"Det är jag som är Hugo Rask” - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Artiklar 
Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek
Lena Andersson
Utan personligt ansvar
Lena Andersson
Inbunden
271 kr
CD-skiva
367 kr
MP3 CD
325 kr
Pocket
73 kr

Roy Andersson erkänner:

"Det är jag som är Hugo Rask”

Spekulationerna har varit många, skvallret har gått runt fikaborden. Vem är verklighetens Hugo Rask i romanen "Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson? Nu träder filmararen Roy Andersson fram i tidningen Fokus och erkänner: "Jag är Hugo Rask".

Lena Andersson själv har varit förtegen om det finns en förlaga till Hugo Rask – mannen, som huvudpersonen Ester Nilsson blir olyckligt förälskad i, i romanen"Egenmäktigt förfarande".

Men skvallret har så klart gått.

Nu träder Roy Andersson fram i tidningen Fokus (numret som kommer ut den 31 oktober 2014). På den direkta frågan: "Är det du som är Hugo Rask?" svarar han: "Ja, det kan man säga. Jag har ju haft ett förhållande med Lena Andersson."

Han säger att han blev "chockad" när han fick veta att han figurerade i Anderssons bok och tyckte att det var "obehagligt".

Och han fortsätter: "Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att hon skulle skriva om det. Jag hade inte uppfattat att relationen var så allvarlig."

Men Roy Andersson har inte läst boken. "Någon gång ska jag göra det, men jag vill inte störa mig själv med det just nu" säger han till Fokus reporter.

Lena Andersson intervjuades i LittereraturMagazinet våren 2014 och sa då "Ester och Hugo är fiktiva figurer. Det finns inga förlagor. Men allt som står i den här boken har jag själv känt och tänkt annars hade jag inte kunnat skriva den."

Efter att Lena Andersson fick Augustipriset 2013 för "Egenmäktigt förfarande" har hon skrivit en uppföljare där Ester Nilsson går på nya nitar vad det gäller kärlek. "Utan personligt ansvar" har precis kommit ut. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

24 oktober 2014
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB