Recension av Om att gråta sig till sömns och annat trams, Roza Takiporian: Novellsamling om livet - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Om att gråta sig till sömns och annat trams, Roza Takiporian

Novellsamling om livet

Det är först när hon väver in sitt ursprung som det verkligen glimmar till och blir läsvärt"
Bok-
presentation:
Om att gråta sig till sömns och annat trams
Författar-
presentation:
Roza Takiporian

Jag läser väldigt sällan noveller, därför var det roligt att LitteraturMagazinet-profilen Anna lyfte fram denna litteraturform till april månads utmaning.

"Om att gråta sig till sömns och annat trams" innehåller elva noveller om livet, skrivna av Roza Takiporian. Just livet är centralt i nnovellerna, vilket jag tycker är ett bra "tema". De flesta handlar om någon slags kärlek, ofta olycklig till en förlorad kär vän, en saknad mamma, eller kärlek till livet eller en dröm. Novellerna är väldigt fina, även de sorliga är skriva på ett fint sätt. Novellsamlingen får ett lyft genom att varje novell har sin egen berättare, och dessa är i olika åldrar, livslägen och både män och kvinnor. Läser man fler noveller på rad kan det bli lite rörigt att veta vem det är som berättar, men egentligen spelar väl inte det så stor roll från början? Man läser väl för att lära känna berättaren?

Roza är en duktig författare, men hon har inget utstickande språk. Det som utmärker sig är i så fall inslagen från ett krigens Irak varifrån hon flydde med sin familj till Sverige i fyraårsåldern. Detta ger ett djup åt samlingen som gör att den är läsvärd, annars kan det bli lite tjatigt med de mer ”vardagliga” problemen som lätt försvinner i mängden.

Mina personliga favoriter blev "När tiden rinner ut", om ett avsked från en cancersjuk, och "Världens vackraste ögon" som är så skrämmande sann att man måste bli berörd.

Roza har vunnit flera fina utmärkelser för sina noveller men det är först när hon väver in sitt ursprung som det verkligen glimmar till och blir läsvärt. Det är de novellerna som förtjänar publiciteten.

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 17 april 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Om att gråta sig till sömns och annat trams, Roza Takiporian

Känslofylld novellsamling berör

Roza Takiporian har ett känslosamt och färgrikt språk och till min egen förvåning tåras mina ögon ibland när jag läser hennes berättelser"
Det är svårt att förstå att en så ung människa som Roza Takiporian, hon är bara 23 år gammal, kan ha vetskap om och skriva så djupa och ömsinta små berättelser om livets olika skeden. Debutboken innehåller elva noveller av hög klass, naturligtvis varierar de lite i kvalitet, men det kan jag ha överseende med. Jag berörs av berättelsen om den lilla gumman som bodde i en pumpa och vänta...
Recension av profil: Viola Kondracki
 Författarporträtt 

Roza Takiporian

Hon debuterade våren 2012 med novellsamlingen "Om att gråta sig till sömns och annat trams". Hon har också vunnit flera skrivartävlingar och har fått Haninge kommuns kulturstipendium.

Utgivning

Om att gråta sig till sömns och annat trams

av Roza Takiporian
En novellsamling där vi får möta människor i olika perioder i livet, utsatta för olika livsöden. Det är mycket sorg och brustna hjärtan men ändå en smula hopp mitt i allvaret. Boken är Roza Takiporians debut från 2012.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Hjärta och smärta i en diktning som berör

Recension: Nattmusik för dagsländor av Eva-Stina Byggmästar

En bok om att vara på väg

Recension: Evigheten har redan börjat av John Ortberg

Kärlek, humor och vänskap

Recension: Will Grayson, will grayson av John Green

Tydligt kvinnoled i stor dikt

Recension: Ararat av Louise Glück

En riktigt obehaglig satir

Recension: Djuren i Afrika av Erlend Loe
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB