Recension av Mor mamma morsan, Roberth Ericsson och Sonja Schwarzenberger: Brokigt och nyanserat om mammor - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Mor mamma morsan, Roberth Ericsson och Sonja Schwarzenberger

Brokigt och nyanserat om mammor

En varm bok med många olika mammapersonligheter och både vackra och sorgliga berättelser"
Bok-
presentation:
Mor, mamma, morsan
Författar-
presentation:
Aase Berg

Den här antologin innehåller en brokig samling berättelser av tretton kulturpersoner, som kärleksfullt och personligt skriver om sin egen mamma. Det är inte en glorifiering av modersrollen utan de försöker verkligen se nyanserna och förstå de problem som deras mor har ställts inför. När jag läser de olika berättelserna så inser jag hur svårt det måste vara att skildra och berätta om mamma utan att berättelsen börjar handla om den som skriver, för vi har alla formats av vår mor och banden är starka.

Fram träder hemmafruar, ensamstående mammor, åldrande mammor vars värld krymper, ångesten när mamma drabbas av en svår sjukdom och många, många frånvarande fäder. Det var kvinnan, mamman, som alltid fanns där och som tog ansvar.

En ömsint berättelse som verkligen griper tag är den om mamman som sover med foten ut genom fönstret på bottenvåningen för att ge eventuella inbrottstjuvar en signal om att här är någon hemma. Skribenten skriver så intensivt och rörande om sin ensamstående mor att jag känner att vi säkert är många som hade velat ha en sådan mamma, eller själva vara en sådan mamma. En mor som alltid försvarar sin barn, låter henne behålla sina fantasier och även deltar i dem, ger barnet trygghet, glädje och äventyr. Martina Montelius skriver att hon fick extremvarianten av ”fri uppfostran”, men det verkar ha varit en mycket positiv sådan. ”En gråtande ardennerhäst med drottningkrona”, så skriver hon om sin mor. Jag ser framför mig en riktigt stark mamma, en tidvis sorgsen mamma med ett liv som även innehåller glamour.

Aase Berg skriver: ”Underligt nog tog det oproportionerligt lång tid att sluta kräva perfektion av sin mamma och fatta att det jag inte vill ha hos henne är det bara att skita i.”

När vi är barn ifrågasätter vi inte det mamma gör och säger, det är det enda vi känner till, men så kommer tonåren när vi ifrågasätter allt och så småningom även vuxenlivets acceptans. Ju äldre vi blir, desto lättare är det att överse med eventuella brister hos mamma. Genomgående framträder trygghet och kärlek som den viktigaste en mor kan ge sina barn.

”Man separeras men cirklar alltid kring varandra, hur långt avståndet än blir. En modersol och hennes barnplanet. Man bär med sig sin egen mor. Vart man än går.”, så insiktsfullt skriver Jonas Brun.

Det är en varm bok med många olika mammapersonligheter och både vackra och sorgliga berättelser. Det är en bok som alla borde läsa!

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 10 maj 2012

 

Anmäl textfel

 Mors dag-special 

Mer om mammor i LitteraturMagazinet

Recensioner:
"Mor mamma morsa", redaktörer Sonja Schwarzenberger och Roberth Ericsson
"Jag skulle aldrig ljuga för dig" av Moa Herngren
"Felicia försvann" av Felicia Feldt
"Trädgårdshoran" av Lotta C Persson

Krönika
"Mamma är trots allt bara en människa", Hanna Modigh Glansholm läser mamma-böcker

Intervju
"Vi tyckte att mödrarna fattades" intervju med Sonja Schwarzenberger om antologin "Mor mamma morsa"

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB