Årets trend är julkokböcker "extra allt" - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Årets trend är julkokböcker "extra allt"
Foto: Erika Wallman
Bok-
presentation:
Mer om livet och smakerna på Smultrongården
Författar-
presentation:
Eva Eriksson
Halvklotband
Finns i lager, 307 kr
Vinterns goda : mat, bakat, sött
Åsa Swanberg
Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul
Bengt-Göran Kronstam
Glöggboken : recept, tillbehör och historia
Anki Mogensen
Inbunden
172 kr

Erika Wallman djupdyker bland årets julkokböcker

Årets trend är julkokböcker "extra allt"

Tiden då "julkokböcker" enbart handlade om julhelgen och julbordet är definitivt förbi. Nu börjar det med höstgrytor och slutar med semlor och våfflor. "Kan författarna helt enkelt inte tygla sig?" undrar LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman som har scannat av årets utbud.

Jag strosar omkring i den stora bokhandeln och försöker se en trend. Bland julböckerna alltså. Men det låter sig icke göras, och än värre är det att besöka nätbokhandlarna. När jag sållat bort böckerna som inte är nya för i år och de som kommer i ny upplaga (med vissa eller inga förändringar mot originalutgåvan) är det fortfarande ett spretigt utbud och många böcker med spretigt innehåll. Kanske är det så att det finns något för alla i år?

Svunnen är den tid då julkokböckerna enbart handlade om julhelgen och julbordet, eventuellt med korta nedslag i advent och lucia. Numera är det självklart att även nyårsaftonens meny är inkluderad i de flesta böcker; de båda högtiderna har vuxit samman likt närliggande småstäder till en gemensam, lite större, lite bredare utbud. Men de flesta låter sig inte stoppas där. Numera är det snarare vinterkokböcker än julkokböcker som saluförs och de börjar med höstliga grytor med viltkött och varar ända fram till påska. Eller i alla fall till våffeldagen. På så vis inkluderas alltifrån fars dag till tjugondagknut och fettisdagen i en och samma bok.

Numera stannar det inte vid maten och godiset heller. Inte ens vid dukning eller blomsterarrangemang som för några år sedan. Paketinslagning, julgranspyssel, låtlistor, möbelmålning och klädsömnad – allt kan man få hjälp med. Och då gäller det att hitta sin personliga favorit, som har samma smak som jag.

Är det ett försäljningsknep; "Köp den här boken och få mer än bara julmat"? Eller kan författarna helt enkelt inte tygla sig; "Bara en helg till, snälla!". En tredje orsak kan vara alla mattidningar och självklart internet. Det är numera så enkelt att hitta och dela inspiration och recept att böckerna måste slåss med näbbar och klor. Eller åtminstone med vävda ryggar och pålitliga upphovsmän.

För dig som inte gillar julböcker-extra-allt finns fortfarande fina specialböcker, framför allt på antikvariat. En om sill, en om senap, en om snaps. De som handlar om näverslöjd eller kransbindning står någon helt annanstans. Det går att hitta jullitteratur nog för att inrätta ett helt julbibliotek. Kanske finns det någon (galning) därute som har ett sådant?

 

Några av julens nya kokböcker 2013:

Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café. Recension av "Mer om livet och smakerna på Smultrongården" av Eva Eriksson

Vintern är mer än bara jul och nyår. Recension av "Vinterns goda : mat, bakat, sött" av Åsa Swanberg

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen? Recension av "Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul" av Bengt-Göran Kronstam

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv. Recension av "Glöggboken : recept, tillbehör och historia" av Anki Mogensen


Profil: Erika Wallman

25 november 2013
 

Anmäl textfel

 Några julböcker 2013: 

Det här är ett urval av julens nya kokböcker 2013:

Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café. Recension av "Mer om livet och smakerna på Smultrongården" av Eva Eriksson

Vintern är mer än bara jul och nyår. Recension av "Vinterns goda : mat, bakat, sött" av Åsa Swanberg

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen? Recension av "Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul" av Bengt-Göran Kronstam

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv. Recension av "Glöggboken : recept, tillbehör och historia" av Anki Mogensen

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB