Lite mörkare boktips - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

hej

 Litteraturblogg Anna Bjurström 
Lite mörkare boktips

Lite mörkare boktips

Magisk romantik, deckare, psykologiska thrillers, mörk fantasy, skräcknoveller, döden... vad mer behövs för en perfekt läshöst?"

I oktober och november blir det mörkt på riktigt, vi ställer om till vintertid och det är dags för både Halloween- och Allahelgonafirande. Det här är månaderna när det är perfekt att bita tag i de där lite mörkare böckerna som kanske känns för opassande obehagliga och läskiga för årets lite ljusare månader. Eller helt enkelt de där böckerna du har sparat på för att kunna läsa vid just rätt tillfälle för att få den där perfekta känslan. Jag har satt ihop en liten tipslista av böcker och novelsamlingar jag själv tycker (eller tror) är perfekta för den mörkare hösten.


Miss Peregrines hem för bessynnerliga barn” – Ransom Riggs
Den här pärlan är megaaktuell just nu, eftersom filmversionen (regisserad av mysskräckens mästare själv, Tim Burton) just nu går på bio. Jag har själv inte sett filmen, men ser fram emot att göra det. För boken är en angenämnt obehaglig lässtund, som dessutom förstärks av många besynnerliga gamla fotografier som fått inspirera bokens karaktärer.

 

"Oceanen vid vägens slut" - Neil Gaiman
Den här boken brukar kallas för ett litet mästerverk och är en utav Gaimans mest uppskattade böcker. Själv läste jag den under en varm sommardag och fick inte alls den där mysskräckkänslan jag ville av den. Jag tänker ge den ett nytt försök i höstmörkret, och jag är övertygad om att jag kommer uppskatta den massor mer. 

 

Half A King” – Joe Abercrombie
Den här boken har jag faktiskt inte läst själv, men den står på min läslista för hösten. Tipset kommer från min sambo, som är betydligt mer bevandrad i fantasygenren än jag. Det tycks vara första delen i en mörkare fantasytrilogi. Den har inte översatts till svenska än, men på originalspråk är den enkel att få tag på både i bokhandel och på bibliotek.

 

Coraline” – Neil Gaiman
Egentligen passar alla Gaimans böcker till den här tiden på året. Därför slår jag till med ännu ett verk av honom på min lisa. "Coraline" har en riktigt mörk känsla. Den är dessutom en barnbok, och med illustrationerna av Chris Riddell är den perfekt både för det äldre barnet att läsa själv eller som högläsningsbok för det yngre barnet som behöver lite extra stöd. Eller så kan ni göra som jag, och i vuxen ålder njuta av den helt själv i fåtöljen. (Om du redan läst "Coraline" är "Kyrkogårdsboken" ett annat säkert kort, som dessutom inte är riktigt lika obehaglig utan snarare mysig i kyrkogårdsmiljö.)


Huset på udden” – Agatha Christie
Deckardrottningen från svunna tider känns perfekt för hösten. Just detta verk är en utav Christies egna favoriter och hör varken till Miss Marples eller Hercule Poirots serier. Istället är det en deckare som är har betydligt mer av psykologisk thriller i sig han hennes andra verk, men myskänslan finns fortfarande där.


Det femte barnet” – Doris Lessing
Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur år 2007. Nu är det snart dags att annonsera årets vinnare, så vad är väl inte bättre än att återgå till en tidigare vinnare medan vi väntar? Att Lessings ”Det femte barnet” dessutom känns både ryslig och psykologiskt mörk är ju bara att tacka för.


Osynliga länkar” – Selma Lagerlöf
Det här är en riktig guldklimp till novellsamling. Den går också helt under temat Döden, och passar perfekt till hösten och Allahelgona. Här finns riktigt fina realistiska skildringar bredvid noveller med övernaturliga och smågotiska inslag. En personlig favorit av Lagerlöfs verk.

 

Skeleton Crew” – Stephen King
Det känns lite uttjatat att tipsa om Stephen King som höst- och Halloweenläsning. Men jag kan inte låta bli. Själv är jag inte särskilt bevandrad alls i hans verk, så jag har planerat in honom för hösten. För mig blir det just denna novellsamling. ”Skeleton Crew" eller ” Den förskräckliga apan" som titeln är på svenska (jag ser fram emot att försöka förstå varför). Jag intalar mig att noveller inte kan vara riktigt lika läskiga som hela romaner. På det här sättet kan jag ju trots allt ta en nypa King i taget under höstens gång.

 

Nattens cirkus” – Erin Morgenstern
Det här är en utav mina personliga favoriter. Den är lite långsam, men ack så vacker. Och vem kan låta bli att tilltalas av en bok som handlar om en cirkus som mystiskt dyker upp och försvinner? En utsökt saga för vuxna. Den har dessutom en utav de mest stämningfulla inledningarna:
"Cirkusen anländer utan förvarning.
Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor.
Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns igår."


Harry Potter and the Chamber of Secrets: The Illustrated Edition” – J.K. Rowling
Jag kan ju inte vara den enda som använder det faktum att en illustrerad Harry Potter bok nu kommer ut varje år till att läsa om den fantastiska bokserien. Såsom jag förstår det kommer både den engelska och svenska versionen av ”Harry Potter och hemligheternas kammare” ut i Oktober. 
Helt fenomenalt perfekt för höstens läsning. 

Magisk romantik, deckare, psykologiska thrillers, mörk fantasy, skräcknoveller, döden... vad mer behövs för en perfekt läshöst? 

-

Om du istället är sugen på att läsa höstens nya böcker kan du ta en titt på Sandra Sandströms lista av några av höstens nykläckta böcker.

 


 


Taggar: #boktips #mörker #höst
2 oktober 2016
 

Bilderböcker skrivna av barn

Bilderböcker skrivna av barn

En återkommande debatt är just den om barnlitteratur. Vem skriver för vem? Och vad blir resultatet? Ofta är det den vuxna som författar för det läsande barnet. Men om barnen själv får skapa, vad händer då? Smartypants är bokförlaget som kanske kan ge oss svaret.

Smartypants publicerar nämligen bara böcker som är skrivna av barn. Deras mål att är publicera minst en ny bok per år som ska vara: skriven av ett eller flera barn samt skrattestad och godkänd av åtminstone 100 barn. Än så länge har de två böcker i sin publikationslista. Och jag har nu läst dem båda.


Avdelning: Barn Taggar: #inspiration #uppumtran
Kommentera
 

Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017

Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017

Helt plötsligt är året (snart) slut. 2016 har varit ett riktigt bokslukar år för mig, men det har varit ostrukturerat. 2017 vill jag ta mer kontroll över min vardag, och sätta upp några mål och riktlinjer för mitt läsande som (förhoppningsvis) gör att jag njuter än mer av att läsa, reflektera, recensera, analysera, uppleva... Här är mina nyårslöften för bokåret 2017.


Taggar: #nyårslöften #skrivande #böcker #läsning
Kommentera
 

CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska

Bok-
presentation:
Kometen kommer
Författar-
presentation:
Tove Jansson
Utg.år: 1968
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska

I början av december reser jag till Italien, Rom på en långweekend mitt i veckan. Jag intalar mig att  det är den perfekta staden för den kulturellt intresserade strosaren. Perfekt för mig alltså.

Det verkar finnas så mycket sevärt inom gångavstånd! Dessutom längtar jag efter att bara vandra omkring på gatorna med en kaffe, en varm sjal och en mysig mössa.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #språk #läromedel #italien
Kommentera
 

En helg med Shaun Tan

Bok-
presentation:
Sommarregler
Författar-
presentation:
Shaun Tan

En helg med Shaun Tan

Den här helgen har jag spenderat hemma i soffan med Shaun Tan som sällskap. Och det har varit fantastiskt. 

Den senaste tiden har jag stegvis byggt upp en längtan att ta mig an Shaun Tans böcker. Jag är inte helt obekant med Tan, men det var länge sedan jag läste något av honom. Så  i fredags lånade jag hem ett gäng utav hans böcker, och jag har spenderat lördag och söndag med att läsa varenda den. Nu är jag helt matt av alla intryck. Shaun Tans verk är minst sagt kraftfulla.  


Taggar: #helg #illustrationer #konst
Kommentera
 

Höstens ankomst

Min läsfåtölj är numera placerad vid fönstret, så jag kan sitta och betrakta hur världen utanför ändrar färg och känsla"

Det är en 1 September, hösten har krupit sig på och jag känner genast att min sinnesstämning förändrats. Istället för en morgonpromenad med ljudbok är jag nu mer än nöjd hemma i fåtöljen med den mer traditionella inbundna boken. Nu börjar säsongen av varma färger, gigantiska tekoppar, stora halsdukar och mysiga koftor. Det här är årstiden där en praktiskt taget kan sitta, tittandes ut genom fönstret och se hur allting förändras.


Taggar: #höst
Kommentera
 

Sommaren - ljudböckernas årstid

Sommaren - ljudböckernas årstid

Alla intryck runtomkring mig när jag promenerar och lyssnar skapar en bokupplevelse helt olik den jag skulle ha fått av samma bok hemma i fåtöljen. "


Jag vet inte hur det är för er, men för mig är sommaren verkligen ljudböckernas årstid. Så fort solen och sommarvärmen smyger sig fram räcker plötsligt inte fåtöljen vid fönstret riktigt till längre vid läsandet. Jag vill röra på mig, och främst vill jag ut, ut, UT! Jag dubblar enkelt mitt stegantal per dag på sommaren och spenderar mer än gärna min tid med att promenera, betrakta och lyssna.


Taggar: #ljudböcker #sommaren
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.

En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.

Anna Ahlund är skolbibliotekarien som vill skriva om världen såsom hon vill att den ska vara, som vill skriva om allt det där brännande som ofta undviks i ungdomsböcker och som vill förändra. Men främst vill hon skriva så att det känns. ”Du, bara” är hennes debut, och den fullkomligt brinner.

Det är någonting med sommarlov som bäddar för förälskelse. För John är det sommaren innan han ska börja gymnasiet. Han planerar att spendera den med bästa vännen Elli, knackandes på mittendörren till hennes hus och grillandes på taket. Men när storasystern Caroline en dag tar med sig Frank från pappershandeln hem på middag tar sommaren en ny riktning.


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #hbtq
Kommentera
 

Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.

Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.

Vad som bara borde vara en förstärkande krydda används istället som huvudingrediens, och jag tröttnar snabbt på smaken det ger"

Kiera Cass ”Ceremonin” publicerades 2012 och toppade genast bästsäljarlistorna i USA. Men Sverige har varit sena med att plocka upp den, och LitteraturMagazinets recensent Anna Bjurström tycker sig förstå varför. 

Boken marknadsförs som en blandning mellan Suzanne Collins ”Hungerspelen” och realityshowen ”The Bachelor”. Det är också vad läsaren får. På ett ungefär. En framtida, dystopisk värld som är uppdelad i en orättvis hierarki, unga kvinnor som tävlar om en mans hjärta och en tv-sändning för att engagera hela landet. Och främst: ett triangeldrama. Alltid detta triangeldrama.


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Biblioteken lever!

Jag spenderar alldeles för mycket (= alldeles lagom mycket) tid med att vandra runt på de många biblioteken som finns här i Göteborg. Att besöka det lokala biblioteket när jag besöker en ny stad är också ett givet nöje för mig. Det är inte bara det att jag som bokälskare självfallet älskar att läsa böcker, omges av böcker, ta på böcker, lukta på böcker.... Det är också den otroligt häftiga (och viktiga) kulturella mötesplats som bibliotek skapar som tilltalar mig något oerhört.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bibliotek
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Ringens brödraskap : första delen av Ringarnas herre
Författar-
presentation:
J. R. R. Tolkien
MP3 CD
Beställningsvara, 280 kr

Här är jag - Enkät

Karin Cellton här på LitteraturMagazinet bloggade nyligen om hur hon tycker det fylls i alldeles för få enkäter och listor i bokvärlden. Jag kan inte annat än hålla med henne. Och vad passar då inte bättre som mitt första blogginlägg än att jag svara på samma enkät? Ett ypperligt sätt att presentera mig själv lite!

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Okej, ha tålamod med mig, mina svar på alla frågor är INTE såhär långa. Faktiskt så ska jag försöka hålla mig så kortfattat som möjligt. Men just den här frågan ligger mig lite skavande om hjärtat.

När folk frågar mig efter boktips brukar jag säga åt dem att plocka upp vilken bok som helst. Gå in på biblioteket, bokhandeln eller gå till din egen (eller någon annans) bokhylla och plocka helt enkelt på dig en slumpad bok. Kanske är det en bok som står i skyltfönstret? Kanske är det den där boken som fått så oftanligt dålig kritik? Kanske är det den dammigaste boken i mormors bokhylla? Alla böcker är värda att läsa. Det är åtminstone mitt motto. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #enkät #läsning #presentation
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet"

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet


Kommentera

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB