Therese Olsson - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Therese Olsson  

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Att flyga
Författar-
presentation:
Maria Küchen
Inbunden
Finns i lager, 280 kr

Vackert och utbildande om att flyga

Maria Küchen dissekerar människans, till synes eviga, önskan att trotsa gravitationen. ”Att flyga” tar läsaren med på en resa i alla tänkbara luftburna farkoster.

Det blir snart tydligt för mig att jag har närmat mig boken med en stor dos skepsis. Jag vet inte varför; kanske för att jag själv har en spökande flygrädsla eller för att jag har svårt att intressera mig för teknik och mekanik. Trots detta, sugs jag snabbt och oåterkalleligt in i denna essä om flygkonstens alla beståndsdelar. Jag trivs med den väldigt fria formen som består av personliga anekdoter, tekniska beskrivningar, filosoferande utläggningar och redogörelser av teknik- och mekanikhistoria sammanvävt i en flyhänt kåserande ton.

Angående min flygrädsla då, som författaren erkänner att även hon har upplevt, visar det sig att det finns en enorm trygghet att vila i någon annans, till synes outsinliga, kunskap om dessa stora, plåtvidunder som fyller himlen. Küchen lyckas med konststycket att besätta mig som läsare i ett ömsom meditativt, ömsom engagerat, tillstånd. Jag läser delarna som är filosoferande och politiska och slås av hur enkelt och självklart de är presenterade; jag nickar och hummar igenkännande. När jag läser delarna om flyghistoria och -kuriosa påkallar jag genast uppmärksamheten hos dem som råkar befinna sig i närheten för att med viktig min deklarera att minsann en tredjedel av världens alla kvinnliga piloter finns i Indien. ”Att flyga” utbildar och upplyser.

Språket är drivet och vackert; att Küchen är poet är tydligt. Hon besitter den avundsvärda förmågan att vara systematisk utan att vara stelbent och poetisk utan att vara sentimental. Men att Küchen lyckas piska upp ett brinnande engagemang där det rimligtvis inte borde finnas något, nämligen hos undertecknad, är för mig den största bedriften.


Avdelning: Fakta Taggar: #recension
16 juni 2016
Profil: Therese Olsson
 
Kommentera

Lista recensioner av Therese Olsson

Recensent: Therese Olsson

Med fokus på engelskspråkig litteratur

Therese Olsson är utbildad inom engelskspråkig litteratur och har en tendens att dras till just brittiska och amerikanska författare.

I övrigt är hon svag för klassiker, ungdomslitteratur, språklig densitet och vackra bokomslag.

Utöver egna författarambitioner har Therese ett gediget intresse för grafisk design, vackra prylar, inredning och anteckningsböcker.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Rum : en roadtrip genom psyket, Alex Schulman

Ett välbekant samtidskåseri

Tyvärr är det inte bara formen i sig som är bekant: boken består av samma teorier och anekdoter som har idisslats i podcasten"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Författarna Alex Schulman och Sigge Eklund driver till vardags en av Sveriges största podcasts. ”Rum – En roadtrip genom psyket” är uppföljaren till ”Tid – Livet är inte kronologiskt” och deras andra gemensamma bok. Enligt författarna själva är boken ett försök till att kartlägga sina inre rum. Enligt mig är det en kåserisamling med en författare som raljerar över det samti...
LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

Schulman navigerar skickligt genom öppna sår

Glöm mig, Alex Schulman
Skildringen är en uppvisning i välskriven, oförvanskad diskbänksrealism."

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

Samtidsdystopiskt om samtycke

Hon bad om det, Louise O'Neill
'Hon bad om det' är cynisk, iskall och sylvass"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

Originellt och magnifikt om att tämja sorg

H som i hök, Helen Macdonald
Berättelsen är en utsökt kombination av ett barns outtröttliga kärlek till ett specialintresse och en författares skicklighet att beskriva det."

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

LitteraturMagazinets recension av The First Bad Man, Miranda July

Skruvad och förförisk romandebut

Berättelsen är symbolladdad och komplex, men lyckas maskera det väl genom sin dråplighet"
Miranda July är multikonstnären som kanske mest är känd för indiefilmen "Me and You and Everyone We Know", där hon skrev manus, regisserade och spelade huvudrollen. "The First Bad Man" är hennes första roman. Huvudpersonen Cheryl är i fyrtioårsåldern och arbetar som mellanchef på ett fitnesscenter med självförsvar som inriktning. Hon är hopplöst förälskad i en betydligt äldre kollega, Ph...
LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

Ljuvligt språk i magnetisk berättelse

Allt det där jag sa till dig var sant, Amanda Svensson
Hantverket är onekligen imponerande. Det är en fröjd att befinna sig i Svenssons värld "

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

Rörigt men bitvis rörande

Tid : livet är inte kronologiskt, Alex Schulman
Det verkar som att boken snarare har använts som ett alibi för att gräva runt i trasiga barndomar, än att faktiskt leverera verkliga insikter om tiden som koncept"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Therese Olsson

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB