Tio tips på sommarpocket - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Artiklar 
Bok-
presentation:
Barnbruden
Författar-
presentation:
Anna Laestadius Larsson
Pocket
Finns i lager, 73 kr
Vägen mot Bålberget
Therése Söderlind
Pocket
69 kr
Americanah
Chimamanda Ngozi Adichie
Inbunden
223 kr 262 kr
Pocket
84 kr
Vi kom över havet
Julie Otsuka
På västfronten intet nytt
E M Remargue
Livrädd
S.J. Bolton
Inbunden
134 kr
Pocket
73 kr
Åren i Paris
Paula McLain
Komma och gå
Taiye Selasi
Djävulen hjälpte mig
Anna Maria Käll
CD-skiva
352 kr
Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien
Mohsin Hamid
Pocket
69 kr

Tio tips på sommarpocket

Lagom till sommaren kommer flera intressanta titlar i pocket. Här är tio titlar som du inte får missa.

Sommarböcker ska vara spännande, tjocka och gärna lättlästa. Det kom LitteraturMagazinets medarbetare överens om när vi ordnade en liten intern omröstning.

– På loven brukar jag alltid vilja gotta ner mig i en lång bok – en sån där som man aldrig hinner läsa till vardags, säger Carl Magnus Juliuson som är recensent i LitterturMagazinet.

Ren underhållning är också något som förknippas med semesterläsning.
– Jag vill gärna läsa en historisk roman med många sidor, säger Viola Kondracki, också recensent.

Böcker med ett vackert språk stod också högt på önskelistan.

Dessutom vill vi att en eller annan klassiker slinker ner medan vi låter kropp och själ få sin välbehövda vila.

Och så var det det där med formatet... Sommarböcker ska gärna vara lätta.
–  Man ska få ner många i packningen samt orka ligga på rygg och läsa dem, säger Elin Lucassi i LitteraturMagazinets redaktion.

E-böcker är förstås en bra lösning. Men för er som vill läsa på papper kommer här tio tips på sommarböcker i det klassiska lätta pocketformatet. De flesta är helt nya i pocket.

Hela listan återfinns naturligvis även i Glansholms bokhandel (i skrivande stund de åtta av titlarna som finns att köpa idag).


1. "Barnbruden" av Anna Lestadius Larsson
Här finns intriger, kärlek, vänskap, svek och hor – ja, allt vad tänkas kan. Journalisten Anna Laestadius Larssons debutbok är både charmig och lättläst och skildrar livet vid Gustav III:s hov på 1700-talet. Huvudperson är den blott 15-åriga Hedvig Elisabeth Charlotta som hämtas till Sverige från Tyskland för att bli gemål till Gustav III:s bror, hertig Karl. Syftet är förstås att Sverige ska få en ny tronarvinge. Boken är första delen i en planerad trilogi. Kom i pocket i juni.

2. "Vägen mot Bålberget" av Therése Söderlind
Den här romanen kan mycket väl vara den ultimata sommarboken! Tjock, spännande och välskriven ligger den där och utmanar oss att reflektera över oss själva. Mot en fond av häxprocesserna i 1600-talets Nyland vid Ångermanälven skildras en dramatisk släktsaga i fyra generationer. Boken kom i pocket redan julen 2013 men slinker ändå med på den här listan. Therése Söderlind är dessutom aktuell som sommarpratare den 14 juli 2014.

3. "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichies senaste tegelstensroman har tyngd i både omfång (över 500 sidor) och innehåll. Den handlar om vår tid och om att vara invandrare från Afrika i Europa och USA. Här finns teman som ras och klass och Chimamanda Ngozi Adichie väver en stor berättelse över tid. Missa inte! Kommer i pocket i juli 2014. 

4. "Vi kom över havet" av Julie Otsuka
Julie Otsuka är just nu aktuell med sin andra bok på svenska, "När kejsaren var gudomlig". Passa på att läsa hennes första översatta bok i den här lilla behändiga pocketutgåvan. Romanen är tunn men träffar där den ska. Och språket fantastiskt! Läs och njut!

5. "På västfronten intet nytt" av Erich Maria Remarque
Remarques välskrivna krigsroman från 1929 gavs ut i ny pocketutgåva våren 2014. Anledningen är 100-minnet av inledningen av Första världskriget 1914. Boken är en modern klassiker som skildrar krigets fasor och på ett oförglömligt sätt påminner oss om det självklara: att personen som står på andra sidan skottlinjen också är någons far, son, älskare. Dessutom är boken en svidande kritik av krig som sådant. Låt lite svärta och eftertänksamhet sippra in i sommaridyllen!

6. "Livrädd" av Sharon Bolton
Det här är en av de mest hyllade översatta kriminalromanerna från 2013. Det är en deckare i kategorin psykologisk thriller som håller läsaren i ett järngrepp ända till slutet. Den unga kriminalpolisen Lacey Flint får i uppdrag att försöka ta reda på om det ligger något brott bakom en serie märkliga självmord. Boken är välskriven, väldisponerad och rykande färsk i pocket.

7. "Åren i Paris" av Paula McLain
Mellankrigstid, Paris, konstnärsbohemer... Det här är en roman om Hemingways första äktenskap med den åtta år äldre Hadley. Boken är en fri fantasi utifrån en del biografiska fakta och utspelar sig i 1920-talets Paris. Romanen är skriven i jagform ur Hadleys synvinkel och ger ett fascinerande porträtt av Hemingway. Romanen fungerar framför allt som inspiration för att läsa Hemingway!

8.  "Komma och gå" av Taiye Selasi
Det här är en historia om en splittrad familj i Ghana som sammanstrålar när fadern dör. Historien utspelar sig från 1960-talet fram till nutid. Författaren har hyllats unisont och jämförs med Zadie Smith och Chimamanda Ngozi Adichie. Kommer i pocket i juli 2014.

9. "Djävulen hjälpte mig" av Caroline Eriksson
De spektakulära Yngsjömorden 1889 fortsätter att fascinera. Det här är en dramatisering i romanform av omständigheterna kring när den sista kvinnan, Anna Månsdotter,  avrättades i Sverige. Det är egentligen ingen bladvändare men ändå spännande. Med ett målande språk beskrivs starka känslor och intressanta karaktärer. Finns i pocket sedan julen 2013.

10. "Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien" av Mohsin Hamid
Släng med den här lilla nätta boken i läshögen! Den är förvisso tunn men är läsvärd för sitt egensinniga upplägg. I form av en självhjälpsbok berättar Mohsin Hamid hur den extremt fattige tar sig till extrem rikedom. Undvik exempelvis alla former av idealism och se upp så att du inte bli kär! Galghumor och allvar på samma gång. I pocket i juni.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

17 juni 2014
 

Anmäl textfel

 Tio tips på sommarpicket 

Tio tips på sommarpocket!

1. "Barnbruden" av Anna Lestadius Larsson

2. "Vägen mot Bålberget" av Therése Söderlind

3. "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie (i pocket i juli)

4. "Vi kom över havet" av Julie Otsuka

5. "På västfronten intet nytt" av Erich Maria Remarque

6. "Livrädd" av Sharon Bolton

7. "Åren i Paris" av Paula McLain

8.  "Komma och gå" av Taiye Selasi (i pocket i juli)

9. "Djävulen hjälpte mig" av Caroline Eriksson

10. "Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien" av Mohsin Hamid

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB