Ensamhetens brunn av Radclyffe Hall - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Ensamhetens brunn" av Radclyffe Hall? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Recensioner 

Läsarrecension av Ensamhetens brunn, Radclyffe Hall

En halvbra bok att sluka

en sorgesång om hur illa samhället behandlar de stackars utstötta “anormala”"
Det är flera veckor nu sedan jag läste ut "Ensamhetens brunn" och jag funderar över varför jag inte har skrivit någon recension utan hela tiden skjutit fram det. Kanske för att min läsning av boken var lite märkligt upplagd och mitt intryck mycket mångfasetterat. Jag började läsa "Ensamhetens brunn" för fyra år sedan och läste hälften av de sexhundra sidorna, men sedan skulle boken tillbaka till biblioteket...
Läsarrecension: Sebastian Lönnlöv
 Redaktionell presentation 
Bok-
presentation:
Ensamhetens brunn
Författar-
presentation:
Radclyffe Hall
Utg.år: 1928

Ensamhetens brunn

Boken, som publicerades för första gången 1928, anses vara den första moderna lesbiska romanen och har ibland hyllats som ”lesbisk bibel”.

Den förbjöds i England fram till 1949 då homosexualitet var förbjuden enligt lag.

Har översatts till ett flertal språk och kom på svenska första gången 1932.
 

 Information från förlaget 

Ensamhetens brunn

Av Radclyffe Hall

Bok-
presentation:
Ensamhetens brunn
Författar-
presentation:
Radclyffe Hall
Utg.år: 1928
Originaltitel: The Well of LonelinessRadclyffe Halls skandalomsusade roman utspelar sig i konstnärskretsarnas Paris och i brittisk överklassmiljö.

Stephen inte är som andra flickor. Hon fäktar och jagar, bär manskläder och klipper håret kort. I puberteten blir hon passionerat förälskad i en kvinna.

När Ensamhetens brunn kom ut förbjöds den i England eftersom den inte ansågs skildra kärlek mellan kvinnor på ett tillräckligt avskräckande sätt. Den trycktes i smyg i Frankrike och smugglades in i England. Men i andra länder nådde romanen en stor publik. Den har översatts till elva språk. Ingen annan bok har haft en så stor betydelse som Brunnen för lesbiskt liv världen över. Det är en kultbok som haft ikonstatus ända sedan den först kom ut 1928. Den är älskad, hatad, omstridd och omdebatterad, men lämnar ingen likgiltig.

Ensamhetens brunn är också en vacker och finstämd skildring av lesbisk kärlek när seklet var ungt och en gripande skildring av ett spännande kvinnoöde.

I förordet sätter fil.lic. Ingrid Svensson Radclyffe Hall och hennes författarskap i sitt sammanhang och berättar om det mottagande som Ensamhetens brunn fick när den först gavs ut. Svensson visar även på Ensamhetens brunns oerhörda inflytande genom tiderna.


RADCLYFFE HALL (18801943) är mest känd som författarinna till den epokgörande Ensamhetens brunn. Hon föddes i Hampshire och studerade bland annat vid Kings College, Cambridge och i Tyskland. Vid tjugoett års ålder ärvde hon en multi-miljon-dollar-förmögenhet från sin fars familj och blev ekonomiskt oberoende.

1907 mötte Radclyffe Hall Mabel Ladye Batten, som introducerade henne för Una Troubridge, Halls livskamrat fram till hennes död 1943.

Hall var en legend redan under sin livstid och hennes berömmelse har aldrig falnat. Hon var en komplex person som gick klädd i manskläder, konverterade till katolicismen, förespråkade äktenskap mellan kvinnor och praktiserade spiritism. Att hon dessutom var notoriskt otrogen och levde sitt liv i olika triangelrelationer gjorde henne än mer omtalad i salongerna.

Radclyffe Hall publicerade sju romaner och har bland annat förärats Eichelberger Humane Award, Prix Femina Vie Hereuse-Bookman samt James Tait Black Memorial Prize.Röster om Ensahemtens brunn:

ett förföriskt gift

Ur domen från Bow Street Police Court, 1928


Lesbiskhetens bibel

Irish Times


Den arketypiska lesbiska romanen, den som alla känner till.

Times Literary Supplement


Boken behandlar ett extremt intressant ämne.

Virginia Woolf, 1928


Det är i sanning en märkvärdig bok ett väl förfärdigat och välskrivet konstverk.

Daily Telegraph, 1928


Kommersiell och ondskefull degenererad och dekadent.

Sunday Express, 1928


förtjusande läsning besitter mod och ärlighet en milstolpe i mänsklighetens historia.

Sunday Times, 1928


Romanen präglas av kraft och av en ansenlig skönhet.

Glasgow Herald, 1928


genomdriven språklig pregnans, ibland är det vackert, ofta nästan bibliskt .. håller läsaren helt fången.

Time and Tide, 1928


Utgåvor

Inbunden
Förlag: Akvedukt Bokförlag
Lagerstatus: Definitivt slut

Radclyffe Halls skandalomsusade roman utspelar sig i konstnärskretsarnas Paris och i brittisk överklassmiljö. Stephen inte är som andra flickor. Hon fäktar och jagar, bär manskläder, klipper håret kort och förälskar sig i kvinnor.

När Ensamhetens brunn kom ut förbjöds den i England, trycktes i smyg i Frankrike och smugglades över kanalen. Brunnen är en kultbok som haft ikonstatus ända sedan den först kom ut 1928. Den är älskad, hatad, omstridd och omdebatterad. Den lämnar ingen likgiltig. Men det är framför allt en rasande välskriven roman i den gamla goda skolan och skildrar ett oerhört gripande kvinnoöde. Ensamhetens brunn är först ut i Normal förlags klassikerserie.


Radclyffe Hall (18801943) är mest känd som författarinna till den epokgörande Ensamhetens brunn. Hon föddes i Hampshire och studerade bland annat vid Kings College, Cambridge och i Tyskland. Vid tjugoett års ålder ärvde hon en multi-miljon-dollar-förmögenhet och blev ekonomiskt oberoende.

Hall publicerade sju romaner och har bland annat förärats Eichelberger Humane Award, Prix Femina Vie Hereuse-Bookman samt James Tait Black Memorial Prize.


Översättning: Louis Renner. Förord: Ingrid Svensson. Omslag och grafisk form: Libä. 622 sidor, inbunden. ISBN 91-975424-0-7


Utgivningsdatum: 20050120
9789197542401

Bok: 173394

Anmäl textfel

Utgivning

Ensamhetens brunn

av Radclyffe Hall
Anses vara den första moderna lesbiska romanen och var förbjuden i England fram till 1949.

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm

Ännu en besvikelse

Recension: Ondskans ekon av Arnaldur Indridason

Borgmästarinnan i Mjölby

Recension: Ruths garderob : En modehistoria av Ingela Bendt

Extremväder i Lilla Vargudden

Recension: Väderhemligheten av Sören Olsson

Svårsmält realism

Recension: Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB