Texter måste inte alltid bli något - LitteraturMagazinet

Texter måste inte alltid bli något

Ibland är inget annat viktigt än orden

Texter måste inte alltid bli något

Ibland får jag frågan om jag inte kan visa något jag skrivit. Något jag är riktigt nöjd med. Ibland får jag frågan vad jag skriver, varför jag skriver, om jag inte borde skicka än det ena än det andra någonstans.

Tja. Visst kan jag visa och visst kan jag berätta. Herregud, jag vill väl inget annat än visa upp mig och bli läst! Men jag kan också berätta om den andra sidan. Den delen av mig som inte bryr sig om ifall texterna blir lästa eller ens färdiga, som inte har ett exhibitionistiskt eller ekonomiskt motiv med varje rad. Icke-strategen i mig som faktiskt är den som domnierar när vi talar om skrivande.

Men hur kan du hålla på och skriva utan ett mål? Utan hägrande utgivning, utan en första sida och en sista punkt? Ja, hur kan du hålla på och titta på tv i all evighet utan mening eller mål? Undrar i så fall jag.

En text som gör något för mig eller för en annan människa slår det mesta"

Texter måste inte alltid bli något. Oftast är det skapandet som är det roliga, det viktiga. Ibland är det innehållet eller mottagandet. Men allt som oftast är det den egna känslan som är det enda som betyder något.

En text som gör något för mig eller för en annan människa slår det mesta. Allt annat den skulle kunna generera blir oviktigt.

En av de absolut svåraste men också i sin enkelhet vackraste texter jag skrivit finns inte mer. Den lades i en hand och blev till aska, sänktes i jorden. Jag är fullt nöjd med att det blev dess öde, den skulle ingen annanstans.

En av de absolut viktigaste texterna jag skrivit var så kort att den rymdes på en liten lapp. Fäst vid en blomma för länge sedan vissnad. Den gavs till någon som inte fick göras illa. En text med ett syfte som överskuggar allt vad publicering och uppmärksamhet och beröm heter.

Ibland är inget annat viktigt än orden. De behöver inte vara mer än ord. 

 


Profil: Erika Wallman

17 april 2013
 

Anmäl textfel

Tack!Precis vad jag behövde höra precis idag!

15 maj 2013

Mitt skrivande är först och främst en kanal för att få ur mig saker för min egen skull. Mitt bloggande har alltid varit mer för min skull än för läsarnas. Det är spännande att gå tillbaka och läsa.

det är först nu som jag leker med tanken att skriva något för publicering vilket är en kittlande tanke men också lite läskig.

11 maj 2013
Kommentar av PiaPulkkinen

Fint skrivet och också tankeväckande när även skrivandet har blivit en jakt.

10 maj 2013

Jag tror det är så här:

Har man skrivandet i sig, från födseln och ohämmad lust och vana, så kan man helt enkelt inte låta bli att skriva! Det spelar ingen roll vart det bär hän! Visst har man drömmen om att bli publicerad, men det är inte det som driver en att fortsätta skriva fast man inte blir det.

Att skriva är nödvändigt! Vad kan det heta på latin? Escribare nessecere est?

För att inte skriva, när man är så här som man är, när man blev som man skulle, vore som att varken unna sig att andas eller äta, som att aldrig skratta eller gråta.

Escribare nessecere est!

9 maj 2013
Kommentar av ingela

vackert - sätter sig långt in... i själen

8 maj 2013
litteraturmagazinet.article_166428.comments

Redaktör

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.
Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...
Lär dig smaka på orden!

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...
Undvik att skriva hissmusik

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...
Det ultimata tipset finns inte

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Från förälskelse till förtryck

Recension: Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Magisk läsning om en gåtfull verklighet

Recension: Labyrint – vägen in av Karin Pasche

Tragisk intrig i godmodig inramning

Recension: De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Negligerat skrå i hemmets lugna vrå

Recension: Vaggvisa av Leila Slimani

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Recension: Gubbas hage av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB