Recension av KoMo, Pontus Joakim Olofsson: Klassiska SF-frågor på fräscht sätt - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av KoMo, Pontus Joakim Olofsson

Klassiska SF-frågor på fräscht sätt

Pontus Joakim Olofsson skriver på ett behagligt sätt och kapitlen växlar mellan att vara korta och koncisa till längre drivande stycken"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
KoMo
Författar-
presentation:
Pontus Joakim Olofsson

Debuterande Pontus Joakim Olofsson gör ett starkt intryck med science fiction-romanen ”KoMo”, där identitet och identitetsskapande undersöks på ett närgånget sätt.

Vad är det som formar våra identiteter? Och hur reagerar vi om allt som är bekant för oss rycks bort under våra fötter, och den värld vi trodde att vi kände inte alls är vad den verkar vara? Sådana frågor ställs kontinuerligt genom ”KoMo”, utifrån en rad olika perspektiv och förutsättningar. Om man inte längre minns något eller någon, hur mycket är kvar från ens ursprungliga identitet? Och om man helt och hållet är en kopia av någon annan, kan man utveckla en egen identitet utifrån det? Klassiska frågor inom science fiction-genren, men fortfarande presenterade på ett tilltalande och spännande sätt.

I en inte alltför avlägsen framtid vaknar Kattarina Krasanpolsk en dag och bestämmer sig för att inte ta sin dagliga medicin och hon är inte säker på varför. Det tar inte lång tid innan hon märker att det liv hon trodde sig leva, som läkare vi den psykiatriska Rehm-kliniken i Zürich, inte alls är vad det verkade vara. Kattarina är inte alls läkare, utan en intagen patient som genom kraftig medicinering levt sina senaste fyra år i en hallucination. Hon skrev in sig frivilligt, utan att lämna några som helst spår kring sin tidigare identitet. Hon fattar beslutet att inte återuppta sin medicineringen för få möjligheten att lära känna sig själv igen. Avtändningen blir både kraftigare och mer omskakande än vad hon kunde tro och personen och historien bakom är något helt annat än vad hon kunde föreställa sig.

Pontus Joakim Olofsson skriver på ett behagligt sätt och kapitlen växlar mellan att vara korta och koncisa till längre drivande stycken. Vissa passager känns dock lite väl utdragna, men det är inget som stör läsningen i längden. Berättelsen är fängslande uppbygg och karaktären Katterina är förvånansvärt komplex, vilket är en trevlig överraskning. Frågorna om identitet känns, trots att det är vanligt förekommande inom genren, fräscha och nyaktuella genom Olofssons presentation genom Katterinas förvirrade och till en början tillsynes irrationella beteende.

På ett skickligt sätt nystas en berättelse om moral fram, och frågan om en skapare alltid har rätten till sin skapelse, eller om en sakelse är fri att omforma sig i harmoni med sin omgivning. Det är en ständigt aktuell fråga som fler människor i världen borde ställa sig.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 10 oktober 2013

 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Pontus Joakim Olofsson är ett undantag

Han skriver science fiction – på svenska

Det har varit mycket fantasy de senaste åren. Få etablerade svenska förlag satsar på science fiction, SF. Men ingen regel utan undantag. Hösten 2013 debuterade Pontus Joakim Olofsson med SF-romanen ”KoMo”.

– Jag vet inte varför så få svenska förlag vågar satsa på SF. Men jag tror att det är lite av samma anledning som det publiceras en flora av kändisbiografier just nu. Förlagen satsar på det som de tror är kommersiellt gångbart.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB