Allt är Jan Guillous fel - LitteraturMagazinet

Om tiden som aldrig räcker till

Allt är Jan Guillous fel

Är det någon som har lite tid över? Som vill byta mot något som jag har, till exempel en finservis eller en hembakad toscakaka eller några kreativt stickade mössor? Du kan få några udda fälgar också.

Jag är nämligen i stort behov av tid. Hur får man den att räcka till? Till läsandet och skrivandet, och till läsandet och skrivandet om läsande och skrivande? För att inte tala om all tid man behöver bara för att fundera på en karaktärs personlighet och förehavanden. Är det en Arne eller en Sigvard och ska han missbruka mjölk eller crack? Och så vidare. Att formulera en mening som man kan återkomma till hela helgen och sucka innerligt åt när man läser den för sjuttifjärde gången - sånt tar tid!

Jag kan inte handla mat snabbare, som jag springer genom Ica med mina varor tror de snart att jag är en snattare på flykt. Jag kan heller inte sova mindre, jag måste göra mitt jobb om jag vill ha något jobb och jag kan inte försumma mina krukväxter mer.

Hur gör dom? Dom där ni vet. Författarna. Och bloggarna. För att inte tala om, ve och fasa, de som är både och. Hur kan de pumpa ur sig trilogier som om de hittat dem på värsta Kappahl-rean: ta tre betala för två.

Hur gör dom? Dom där ni vet. Författarna. Och bloggarna. För att inte tala om, ve och fasa, de som är både och"

"Här, kolla även min blogg om skrivande, min blogg om bloggande, min privata blogg om mitt mysiga hemmaliv, min spännande resedagbok, min Instagram som jag uppdaterar tre gånger i timmen, mitt Twitterkonto som jag roddar i sömnen... nu har jag inte tid mer för nu ska jag avverka nyhetsmorgon, sen nån cool podcast, sen Go'kväll och Babel och K-special. Om jag säger att man kan tolka min bok si eller så kan det nog bli några debattprogram också. Ska fotas för en grej i Mama och Allt om Travsport imorgon. Vad jag gör på fritiden? Äsch, jag skriver lite till husbehov. Låttexter, barnböcker. När jag inte fixar långkok och rullar surdegsfrallor alltså. Har jag nämnt att det kommer en kokbok med mig i höst?"

Ni tycker att jag överdriver? Gör jag? Gör jag?!

Min teori är att allt är Jan Guillous fel (men du kan få byta till valfritt namn i högen av energiska skribenter som känns mer rätt för just dig).

Enligt mig har Jan tilldelats för mycket tid. Det blev något tekniskt fel i universum, det drogs för mycket från mitt tidskonto och det sattes in på hans. Det måste vara så det gick till.

Jan. Vad du än har för övernaturliga krafter så tycker jag att du ska sluta använda dem mot mig nu. Jag behöver min tid själv. Släpp taget, det är bara nyttigt för dig. Kasta dig ut i det okända. Börja brodera, sjung i kör, plocka snäckor på stranden och gör fina smycken, känn havsbrisen ta tag i din lugg. The sky is the limit Jan. För nu är det min tur.


Erika Wallman

28 mars 2013
 

Anmäl textfel

Redaktör

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB