Branschtidning har stylat om - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Redesign

Branschtidning har stylat om

Branschtidningen Svensk Bokhandel har fått nytt utseende. Från och med första numret 2015 har tidningen ett något större format, ny logga och nya typsnitt. Men själva innehållet är sig likt.

Tidingen Svensk Bokhandel har funnits med nuvarande ägarförhållanden sedan 1952 – men anorna sträcker sig ända till 1800-talets mitt. Tidningen skriver om sådant som rör bokbranschen. Det kan handla om trender på bokmarknaden, nya avtal, samarbeten, upp- och nedgångar för bokförsäljningen och så vidare.

Den senaste omgörningen av tidningens utseende gjordes för sex år sedan. 

"Tanken är att den nya formen ska förmedla att vi är en affärstidning i kulturvärlden och vi vill visa för våra läsare att Svensk Bokhandel är nödvändig som verktyg för dig i branschen."

Så skrev tidningens chefredaktör Tove Leffler i en ledare där hon presenterade den nya formen.

Om tanken var just affärstidning har man verkligen hamnat rätt"

Om tanken var just affärstidning har man verkligen hamnat rätt. Min första tanke när jag såg det nya omslaget var just "kundmagasin-utgivet-av-Volvo-eller-Nordea". 

Men när man öppnar tidningen är innehållet – som tur är – sig ganska likt med nyheter från Sverige och världen och kortare och längre intervjuer samt ett större reportage. 

Den nya formen har utan tvivel givit redigeraren mer utrymme för kreativitet som piggar upp läsningen med exempelvis småbilder och pilar. Det mesta är tydligare och trevligare, som sidan "Bokplock" och presentationen av topplistorna.

Det som jag personligen tycker fungerar sämst är de gigantiska rubrikerna på omslaget och till det längre reportaget. Det blir lite "stor, större, oläsligt" över det hela.

Det enda nya inslaget, vad gäller innehåll, är vinjetten "Läsardieten" där olika branschpersonligheter ska berätta om sin litteraturkonsumtion. Här ställs en rad roliga frågor, helt klart inspirerade från bloggosfären, som: "Bästa soundtracket till läsning?" och "Romangestalt jag skulle vilja vara".

Först ut att svara på frågorna om läsningen är Förläggarföreningens ordförande Eva Bonnier som bland annat avslöjar att den bok hon läst flest gånger är "Totte badar" (hon har fem barn och sex barnbarn). 

Sammantaget är det nya utseendet ett lyft. Det kan dessutom bara bli bättre eftersom det brukar ta några nummer innan en ny form sätter sig. Det är som med nya skor; de måste gås in. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

29 januari 2015
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB