krog...

5 mars 2014
Osignerad kommentar

Alkemisten är en underbar pojkbok ... min son läste om den direkt när vi läst den tillsammans. Han insåg att det gick att läsa in så oändligt mycket i den korta och enkla berättelsen ....

5 mars 2014
Kommentar av Tommix

Var är böckerna pojkar vill läsa? Inte fan är det Twilight eller Hunger Games.

När du går ut på bokrean, peka ut hyllan för pojkar...just det...den finns inte.

5 mars 2014
Kommentar av Anna

Prova "Avhopparen" av Kim Olin.

5 mars 2014
Kommentar av Josefine

Tommix: Varför skulle inte pojkar vilja läsa ex. Hunger Games? Jag känner ett stort antal killar som läst och gillat den.

5 mars 2014
Kommentar av Tommix vad fan?

vilket skitsnack. klart det finns, det är bara att gå tillditt närmaste biblotek med grabben din och fråga biblotikarien efter ungdomsböcker och kanske mer specifikt ifall det ska vara sci-fi, fantasy, historiska romaner etc... jag lovar att du kommer hitta något bra. om du misslyckas så innebär det att du inte har lyckats få ditt barn intressard av litteratur eller att du skiter i det. mest patetiska ursäkten jag har hört.

5 mars 2014
Kommentar av C

Josefine: Man poängterar ofta att det behövs fler spel/filmer/böcker med kvinnor i huvudrollen så att unga flickor kan relatera till huvudrollsinnehavarna, med samma logik kanske pojkar inte känner sig lika träffade av Hunger Games? Sen är det ju ändå bara en bok.

Sen tycker jag det är rätt sjukt med sista kommentaren som svarar på en påstådd brist på litteratur riktad till pojkar i tonåren, vilket det ärligt talat finns om man inte gillar fantasy, med att personen som frågat skulle vara en misslyckad förälder. Skärp dig för fan.

5 mars 2014
Kommentar av Josefine

C: Och jag anser att man borde kunna identifiera sig med båda könen. Vilken tur då att de flesta av människorna runt mig kan det (små som stora) och därför inte drar sig för att läsa böcker, spela spel och titta på filmer med det motsatta könet som huvudroll. Huvudrollsinnehavarens kön avgör inte vilket specifikt kön man vänder sig till. Hunger Games vänder sig definitivt inte enbart till tjejer och har heller aldrig påstått sig göra det. Själv har jag inte läst den, medans alla mina killpolare har det.

6 mars 2014
Skriv svar
litteraturmagazinet.article_221978.comments
 Om debattören 

Johan Unenge är författare, illustratör, serietecknare och manusförfattare. Han har skapat många serier och böcker tillsammans med Måns Gahrton bland annat "Eva och Adam", "Livet enligt Rosa" och "Gyllene Knorren". Johan Unenge är ledamot i Svenska barnboksakademien och var Sveriges första läsambassadör åren 2011-2013.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner barnböcker

Lättläst x 4

Recension: Zenobia av Morten Dürr

Underbara bilder i mystisk skola

Recension: Mystiska skolan. Spöksången av Katarina Genar

Mamma fyller år

Recension: Konrad och kalaset av Åsa Mendel-Hartvig

Trubbel i sagoskogen

Recension: Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände av Jonna Björnstjerna

Vänder inte kappan efter vinden

Recension: Ellen, dellen- av Maria Gripe

Smart och dramatiskt i Asptjärns nya bok

Recension: Wursten och veganen av Åsa Asptjärn

Interaktiv bilderbok med fordon

Recension: Hitta olikheterna : Snabba fordon av Violet Peto

Tidlös vänskapsskildring

Recension: Nattpappan av Maria Gripe

Talmannens hämnd

Recension: Talmannens hämnd av Martin Widmark , Petter Lidbeck

Försynt om utanförskap

Recension: Sahar som inte syns av Anna Platt

Tragikomiskt och skruvat

Recension: Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst av Gareth P. Jones

Somrig rysare att avnjuta med glass en solig dag på stranden

Recension: Fyr 137 av Ingelin Angerborn

En oerhört fin spökhistoria om vänskap

Recension: Spökflickan av Katarina Genar

Högt tempo i Elsie Petréns nya deckare

Recension: Döden i Skuggmyra av Elsie Petrén

Rolig anarkism för barn

Recension: Vår megastora fuskbyggda trädkoja med 65 våningar av Andy Griffiths

Sympatiskt om barndomens känslor

Recension: Bruno 3000. Klubben av Åsa Anderberg Strollo

Ingenting är omöjligt i fantasin

Recension: Bättre än världens bästa bok av Jonas Karner

Poetiskt om växande

Recension: Det börjar med ett frö av Laura Knowles

Bort, hem och tillbaka igen

Recension: Tidsmaskinen av Nils Andersson

När livet återvänder

Recension: Huset som vaknade av Martin Widmark

”Då drömmer jag en dröm och så försvinner jag”

Recension: Allt är precis som vanligt av Kristina Murray-Brodin

Ninna får ett syskon

Recension: Ninna och syskongrodden av Matilda Ruta

”Det är väl klart att du måste ha kalas”

Recension: Min bästa väns kalas av Kristina Murray-Brodin

En bok om en hjulande mormor

Recension: Tant Vildas magi av Emma Holmgren

Vardagsrealistisk skildring av den där veckan innan barnbidraget

Recension: Veckan före barnbidraget av Elin Johansson

En stilfull lektion i empati

Recension: Veckan före barnbidraget av Elin Johansson

En flod som leder både till drömmar och verklighet

Recension: En flod av Marc Martin

En talande bok utan ord

Recension: Simbassängen av Ji Hyeon Lee

En saga om schizofreni

Recension: Flickan, mamman och demonerna av Suzanne Osten

Barnfantasy med syskonkärlek i fokus

Recension: Nyckeln till Hinsides av Albin Alvtegen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB