Annette Olsson - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Annette Olsson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Paradisoffer
Författar-
presentation:
Kristina Ohlsson
Kampen om järntronen
George R. R. Martin

Gör som norrmännen - läs en deckare i påsk!

Om man skulle ta och åka till Norge? Låter som en bra idé, vi kör om några timmar, är uppe i T vid midnatt om vi har tur och stannar tills på tisdag! Det låter väl lite lagom galet och spontant så här på skärtorsdagen?

Ja, om det nu inte var så att vi i stort sett ALLTID åker till T över jul- och påskledighet. I år var det lite besvärligt att få ihop logistiken, men nu har allt fallit på plats. Halva styrkan är ivägskickad med mormor och morfar och några av oss andra möter tåg från Stockholm och drar upp ikväll. Inneboende hus- och kattvakter är på plats, krukväxterna är vattnade och brevlådan tömd.

Det enda som inte är nedpackat är böckerna...Vilka ska få åka med upp? Egentligen så borde man kanske läsa någon norsk deckare, men det ärjag inte alls sugen på att läsa just nu. Det får bli Kristna Ohlssons 'Paradisoffer' och George R.R Martins 'A game of thrones'. Den första passar ju bra att läsa som påskkrim och den andra är en bokcirkelbok på engelska på ca 780 sidor som det går sådär bra att läsa, måste jag nog erkänna. Inte så att den är dålig, men jag har en massa annat som känns mer angeläget. Sedan följer jag på första säsongen på svt också, så det blir lite förvirrande att läsa i förväg då. Men det ska nog gå bra det också! Men när kommer drakarna in i handlingen!? De måste väl dyka upp snart tycker jag?

Nu hoppas jag på inte alltför dåligt väder. Dels för skidåkningen naturligtvis, men också för de där ljuvliga lässtunderna i påsksolen på altanen!

Trevlig påsk!


5 april 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Tistelblomman
Författar-
presentation:
Amanda Hellberg
Utg.år: 2012
Känslan av död
Elly Griffiths
Till offer åt Molok
Åsa Larsson
MP3 CD
280 kr
CD-skiva
203 kr
Pocket
73 kr
Fader Död
Giles Blunt
Allt jag säger är sant
Lisa Bjärbo
Utan titel
Anna Charlotta Gunnarson
Nattens cirkus
Erin Morgenstern

Känns lite snopet på något sätt

Här går man och längtar och längtar efter titlar som ska släppas under våren, och så rätt vad det är så inser man (läs jag) att nu har de kommit! Nu är de lästa. Flera av de titlar jag längtat absolut mest efter nu i vår har jag redan läst...Ja, det känns lite snopet på något sätt, fram tills dess att man börjar snegla mot sommarutgivningen, och börjar fundera över vad som kommer att ges ut i höst!

Det kommer så klart ut fler titlar under våren som jag vill läsa, jag har absolut inte läst allt jag tänkt mig, men här är några av de titlar jag väntat på och nu läst: Amanda Hellberg;  Tistelblomman (recension finns), Elly Griffiths; Känslan av död (recension kommer här på sidan), Åsa Larsson, Till offer åt Molok, Giles Blunt; Fader död (läser just nu), Lisa Bjärbo; Allt jag säger är sant (recension på BK), Anna Charlotta Gunnarsson; Utan titel samt Erin Morgenstern, Nattens cirkus (läser just nu, kan inte riktigt bestämma vilken jag ska ta först. Blunt eller Morgenstern. Angenäma problem).

Det känns verkligen som julafton när man kommer hem efter jobbet och lyfter på locket till brevlådan, och där ligger ett bokpaket! Jag kan knappt vänta tills jag kommer in, utan börjar oftast slita i tejpen på gång, och det blir ju aldrig bra. Bättre att sansa sig tills man fått tag i en sax i köket! Sedan spelar det ingen som helst roll att jag tänkt vänta med vissa titlar till något speciellt tillfälle, typ Påsk eller så, när man väl har den där efterlängtade boken i handen så finns det oftast ingen återvändo. Det är bara att hoppas att det inte är någonting alltför akut som väntar under kvällen, utan att man kan dra igång med läsningen på stört!


20 mars 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Allt jag säger är sant
Författar-
presentation:
Lisa Bjärbo
Hundar, hus och hjärtats längtan
Lucy Dillon
CD-skiva
343 kr
CD-skiva
203 kr
A Game of Thrones
George R. R. Martin
Pocket
122 kr
Inbunden
349 kr
Inbunden
242 kr
Häftad
183 kr
Bläckhjärta
Cornelia Funke
CD-skiva
370 kr
Pocket
59 kr

Läslust

Hurra! Nu är jag nog på väg ut ur min lässvacka! Nu fick jag läst både Lisa Bjärbos nya fina ungdomsbok 'Allt jag säger är sant' och Lucy Dillons 'Hundar, hus och hjärtats längtan' i helgen. 'Hundar, hus och hjärtats längtan' kommer det ett inlägg om på Bibliotekskatten inom kort, men recensionsdatum för 'Allt jag säger är sant' är inte förrän den 19 mars, så det inlägget dröjer något.

Problemet nu, istället för obefintlig lässlust, är att jag inte vill läsa det jag egentligen hade tänkt att läsa, eller borde läsa. Som t ex 'A game of thrones' av George R. R Martin (835 sidor) till min bokcirkel eller 'Bläckhjärta' av Cornelia Funke (528 sidor) till vår bokcirkel för unga på jobbet. Ganska många sidor alltså, som jag behöver få in någonstans utöver det andra jag vill läsa. Det här känns ju som ett trevlig problem, dock. Jag är glad att läslusten verkar vara på väg tillbaka!
 


12 mars 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Att inte läsa, är det också att läsa?

Efter ett tag så planar det ut och allt är frid och fröjd, fram till nästa period av hetsläsning"

Nej, det är det ju förstås inte. Men jag har funderat en del kring min egen läsning det sista. Jag har ett ofrivilligt lässtopp just nu. Jag känner mig inte speciellt bekymrad, mina lässvackor brukar gå över ganska snabbt och jag hoppas och tror att det här stoppet inte ska vara något undantag.

För det mesta så brukar jag var inne i något som liknar hetsläsning precis innan mina svackor, och när jag märker att jag fullkomligt plöjer igenom bok efter bok utan att egentligen reflektera över dem eller i vissa fall knappt komma ihåg dem efteråt, så brukar jag medvetet dra ner på lästempot.

Efter ett tag så planar det ut och allt är frid och fröjd, fram till nästa period av hetsläsning. Men, denna gång, efter det att jag dragit ned på tempot så har jag svårt att komma igång med min läsning igen. Frustrerande. Så, när jag inte hittar någon läslust, vad gör jag då? Jo, jag läser förstås!

Jag plöjer igenom gamla hästserier. Just nu är det Ruby Fergusons Jillböcker som jag läser i rasande fart, och det är helt underbart. Befriande. En ren nostalgitripp samtidigt som jag hinner reflektera över varför jag inte vill läsa något av allt det nya som ligger och väntar utan föredrar gamla slitna så kallade flickböcker? Något att fundera över innan man somnar på kvällen!
 


7 mars 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Tistelblomman
Författar-
presentation:
Amanda Hellberg
Utg.år: 2012
Svindelmannen och jag
Håkan Jaensson
Inbunden
138 kr
Gabriela Stjärna och tjuven
Anna Charlotta Gunnarson
Kensukes rike
Michael Morpurgo
Pocket
69 kr

Fredag, snart måndag...

Så var det fredag igen!

Det känns som om jag kommit igång i alla fall till viss del med läsningen igen efter förkylningsveckor som aldrig verkar vilja släppa taget helt om vår familj. Jag har t ex läst Amanda Hellbergs Tistelblomman som jag tyckte var riktigt ruskig och bra. Recension kommer vid senare tillfälle.

Sedan har jag läst några bra barnböcker. Bland annat; Svindelmannen av Håkan Jaensson och Gabriela Stjärna och tjuven av Anna Charlotta Gunnarson. Ibland tror jag att jag har världens bästa jobb. Inte för att vi tillbringar vår arbetstid med att sitta och läsa böcker hela dagarna (skulle ju inte vara så dumt iofs), utan för att jag denna veckan t ex har haft träff med vår bokcirkel för ungdomar där vi pratade om Kensukes rike av Michael Morpurgo, plus att vi bestämde att vi nästa gång vi träffas ska dra igång en bokblogg tillsammans. Det ska bli riktigt roligt. Sedan har jag haft babysagor med bebisar mellan 4 och 7 månader, och ska ha sagostund med 5-6 åringar imorgon.

Självklart är inte allting lika róligt,men ändå. Det känns aldrig riktigt tråkigt att gå till jobbet på morgonen. Jag känner mig lyckligt lottad. Så, även om det är fredagskväll, jag ska upp och jobba imorgon och vet att det bara säger svisch så är det söndagskväll så känner jag mig hyfsat nöjd och glad ändå.


24 februari 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Läckra kataloger på nätet

Eller att jag har kommit till någon sorts insikt om att jag inte måste äga alla böcker jag läser?"

Har ni sett att bokförlagens sommarkataloger har kommit? Nu kan man bläddra i alla läckra kataloger på nätet. Bläddra, längta, skriva upp författarnamn och titlar och notera utgivningsdatum.

Jag vet inte riktigt vad det beror på, men i år har jag längtat mer efter att läsa om vårens och sommarens utgivning än efter bokrean. Än så länge så har jag faktiskt inte handlat en enda titel på rean. Det är nog första gången någonsin. Nu är ju inte bokrean över ännu, mycket kan ju hända, men ändå.

Jag undrar om det kan bero på att bokhyllorna därhemma börjar se farligt överfulla ut? Eller att jag har kommit till någon sorts insikt om att jag inte måste äga alla böcker jag läser? Hur som helst ska det bli spännande att se om den här trenden håller i sig. Av någon anledning tvivlar jag starkt på detta.


20 februari 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Hej!

Jag hoppas det ska gå bra att kombinera dessa två arenor"

Vad kul det ska bli att skriva här! Jag hoppas självklart att Bibliotekskattens läsare hänger med hit också, plus att jag naturligtvis hoppas på nya läsare och kontakter. Det här är ju någonting helt nytt om man jämför med att skriva på sin egen blogg, man befinner sig i ett sammanhang på ett annat sätt.

Jag hoppas det ska gå bra att kombinera dessa två arenor, att den här sidan får draghjälp av Bibliotekskatten och vice versa.

En av svårigheterna med att skriva på två ställen blir förmodligen att lära sig att återvinna text och inlägg utan att för den sakens skull upprepa sig. Det blir en utmaning som heter duga! 


20 februari 2012
Profil: Annette Olsson
 
Kommentera

Profil: Annette Olsson

Finner gärna ett gammalt skelett i garderoben

Annette är en storläsande bibliotekarie som arbetar och bor strax utanför Göteborg. Hon önskar konstant att det fanns mer tid över till läsning. Annette blandar glatt smalt, brett, högt, lågt, barn-, ungdom- och vuxen-litteratur.

Om det är någon typ av litteratur som drar mest, så är det nog deckare, spänning, thrillers och romaner med lite lagom dysfunktionella familjerelationer. Gärna med något gammalt skelett i garderoben. Kan ibland ha lite problem med att läsa bortom sin bekvämlighetszon, men försöker tänka på att välja författarskap utanför västvärlden emellanåt.

Annette tycker det är viktigt med ett bra språk, men kan ändå ha överseende med det mesta om berättelsen och karaktärerna fängslar henne.

Förutom att numera vara en av profilerna på LitteraturMagazinet så bloggar hon på Bibliotekskatten.

För övrigt är Annette 45 år, tvåbarnsmamma och sambo, som under sommarhalvåret gärna påtar i trädgården mellan böckerna.

 Recensioner 

Recension av Blå dahlia. Svart ros. Röd lilja, Nora Roberts

Kärlek och skuld i den amerikanska södern

Trevlig läsning för stunden, men ingenting jag bär med mig någon längre tid"
Säga vad man vill om Nora Roberts, men hon kan sitt hantverk. Det var väldigt längesedan jag läste något av Roberts och jag vet egentligen inte varför jag bestämde mig för att läsa "Blå Dahlia, Svart ros och Röd lilja". Dels var jag väl lite nyfiken och dels ville jag ha något lite mer lättsmält, som bara flöt på utan att jag behövde fundera särskilt mycket. Utifrån den aspekten ...
Recension av profil: Annette Olsson

Inte vad man förväntar sig av Peter Robinson

En förgiftad man, Peter Robinson
Tempot är lite väl långsamt och handlingen något lam"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Målade världar och talande katter

Skuggorna, Jacqueline West
Här händer det saker från allra första början och det blir riktigt spännande vid några tillfällen"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Mycket sorg och ljuvliga illustrationer

Mary och mormor, Tine Mortier och Kaatje Vermeire
En bok om sorg, smärta och död. En bok man måste tala om då man läser den"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Recension av Vilseledd, Linwood Barclay

Förutsägbart i ny Barclay-deckare

Alla invändningar till trots. Jag gillar det här"
Man blir inte besviken när man läser Linwood Barclays "Vilseledd". Han är fenomenal på att förmedla det obehagliga i att någon till huvudpersonen närstående försvinner under mystiska omständigheter samt att huvudpersonen själv blir behandlad som misstänkt. "Vilseledd" är som sagt inget undantag. Inledningsvis försvinner Davids fru Jan på ett nöjesfält. Det hela börjar med att någon f&o...
Recension av profil: Annette Olsson

Kriminella gäng och fösvunna personer

Gåtan Felicia Hill, Elsie Petrén
Passar bra att läsa om man vill ha en spännande bok. Samtidigt är innehållet, om inte en kärlekshistoria, så i alla fall en historia om kompisskap"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

En spännande och välskriven historia

Paradisoffer, Kristina Ohlsson
Det märks att Kristina Ohlsson är väl påläst och kan sina olika avdelningar inom det svenska polisväsendet"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Stark fortsättning på serien om Rebecca Martinsson

Till offer åt Molok, Åsa Larsson
På ett mycket fint sätt vävs en del av vår svenska kvinnohistoria in i berättelsen"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Recension av Mörk jord, Belinda Bauer

Välskriven och oerhört spännande

Jag hade helt missat Belinda Bauers debut. Det är jag riktigt glad för nu"
Jag hade helt missat Belinda Bauers debut, "Mörk jord". Det är jag riktigt glad för nu, eftersom jag då strax efter avslutad läsning kan ta itu med hennes andra roman som kommer att ligga på bokdiskarna nu i april, Skuggsida. Huvudpersonen i "Mörk jord" är Steven 11 år. Han bor tillsammans med mormor, mamma och lillebror precis bredvid Exmoorheden. Farbröder, det vill säga manliga vänner till mamman, kommer och går....
Recension av profil: Annette Olsson

Som att träffa en kär vän

Känslan av död, Elly Griffiths
Trovärdigt med en arkeolog som inte utsätts personlig livsfara i varje bok"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Lite för många spår i en och samma bok

Tigerkvinnan, Katerina Janouch
Det hetsas inte fram någonting, meningarna och orden får ta god tid på sig att förmedla innehållet."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Ger mersmak

Tistelblomman, Amanda Hellberg
Att skriva en roman med mycket spänning och skräck och mitt i detta sätta bräckliga, synska och på många sätt naiva Maja grå är en lyckad kombination."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Annette Olsson

Recension av Skendöd, Thomas Engers

Trögt i starten, men tar fart

Att allt inte är svart eller vitt framkommer tydligt i berättelsen, vilket också är det jag uppskattade mest."
Skendöd är Thomas Engers debut och jag ser redan fram emot att läsa mer om hans undersökande journalist, Henning Juul. Juul har precis kommit tillbaka till sin arbetsplats efter en längre tids sjukfrånvaro på grund av att hans son tragiskt omkom vid en brand. Juul själv blev illa bränd då han försökte rädda pojken. Även om det startade lite trögt tyckte jag att Skendöd var riktigt bra, och när det...
Recension av profil: Annette Olsson

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB