Texter måste inte alltid bli något - LitteraturMagazinet

Ibland är inget annat viktigt än orden

Texter måste inte alltid bli något

Ibland får jag frågan om jag inte kan visa något jag skrivit. Något jag är riktigt nöjd med. Ibland får jag frågan vad jag skriver, varför jag skriver, om jag inte borde skicka än det ena än det andra någonstans.

Tja. Visst kan jag visa och visst kan jag berätta. Herregud, jag vill väl inget annat än visa upp mig och bli läst! Men jag kan också berätta om den andra sidan. Den delen av mig som inte bryr sig om ifall texterna blir lästa eller ens färdiga, som inte har ett exhibitionistiskt eller ekonomiskt motiv med varje rad. Icke-strategen i mig som faktiskt är den som domnierar när vi talar om skrivande.

Men hur kan du hålla på och skriva utan ett mål? Utan hägrande utgivning, utan en första sida och en sista punkt? Ja, hur kan du hålla på och titta på tv i all evighet utan mening eller mål? Undrar i så fall jag.

En text som gör något för mig eller för en annan människa slår det mesta"

Texter måste inte alltid bli något. Oftast är det skapandet som är det roliga, det viktiga. Ibland är det innehållet eller mottagandet. Men allt som oftast är det den egna känslan som är det enda som betyder något.

En text som gör något för mig eller för en annan människa slår det mesta. Allt annat den skulle kunna generera blir oviktigt.

En av de absolut svåraste men också i sin enkelhet vackraste texter jag skrivit finns inte mer. Den lades i en hand och blev till aska, sänktes i jorden. Jag är fullt nöjd med att det blev dess öde, den skulle ingen annanstans.

En av de absolut viktigaste texterna jag skrivit var så kort att den rymdes på en liten lapp. Fäst vid en blomma för länge sedan vissnad. Den gavs till någon som inte fick göras illa. En text med ett syfte som överskuggar allt vad publicering och uppmärksamhet och beröm heter.

Ibland är inget annat viktigt än orden. De behöver inte vara mer än ord. 

 


Erika Wallman

17 april 2013
 

Anmäl textfel

Redaktör

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB