Soldater : Om kamp, dödande och död av Harald Welzer - LitteraturMagazinet

 Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Soldater : Om kamp, dödande och död" av Harald Welzer? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Soldater, Sönke Neitzel

Skrämmande rapport från bödlarnas vardag

Att läsa den här boken är skrämmande och vämjeligt, men samtidigt ger den en inblick i människans lätthet att anpassa sig till förändrade krav och en förändrad miljö."
Hur förändras människan i en krigssituation? Författarna till boken ”Soldater” försöker förstå varför krigsförbrytelser accepteras i krig av så många. Författarna har haft tillgång till ett enormt stort brittiskt och amerikanskt avlyssningsmaterial, där krigsfångar från Wehrmacht ger sin bild av krigsvardagen, troligen ovetande om avlyssningen. Det är röster som når...
LitteraturMagazinets recensent: Viola Kondracki
 Redaktionell presentation 
Bok-
presentation:
Soldater : Om kamp, dödande och död
Författar-
presentation:
Harald Welzer

Soldater : Om kamp, dödande och död

I material från brittiska krigsarkiv finns både förhör med tyska krigsfångar och avlyssningar av deras samtal sinsemellan. Där avslöjas både krigshemligheter men även personliga reflektioner och funderingar.

Tillsammans har historikern Sönke Neitzel och psykologen Harald Welzer undersökt materialet och skapat ett inifrånperspektiv på andra världskriget, där soldaternas medvetenhet om det som hände ibland annat koncentrationslägren och moraliska ställningstagande ligger i fokus.
 

 Information från förlaget 

Soldater : Om kamp, dödande och död

Av Harald Welzer, Sönke Neitzel

Bok-
presentation:
Soldater : Om kamp, dödande och död
Författar-
presentation:
Harald Welzer
Originaltitel: Soldaten. Protokolle vom Kämpfe, Töten und Sterben

När den tyske historikern Sönke Neitzel sökte i brittiska krigsarkiv efter förhör med tyska krigsfångar under andra världskriget,fann han till sin förvåning ett material han tidigare aldrig hört talas om. Utöver förhören hade man i hemlighet också avlyssnat fångarnas samtal med varandra. Dokumenten avslöjar hur de diskuterar militära hemligheter, som vapenteknik eller taktiska och operativa detaljer, men också hur de samtalar och det är detta som gör materialet så speciellt om motståndarna, kriget,

SS och förintelsen av Europas judar.

Tillsammans med psykologen Harald Welzer har Sönke

Neitzel granskat detta material ur både ett historiskt och psykologiskt perspektiv. Hur såg fångarna på sina fiender? Vad visste man om hur judarna behandlades och vad ansåg man om det? Vilka moraliska val och svårigheter ställdes man inför?

Soldater ger ett fascinerande och skrämmande inifrånperspektiv på andra världskriget samt en sensationell och unik bild av dem som stred för Hitler.

»Den myt om att armén under nazitiden inte skulle ha varit

inblandad i krigsbrott, så som hävdades efter kriget, har nu tvåtyska forskare tagit död på en gång för alla...Det material de har funnit i brittiska och amerikanska arkiv är inget annat än sensationellt .«

Der Spiegel

Utgåvor

Storpocket
Förlag: Brombergs
Lagerstatus: Definitivt slut

År 2001 finner den tyska historikern Sönke Neitzel ett i hemlighet inspelat samtal från ett av de tyska ubåtsslagen under andra världskriget. Han tar sig till Englands stora nationalarkiv i jakten på mer information och blir häpen över det han hittar.

Han upptäcker en stor mängd utskrifter som innehåller nedtecknade samtal mellan tyska krigsfångar. De har i hemlighet blivit avlyssnade under sin fångenskap.

Neitzel betämmer sig för att tillsammans med psykologen Harald Welzer sammanställa materialet. Här finns historier återgivna från soldater i Lufwaffe och Wehrmacht, vittnesmål som ger oss en unik inblick i de tyska soldaternas tankar och känslolov. Hur såg soldaterna på sina fiender? Vilka moraliska val ställdes de inför?

I boken Soldater återges och granskas dessa samtal på nära håll. Ur ett historiskt och psykologiskt perspektiv försöker författarna besvara svåra frågor om människans psyke. Vilka faktorer är det som gör att en person helt förlorar, eller inte längre har tillgång till, moral och empati? Hur påverkades man av sin omvärld? Boken är en fascinerande läsning som skänker oss ny kunskap om andra världskriget och om männen som stred för Hitler.

Utgivningsdatum: 20140214
9789173375818

Bok: 200462

Anmäl textfel

Utgivning

Soldater : om kamp, dödande och död

av Harald Welzer
När den tyske historikern Sönke Neitzel sökte i brittiska krigsar...

Soldater : Om kamp, dödande och död

av Harald Welzer
Genom studier av material från avlyssningar av tyska krigsfångar i brittisk fångeskap tecknas en bild av soldaternas medvetenhet och egna tankar om det som hände i bland annat koncentrationslägren under andra världskriget.

Klimatkrig : varför människor dödar varandra på 2000-talet

av Harald Welzer
Klimatförändringarnas konsekvenser är synliga redan nu, oöverblic...

Gärningsmän. Hur helt vanliga människor blir massmördare

av Harald Welzer
Hur kunde "helt vanliga män", familjefäder och harmlösa genomsnit...
Häftad, Finns i lager, 280 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB