Vård av skribent (nästan) lika viktigt som VAB - LitteraturMagazinet

Vård av skribent (nästan) lika viktigt som VAB

Skrivklåda och nattlig formuleringsyra

Vård av skribent (nästan) lika viktigt som VAB

Kan försäkringskassan tänka sig att vidga sina ramar lite tror ni? Jag skulle nämligen behöva vara hemma för vård av skribent ibland. Under intensiva skrivperioder tycker jag nämligen att jag uppfyller de flesta kriterierna för att få ligga hemma framför Bolibompa.

Vabba. Vård av barn. Att ta hand om någon som är för krasslig för vardagens rutiner. Vara hemma med någon som smittar och ställer till det för andra.

Känns det igen? Bra.

Nu till min fråga: Kan försäkringskassan tänka sig att vidga sina ramar lite? Jag skulle nämligen behöva vara hemma för vård av skribent ibland. När Majas pappa berättar att Maja har legat och feberyrat hela natten vill jag kunna svara att "jag förstår precis för jag har legat och formulerat hela natten".

Och jag vill att det ska vara fullt begripligt och att Majas pappa ska lägga en kall hand på min panna och säga några tröstande ord"

Och jag vill att det ska vara fullt begripligt och att Majas pappa ska lägga en kall hand på min panna och säga några tröstande ord.

Och sen när Villes kliande vattkoppor är det hetaste samtalsämnet på parkeringen utanför förskolan vill jag få berätta om min skrivklåda och få väl beprövade husmorsknep till skänks.

Under intensiva skrivperioder tycker jag nämligen att jag uppfyller de flesta kriterierna för att få ligga hemma framför Bolibompa och återhämta mig. Jag orkar till exempel inte delta i ordinarie verksamhet, det vill säga tänka (på annat än mina texter), skriva (annat än mina texter) eller prata (om annat än mina texter). Jag har ingen aptit (för att jag glömmer bort tiden och därmed att äta) och mitt allmäntillstånd är under all kritik.

Okej, jag har ännu inte förfallit till den milda grad att jag slutat duscha, börjat blanda olika påstått kreativitetsförlösande substanser, isolerat mig i skogen eller blivit galen och inlagd. Den sortens spektakulära förfall som litteraturhistorien kryllar av alltså.

Men det kanske bara är en tidsfråga. Om jag inte får vara hemma för vård av skribent då och då.


Profil: Erika Wallman

19 april 2013
 

Anmäl textfel

Förlösande. Skrattar och grunnar över dina ord, tankar och formuleringar. Släpp loss tanke och ord, känner jag. Tack!

19 maj 2013
Kommentar av Katharina

Vad skönt det låter. Det behövs verkligen i perioder när man inte hittar de orden man söker eller hur man ska beskriva någonting på bästa sätt.

22 april 2013
Kommentar av Kalimaria

Tummen upp! :-)

20 april 2013
Kommentar av Patricia Julin

Mycket bra skrivet!

20 april 2013
Kommentar av Ninna

=D

Tycker jag känner igen mig!

Ibland lyckas jag ganska bra med att fly in i huvudet. Men hoppar då förstås väldigt högt när nån hojtar: NINNA!!!!!

19 april 2013
Kommentar av Karin Kjellman
Varför inte sova på natten, och skriva på dagen? Den heliga inspirationen existerar ju inte, säger de flesta av de större författarna...det handlar mest om disciplin och hårt arbete, vad jag har förstått....Och att man har något att säga.
22 april 2013
Kommentar av Ninna Orrvik
HA HA HA!
22 april 2013
Kommentar av Ninna Orrvik
Jag har sån fantastisk tur, att i Projektet där jag befinner mig på dagarna ser man min språktalang och skrivnoja som en tillgång. Vilket i sin tur innebär att jag även där kan vidareutveckla skrivandet i vilken riktning den än må ta.
22 april 2013
Kommentar av Stefan Simander
:))
22 april 2013
Kommentar av Lennart Ladåker

Tänk jag har redan drabbats av denna abstinens, trodde det bara var övergående. Hur ska det då bli längre fram, stackars min älskling!

12 maj 2013
litteraturmagazinet.article_166727.comments

Redaktör

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.
Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...
Lär dig smaka på orden!

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...
Undvik att skriva hissmusik

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...
Det ultimata tipset finns inte

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Från förälskelse till förtryck

Recension: Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Magisk läsning om en gåtfull verklighet

Recension: Labyrint – vägen in av Karin Pasche

Tragisk intrig i godmodig inramning

Recension: De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Negligerat skrå i hemmets lugna vrå

Recension: Vaggvisa av Leila Slimani

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Recension: Gubbas hage av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB