Antonia Savva - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Antonia Savva 

Visa standardvy Visa omslagsvy

Lista recensioner av Antonia Savva

Recensent: Antonia Savva

Läslus som tror på litteraturens performativa kraft

Antonia Savva läser litteraturvetenskap. Hon har alltid varit en läslus, men har med åren blivit mer selektiv i sina val av böcker: det ska vara välformulerat, en god översättning och helst ha en intressant tematik och handling. Med det sagt är det inte bara de smala och svåra författarna hon läser. Hon tycker fortfarande att Harry Potter-böckerna är något av det bästa hon läst.

Antonia tror på litteraturens performativa kraft; dess förmåga att förändra läsarnas sätt att tänka, känna och se på omvärlden. Antonia har anklagats för att ta det skrivna ordet på för stort allvar. Inte för att hon har ett elitistiskt förhållningssätt till litteratur utan för att hon idealiserar språket självt på ett sätt som gränsar till det religiösa.

När hon inte sitter med näsan i en bok diskuterar hon gärna politik, feminism, litteratur och miljöfrågor med intressanta människor, är ute och busar med sin hund eller slåss med andra tokiga människor iklädd japansk pyjamas.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Den sista grisen, Horace Engdahl

Är en gris med språk verkligen en människa?

Jag vet att syftet är att provocera, att låta berättaren förvandlas till nidbilden av Horace Engdahl själv, som han upplever målats upp kring honom. Det gör det inte mindre patetiskt och smaklöst när han försöker plocka enkla poäng"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
I Horace Engdahls roman "Den sista grisen" är det hans fantastiska språkbruk som gör boken läsvärd. Men om du inte vill provoceras av en berättare som roas av att ifrågasätta Sveriges PK-norm bör du leta efter en annan bok, skriver LitteraturMagazinets Antonia Savva. Jag har alltid avgudat Horace Engdahl och speciellt hans aforismer. Jag kan inte bekräfta det med ett uttalande av författaren själv, men jag är säk...
LitteraturMagazinets recensent: Antonia Savva

Stark roman som stannar kvar

Domaren, Ian McEwan
Det är få författare som lyckas med konststycket som McEwan gör. Han skildrar sin huvudkaraktär på ett sådant sätt att jag bär med mig hennes tankesätt en lång tid efter"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Antonia Savva

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB