Allt är Jan Guillous fel - LitteraturMagazinet

Allt är Jan Guillous fel

Om tiden som aldrig räcker till

Allt är Jan Guillous fel

Är det någon som har lite tid över? Som vill byta mot något som jag har, till exempel en finservis eller en hembakad toscakaka eller några kreativt stickade mössor? Du kan få några udda fälgar också.

Jag är nämligen i stort behov av tid. Hur får man den att räcka till? Till läsandet och skrivandet, och till läsandet och skrivandet om läsande och skrivande? För att inte tala om all tid man behöver bara för att fundera på en karaktärs personlighet och förehavanden. Är det en Arne eller en Sigvard och ska han missbruka mjölk eller crack? Och så vidare. Att formulera en mening som man kan återkomma till hela helgen och sucka innerligt åt när man läser den för sjuttifjärde gången - sånt tar tid!

Jag kan inte handla mat snabbare, som jag springer genom Ica med mina varor tror de snart att jag är en snattare på flykt. Jag kan heller inte sova mindre, jag måste göra mitt jobb om jag vill ha något jobb och jag kan inte försumma mina krukväxter mer.

Hur gör dom? Dom där ni vet. Författarna. Och bloggarna. För att inte tala om, ve och fasa, de som är både och. Hur kan de pumpa ur sig trilogier som om de hittat dem på värsta Kappahl-rean: ta tre betala för två.

Hur gör dom? Dom där ni vet. Författarna. Och bloggarna. För att inte tala om, ve och fasa, de som är både och"

"Här, kolla även min blogg om skrivande, min blogg om bloggande, min privata blogg om mitt mysiga hemmaliv, min spännande resedagbok, min Instagram som jag uppdaterar tre gånger i timmen, mitt Twitterkonto som jag roddar i sömnen... nu har jag inte tid mer för nu ska jag avverka nyhetsmorgon, sen nån cool podcast, sen Go'kväll och Babel och K-special. Om jag säger att man kan tolka min bok si eller så kan det nog bli några debattprogram också. Ska fotas för en grej i Mama och Allt om Travsport imorgon. Vad jag gör på fritiden? Äsch, jag skriver lite till husbehov. Låttexter, barnböcker. När jag inte fixar långkok och rullar surdegsfrallor alltså. Har jag nämnt att det kommer en kokbok med mig i höst?"

Ni tycker att jag överdriver? Gör jag? Gör jag?!

Min teori är att allt är Jan Guillous fel (men du kan få byta till valfritt namn i högen av energiska skribenter som känns mer rätt för just dig).

Enligt mig har Jan tilldelats för mycket tid. Det blev något tekniskt fel i universum, det drogs för mycket från mitt tidskonto och det sattes in på hans. Det måste vara så det gick till.

Jan. Vad du än har för övernaturliga krafter så tycker jag att du ska sluta använda dem mot mig nu. Jag behöver min tid själv. Släpp taget, det är bara nyttigt för dig. Kasta dig ut i det okända. Börja brodera, sjung i kör, plocka snäckor på stranden och gör fina smycken, känn havsbrisen ta tag i din lugg. The sky is the limit Jan. För nu är det min tur.


Profil: Erika Wallman

28 mars 2013
 

Anmäl textfel

Hahaha, så underbart skrivet! Precis så känner jag mig: hur f-n gör alla "de andra" och varför måste just jag ha så svårt att få ihop min tid? Men det finns ju ingen genväg till skrivandet. Man måste sätta sig ner och skriva. Punkt slut. Jag är väldigt lättdistraherad, och är vad Maggan Hägglund säger - starkskör. Jag känner av andra människors behov väldigt stark och sätter mina egna behov längre ner på den skalan. Jag behöver öva mig på att säga nej och prioritera mig själv mer.

12 maj 2013
Kommentar av AnnM

Toppen, otroligt bra skrivet. Jag känner likadant. Alltid för mycket jag vill göra mot alltid för lite tid. Någon sa att om vi inte tittade på tv skulle vi hinna med allt. Det gäller inte mig. Jag har alltid fått välja bort tv för att prioritera annat men jag har i alla fall inte hunnit med.Det är så mycket jag tycker är roligt.

3 maj 2013
Kommentar av Monica E

Den krönikan sammanfattade det mesta :)

1 maj 2013
Kommentar av Ewa K

Haha, Butt On Chair, Hands On Keyboard, det var lösningen för mig. Men då hade jag inte hört uttrycket. Ordet nej funkar också fint. Fast jag kommer ihåg att säga ja ibland.

18 april 2013
Kommentar av Nobelgrottan

Det bästa är förstås att fråga "Hur gör jag?" i stället för "Hur gör dom?". Allt annat är både tidskrävande och icke relevant.

18 april 2013
Osignerad kommentar

Underbart skrivet. På pricken. Utöver. Jag skrattar högt.

18 april 2013
Kommentar av Manne Fagerlind

Vi är alla olika och har olika sömnbehov, till exempel. Men att vara produktiv är delvis en träningssak, och Guillou har onekligen tränat länge.

En av hans hemligheter är att han aldrig väntar på inspiration, att han alltid bara sätter sig och skriver. Det funkar rätt bra för mig också. Kom ihåg mantrat BUCHOK (Butt On Chair, Hands On Keyboard) :-)

18 april 2013
Kommentar av Erika Wallman

Bra mantra, förtjänar att sättas upp på väggen. Men ändå; jag sitter där jag ska och skriver som bara den, väntar aldrig på en gudomlig ingivelse. Det är alltså inget fel på uthålligheten, kan det vara hastigheten? Fler knep mottages gärna (av fler än mig låter det som).

18 april 2013
Kommentar av doris liinanki

Riktigt roligt! Mantrat däremot funkar inte för mig. Åldern däremot är superbra. Vid nyss fyllda 60 har mina jo-jo- flyttande barn egna boenden allihop och barnbarnen har jag bara när jag själv (eller de små grynen) särskilt önskar. Så NU har jag tiden, men vart tog alla idéer vägen precis nu? Ska vi byta idéer mot tid, kanske?

16 maj 2013
Skriv svar
Kommentar av Lill Lindbäck

Jag har också frågat mig var tiden tar vägen, har jobb, stor trädgård, är författare. Är jag trött o sätter mig o tittar på mitt älsklingsprogram kl 18 el 19 på 8:an, då blir jag kvar i fåtöljen, med datorn i famnen. Ibland är jag mycket trötter!

18 april 2013
Kommentar av Stig Larsén

Brist på tid? Det kommer ju ny hela tiden!

18 april 2013
Kommentar av Emma Kreü

Ha, jag känner verkligen igen mig! :-)

18 april 2013
litteraturmagazinet.article_164859.comments

Redaktör

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.
Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...
Lär dig smaka på orden!

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...
Undvik att skriva hissmusik

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...
Det ultimata tipset finns inte

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Från förälskelse till förtryck

Recension: Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Magisk läsning om en gåtfull verklighet

Recension: Labyrint – vägen in av Karin Pasche

Tragisk intrig i godmodig inramning

Recension: De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Negligerat skrå i hemmets lugna vrå

Recension: Vaggvisa av Leila Slimani

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Recension: Gubbas hage av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB