
Flyga drake - Khaled Hosseini
Flyga drake var i ropet för ett par år sedan när kriget i Afghanistan härjade som mest i media. Men först nu blev det av för min del att följa Amirs berättelse om en rik uppväxt i ett Afghanistan som bara blir allt mer sargat ju äldre han blir. Hans far, Baba, är en ansedd man i Kabul men Amir känner sig som sin fars stora besvikelse. Istället är han avundsjuk på sin vän Hassan, vars far är tjänare i Babas hem. Hassan blir ofta uppmärksammad av Amirs far minst lika mycket som Amir själv. Ändå är Hassan och Amir oskiljaktiga under barndomen, trots den etniska klasskillnad som är tydliga för dem båda. Amir tillhör majoritetsfolket pashtunerna, medan Hassan är hazar – en traditionell minoritetsgrupp som emellanåt har varit utsatt i Afghanistan. Bokens avgörande vändning sker i samband med en populär drakflygningstävling i Kabul. Amir vinner tävlingen och Hassan, som har en förmåga att hitta den drake som förlorat och fått sin lina kapad, springer iväg för att skaffa den åtråvärda symbolen för seger till sin vän. När han inte återvänder på en stund följer Amir efter och får se sin vän bli våldtagen av en översittartyp som Hassan utmanat vid ett annat tillfälle. Amir ingriper inte och under lång tid plågas han så mycket av sitt svek att vänskapen med Hassan förstörs.
Afghanistans moderna historia berättas genom Amirs ögon och hans familjs öde tjänar i berättelsen som en spegel mot landets förfall. När Sovjetunionen invaderar Afghanistan tvingas Amir och hans far i landsflykt och hamnar i USA. Ett USA som 20 år senare också ska anfalla landet. Däremellan grusas alla förhoppningar om utveckling när landet efter Sovjets uttåg hamnar i inbördeskrig och talibanskt förtryck. Samtidigt som jag läser Flyga drake sker de fasansfulla terrordåden i Oslo och blir naturligtvis skakad av detta. Det går att dra paralleller till situationen i Afghanistan. Det är slående hur förödande det är när ideologisk extremism får råda, oavsett vilken färg den har. När mångfalden ses som ett hot, olika grupper ställs mot varandra och tillskrivs särskilda egenskaper är det inte långt till konflikter som kan bli livsfarliga. Det är också tydligt att fanatism inte kan bekämpas med mer våld, istället är det kärlek, kompromiss och vilja till förståelse som krävs. Flyga drake beskriver på ett brutalt tydligt sätt hur enskilda människor påverkas av situationen i Afghanistan.
Amir får ett drägligt liv i Amerika, men hans självbild präglas mycket av hans svek och framför allt den brist på mod som han upplever sig lida av. Som vuxen, framgångsrik författare får han möjlighet att återupprätta sig själv och slippa den skuld som han bär. En gammal vän hör av sig med nyheter om Hassan och Amir återvänder till sitt hemland för att befria en person och i förlängningen sig själv. Det är inget självklart lyckligt slut och på sätt och vis känns det skönt att en bok med mycket tänkvärt kring mod, lojalitet och vänskap inte har en given utgång. Det var en fin läsupplevelse även om det ibland kändes som att de dramatiska händelserna som drabbar Amir och hans omgivning staplas för att passa in i berättelsen.
Khaled Hosseinis andra roman Tusen strålande solar har jag också läst och recenserat tidigare.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Afghanistan #recension
Polarexpeditioner på hjärnan
Det är nästan 120 år sedan Andrée gav sig av på sin ödesdigra resa med luftballong mot Nordpolen. Äventyret som slutade med att tremannabesättningen dog på Vitön fortsätter att fascinera. Första gången jag mötte berättelsen var på en skolresa till Gränna när jag gick i tredje klass. Det jag minns mest från besöket på Andréemuséet var att en klasskamrat svimmade av värmen där…
Alec Wilkinson har projektet i fokus när han redogör för polarexpeditionernas historia i en bok som kommit på svenska i vår. Flera andra försök att nå den svårtillgängliga Nordpolen skildras och man får en känsla för den ovisshet som de äventyrliga upptäckarna kände. Liksom för Andrée gränsade det till besatthet att komma dit för att se om där fanns en varm sjö eller en port till jordens innandöme som det spekulerades i.
Avdelning: Fakta Taggar: #Nordpolen #äventyr #historia #Andrée


Undergången
Efter nästan 1000 sidor om Hitler är man ganska nedstämd till sinnet. Frågan är om man är så mycket klokare än innan. För även om denna biografi beskriver händelseförloppet och mekanismerna på ett utmärkt sätt, är det svårt att ta till sig hur allt detta kunde ske. Ett helt land följer en tyrann som samlar all makt i sina egna händer och leder folket in i krig och folkmord.
Avdelning: Fakta Taggar: #andra världskriget #nazism #historia #biografi


Förberedelse för krig
Läsningen av Ian Kershaws oerhört läsvärda Hitler-biografi fortsätter. 600 sidor in i boken har andra världskriget inletts efter det att Hitler tagit makten, stärkt sin ställning och utvidgat territoriet.
Avdelning: Fakta Taggar: #nazism #biografi #Tyskland


En diktator i vardande
Inte så sällan blir det på det viset att en bok visar vägen till en annan bok. Min läsning blir ibland tematisk på det sättet. Denna gång var det Timur Vermes absurda bok ”Han är tillbaka” om Hitlers återkomst i nutid som gav mig inspiration. Ian Kershaws mastodontbiografi ”Hitler” har funnits ett tag i bokhyllan och det väcktes ett behov att jämföra Vermes fiktiva gestalt med verklighetens.
Avdelning: Fakta Taggar: #historia #biografi #Tyskland #nazism


Får Germanerna Augustpriset?
När Augustpriset för bästa fackbok 2013 ska utses finns ”Germanerna” av Tore Janson med bland de nominerade. Konkurrensen är dock tuff och jag tror kanske att Shibbye/Persson eller Bea Uusma ligger bättre till för priset. ”Germanerna” är ändå en intressant bok om ett folk vars historia har fascinerat och utnyttjats av många.
Avdelning: Fakta Taggar: #historia #germaner #Augustpriset


Jag är Zlatan - Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz
"Jag är Zlatan". Eftersom jag är några år äldre än honom var han aldrig stjärnan som jag själv låtsades vara som barn. I min generation var Maradona den givna profilen om man var tio år och fotbollstokig. Under 2000-talet har mannen från Rosengård haft samma status för många killar och tjejer som älskar fotboll. Därför är det inte så överraskande att hans självbiografi blir en enorm försäljningssuccé. Det talas om att många kanske för första gången kommer att läsa en bok i och med att den handlar om Zlatan. Därmed blir hans betydelse som förebild för många unga än viktigare.
I denna bok som är nedskriven av en meriterad författare, David Lagercrantz, får vi följa Zlatans väg från en ganska strulig barndom med ganska knapra förhållanden, till de stora arenorna och titlarna som professionell fotbollsspelare. Är man någorlunda intresserad av fotboll är det inte särskilt mycket nyheter. Det är Zlatans eget perspektiv som gäller, inte helt oväntat. Ibland känns det lite väl enögt, kanske hade det varit mer intressant med en mer nyanserad biografi för att få lite andra synpunkter. Vad tänker personerna i "Ibras" omgivning om det som han hävdar? Det är en öppenhjärtlig skildring av olika turer kring värvningar, konflikter och annat och det är ingen skönmålning av Zlatan. Han är ganska rak om sina egna brister, bl.a. hur hans humör ofta ställer till det för honom själv, familjen och lagkamraterna. Men det är ändå Zlatans egen sida av saken som gäller.
Det är öppenheten i berättandet som räddar boken och ändå gör den ganska intressant och underhållande. Det är en personlig bok som är rak och passionerad och det känns att Zlatan själv har velat styra över vad som står på sidorna. Han avslöjar mer än vad han kanske behöver t.ex. om sina familjeförhållanden under uppväxten och när hans son blir sjuk. Dessutom får man lite inside om olika mediala händelser, t.ex. förhållandet till Lagerbäck i landslaget och avstängningen efter pubkvällen i Göteborg. Däremot kan man ibland bli lite trött på attityden som innebär att Zlatan kan göra lite som han vill i alla sammanhang. Men utan det hade det kanske inte varit en bok om Zlatan?
Avdelning: Fakta Taggar: #idrott #biografi #fotboll #recension


En kamp för frihet
Aung San Suu Kyi har blivit en symbol för frihetskamp och mänskliga rättigheter. Oppositionsledaren i det slutna landet Burma fick Nobels fredspris 1991 och sedan dess har hon stått i centrum för motståndet mot militärjuntan som håller befolkningen i ett järngrepp. Största delen av de senaste 20 åren har hon suttit i husarrest med begränsade möjligheter att bedriva sitt politiska arbete. Jesper Bengtsson beskriver i sin biografi hur hon ändå har haft en avgörande indirekt betydelse som en samlande kraft för motståndsrörelsen.
För den som vill ha en koncentrerad beskrivning av Burmas historia sedan kolonialtiden är denna biografi en utmärkt läsning. Bengtsson är en kännare av Burma med flera utgivna böcker om landet som placerar sig i samma liga av slutna, fattiga diktaturer som t.ex. Nordkorea och Eritrea. Juntan gör allt för att hålla omvärlden utanför och genom propaganda hålla befolkningen i schack trots fattigdom, etnisk splittring och förtryck.
När munkar gick ut i fredliga demonstrationer efter kraftiga höjningar av bränslepriserna 2007 hamnade Burma i fokus. Protesterna slogs ner med våld och försöken att tysta ner händelserna visade sig svårare nu än tidigare år tack vare nya media. Inte så långt därefter drabbades hundratusentals burmeser av en orkan som drabbade fattiga människor hårt. Ändå lyckas juntan sitta kvar och omvärlden tappar intresset efter ett tag. Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD har en svår situation men fortsätter med sin icke-vålds-strategi á la Gandhi.
Aung San Suu Kyis kamp är inte bara politisk utan även mycket personlig. Hennes far Aung San är en burmesisk frihetshjälte som kämpade för landets frihet från både brittisk och japansk ockupation. Han mördades innan självständigheten och under lång tid hade inte dottern någon ambition att ta över hans roll. Men ödet och hennes patos gjorde det nästan oundvikligt för henne att bli ledare för oppositionen. För detta har hon emellertid också fått försaka mycket i sitt privatliv. Aung San Suu Kyis man, Michael Aris, och hennes söner har inte kunnat bo med henne i Burma och hon har inte kunnat resa ut ur landet p.g.a. risken att nekas inresetillstånd igen. Därför blir en biografi över hennes lite inte bara intressant och fascinerande utan också ganska sorglig läsning.
Avdelning: Fakta Taggar: #Burma #biografi #recension #Aung San Suu Kyi


Hets! inför liten folkgrupp
Hur är tillståndet i den svenska skolan, är det så illa som det under några år har hävdats för att kunna motivera en ny reform? Och vilka är de verkliga problemen med det svenska skolsystemet? Är det verkligen fler prov, betyg, disciplinära åtgärder och mer av dokumentation som är lösningen för att förbättra elevers kunskaper? Dessa saker behandlade den föreläsning om skolan av idéhistorikern Sven-Eric Liedman som vårt arbetslag lyssnade på igår kväll. Han utgick från sin bok Hets! som tar upp skolan och lärandet. Resonemangen kändes sköna att ta del av då man som lärare känner att det ibland fokuseras på fel saker i skolan. När mycket av fokus riktas mot ordningsfrågor (som ofta är överdrivna), prov och betyg, och övervakning av lärarnas verksamhet i form av dokumentation blir det mindre tid till elevkontakter och verkligt kunskapande. Liedman jämförde bl.a. med den ganska misslyckade amerikanska skolreformen "No Child Left Behind" och menade att Sverige är på väg åt samma håll. Problemet menade han är att eleverna fokuserar mer på att klara prov än verkligt lärande och all kunskap som inte leder raka vägen mot nyttighet (läs arbetslivet) förkastas. Svenskt näringslivs förslag om att försämra förutsättningarna för att studera humaniora är ett exempel på det. Risken är att man hämmar kreativitet och utvecklandet av ny kunskap på det sättet.
Ett begrepp som Liedman diskuterade var pseudokvantiteter. När man i skolan försöker mäta kvalitet med kvantitativa metoder är det troligt att viktningen kan bli skev och helheten av lärprocessen bortses ifrån. Om man t.ex. har en massa prov som man sedan väger ihop till ett betyg så bortser man från helheten i undervisningssituationen. Frågan är också om man mäter rätt saker vid ett skriftligt prov, hur mycket av elevens förståelse av ämnet kan man se utifrån ett provresultat? Ett annat exempel är hur man rangordnar skolor och högskolor utifrån några olika faktorer, som var för sig i och för sig kan vara viktiga. Men vad säger egentligen den slutgiltiga siffran om skolans kvalitet? Ändå blir det allt vanligare med dessa undersökningar och i konkurrensen om eleverna får de allt större betydelse. En lustig poäng i sammanhanget är att på kvällen när jag kom hem från föreläsningen ringde en telefonundersökare mig i min roll som lärare och ställde kvalitativa frågor om Statens skolinspektion. Svarsalternativen på frågorna var ja och nej, eller i form av en skala 1-5. Resultatet? Hyfsade pseudokvantiteter om myndigheten som ska granska kvaliteten i skolan...
Avdelning: Fakta Taggar: #skola


Slaveri - Forntiden till renässansen
Berättelsen om hur Abrahams hustru Sara beordrar honom att göra slavinnan Hagar med barn och fostra det som sitt eget är väl känd. De kunde inte själva få barn och såg till att använda sin ofria tjänarinna till det ändamålet. Efter Guds ingrepp får sedan Abraham och Sara egna barn och Hagar blir förvisad. Slavägarens rätt att behandla sin egendom som han eller hon vill är inget som ifrågasätts, varken i Bibeln eller någon annanstans förrän i modern tid. Här tar Harrison avstamp i sin världshistoria om ofrihet och slaveri.
Det blir väldigt snart uppenbart hur självklart slaveriet har varit en del av mänsklighetens sociala verklighet. Alla har accepterat ofriheten även om slavarna själva naturligtvis inte vill vara i den situationen. Krig och fattigdom är enligt Harrison de viktigaste anledningarna till att man blir slav. Eftersom de flesta samhällen inte vill förslava sina egna blir krigsfångar ett sätt att skaffa ofria. Fattigdom driver många i skuld och för att citera en ganska känd politiker; ”den som är satt i skuld är inte fri”.
Harrison är skicklig på att göra facklitteratur populär och två anledningar till det är att han behärskar ett varierat språk och väver in anekdoter som levandegör fakta. Han är också bra på att vända perspektiv som man har, eller i alla fall förväntas ha. Ett exempel på det är hur han presenterar vår nuvarande syn på slaveriet, det handlar om svarta ofria på plantager i Nordamerika. Egentligen är det en ganska ovanlig form av slaveri om man ser till historien. Det krävs mycket resurser för att frakta och kontrollera så många slavar. På antiken var det t.ex. mycket vanligare med få slavar som arbetade i hushållet.
Ibland säger man att rasismen var upphov till slaveriet utifrån den föreställning som vi har, men egentligen är det tvärtom. Att just svarta afrikaner blev förslavade har bidragit mycket till den nervärderade syn som vita européer har på afrikaner som lägre stående. Harrison citerar själv en tidigare president i Trinidad och Tobago: ”Slaveri föddes inte ur rasism; snarare var rasismen en konsekvens av slaveriet.” Att slavar inte ansågs vara fullvärdiga människor med t.ex. juridiska rättigheter har naturligtvis avspeglat sig i synen på de individer och folk som blev ofria. Aristoteles, den grekiske filosofen, jämförde t.ex. slaven med en oxe i mänsklig gestalt.
En annan företeelse som får en del utrymme i boken är det faktum att det är många kvinnor som hamnar i slaveri. Att äga sexslavar var inget som var särskilt anmärkningsvärt under antiken t.ex. Fallet med Hagar ovan är inget som väcker uppståndelse utifrån att hon blir utnyttjad av sin ägarinna som sexslav. Däremot gick sexslaveriet ut över prostituerade som tidigare hade något högre status, men när de gjorde samma sysslor som slavinnor och utbudet av ofria horor ökade minskade fria prostituerades position i samma takt.
Slaveri är inte bara en intressant läsning angående temat, allt från slavuppror i Rom och Irak till Portugals slavhandel i Afrika, utan också en allmänbildande världshistoria. Eftersom ofrihet har funnits i nästan alla samhällen får man en översikt över många epoker och delar av världen. I denna första del handlar det mycket om Europa och Mellanöstern men också om Asien och Afrika.
Avdelning: Fakta Taggar: #förtryck #historia #recension


Jessica Andersson-biografi
När Jessica är barn flyttar hon runt mycket med sin mamma som lever ett stormigt liv med missbruk och olika män som har dåligt inflytande över familjen. Tidigt lär sig Jessica att leva med besvikelser och en dålig självkänsla. Socialtjänsten är ständigt närvarande, men kanske inte alltid till barnens bästa. Så småningom splittras syskonskaran hos olika fosterfamiljer och situationen förbättras på sätt och vis. Hela tiden får Jessica brottas med känslan av att inte riktigt höra till och kämpa mot förutfattade meningar om dottern till en missbrukande mamma. Någon gång i tonåren bestämmer hon sig för att hon inte ska gå i mammans fotspår som många förväntar sig.
Jessica Andersson är en framgångsrik och folkkär popstjärna. Tillsammans med författaren Lena Katarina Swanberg har hon skrivit historien om sitt liv. Enligt Jessica Andersson själv vill hon ta kontroll över sin egen bakgrund innan någon annan gör det. Hennes uppväxt med missbrukande föräldrar och en problematisk uppväxt har hon mörkat fram tills nu.
Boken behandlar förutom uppväxten också Jessicas framgångar som artist och svårigheterna med att kombinera karriären med familjelivet. Segern i melodifestivalen och andra händelser i hennes mer offentliga liv beskrivs utifrån hennes egna upplevelser. Det görs ofta i relation till den bakgrund hon har och till det privata livet. Många gånger känns det nästan lite väl utlämnande. Det är naturligtvis författarens val och i skildringar av detta slag kan det säkert vara svårt att inte säga hela sanningen och inget förtiga.
Syftet med boken är att berätta en egen historia och kanske ge hopp åt dem som befinner sig en liknande situation. Som sådan funkar den bra. Det är tydligt att det är en historia utifrån Jessica Anderssons egna perspektiv, vilket också uttryckligen påpekas. Ibland skulle man som läsare vilja veta lite mer om hur t.ex. socialtjänstens handläggare och fosterföräldrar ser på det som beskrivs. Det hade blivit en mer intressant bok, fast med ett syfte som hade varit ett annat. Dessutom känns det lite problematiskt ibland när andra personer i omgivningen lämnas ut, utan möjlighet att förklara eller försvara sitt handlande.
Detta är en intressant bok för sitt innehåll, med starka berättelser om händelser i Jessica Anderssons liv. Tyvärr är den inte särskilt välskriven, vilket hade varit lätt att bortse ifrån ifall den hade varit skriven enbart av Jessica själv som inte är författare i första hand. Nu finns en medförfattare som, vad jag har förstått, har skrivit boken utifrån intervjuer. Hon borde kunnat bearbetat denna intressanta livshistoria till något med mer struktur i. Det staplas händelser på varandra som ibland avslutas abrupt och man kastas vidare till nästa minne. Förutom denna reservation är det en läsvärd bok och genom att köpa den stödjer man dessutom Rädda Barnen.
Avdelning: Fakta Taggar: #uppväxt #musik #recension


Återvinning: Det är vår bestämda uppfattning att om inget görs nu kommer det att vara för sent
Denna bok ligger väl under genren samhällsdebatt eller liknande, men den kunde lika gärna stå bland skräcklitteraturen. Den handlar om mänsklighetens framtid på riktigt och det syns inte till någon Bruce Willis eller Stallone som kan rädda världen. Alla som har läst Al Gores En obekväm sanning känner igen sig. Detta är den fördjupade och kanske mindre optimistiska versionen.
Jag började läsa boken eftersom jag känner till Andreas Malm från min gymnasietid då han var politiskt engagerad på vänsterkanten. Att han fortfarande håller fast vid den sidan av politiken är tydligt i boken men han tappar inte i saklighet för det. Han refererar nutida forskning och gör en pedagogisk sammanställning av jordens utveckling från början (till slut?).
Boken är inte alldeles lättläst hela tiden, men Malm skriver med både humor och fantasi när han försöker förklara med mer konkreta liknelser. ”Det tycks som om evolutionen i detta ögonblick betedde sig som en flicka som river ut alla leksaker på en gång, håller varje låda upp och ned, öser ut lego och playmo och bilar på golvet och sedan sysselsätter sig med bara tre eller fyra leksaker resten av kvällen. Alla andra ligger bortglömda.”
Malm menar att forskningens stora miss från Darwin och framåt är att man har sett världen utifrån ett linjärt perspektiv där de små delarna har svaren. Nutida forskning visar snarare att världen är en totalitet där utvecklingen sker i skred eller hopp när utvecklingen har nått en kritisk punkt. Klimatet beter sig inte linjärt utan genom att livet påverkar miljön som i sig inverkar på livet i ständig återkoppling. Malms inledning om jordens utveckling är hissnande och av karaktären att man nästan blir religiös. Den mera dystra framtidsvisionen är skrämmande och det är nog meningen. Malm vill få oss att inse hur bråttom det är, att det faktiskt är vi själva och våra barn som lever vid den kritiska punkten.
Avdelning: Fakta Taggar: #miljö #politik #recension


Pittstim
Femton killar med olika bakgrund skriver om manlighet i Pittstim av Inti Chavez Perez och Zanyar Adami. Dels behandlas den traditionella mansrollen. Varför är det så att det mesta våldet begås av män och pojkar? Varför är män oftare otrogna? Varför kan män inte prata om känslor? Dessutom försöker författarna hitta uttryck för den nya manligheten där macho inte ingår.
Författarna till texterna i boken är både kända och okända i varierande grad. Gemensamt för alla är att de har funderat mycket över sin egen och andras manlighet. Många återkommer till händelser och företeelser i sin barn- och ungdom. Varierande är också kvaliteten på det som skrivs. Ett par berättelser känns intetsägande och är i mitt tycke ganska dåligt skrivna, medan andra träffar rätt på spiken i både innehåll och språk.
Min favorit är nog Adamis text om homofobi. Själv har jag svårt att förstå rädslan som många killar och män känner inför homosexuella män. Som lärare för gymnasieungdomar känner jag igen sättet för killar att försöka trycka ner andra killar. Flera texter handlar om hur sexualiteten används som förtryck. Som man förväntas du alltid vilja ha sex med kvinnor och förneka allt som kan tolkas som det minsta bögigt.
Kravet på att bevisa att du är man handlar lika mycket, om inte mer, om att bevisa att du inte är bög. I meningen ”är du bög eller” ligger det så mycket makt. Det kan få oss att göra vad som helst. Cykla ner för tvåmetersstup. Frivilligt bli slagen för att du förlorar ett vad. Slå på någon du knappt känner för att du blivit utmanad.
Detta är inte en bok för riktiga machomän med taskig kvinnosyn, hård yta och som gillar att dra bögskämt. Eller också är den just för dem. Frågan är bara hur många av dem som kommer att läsa den. De som redan har en mer modern syn kan säkert nicka igenkännande och bli bekräftad i sin egen manlighet?
Avdelning: Fakta Taggar: #genus #recension


Hur man botar en fanatiker...
En ganska tunn bok med ett stort innehåll. Kan man sammanfatta Amos Oz presentation till lösning på konflikten mellan Israel och Palestina så? Det är väl få idag som skulle ge sig på ett försök att både förklara situationen i Mellanöstern och komma med förslag till hur freden kan bli verklighet. Oz diskuterar först fanatismen som företeelse och hur båda sidor i konflikten präglas av den. För att ta itu med kriget måste man först tygla fanatismen. Enligt Oz är det bara sansade personer i den egna gruppen som kan göra detta.
Ibland hittar man som läsare böcker som förklarar eller i alla fall presenterar en ny sida av någonting som är aktuellt i ens liv. I skrivande stund råder en bräcklig vapenvila efter Israels anfall mot Gaza. Israel har de senaste veckorna, med all rätt i mitt tycke, pekats ut som skurken i just denna strid. Oz försöker göra läsaren uppmärksam på att i konflikten är det faktiskt två sidor som har rätt. Egentligen är det också två sidor med mycket gemensamt. Judarna, ett folk som stöttes ut ur Europa och palestinierna som drabbades både av europeiska kolonialmakters och arabländers misstycke. Man kan tro att det handlar om religion och kultur, men Oz är övertygande när han menar att det framför allt handlar om mark och två nationers rätt till ett hemland.
Det vi behöver är en plågsam kompromiss. Ordet kompromiss har ett förfärligt dåligt rykte i Europa. Särskilt bland unga idealister, som alltid betraktar kompromisser som opportunism, som något oärligt, som något lömskt och ljusskyggt, som ett tecken på bristande integritet. Inte i min vokabulär. För mig betyder ordet kompromiss liv. Och motsatsen till kompromiss är inte idealism, inte hängivenhet, motsatsen till kompromiss är fanatism och död. Vi behöver en kompromiss. Kompromiss, inte kapitulation. En kompromiss innebär att det palestinska folket aldrig ska gå ner på knä, och det ska inte heller det israelisk-judiska folket göra.
Oförmågan att sätta sig in i den andres situation och lyssna på hennes bevekelsegrunder skapar misstro och fiendeskap. Förutom att beskriva fanatism och kriget i Mellanöstern skriver Oz också om varför han blev författare. Han menar att en bra författare måste kunna leva sig in i andra människor och den egenskapen ger honom större möjlighet att förstå hur andra tänker. Den fantasi som krävs för att berätta eller ta till sig en berättelse kan också fungera som en väg till förståelse mellan människor. Litteratur som ett motgift mot fanatism.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension


Arkeologiska upptäckter i Sverige
De största arkeologiska fynden i Sverige presenteras här i formen av presentbok. Eketorps fornborg som får pryda framsidan är ett av många kända fornminnen som blandas med mindre kända men lika viktiga upptäckter. Ambitionen är att lyfta fram de fynd som har ändrat vårt sätt att se på historien och oss själva. Det är också en beskrivning av det arkeologiska hantverket när historierna bakom fynden berättas.
Bokens största behållning är den indelning som författaren har valt. Kapitlen är uppdelade efter olika sorters kvarlevor och med viss kronologisk ordning. Det ger ett bra sammanhang för läsaren och det blir tydligt vilken betydelse fynd av olika karaktär har haft för historisk forskning. Ibland finns det en risk att historisk litteratur blir en uppräkning av fynd och händelser utan att sammanhanget framgår. I den första delen av Norstedts Sveriges historia som är en fördjupad redogörelse över svensk forntid, blir det emellanåt för mycket av arkeologisk metod och historien drunknar i detaljer. Jämfört med den är Arkeologiska upptäckter i Sverige mer läsarvänlig om än inte så detaljrik. Även om den är mer sammanfattad och inte tar upp lika mycket av den arkeologiska forskningen är det ingen ytlig sammanställning. De arkeologiska fynden får utgöra exempel på historiska händelser och historiesynen som har rått i olika tider.
För den forntidsintresserade är det förstås intressant läsning. Författaren visar också att arkeologi inte nödvändigtvis behöver vara enbart uråldrig historia, när t.ex. lämningar från andra världskriget beskrivs. Tolkningarna som har gjorts av historiska fynd säger också något om det samhälle som ska skriva historien. I olika tider har perspektiven varierat och det blir tydligt i de beskrivningar som Lihammer tar upp.
Förutom den utmärkta läsningen är boken också full av snygga och informativa bilder som bidrar till förståelse och känsla. För en populärvetenskaplig läsning rekommenderar jag den varmt.
Avdelning: Fakta Taggar: #historia #arkeologi #recension


Rysk dagbok
Journalisten Politkovskaja mördades hösten 2006. Hon var känd som en obekväm rysk reporter som starkt kritiserat bl.a. presidenten Vladimir Putin och Tjetjenienkriget. Strax innan hennes död var Rysk dagbok färdig för publicering. Det är en samtidsskildring av det Ryssland som hon lever i och berättar om. Under ett par års tid, 2003-2005, följer man hur demokratin i Ryssland går från svag till nästan obefintlig. Putin samlar makten till sig, valen manipuleras, rättsväsendet är korrupt, media censureras och människors livsöde styrs av godtyckliga beslut.
Några stora händelser som dominerar är valen till duman 2003 och till presidentposten 2004. Dessa beskrivs som regisserade föreställningar som går ut på att bevisa Putins storhet som ledare. Politkovskaja kritiserar inte bara makten för att skjuta alla demokratiska strävanden i sank utan är också besviken på det ryska folket. Gång på gång tvingas hon se hur människor bara rycker på axlarna åt brott mot mänskliga rättigheter och statens beteende.
Två dramatiska gisslandraman är också centrala inslag. Dels stormningen av Dubrovkateatern i Moskva och aktionen mot ockupationen av en skola i Beslan. I båda fallen är det terrorister som tagit människor som gisslan och där säkerhetstjänsten FSB och militären stormar anläggningarna. Både terrorister och gisslan dödas och myndigheterna gör allt för att mörka vad som hände. Granskningen av myndigheternas hantering blandas med skakande vittnesmål från inblandade och anhöriga. Det är en mörk bild som målas upp av dagens Ryssland och det borde uppmärksammas mer av demokratiska länder som har kontakter med Putin.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #Ryssland


Att vara Per Gessle
Per Gessle har haft enorma framgångar över hela världen med sin popmusik och för alla fans är denna auktoriserade biografi ett absolut måste! Sven Lindström har följt Gessle sedan de första stapplande stegen i studion och på scenen med Gyllene Tider. Han har skrivit en tung bok i LP-format om Gessles historia. Genom att intervjua personer i hans närhet har Lindström försökt visa på så många sidor som möjligt av huvudpersonen. Man får följa honom från en barndom med mycket utanförskap och många LP-skivor till att bli firad världsstjärna med Roxette.
Är man som jag uppväxt med Gyllene Tider, Per Gessle och Roxette är detta en oerhört intressant läsning. Även för läsare som inte är stora fans kan få ut en del av biografin. Det är inte enbart en hyllningssaga utan en del kritiska röster får också plats i berättelsen. Konflikter inom Gyllene och Roxette skildras vid sidan av alla listettor och sålda skivor. Ibland blir det möjligen lite mycket av uppräkning av siffror, turnélistor m.m. Är man inte kalenderbitare kan man hoppa över dessa.
Gessle framstår i biografin som ett kontrollfreak och en musiknörd som lever för pop och rock med alla dess tillbehör. Han visar en viss kluvenhet inför kändisskapet. Samtidigt som han vill vara popstjärnan som är ”helt rätt” och toppar billboardlistan vill han inte gärna kompromissa med sin person. Även denna bok är ett exempel på det eftersom familjelivet med frun Åsa och sonen Gabriel inte tar särskilt mycket plats. Uppväxten är mer ingående beskriven men hela tiden utifrån syftet att förklara hur Per Gessle blev en skicklig musiker och affärsman. Att Gessle är kommersiell är inget han själv sticker under stol med och han har ofta blivit kritiserad för det. Men man kan inte annat än imponeras av talangen och motivationen som finns för att alltid skriva än låt som helst är ännu bättre än den förra.
Avdelning: Fakta Taggar: #musik #biografi #recension


Ordets makt och vanmakt
Det börjar på en numera känd internatskola, Solbacka. Jan Guillou skulle bli jurist eller författare och ge igen på sina gamla plågoandar. Han lyckades också med det fast som journalist, vilket blev ett yrke han mer eller mindre påtvingades. Därefter rullas en fascinerande levnadsberättelse upp. IB-affären ägnas med rätta mycket utrymme eftersom det är en historia som innehåller så mycket av det som journalistiken handlar om; yttrandefrihet, censur, källskydd, grävande reportage m.m. Boken handlar inte så mycket om Hamilton och Arn som man kanske förväntar sig då dessa böcker är bland de mest lästa i Sverige.
Alla har en åsikt om Jan Guillou, inte minst han själv. Det sista blir väldigt tydligt i hans berättelse om sitt skrivande liv. Hans egna reflektioner och omdömen om sina olika insatser som journalist och författare lyfter denna historiebeskrivning till att blir så intressanta som memoarer kan vara. Guillou kan uppfattas som en ganska arrogant person och den sidan av självhävdelse visar han upp även här. Men det som också blir tydligt är den emellanåt ganska hänsynslösa självkritik som bedrivs. Samtidigt är det inte svårt att förstå dem, t.ex. Peter Bratt som var med att avslöja IB, som känner sig orättvist karikerade. Charmen med memoarer är att huvudpersonen kan få stort utrymme utan filter, men den som utpekas har också svårt att få replik.
Politik har präglat socialisten Guillou, inte bara som medlem i kommunistpartiet. Hans gärningar har alltid ett politiskt syfte oavsett om det handlar om ett reportage eller skrivandet på en ny bok. Ordets makt och vanmakt blir därför också en intressant politisk skildring av samhällsklimatet, yttrandefriheten, internationella relationer m.m. Som sjuttiotalist känns det som att stiga in i en annan värld när svensk politik, både inrikes och utrikes beskrivs ur kalla krigets perspektiv. Man får en historielektion som känns riktigt påtaglig.
Samtidigt som jag påbörjar och läser Guillous memoarer slås nyheten upp i Expressen att han har haft kontakter och lämnat information till KGB. Jag kan förstå syftet med att utelämna detta i memoarerna, men samtidigt känns det lite som urvalsförfalskning då detta sker en tid innan IB och har viss relevans. Som läsare blir man fundersam till hur det står till med resten av det som nystas upp, har det utelämnats eller lagts till något mer av vikt? Guillou ska skriva ett tillägg om KGB-kontakterna och man kan väl konstatera att journalisten, författaren och kolumnisten Guillou är i högsta grad aktuell och en del två kommer det säkert finnas material till.
Avdelning: Fakta Taggar: #memoarer #recension

