Recension av Smittad, Johanna Strömqvist: Kärleksberättelse som inte slavar under normer - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Kärleksberättelse som inte slavar under normer

Enligt mina kinkiga mått är det här faktiskt riktiga vampyrer. Inga töntiga vegetarianer här inte"
Bok-
presentation:
Smittad
Författar-
presentation:
Johanna Strömqvist
Pocket
Beställningsvara, 66 kr

Det här med att passa in. Kan verkligen någon av ni som läser det här säga att ni känner att ni passar in? Till hundra procent? Det är dels det som den här boken handlar om. Desperationen efter att passa in i den givna mallen.

Bokens huvudperson Marie har aldrig gjort det. Inte heller Emmy. Emmy som Marie träffar på en fest och faller pladask för. Helt plötsligt är hon mitt uppe i ett förhållande som aldrig står still. Emmy känner alla, festar ungefär hela tiden och växlar mellan olika humör i varje blinkning. Marie är trollbunden av hela Emmys existens, och går med på alla hennes nycker. Hon blir dock oroad när Emmy försvinner på kvällarna, inte går att nå och sedan låtsas som att ingenting har hänt. När hon får veta önskar hon istället att hon fortfarande vore lyckligt ovetande.

Tack och lov, säger jag bara, för en bok som inte har superstereotypa könsroller. Huvudpersonen blir kär i en tjej som beter sig som en kille. Det är spännande vad det gör med de förutfattade meningarna. Jag tycker nämligen att Emmy är superirriterande och vill ibland ge henne en smäll på käften. Stundvis var frustrationen så stark att jag ville sluta läsa – vilket jag såklart inte kunde, eftersom berättelsen i sig faktiskt var så pass bra. Om Emmy hade varit en kille är jag osäker på vad jag tyckt om henne (honom). Jag hade nog inte irriterat mig så mycket. Risken finns till och med att jag hade tyckt att killversionen av Emmy hade varit charmig.

Dock gillar jag att boken inte är så himla sliskigt romantisk. Istället är den ganska rå. Förhållandet är långt ifrån Twilight-perfektion och kärleken är inte helt gränslös. Emmy utmålas aldrig som någon fantastisk ängel – utan snarare tvärtom.

Så var det ju lite vampyrer också. Enligt mina kinkiga mått är det här faktiskt riktiga vampyrer. Inga töntiga vegetarianer här inte!

En annan fin grej är att hela berättelsen utspelar sig i staden jag kan bättre än alla andra städer – Stockholm. Det är alltid roligt att känna igen sig på platserna som nämns.

När fortsättningen kommer finns det i alla fall ingen tvekan – jag tänker absolut läsa den.

Profil: Anna Lagerqvist

Mottagen: 6 juni 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Droger och blod i snygg urban fantasy-utformning

Johanna Strömqvist har fångat berättelsen om den första kärleken bra"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det är den hetaste sommaren på trettio år och Stockholm sjuder som i en kokande gryta. Tidningarna rapporterar om våldtäkter, överfall och extrema, blodiga mord och stadens innevånare blir allt mer obekväma och lättretliga. Bokens huvudperson, Maria, lider av värmen, men slipper i alla fall gå till jobbet då hon ska tillbringa sommaren med att repa med bandet, ta körkort och förbereda sig inför höst...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Recension av Smittad, Johanna Strömqvist

Hyfsad debut i samma liga som True blood

Inte någon originell berättelse om man har läst en del modern vampyrlitteratur, men kan ge spännande underhållning för stunden"
Orkar du med ännu en bok med vampyrtema? I så fall kan Johanna Strömqvists debut "Smittad" vara något för dig. Denna gång är det Stockholm som drabbas av mörkrets varelser. En het sommar hittas flera kvinnor som har utsatts för brutala överfall av en okänd förövare. För Maria är sommaren också het av andra anledningar. Hon drabbas av en himlastormande förälskelse när hon träffar Em...
Recension av profil: Henrik Elstad

Utgivning

På gränsen

av Johanna Strömqvist
Den heta sommaren är slut. Maria har börjat på universitetet, och...

Rockfestivalen

av Johanna Strömqvist
Det är White Coffeins sista spelning. Men vem minns ett hårdrocks...

Smittad

av Johanna Strömqvist
Det är sommar och Stockholm är olidligt hett och kvalmigt och när Maria träffar Emmy vänds allt uppochned och hon blir kär för första gången. Men det är något som händer ute i sommarnätterna och Maria inser att Emmy är inblandad i något ovanligt, till och med farligt.

Vår kungafamilj : i fest och vardag 2008

av Johanna Strömqvist
Den klassiska årsboken som följer vår kungafamilj under ett helt ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kim Thúys prosa lyser starkt

Recension: Em av Kim Thúy

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB