Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017 - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

 Litteraturblogg Anna Bjurström 
Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017

Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017

Helt plötsligt är året (snart) slut. 2016 har varit ett riktigt bokslukar år för mig, men det har varit ostrukturerat. 2017 vill jag ta mer kontroll över min vardag, och sätta upp några mål och riktlinjer för mitt läsande som (förhoppningsvis) gör att jag njuter än mer av att läsa, reflektera, recensera, analysera, uppleva... Här är mina nyårslöften för bokåret 2017.

100 böcker I år läste jag ca 120 böcker (bilderböcker inte inräknat). Hur mycket det än lockar att försöka toppa det under 2017 så har jag valt att sätta mitt mål på 100 böcker. 120 böcker på ett år är ändå ca 2,3 böcker i veckan. Visst kan det fungera, men jag vill också kunna lägga tid på att lusläsa böcker, läsa om böcker och kanske ge mig på några utav de tyngre böckerna jag siktat på ett tag. 

Logga lästa böcker – Jag har (typ) haft koll på böckerna jag läst 2016, men mer än så har det ofta inte blivit. Inför 2017 har jag köpt en fin liten anteckningsbok som passar perfekt i handväskan. Jag planerar att ha den som en ”läsdagbok” där jag ska samla alla böcker jag läst med information om boken, när jag läste den, betyg samt tankar och reflektioner. Jag är helt övertygad om att detta kommer ge mig en djupare upplevelse av det jag läser. Samt så är det ett fint sätt att öva sig på att strukturera tankar, och att faktiskt skriva själv.

Bilderböckernas år – Jag har inga barn, yngre syskon eller vänner med småbarn, så bilderböcker ramlar ofta bort när jag lånar böcker för nöjes skull (trots att jag sannolikt lånar fler bilderböcker än de flesta för min egen räkning). 2017 vill jag koncentrera mig mer på bilderböcker. Jag har under 2016 sett mitt konst- och bildintresse växa mycket, och vill gärna studera samspelet mellan bild och text närmare, inte minst i bilderboksformatet. Även bilderboksböckerna ska såklart loggas.

Läsa litteratur från olika länder – Det är enkelt att fastna i litteratur från England, Sverige och främst USA eftersom så mycket av utgivningen i Sverige kommer från just dessa länder (samt att det inte finns någon direkt språkbarriär). 2017 ska jag försöka ta mig förbi detta och bredda min läsning, det är dags för att göra det jag läser till ett mer aktivt val.

Fler favoriter – När jag såg tillbaka på 2016s läslista insåg jag att det inte var så många böcker som riktigt lämnat avtryck mig. Och det gjorde mig lite besviken. Men jag ser aldrig lästa böcker som något jag ångrar, trots att det inte blivit nya favoriter så har jag helt klart fått ut väldigt mycket av att läsa dem. Men 2017 hoppas jag hitta några böcker som helt golvar mig.

Hålla koll! - Okej, 2016 har jag hållit ganska bra koll på vad som har hänt i bokvärlden. Men 2017 vill jag ha ännu mer koll, och jag vill läsa ännu fler dagsaktuella författare, särskilt debutanter. Återigen, aktiva val!

Sammanfatta läsåret 2016 – Jag tänker sätta mig ner och sammanfatta mitt läsår 2016. Hur många kvinnliga författare har jag läst? Hur många av böckerna jag läst har varit ljudböcker? Vilken genre har jag läst flest böcker i? Vilka nationaliteter har jag läst? Vilka har varit mina favoriter? Ett givande sätt att lära känna sig själv och dessutom reflektera ytterligare över böckerna en läst.

Skriva mer  – Det är lätt att lägga sitt eget skrivande på hyllan för att istället lägga tid på att läsa, läsa, läsa alla de där böckerna som finns i världen. Så mycket att läsa, så lite tid! 2017 vill jag även lägga tid på att utveckla mitt eget skrivande, för jag vet att jag har så mycket att ge!
 

Utmana mig själv – Jag vill utveckla mitt läsande, mitt skrivande och mig själv. Jag vill ge mig på sådant jag annars undvikit (skräck och poesi bland annat). Jag vill läsa fler nobelpristagare, från fler nationaliteter och fler avskräckande tegelstenar (eller tvärtom). Jag vill vidga mina vyer och göra fler aktiva val i mitt läsande. Medvetenhet blir nog mitt slagord för 2017. 

Vad har ni planerat för ert läsår 2017?Taggar: #nyårslöften #skrivande #böcker #läsning
31 december 2016
 

Bilderböcker skrivna av barn

Bilderböcker skrivna av barn

En återkommande debatt är just den om barnlitteratur. Vem skriver för vem? Och vad blir resultatet? Ofta är det den vuxna som författar för det läsande barnet. Men om barnen själv får skapa, vad händer då? Smartypants är bokförlaget som kanske kan ge oss svaret.

Smartypants publicerar nämligen bara böcker som är skrivna av barn. Deras mål att är publicera minst en ny bok per år som ska vara: skriven av ett eller flera barn samt skrattestad och godkänd av åtminstone 100 barn. Än så länge har de två böcker i sin publikationslista. Och jag har nu läst dem båda.


Avdelning: Barn Taggar: #inspiration #uppumtran
Kommentera
 

CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska

Bok-
presentation:
Kometen kommer
Författar-
presentation:
Tove Jansson
Utg.år: 1968
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska

I början av december reser jag till Italien, Rom på en långweekend mitt i veckan. Jag intalar mig att  det är den perfekta staden för den kulturellt intresserade strosaren. Perfekt för mig alltså.

Det verkar finnas så mycket sevärt inom gångavstånd! Dessutom längtar jag efter att bara vandra omkring på gatorna med en kaffe, en varm sjal och en mysig mössa.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #språk #läromedel #italien
Kommentera
 

En helg med Shaun Tan

Bok-
presentation:
Sommarregler
Författar-
presentation:
Shaun Tan

En helg med Shaun Tan

Den här helgen har jag spenderat hemma i soffan med Shaun Tan som sällskap. Och det har varit fantastiskt. 

Den senaste tiden har jag stegvis byggt upp en längtan att ta mig an Shaun Tans böcker. Jag är inte helt obekant med Tan, men det var länge sedan jag läste något av honom. Så  i fredags lånade jag hem ett gäng utav hans böcker, och jag har spenderat lördag och söndag med att läsa varenda den. Nu är jag helt matt av alla intryck. Shaun Tans verk är minst sagt kraftfulla.  


Taggar: #helg #illustrationer #konst
Kommentera
 

Lite mörkare boktips

Lite mörkare boktips

Magisk romantik, deckare, psykologiska thrillers, mörk fantasy, skräcknoveller, döden... vad mer behövs för en perfekt läshöst?"

I oktober och november blir det mörkt på riktigt, vi ställer om till vintertid och det är dags för både Halloween- och Allahelgonafirande. Det här är månaderna när det är perfekt att bita tag i de där lite mörkare böckerna som kanske känns för opassande obehagliga och läskiga för årets lite ljusare månader. Eller helt enkelt de där böckerna du har sparat på för att kunna läsa vid just rätt tillfälle för att få den där perfekta känslan. Jag har satt ihop en liten tipslista av böcker och novelsamlingar jag själv tycker (eller tror) är perfekta för den mörkare hösten.


Taggar: #boktips #mörker #höst
Kommentera
 

Höstens ankomst

Min läsfåtölj är numera placerad vid fönstret, så jag kan sitta och betrakta hur världen utanför ändrar färg och känsla"

Det är en 1 September, hösten har krupit sig på och jag känner genast att min sinnesstämning förändrats. Istället för en morgonpromenad med ljudbok är jag nu mer än nöjd hemma i fåtöljen med den mer traditionella inbundna boken. Nu börjar säsongen av varma färger, gigantiska tekoppar, stora halsdukar och mysiga koftor. Det här är årstiden där en praktiskt taget kan sitta, tittandes ut genom fönstret och se hur allting förändras.


Taggar: #höst
Kommentera
 

Sommaren - ljudböckernas årstid

Sommaren - ljudböckernas årstid

Alla intryck runtomkring mig när jag promenerar och lyssnar skapar en bokupplevelse helt olik den jag skulle ha fått av samma bok hemma i fåtöljen. "


Jag vet inte hur det är för er, men för mig är sommaren verkligen ljudböckernas årstid. Så fort solen och sommarvärmen smyger sig fram räcker plötsligt inte fåtöljen vid fönstret riktigt till längre vid läsandet. Jag vill röra på mig, och främst vill jag ut, ut, UT! Jag dubblar enkelt mitt stegantal per dag på sommaren och spenderar mer än gärna min tid med att promenera, betrakta och lyssna.


Taggar: #ljudböcker #sommaren
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.

En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.

Anna Ahlund är skolbibliotekarien som vill skriva om världen såsom hon vill att den ska vara, som vill skriva om allt det där brännande som ofta undviks i ungdomsböcker och som vill förändra. Men främst vill hon skriva så att det känns. ”Du, bara” är hennes debut, och den fullkomligt brinner.

Det är någonting med sommarlov som bäddar för förälskelse. För John är det sommaren innan han ska börja gymnasiet. Han planerar att spendera den med bästa vännen Elli, knackandes på mittendörren till hennes hus och grillandes på taket. Men när storasystern Caroline en dag tar med sig Frank från pappershandeln hem på middag tar sommaren en ny riktning.


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #hbtq
Kommentera
 

Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.

Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.

Vad som bara borde vara en förstärkande krydda används istället som huvudingrediens, och jag tröttnar snabbt på smaken det ger"

Kiera Cass ”Ceremonin” publicerades 2012 och toppade genast bästsäljarlistorna i USA. Men Sverige har varit sena med att plocka upp den, och LitteraturMagazinets recensent Anna Bjurström tycker sig förstå varför. 

Boken marknadsförs som en blandning mellan Suzanne Collins ”Hungerspelen” och realityshowen ”The Bachelor”. Det är också vad läsaren får. På ett ungefär. En framtida, dystopisk värld som är uppdelad i en orättvis hierarki, unga kvinnor som tävlar om en mans hjärta och en tv-sändning för att engagera hela landet. Och främst: ett triangeldrama. Alltid detta triangeldrama.


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Biblioteken lever!

Jag spenderar alldeles för mycket (= alldeles lagom mycket) tid med att vandra runt på de många biblioteken som finns här i Göteborg. Att besöka det lokala biblioteket när jag besöker en ny stad är också ett givet nöje för mig. Det är inte bara det att jag som bokälskare självfallet älskar att läsa böcker, omges av böcker, ta på böcker, lukta på böcker.... Det är också den otroligt häftiga (och viktiga) kulturella mötesplats som bibliotek skapar som tilltalar mig något oerhört.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bibliotek
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Ringens brödraskap : första delen av Ringarnas herre
Författar-
presentation:
J. R. R. Tolkien
MP3 CD
Beställningsvara, 280 kr

Här är jag - Enkät

Karin Cellton här på LitteraturMagazinet bloggade nyligen om hur hon tycker det fylls i alldeles för få enkäter och listor i bokvärlden. Jag kan inte annat än hålla med henne. Och vad passar då inte bättre som mitt första blogginlägg än att jag svara på samma enkät? Ett ypperligt sätt att presentera mig själv lite!

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Okej, ha tålamod med mig, mina svar på alla frågor är INTE såhär långa. Faktiskt så ska jag försöka hålla mig så kortfattat som möjligt. Men just den här frågan ligger mig lite skavande om hjärtat.

När folk frågar mig efter boktips brukar jag säga åt dem att plocka upp vilken bok som helst. Gå in på biblioteket, bokhandeln eller gå till din egen (eller någon annans) bokhylla och plocka helt enkelt på dig en slumpad bok. Kanske är det en bok som står i skyltfönstret? Kanske är det den där boken som fått så oftanligt dålig kritik? Kanske är det den dammigaste boken i mormors bokhylla? Alla böcker är värda att läsa. Det är åtminstone mitt motto. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #enkät #läsning #presentation
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet"

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet


Kommentera

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB