Hur sorterar ni era böcker? - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

 Litteraturblogg Nina Ruthström 
Hur sorterar ni era böcker?

Hur sorterar ni era böcker?

I min bokhylla står böckerna sorterade i färgordning"

För mig är böcker mer än bara läsning. Jag älskar att köpa böcker, titta på böcker, lukta i böcker och inte minst att vistas bland böcker. I min bokhylla står böckerna sorterade i färgordning, för att det ska vara snyggt. Det tar sin lilla tid att hitta, men det är det värt. Fast det tycker inte min man som numera förvarar sina böcker på en annan plats, därav det stora blåa hålet till vänster i hyllan. Så... jag önskar mig böcker med blå ryggar i julklapp.

Hur sorterar ni era böcker?


Avdelning: Feelgood
19 februari 2013

Här hos oss är en bokhylla i ordning bara lärarmaterial det är min mans bokhylla .

Min bokhylla den ska vi inte ens nämna här inne igentligen *L* , ja den är lite rörigt där på hyllorna,

man få gå på bokskatt äventyr. Det kan ju med vara charmigt på sitt eget vis det med. Det är ett hem som lämnar spår efter sig att det är levande .....

29 maj 2013

I genre och kategori, men ändå i en sorts estetisk ordning för att skapa visuell harmoni i bokhyllan. Det ska vara som en liten vandring och upptäcksfärd när man går närmare.

21 maj 2013

Att ha någon form av ordning på böckerna låter som en dröm, jag kan verkligen inte ha mindre aning på var någon bok är. (å andra sidan ser det till att man får läsa en hel del olika sorters böcker, för man vet aldrig vad man stöter på...)Om det skulle finnas någon ordning så går några möjligtvis efter serier (vilket måste vara det lättaste och mest meningslösa sättet att sortera, för om serien inte tar upp plats nog har jag fortfarande ingen aning om var de är), annars så tror/hoppas jag att jag har någon skillnad mellan lästa och olästa böcker, samt pocket-böcker, gamla böcker och nya böcker. Men det förändrar inte faktumet att det inte finns en människa som skulle kunna hitta en bok i min bokhylla efter något system. Jag tvivlar på att jag gör det själv.

20 maj 2013

Fantasy/Sci-fi står för sig i alfabetiskordning efter författare, även uppdelat så att de på engelska och pocketböckerna är på ett annat ställe. Likadant med resterande böcker.

14 maj 2013
Kommentar av Ethel

Inte alls, förutom att jag har olösta nyinköpta böcker på ett speciellt ställe.

28 april 2013
Kommentar av Mimmi

Alfabetiskt så gott det går. Håller just nu på att packa ner 53 hyllmeter inför flytt... Sen blir det platsbyggda hyllor men även där blir det bokstavsordning

27 februari 2013
Kommentar av Angelika Vaala Ewenson

Skönlitteratur är sorterat efter författarnas efternamn, facklitteratur efter ämne :-)

22 februari 2013
Kommentar av Birgitta Wannberg

I färg, i stora bokhyllan, men de stökiga pocketböckerna med baksidan ut, lugnt beige färg alltså.

21 februari 2013
Kommentar av Amonhoteph

Beror på genre. Historielitteraturen står i kronologisk ordning. Övriga böcker är sedan genrevis idelade efter en högs objektiv estetisk ordning för att skapa en större helhet.

21 februari 2013
Osignerad kommentar

Sorterar efter genre och författarens efternamn. Svenska författare har en egen bokhylla. :)

21 februari 2013
Kommentar av Tant Signe

Det är värst när jag soterat om böckerna för då hittar jag inte igen en speciell bok. Jag vill kunna gå i sömnen och ta ut en viss volym just när jag behöver den. Böcker är till för att läsas om och om och om igen. Pocket kastar jag utan samvetskval i papperinsamlingen eller lägger ut den i trapphuset. Oftast vill någon annan ha en gratis bok.

20 februari 2013
Kommentar av Challe

Jag var inne på färgsortering precis som i garderoben ;) MEN alla mina kursböcker tycks gå i samma tråkiga färger så det blev inte mycket till variation. Så nu står det i en EXPEDIT-hylla där varje "hål" har sin genre (ex: Fantasy, Scifi, Sagor, Musik, Konst, Drama, Matematik) och dessutom efter storlekshöjd ;)

20 februari 2013
Osignerad kommentar

Efter färg :) Böcker på tur läggs ovanpå för att inte glömmas bort!

20 februari 2013
Kommentar av Nina

Å Nina heter jag

20 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Lena

Finns det annan ordning är bokstavsordning!? Sorterat på författarens efternamn. Har delat på dokumentärt, svenskt och utländskt bara.

20 februari 2013
Kommentar av Mia

Olästa i en salig röra däe det råkar finnas plats just då, lästa efter författarens efternamn, dock ej i bokstavsordning. Till exempel huserar Karin Wahlberg brevid Joanna Trollope, Penny

Vincenzi jämte Isabelle Holland, Nicholas Evans bredvid Helene Tursten och så vidare.

20 februari 2013
Kommentar av Tony Lind

I första hand någon slags grov genreindelning (som Klassisk Skönlitteratur, Historia, Andlighet, Samhällsdebatt, Musik, Biografier, m.fl.), därefter mer godtyckligt. Det finns definitivt ett system, men det är helt anpassat efter min personliga estetik och associationsbana, så jag hittar väldigt enkelt, medan besökare kanske får klia sig i huvudet en stund... Som att Peter Straub står bredvid Stephen King, med deras gemensamma roman "Talismanen" som länk. Eller att Chuck Klosterman står bland musiklitteraturen, även om musik bara relaterar till en viss del av hans utgåva. Osv, osv, osv...

20 februari 2013
Kommentar av Barbro Alatalo

Lyrik, fakta, årsböcker och natur i en hylla. Övriga bokhyllor i ungefärlig bokstavsordning, i flera lager och med en separat avdelning för Norrbottensförfattare. Pocketböcker i en kista, kokböcker på köksbänken, olästa på hylla ovanför sängen, konstböcker och vackra fotoböcker lite varstans där man sitter och kopplar av. Gallring årligen behövs, köper nytt och byter böcker inom bokjuntan som fyller tjugofem år i mars.

19 februari 2013
Kommentar av Lena

Köpte en till bokhylla i helgen och började sortera efter kvinnliga resp. manliga författare. Svenska och utländska för sig. Fick en egen hylla för feministisk litteratur! Hittade gamla klassiker igen :-) Men det där med färg ska jag prova nästa gång...tack för tipset!

19 februari 2013
Kommentar av Göran K

Numera där de får plats i hyllorna. Spår efter en sedan länge havererad och sannolikt bättre sorteringsprincip kan dock fortfarande skönjas i mina bokhyllor.

19 februari 2013
Osignerad kommentar

Intressant det där med att sortera böcker efter färg! Själv gillar jag den färgmix som blir när man, enligt klassiskt maner sorterar i bokstavsordning på författarnamn. Men, alla sätt är bra...utom de dåliga!

19 februari 2013
Kommentar av Sandra

Jag sorterar också efter färg. Blir så galet snyggt!

19 februari 2013
Kommentar av Kåkå

Storlek (höjd). Brukar inte ha några problem att hitta, men nu skaffade jag nyligen en bokhylla till och flyttade runt alla mina böcker så nu hittar jag ingenting! Nästa gång blir det ämnes-/författarsortering ...

19 februari 2013
Osignerad kommentar

Efter genre. En deckarhylla, en med arbetarförfattare, en med tantsnusk, en med fakta, en med reselitteratur, en egen till Uffe osv...

19 februari 2013
Kommentar av malin helgee

jag sätter de så att de kan ge varandra något, guillous ondskan bredvid rabelais och skrattets historia, odyssen bredvid moa martinsson, agent x9 har en alldeles eget hyllplan dock.

19 februari 2013
Kommentar av Per Kjellqvist

Bokstavsordning efter författare och kategori.

19 februari 2013
Kommentar av Margareta Wersäll
Härligt det där med indelning efter färger, men skulle nog inte klara detta eftersom min sortering hela tiden ändrar sig. Jag gallrar ur (måste tyvärr för annars svämmar hela huset över) sedan ställer jag mina (för tillfället) älsklingsböcker nära och tillgängligt. Därefter blir det omsortering igen, jag har hur som helst ett "rörligt" bibliotek. Nu ska jag börja med "Det står ett rum här och väntar på dig" av Ingrid Carlberg. (Om Roul Wallenberg).
22 februari 2013
Kommentar av Tika Ewenson
Skönlitteratur efter författarnas efternamn, facklitteratur efter ämne :-) har dock prövat tidigare att sortera efter färg, men kunde ju inte hitta boken jag letade efter då! Men håller med om att det ser snyggt ut :-)
22 februari 2013
Kommentar av Lena Thorsell Randahl
Lyrik i egen hylla. I sovrummet efter färg för skojs skull, i övriga rum skönlitteratur i författarordning, fackböcker efter ämnen. Kokböcker nära köket.
22 februari 2013
Kommentar av Ewa Hermelin
Bokstavsordning på författarens efternamn. Utländsk och svensk skönlitteratur samt facklitteratur separerade. Älskar min bokvägg!
22 februari 2013
Kommentar av Lars-Åke Eliasson
Jag förstår är det i Vojlock ordning?
22 februari 2013
Kommentar av Katarina Wikholm
Ursprungligen efter ämne/genrer, författares efternamn, utgivningsår/serier. Akut hyllbrist har gjort att tandläkarprincipen tagit över
22 februari 2013
Kommentar av Laila Klefbom
Jag sorterar efter storlek, kanske inte så smart men det ser snyggare ut i bokhyllan.
22 februari 2013
Kommentar av Risto Andersson
Vi sorterar till men o kvinnor vid pockethyllan.
22 februari 2013
Kommentar av Elise Koelsch
Jag sorterar bocker efter storlek ocksa efter farg!
22 februari 2013
Kommentar av Kent Eriksson
Sorterar?
22 februari 2013
Kommentar av Maria Eriksen
Böcker är inte en inredningsdetalj! Färg!? Avslöjande...
22 februari 2013
Kommentar av Kristina Hård
Sorterar?
22 februari 2013
Kommentar av Lotta Abrahamson
Inte alls.
22 februari 2013
Kommentar av Smygande Steget
Först skriver jag in dem i mitt FileMaker register, sedan in i hylla efter språk, genre o författare
22 februari 2013
Kommentar av Carina Nilsson De Rosa
Lästa/inte lästa
22 februari 2013
Kommentar av Violetta Agnes Szasz
sorterar ????? läser !!!!!!
22 februari 2013
Kommentar av Linus Gustafsson
Efter bästa författare.
22 februari 2013
Kommentar av Lena Lodesjö
Sorterade efter färg???!? Slöseri med lästid! Mina står efter innehåll och om jag gillar dem eller inte.
22 februari 2013
Kommentar av Laila Nilsson
mina står från gillar bäst till gillar sämst:-) Puss till dig Nina....länge sen sist!
22 februari 2013
Kommentar av Ingela Busck
Såklart i färg !!
22 februari 2013
Kommentar av Anneli Nilsson
Som många andra, i författar ordning och utgivnings ordning.
22 februari 2013
Kommentar av Tina Karlsdotter Nilsson
jag köper bara pocket, å när de är lästa kan jag ge bort dem..
22 februari 2013
Kommentar av Sofia Guitz
Jag har mina i ett skåp i köket. Jag har lagt dem i nogrann ordning vilka jag ska läsa. När de är färdiglästa lägger jag dem längst ner.
22 februari 2013
Kommentar av Lise Kroer
iaf inte efter färg!
22 februari 2013
Kommentar av Birgitta Sandblom
Bohemiskt och författarordningen eller vad de har för innehåll.. dikter, citatböcker för sig, novellböcker, romaner för sig, faktaböcker alla har egna hyllor
22 februari 2013
Kommentar av Barbro Palm
Precis som flera andra: författarordning och olästa och lästa på olika hyllor. Har skänkt bort många böcker, känns bra att dela bra böcker med andra:)
22 februari 2013
Kommentar av Franco Matli
I mina hyllor står de ordnade efter ämnen.
22 februari 2013
Kommentar av Monica Boogh
Författarordning och inbördes titelordning tycker jag är bäst!
22 februari 2013
Kommentar av Anna Hagnell
Visst är det snyggt med färgen, men vilken sann bokälskare sorterar på det sättet? Genre och författare tilltalar mig mer.
22 februari 2013
Kommentar av Gunila Bohlin
Författarordning men olästa böcker på en egen hylla.
22 februari 2013
Kommentar av Kerstin Holmström
Sorterar? Räcker det inte med att läsa dem? ;-)
22 februari 2013
Kommentar av Margareta Sörenson
Här hemma kör vi med Hc och Hce fortfarande. Musealt! Men Varia-hyllan svämmar över först....
22 februari 2013
Kommentar av Hans Acates Holmström
Med ryggen inåt. Det blir mer spännande då.
22 februari 2013
Kommentar av Malyn Vanja Holmbom
Sorterar efter författare och genre. Sortera efter färg ger mig hjärnklåda då det ger ett otroligt stressigt intryck.
22 februari 2013
Kommentar av Stig Linderoth
En gång i tiden påskskyltade bokhandeln Pocket i Lund med bara böcker med gula omslag. Blev verkligen visuellt effektfullt !
22 februari 2013
Kommentar av Camilla Widén Nygren
Färgsortering.......mindre oroligt i rummet...snyggt
22 februari 2013
Kommentar av Birgitta Blomqvist
Snyggt med färgerna men jag föredrar att sortera mina efter innehåll.
22 februari 2013
Kommentar av Gina Santos
Mina böcker står sorterade i bokstavs ordning o storlekar.
22 februari 2013
Kommentar av Mailis Gullin
Jag sorterar hellre efter förf. och bokstavsordn. Tycker nog bäst om själva innehållet..
22 februari 2013
Kommentar av Anders Weström
Vi la vår bok under ett bordsben som var ojämnt.
22 februari 2013
Kommentar av Majvi Ekenberg
Ser snyggt ut!
22 februari 2013
Kommentar av Marianne Wikman
Tack för tipset! Ska genast undersöka om jag kan få till en vacker bokhylla när jag kommer hem! Tycker mycket om idén att sortera efter färg!
22 februari 2013
Kommentar av Charlotte Carla Larsson
Katarina Dahlbäck, du har fel, jag känner mig inte nonchalant, har bara ruskigt litet och mycket ligger i källaren. Kan antagligen inte skryta m 2.000 titlar men lånar mkt och mkt pocket som jag ger vidare....tycker om att titta på min bokhylla som en bölja i olika färger. Alla är vi olika som tur är, inget är rätt eller fel!
22 februari 2013
Kommentar av Maj Sundblad
Författarefternamn i bokstavsordning. Men jag blandar numera häftat och bundet. Deckare har däremot egna hyllor okså i bokstavsordning. Poesi, dramatik, konst, sagor och särskilt vackra band har egna hyllor. Det blir många hyllor!
22 februari 2013
Kommentar av Charlotte Carla Larsson
Färg-och storleksordning
22 februari 2013
Kommentar av Paulina Nilsson
Efter författarefternamn. Inbundna för sig, pocket för sig.
22 februari 2013
Kommentar av Yvonne Koltrastsyster Thyberg
Placerar dom efter storlek
22 februari 2013
Kommentar av Christina Forsgren Norin
Ämnesvis först, inom dessa ämnen i författarordning.
22 februari 2013
Kommentar av Mary Eklund
Samma som Gunilla Sergel.
22 februari 2013
Kommentar av Gunilla Sergel
Läsa böckerna eller bara ha dom för att impa?
22 februari 2013
Kommentar av Gunilla Sergel
Bokstavsordning efter författare och självklart områden, för att hitta blans mina ca 2000 böcker här hemma.
22 februari 2013
Kommentar av Britta Wästerlid
Så har även Lotta m fam sina böcker i stort.
22 februari 2013
Kommentar av Katarina Dahlbäck
Som bibliotekarie sorterar jag självklart böckerna i ämnesordning; SAB Light! Därefter i bokstavsordning. Att ha böckerna ordnade efter färg (eller storlek som en del gör) tycker jag tyder på en nonchalant inställning till litteraturen och dess betydelse!
22 februari 2013
Kommentar av Eva Lindmark
Jag sorterar i bokstavsordning efter författare, skulle aldrig hitta en bok annars. Men det var snyggt i bokstavsordning. Kanske skall tänka om ......
22 februari 2013
Kommentar av Jan Rhodin
I bokhyllor och på stolar, på bord och byråer, på golvet och på fönsterbräden, på hyllor i köket. Längst ned i en trave kan man hitta en gammal kär vän. Som hos min vän författaren och poeten Urban Torhamn hade det i sin jättelika lägenhet vid Norrmälarstrand.
22 februari 2013
Kommentar av Charlotte Salen
Jag vet var mina böcker står även om det inte är i ordning ser tråkigt ut kontrolerande
22 februari 2013
Kommentar av Lennart Carlstedt
Verner von Heidenstams böcker på Övralid står sorterade efter färgen på bokryggarna!
22 februari 2013
Kommentar av Ulla Öberg
Minns när Sofie sorterade mina barns böcker (när hela klassen var hemma hos oss och "arbetade" ihop pengar för Köpenhamns- och Stockholmsresa) Då sorterade hon alla böckerna efter färgen på ryggen. Mycket stiligt!
22 februari 2013
Kommentar av Ing-Marie Åkesson Fd Antonsson
@Eva Dahlén: Till utvalda second hand som sorterar böckerna efter någon form av respekt och princip, t ex Saron i Göteborg. Vissa böcker passar bättre på vissa second hand, andra på andra. Men HU för den second hand som lade alla pocket i en kista/lår "pga utrymmesbrist". Så billiga struntböcker i dålig papperskvalitet stod på hyllorna medans Solzjenitsyn i vacker pocket rufsades runt i kistan. De får inte mina böcker! Och i mitt gebiet är en del studielitteratur från 1980 bara att tippa bort. Fula, eländiga, förlegade.
22 februari 2013
Kommentar av Gunnel Svenson Björkvall
Efter författare om det är romaner, efter område om det är vetenskaplig litteratur. Hur skall man annars hitta??
22 februari 2013
Kommentar av Anna Lundqvist
Eva; känner igen ditt problem! Fast till slut var jag TVUNGEN att sortera ut. Skänker nu regelbundet till second-hand så andra får glädje av dom. Älskar också böcker och kan ALDRIG slänga. Bättre ge bort!
22 februari 2013
Kommentar av Anna Lundqvist
Slumpen, efter hur bra dom är och efter hur dom får plats (storlek). Fast inför den årliga bokrean krävs viss omoganisation. Nya böcker samt böcker som jag tycker bäst om har jag närmast mig, dvs i sovrummet. Hm....snart måste man nästan ha lånekort för att komma in på vår toa! ;-)
22 februari 2013
Kommentar av Miriam Dahlén
Efter genre. Samma författare ihop. Definitivt inte efter färg. Då kan man ju ha en bokhylle tapet om man ändå inte läser eller är läskunnig
22 februari 2013
Kommentar av Bettina Ruud
Hmm, sortera, vad är det för fel på flyttkartongerna i källaren ;)
22 februari 2013
Kommentar av Ann Luther
Samma här. Svårt, men jag har tagit en del till jobbet. Fast jag har ändå lite koll på dem där
22 februari 2013
Kommentar av Eva Dahlén
Mina bokhyllor är så överfulla att jag måste lägga många med ryggen utåt ovanpå de andra. Ni som också läser mycket men som vet att 1/3 av böckerna inte kommer att läsas igen och de har inget samlarvärde. Har någon vågat ge bort till Myrorna eller vad gör ni? Tips? Har ni ex slängt er studielitteartur? Jag behöver utrymmet till annat men samtidigt ÄLSKAR jag böcker.
20 februari 2013
Kommentar av Agneta Lindblad
Ja, då hittar jag, men det är snyggare efter färg.
20 februari 2013
Kommentar av Karin Grundahl
Sönlitteratur efter författare, fackböcker efter ämne och lite högar här och där.
20 februari 2013
Kommentar av Ulla Söderquist
Jag ordnade också i färgordning o sen hittar jag inte alls i i bokhyllan - men snyggt blev det!
20 februari 2013
Kommentar av RoseMari Frennberg
Eftersom jag skänkt bort min skönlitteratur har jag nästa bara böcker med speciellt innehåll och därför sorterar jag dem efter det.
20 februari 2013
Kommentar av Gunilla Olsson
Där de får plats. Ont om plats gott om böcker. ;)
20 februari 2013
Kommentar av Marie Milling
det är för många kommentarer för att orka läsa alla, men jag undrar lite vad det säger om vår tid att en ens kommer på idén att färgmatcha sina böcker? för mig blir det att ytan vinner över innehållet, som så mycket idag. känns o-roligt
20 februari 2013
Kommentar av Schwander Susanna
I alla fall inte efter färger utan efter ämne, språk och författare.
20 februari 2013
Kommentar av Agneta Fischier
Jag också! Viktigare, tycker jag!
20 februari 2013
Kommentar av Ruth Jonsson
Jag sorterar efter författare!
20 februari 2013
Kommentar av Nina Göth
Efter färg! Böcker på tur läggs ovanpå rätt färg för att inte glömmas bort :)
20 februari 2013
Kommentar av Ramani Andersson
Snygg...tack för tippset...
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ekman
Tappra försök har gjorts att sortera efter genre och att samla ihop flera böcker av en och samma författare på samma hyllplan. Tapperheten har dock fått på moppe rejält och anarki råder. Men att sortera efter färg?! Då hade jag hittat ännu mindre än vad jag gör nu, när jag mållöst irrar runt bland hyllplanen...
20 februari 2013
Kommentar av Janislaw Hellstorm Ubåtsson
vad håller du på med?
20 februari 2013
Kommentar av Ylva Persson
Snyggt !
20 februari 2013
Kommentar av Helena Blomqvist
Bibliotekarie som jag är så har jag dem INTE efter SAB-systemet, utan lite hipp som happ:)
20 februari 2013
Kommentar av Kalle Strokirk
Det sägs att storleken inte har nån betydelse men i min bokhylla har den det.
20 februari 2013
Kommentar av Jan-Ingvar Palm
Jag sorterar efter hur bra dom är.
20 februari 2013
Kommentar av Jyrki Suominen
sorterar efter genre & författarnamn....
20 februari 2013
Kommentar av Jyrki Suominen
sorterade efter färg?! hur fånig kan man va?!
20 februari 2013
Kommentar av Britt-Marie Åkerlund
Jag ställer dem i bokstavsordning, efter författarnamnet. Jag har arbetat på bibliotek så..
20 februari 2013
Kommentar av Sven-Erik Petersson
Av alla stolliga idéer....!!!!
20 februari 2013
Kommentar av Märges Hans Thiele
Ryggarna utåt.
20 februari 2013
Kommentar av Inger Söderberg
Tack för tipset.
20 februari 2013
Kommentar av Åke Johansson
tyvärr i en masa lådor i garage och datarum. flera rum och hyllor!!!
20 februari 2013
Kommentar av Nina Fd Frölander Ruthström
Å ja Ulla Risling - det ena behöver inte utesluta det andra.
20 februari 2013
Kommentar av Ulla Risling
Det klart att när ytan är viktigare än innehållet så passar det ju bra efter färg! Det passar dock inte mig.
20 februari 2013
Kommentar av Kerstin Aleryd
Själv sorterar jag mina böcker i genreordning. Memoarböcker för sig, kvinnliga/maliga författare för sig. Deckare för sig och skönlitteratur för sig, öven mánligt/kvinnligt för sig. Mycket noga med detta
20 februari 2013
Kommentar av Kristina Rundin
Efter författarens efternamn i bokstavsordning, för att lättare hitta den bok man söker.
20 februari 2013
Kommentar av Helene Jonasson Ottosson
Fack allmänt för sig på översta raden. Kokböcker, trädgårds- och byggböcker har sina egna hyllor. Humor, barnb. och deckare/trillers står någorlunda samlade. Alla pockets är inträngda tillsammans, stående & i högar. I mittsektionen har jag alla de vackra gamla böckerna, som en slags prydnad. Ingen bokstavsordning, däremot i storlek, det är snyggast så. Och egterhand som man inskaffar fler så läggs de här å var ovanpå de fina raderna.
20 februari 2013
Kommentar av Henning Jonsson
Bästa roman Längst till vänster= "Tyngden och Nåden av Simone Weil"; Bästa lyrik= "Afton land". av Pär Lagerqvist.
20 februari 2013
Kommentar av Jane Myrberg
Sorterar? Böcker!? Jag håller i dem, läser dem o läser dem igen...
20 februari 2013
Kommentar av Mariann Sandvall Webb
Inte alls. Sist in, först i raden.
20 februari 2013
Kommentar av Heidi Myrvik
Sorterar delvis i kategorier eller ämnen.
20 februari 2013
Kommentar av Janice Sjöström
Ordningskvinna i skolan, så det blir i bokstavsordning efter författare. De böcker som inte får plats i hyllorna läggs i högar intill sängen och lite här och där, i väntan på fler hyllor.
20 februari 2013
Kommentar av Bernt Quarten Halvarsson
Min morbror envisade med att sortera om i min (!) bokhylla - i storleksordning.
20 februari 2013
Kommentar av Mormor Forslund
Lästa, efter författare. Olästa, i högar lite överallt där det finns plats.
20 februari 2013
Kommentar av Johanna Levenskog Johansson
Hela mitt liv är färgkodat, kalendrar, bokhyllor och personer :) Minns i färger. Om jag tänker på en viss händelse som ägt rum på en söndag är den gul. Söndagar är gula :)
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Det är så fascinerande tycker jag. Vet några bekanta som tänker på samma sätt.

20 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Håkan Nilsson
Facklitteratur ämnesvis av respekt för innehållet och för att kunna finna det jag söker. Skönlitteratur efter författarnamn - annars skulle jag inte kunna hitta bland mina tusentals böcker. Storleken kan vara ett problem som kräver kreativa lösningar liksom problemet med en hylla som blir full. Ibland behövs omstrukturering av hela biblioteket - men då får man ju umgås med sina "vänner".
20 februari 2013
Kommentar av Ode Andersson
Inte alls...
20 februari 2013
Kommentar av Lulu Lik
genre och storlek avgör...
20 februari 2013
Kommentar av Gertie Nilsson
Bokstavs ordning på författarens efternamn.
20 februari 2013
Kommentar av Johan Bergstedt
Sorterar?
20 februari 2013
Kommentar av Lilleba Nordenson
Verner von Heidenstam sorterade efter färg.
20 februari 2013
Kommentar av Kåkå Olsen
Storlek (höjd). Brukar inte ha några problem att hitta, men nu skaffade jag nyligen en bokhylla till och flyttade runt alla mina böcker så nu hittar jag ingenting! Nästa gång blir det ämnes-/författarsortering ...
20 februari 2013
Kommentar av Evy Svensson
Svenska och utländska konstnärer, konstguider, konsthistoria och varje kategori i bokstavsordning. Här ska böckerna hittas igen då jag vill läsa någon :D
20 februari 2013
Kommentar av Lennart Carlsson
Lästa och olästa! Sedan författare!
20 februari 2013
Kommentar av Martina Nyman
Storlek enbart. Snyggt, men opraktiskt.
20 februari 2013
Kommentar av Lena

Nej, inte snyggt heller!

20 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Richard Thörn
min facklitteratur på ett ställe, hustruns på annat. pcket för sig, hårdpack för sig, poesi för sig. Inom dessa grupper en välsignad oordning oordnat. Böcker tillkomna de senaste året kan hittas var som helst
20 februari 2013
Kommentar av Elizabeth Alback
För mig är det klassisk bokstavsordning samt genrer. Lättast att hitta då.
20 februari 2013
Kommentar av Carsten Palmer Schale
Storlek + ämne (i den ån detta går).
20 februari 2013
Kommentar av Lena Thoms
Säger som Pippi: "Det är ingen ordning på allting, man hittar inte vartenda dugg"
20 februari 2013
Kommentar av Ann-Charlotte Wickell
Lästa och ska läsa!
20 februari 2013
Kommentar av Nina Ruthström

Det är ju smart. Det saknar jag nu med min färgordning. Ska nog börja skriva en lista på vilka som ska läsas, namn och färg, så att jag hittar olästa böcker lätt sen.

20 februari 2013
Skriv svar
Kommentar av Jenny Mårdh
Genre-och bokstavsordning, det händer ibland att jag vill ändra om och det är något som tar väldigt lång tid. Jag har haft den indelningen sedan jag var med i min första bokklubb. Mina vänner tycker att jag är ganska nördig när det gäller mina böcker men eftersom jag har en hel del böcker skulle det vara helt omöjligt att hitta om de stod på ett annat sätt.
20 februari 2013
Kommentar av Elinor Edvardsson Stiwne
Jag älskar högar som ligger litet överallt
20 februari 2013
Kommentar av Åsa Jansson
författare
20 februari 2013
Kommentar av Malin Carlsson
Inte alls.
20 februari 2013
Kommentar av Victoria Westermark
I fakta,språk och författarskap. Blir inte så snyggt kanske. Men funkar för mig.
20 februari 2013
Kommentar av Bengt-Åke Lindquist
nog är det snygt, men tycker det är mer praktiskt att sortera efter författare.
20 februari 2013
Kommentar av Ulla Käck
Hipp som happ
20 februari 2013
Kommentar av Susanne Arnfridsson
Färgkoordinat och belysning :)
20 februari 2013
Kommentar av Ninna Persson
Just nu inte alls. Men jag önskar att jag hade klarat av att ha dem i färgordning för det är så snyggt!!!
20 februari 2013
Kommentar av Henrik Elstad
Här är det mest genre-sortering och lite "egna hyllor" för varje familjemedlem. Skönlitteraturen återfinns i vardagsrummet och facklitteraturen i sovrummet av någon anledning. Den aktuella läsningen hittar man oftast på DVD-bänken, soffbordet eller i jobbväskan. Oftast är det fullt så att det också bildas staplar ovanpå böckerna i hyllan, samt kassar som ställs undan alt. skickas vidare till behövande!
20 februari 2013
Kommentar av Bodil Hansson
Eftersom innehållet i böckerna är det viktigaste sorterar jag böckerna efter genre och författare.
20 februari 2013
Kommentar av Anders Hjertén
Två principer möts i brutal konfrontation: Det professionella SAB-systemet (som biblioteken än så länge jobbar efter) kombineras med tandläkarprincipen (Om du ser ett hål: Fyll det!). Resultatet blir givetvis total förvirring och ingen annan än jag hittar i kaoset.
20 februari 2013
Kommentar av Bitte Nohrin Jernberg
Efter genre! med faktaböcker resp matbibliotek i varsitt rum. Övriga väggar har skönlitteratur. Sort på författarnamn.
20 februari 2013
Kommentar av Liselotte Elg
Skönlitteratur i bokstavsordning på författarens efternamn. Övrig litteratur efter genre och då i storleksordning. :)
20 februari 2013
Kommentar av Ulrika Lund
Vad förvånad jag blir över att andra inte sorterar alls som jag! För mig gäller, i nämnd ordning: författarens ursprungsland, genre, bokstavsordning (författare), utgivningsordning (böcker av samma författare). Här har jag gått och tyckt att mitt sorteringssätt är självklart, och så verkar ingen annan göra som jag! Även DVD-filmer och CD-skivor sorteras enligt samma princip hemma hos mig.
20 februari 2013
Kommentar av Anna-Lena Ohlsson
Skönlitteratur i bokstavsordning, övrig litteratur efter genre. Och ibland storlek!
20 februari 2013
Kommentar av Elin Gustavsson
Säger som några andra - huller om buller står mina :o
20 februari 2013
Kommentar av Annelie Bengtsson Stenquist
Färgkordinerat, vackert och man tränar upp minnet efter hand
20 februari 2013
Kommentar av Marie Siberg
Sorterar efter författares efternamn i bokstavsordning för skönlitteratur och övriga i ämnesområden mer fritt, eftersom de inte är lika många. Nya olästa böcker hamnar på hög tills dess de är lästa och sorteras in. Problemet är att prioritera och sortera ut när bokhyllorna inte räcker... är inte så bra på det
20 februari 2013
Kommentar av Else-May Samuelsson
Huller om buller, men jag vet alltid var dom står!
20 februari 2013
Kommentar av Rosita Björk Eriksson
Efter genre och storlek.
20 februari 2013
Kommentar av Jimmie Alfredsson
Storleksordning, allt annat är ren och skär galenskap.
20 februari 2013
Kommentar av Annika Lindblom
Har provat många varianter, men färgkoordinerat slår allt. :)
20 februari 2013
Kommentar av Amy Lagerman
Efter författarens efternamn, genre och indelat i pocket och inbundet.
20 februari 2013
Kommentar av Åza Lantz
i alfabetisk ordning utifrån författares efternamn. Annars blir det svårt att leta upp böcker som man söker, tycker jag.
20 februari 2013
Kommentar av Ingela Schortz
Försöker sortera bort böcker hela tiden. Oordning kallas min sorts sortering i hyllan.
20 februari 2013
Kommentar av Saffran Rohm
Huller om buller. För maximal extreme book hunt.
20 februari 2013
Kommentar av Sophie Karlsson
Pocket och inbundet för sig och en egen avdelning för facklitteratur. Ingen ordning i övrigt förutom att fackböckerna står i ämnesgrupper.
20 februari 2013
Kommentar av Angelica Malander
Jag sorterar efter färg, så gott det går... Det dyker upp nya böcker hela tiden... :-)
20 februari 2013
Kommentar av Ewa Klingberg
Lite hur som haver både här och där. Men drömmer om att förvandla den utrangerade gillestugan till ett bibliotek.
20 februari 2013
Kommentar av Yvonne Stjärnkvist Ed
Brukar stå i bokstavsordning, efter författarens efternamn. Traditionellt och tråkigt kanske?
20 februari 2013
Kommentar av Kina Widén
Analfabetisk bokstavsordning, bokhyllor i ALLA rum (inkl hemlighusen ;-))
20 februari 2013
Kommentar av Han Oppi Høgda
Har bare 1.000 - 1.500 bøker så her står de litt sånn.... EG veit kor dei står. :)
20 februari 2013
Kommentar av Carola Jansson
Efter ämne o efter storlek. Fast nu är det rörigt, behövs fler hyllor.
20 februari 2013
Kommentar av Berit Görndt
I storleksordning!
20 februari 2013
Kommentar av Lena Sundell
Jag har sorterat mina böcker efter färg. Det ser så trevligt ut.
20 februari 2013
Kommentar av Anneli Gustavsson
Författare efter namn i bokstavsordning. Sen får ju inte de nya plats så dom hamnar över:)
20 februari 2013
Kommentar av Filippa Mannerheim
@Vanja Olsson. Jag upptäckte också att vi hade oerhört få gröna böcker när jag sorterade min bokhylla efter färg. Fick till och med kila in till tonårssonen och norpa till mig några Harry Potter för att det skulle bli någonting i grönt. Läste någonstans att gröna omslag inte säljer. Någon annan som hört något likande? Mystiskt... :-)
20 februari 2013
Kommentar av Piedad Castilla Castillo
Jag sorterar inte. Det finns böcker överallt.
20 februari 2013
Kommentar av Elisabeth Vikman
Strikt efter författarens efternamn, oavsett ämne och kategori. Efter första författaren om de är flera. Undantag: Hyllan för enbart fantasy i övre hallen utanför ungarnas rum.
20 februari 2013
Kommentar av Lillemor Rudholm
Hos mig är hyllans resp. bokens höjd avgörande! jag har hört (sant eller falskt) att mäklare tycker illa om för mycket böcker när en lägenhet ska visas och brukar förslå färgsorterat.
20 februari 2013
Kommentar av Susanne Åkesson
I storleksordning. Mycket snyggt!
20 februari 2013
Kommentar av Elin M Dunås
Också efter färg. Lätt att hitta böckerna också, eftersom jag har bra färgminne. :)
20 februari 2013
Kommentar av Vanja Olsson
Färgsorterat är snyggt. Min bokhylla påminde om ett lapptäcke.
20 februari 2013
Kommentar av Lotta Sjölander
I grupper om olika ämnen och författarna i bokstavsordning i varje grupp.
20 februari 2013
Kommentar av Helene Gustavsson
Olästa böcker i en stapel för sig. Lästa böcker huller om buller. Men jag brukar hitta den bok jag är ute efter.
20 februari 2013
Kommentar av Elisabeth von Hofsten
Böcker går ju inte att göra sig av med. Men om man skriver en bok om det så går det. Jag sorterade ut alla och skrev en egen ny bok om "Hålet i bokhyllan". Det var arbetsnamnet på den bok som jag debuterade med 2004. Titeln kom att bli "Glömskans partitur". På Arkens förlag, som jag nu har lagt ned.
20 februari 2013
Kommentar av Filippa Mannerheim
http://www.skrivateljen.se/om-filippa-mannerheim/
20 februari 2013
Kommentar av Elin Lucassi illustratör
http://www.litteraturmagazinet.se/elin-lucassi/serie/visa-mig-din-bokhylla Inspiration!
20 februari 2013
Kommentar av Camilla Centerblad
Självklart i bokstavsordning efter författarens efternamn.
20 februari 2013
Kommentar av Torgny Åström
Vet ej. Ngn ordning är det, men som jag inte är medveten om. Ändå hittar jag. Katastrof blir det bara om någon annan varit där. Lite märkligt är det. T.
20 februari 2013
Kommentar av Vanja Olsson
Ämnesvis. Men jag sorterade efter färg en period eftersom jag alltid vet vilka färger böckerna jag letar efter har. Blev förvånad över att jag hade så få gröna böcker...
20 februari 2013
Kommentar av Linus Glansholm
Jag längtar tillbaka till den tid då jag själv, i lugn och ro, kunde sortera min böcker. Nu är det barnen som river fram, hunden som gnager sönder, jag som bygger staplar på fönsterbrädor, köksbänkar, på micron, på sängbordet, i papperskassar från Konsum ...
20 februari 2013
Kommentar av Pia Widenström
I bokstavsordning efter författarnamn.
20 februari 2013
Kommentar av Magdalena

Efter författarens land, dvs uppdelat i brittiskt, amerikanskt, franskt, svenskt etc, samt viss genreindelning som musik, lyrik. Blir lite förvånad över att det är så många som sorterar efter färg, tycker det skulle vara svårt att hitta!

11 september 2013
litteraturmagazinet.blogentry_161371.comments
 

Politisk censur skrämmer skiten ur mig

Bok-
presentation:
Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna
Författar-
presentation:
Christina Lamb

Politisk censur skrämmer skiten ur mig

Jag läser just nu boken om och av Malala Yousafzai, 16 år från Paktistan. Hon är flickan som sköts i huvudet av talibaner på grund av sina åsikter och sitt arbete för flickors rätt till utbildning.

I dag läser jag i tidningen att Paktistans skolfederation har bannlyst boken.


Avdelning: Fakta Taggar: #censur #demokrati #politik
Kommentera /Visa 19 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen
Författar-
presentation:
Jesper Juul
MP3 CD
Finns i lager, 253 kr

Paradigmskifte gällande synen på barn

Förra veckan for Ola Olofssons krönika om föräldraansvar förbi om och om igen som en viral boomerang i mitt facebookflöde. Flera av mina "vänner" nickade igenkännande när de läste om hur olydiga barn av i dag är och klickade på dela-länken för att få flera föräldrar att vakna upp och börja ta i med hårdhandskarna. Barn ska inte få säga emot vuxna, framförallt inte lärare, menar Olofsson. Och vart är vi på väg undrar han, när dagens barn inte längre stimuleras av att skriva tio prydliga "m" på rad.


Avdelning: Fakta Taggar: #barnuppfostran
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Hungerspelen : trilogin
Författar-
presentation:
Suzanne Collins

Varför inte fokusera på likheter oss människor emellan!?

Jag var i Milano förra veckan. Bara några timmar bort med flyg, från ett avlångt europeiskt land till ett annat. På vägen dit tänkte jag på pizza och pasta, glass som smälter i hettan, dyra väskor och skor med vassa klackar. Jag fick en rynka mellan ögonbrynen när jag såg Silvio Berlusconi framför mig och temperamentsfulla mörka män.


Taggar: #genus #fördomar #jämlikhet
Kommentera
 

Bok-
presentation:
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
Författar-
presentation:
Kristian Gidlund
Pocket
Finns i lager, 73 kr

Meningen med döden

Kristian Gidlund har somnat in för gott. Hans föräldrar, syskon och vänner får aldrig mera träffa honom. Han är död. Det är så sorgligt att jag egentligen helst bara vill slå bort tankarna på det. Men nu ska jag inte göra det.

29 år fick han leva, tre av dem som cancersjuk. Han fick beskedet om att han hade cancer i magen 2011. Han började skriva en blogg "I kroppen min" som snabbt blev omtyckt. De berörande texterna finns också som bok: "I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början" och det ska komma en andra bok av Gidlund
Jag har inte läst något alls av honom, jag har inte pallat tidigare. Men jag hörde hans starka sommarprat. Han hade ett vackert sätt att uttrycka sig om det där hemska.

Nu måste jag ta ett djupt andetag och byta position på stolen. Mår jag inte lite illa? Jag går för att dricka vatten. Det liksom kryper i kroppen. Det är ångesten. Dödsångesten. Jag är så rädd för döden att jag varken vågar tänka på den, tala eller läsa om den. Döden skrämmer mig nått djävulskt. 

Vissa hävdar att det finns en mening med allt. Jag är tveksam. Men om jag ändå ska försöka hitta någn mening med att unga människor dör så är det att vi andra ska uppskatta livet.
Plötsligt slår det mig. Kan jag verkligen leva fullt ut om jag inte varseblir döden?
Livet är nu, det kan ta slut i morgon, carpe diem och så vidare. Klyschor som vi alla hört till leda. Men nu känner jag det verkligen. Jag känner dödens närvaro som ett obehag i magen och jag inser att jag måste hylla livet!

"Jag har ett förhållande med livet och det är komplicerat.
Kärleken är att leva. Min sorg och min glädje".
/Gidlund

När jag började högstadiet hade jag en lång ångestperiod där tanken på att en dag ska min familj dö var utlösande. Jag kunde inte gå till skolan utan stannade på mitt rum för att gåta och skriva. Men det hjälpte inte. Det enda sättet att bli av med skräcken var att sluta tänka på den. Låtsas som att den inte finns. Av ren självbevarelsedrift har jag undvikit allt som har med döden att göra sedan dess. Men nu vill jag inte göra det längre. Förhoppningsvis har jag nu, 20 år senare, verktygen för att tackla den oundvikliga bortgången.

Jag ska läsa Gidlunds böcker. Målet är att "hantera verkligheten. Livets faktum. Dödens krav." som han själv uttryckt det.

Jag vill låta döden finnas med mig, som en liten sten i skon när jag springer i motionsspåret. Som ett brus i bakgrunden när jag borstar tänder på motvilliga barn. Som en avlägsen tanke när jag suckar över skitiga golv och vardagsstress. Jag vill inte blunda längre. Jag vill leva ett långt och lyckligt liv med vetskap om den. Döden.


Taggar: #döden #cancer
Kommentera /Visa 9 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Ronja Rövardotter
Författar-
presentation:
Astrid Lindgren
Inbunden
Finns i lager, 199 kr
Pocket
Finns i lager, 66 kr
Kartonnage
Finns i lager, 151 kr
Inbunden
Finns i lager, 190 kr

Ninas svar om böcker

Här kommer mina svar på listan med bokfrågor som Linda O drog igång.

En bok från barndomen jag minns med glädje
"Barnen som bodde i en sko", av J van Dolzen Pease. Den utkom 1981 när jag var ett år gammal. E Webbe har smyckat den med så där sockervaddssöta illustrationer som skulle passa som bokmärken. "Det var en gång en gumma som bodde i en sko och gumman hade ungar i massor, kan du tro" inleder den idylliska historien som går på rim och som jag fängslades av som barn. 


Avdelning:
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bara dumma vuxna serverar barn stereotyper

Hurra! Ett stort företag som säljer leksaker skrotar nu helt och hållet att rikta sina prylar till tjejer respektive killar och koncentrerar sig istället på att sälja leksaker till barn.


Taggar: #genus
Kommentera /Visa 7 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Vill inte gå hem
Författar-
presentation:
Therése Hercules
Inbunden
Finns i lager, 334 kr
CD-skiva
Finns i lager, 370 kr

Barnen som inte vill gå hem

Jag lyssnade till Morgan Allings vinterprat häromdagen. Han berättade om sin jobbiga uppväxt med alkoholiserade och missbrukande människor i sin omedelbara närhet. En dag fick han följa med en kompis hem efter skolan, det visade sig att även hennes föräldrar var alkoholiserade. Det hade han aldrig kunnat gissa! (Underbara Morgan! Lyssna på honom tycker jag.)

Det är vanligare med alkoholiserade föräldrar än vad en kan tro. I Sverige antas ca 10 % av befolkningen vara alkoholister, alltså 900.000 människor. Hälften av dem har ett barn vilket gör att nästan en halv miljon barn har en missbrukande förälder. Barn fulla av skam och skuld, som tror att det är bara hemma hos dem som flaskorna ligger i drivor och persiennerna är neddragna dygnet runt. Barn som är ledsna på ögonen, människor omkring kanske anar men vet inte säkert varför.

Därför är boken "Vill inte gå hem" så oerhört viktig. Den är skriven av Therese Hercules f.d. alkoholist och tablettmissbrukare som själv hade tre barn då hon la in sig på behandlingshem. Den riktar sig till alla barn i åldrarna 7-9 år med syfte att öka förståelsen för vad alkoholism är och hur det kan se ut i en alldeles vanlig familj.

Det är en gullig historia om bästa vännerna Totta och Lulle som leker varje dag, men helst inte hemma hos Totta. Ibland vill inte Totta skratta hur Lulle än fånar sig, och han förstår att något tynger henne men inte vad.
Ur ett genusperspektiv får boken klart godkänt då barnen har en kompisrelation (och faktiskt inte blir kära) samt att vi får se en pappa städa.                                                                                                         

Böcker är ju helt fantastiska på det sättet att vi kan läsa och känna igen oss, få veta att vi är inte ensamma och ta del av information. Som att det är aldrig barnets fel. Alkoholism är en ganska vanlig men farlig sjukdom som drabbar småbarnsföräldrar lika ofta som A-lagarna på bänken.

Den här boken ska diskuteras tillsammans med vuxen. Att prata om saker minskar tabun och det är kanske det viktigaste i denna fråga. Författaren menar att det viktigaste av allt är att vuxna som jobbar med och träffar de ledsna barnen, ska se och höra. Inte nonchalera problemet. Det är förmodligen inte helt lätt, men boken kan vara till god hjälp tror jag.

Tänk om barnet Morgan hade kunnat läsa den här boken och fått veta att han var inte ensam och det var inte hans fel.


Avdelning: Barn Taggar: #alkoholism #missbruk #uppväxt
Kommentera
 

Jan Lööf, från vilken planet?

Bok-
presentation:
Morfar är sjörövare
Författar-
presentation:
Jan Lööf

Jan Lööf, från vilken planet?

Sedan snart ett år tillbaka är min sons favoritbok samlingsvolymen av Jan Lööf med Morfar är sjörövare, Sagan om det röda äpplet samt Skrot-Nisse. Varje kväll vill han läsa den, och han har snart bläddrat sönder sidorna med vältecknade karikatyrer och fängslande detaljer. Boken har vi fått låna av min lillasyster. Den var också hennes favorit och helt säkert har många många fler barn i vårt avlånga land vaggats in i drömmar och fantasier med hjälp av Lööfs fascinerande berättelser. Vi i min generation såg väl alla Tårtan på tv!? Eller så har man läst om Skrot-Nisse, Örnie, Pelle, Fabian eller morfar? Jan Lööfs påverkan på svensk barnkultur är enorm.


Avdelning: Barn Taggar: #genus
Kommentera /Visa 34 kommentarer
 

Läser du alltid ut den bok du påbörjat?

Då är det av ren vilja och envishet som jag plockar upp fanskapet och trälar mig igenom sida efter sida."

Tegelstenen på nattduksbordet är på ungefär 600 sidor. Oftast inga större problem, om boken är gripande, intressant, eller om den åtminstonde gör mig klokare. Helst ska boken få mig att vilja läsa den. Boken ska föra så att säga, gärna förföra. När så inte är fallet vilar ansvaret helt och hållet på mig. Då är det av ren vilja och envishet som jag plockar upp fanskapet och trälar mig igenom sida efter sida.

Grejen är den att jag kan inte låta bli att läsa ut en bok. Det har kanske hänt en eller två gånger i mitt vuxna liv att jag låtit bli. Jag försöker tänka som så att inget farligt kommer att hända om jag sätter tillbaka den händelsefattiga papperbunten i bokhyllan, utan att veta hur det slutar. Inget slut i världen kan göra den här boken läsvärd. Det verkar nästan som att jag befarar att om jag tillåter mig själv avbryta läsningen den här gången, förändras min person. Kanske kommer jag aldrig mer orka läsa en hel bok? Som att jag inte litar på mig själv. Fast det verkar ju dumt. Jag älskar att läsa och behöver inte vara rädd för att bli en slöfock (eller borde vi kalla det livsnjutare) som lämnar böcker outlästa men låter lusten styra.

Dock borde jag sluta läsa detta bokverk nu. NU! Men nej. Istället låter jag skrället ligga kvar bredvid sängen och hånstirra på mig. Tills jag sitter där igen med näsan i intetsägande och färglösa ord. Sida upp och sida ner, kapitel efter kapitel.

250 sidor kvar nu....

 


Avdelning: Taggar: #läsa
Kommentera /Visa 6 kommentarer
 

Tacka vet jag böcker – då slipper jag reklam!

Reklam alltså. Jag. Blir. Tokig.
Jag ser knappt på tv längre, läser sällan kvälls- eller veckotidningar för jag pallar helt enkelt inte med reklamen. Den äcklar mig. Jag vill inte riskera att fucka upp min hjärna genom att se retuscherade kroppar i overkliga positioner som verkar ha som syfte att ge mig komplex. I några enstaka fall finns en gnutta humor inbakat, men även då ogillar jag eftersom det fortfarande går ut på att vi ska konsumera vilket är det sista vi behöver bli påminda om i det här landet.

Det som stör mig mest av allt är reklam som konserverar och spär på könsroller. Jag skulle kunna ge hur många exempel som helst på detta. Antingen är det tjejer som blir kåta av att laga mat, fiska, se på tv, tapetsera osv i all oändlighet, om detta finns tom en egen sida: Sälj grej med tjej. Eller så är det män som är arga och hårda i alla lägen. Titta gärna in hos Genusfotografen som synliggör detta på ett fenomalt sätt.


Den senaste reklambilden som jag tyvärr inte kunde blunda för hittade jag i senaste numret av Vi Föräldrar, (där jag själv är med, därför har jag gjort ett undantag och köpt tidningen). Vi ser för omväxlings skull en man istället för en kvinna, med ett barn i famn. Han är i sann stereotyp anda en tuffing vilket både gestaltas med tatueringar, en hård min, mörka kläder samt att det står "tuffing" i texten. (Tatueringarna kan jag gå med på eftersom salvan som reklamen gäller tydligen är bra för tatuerad hud.) Det som jag inte går med på är att karln håller i barnet på ett fantastiskt nonchalant vis, och med ena handen i fickan! Ingen normal människa håller ett barn så!

Tänk om vi istället fick se denna tatuerade, svartklädda tuffing med ett ömt leende på läpparna och blicken fäst på sin älskade bebis som han håller tätt intill hjärtat med mjuka händer. Den här bilden som visas upp nu är patetiskt. Kalla mig humorbefriad ni, det kanske finns en ironisk tanke bakom men det spelar ingen roll. Vi har problem med könsroller/bristande jämlikhet i samhället, män tar fortfarande bara ut ca en fjärdeldel av föräldraledigheten. En studie gjord av KP med 6000 tillfrågade barn visar att 10% väljer att inte prata med någon alls, endast 5% med sina fäder och 41% med sina mammor. Det är inte läge att SKÄMTA om nonchalanta tuffa pappor och ömma mödrar. Försök förändra istället. Eller åtminstonde, låt bli att frenetiskt vidmakthålla de strukturer som enbart ställer till det för oss.

Jämför sedan machomannen med den s.k. Madonnan på nästa bild. Skrattar ni nu? Är det här humor?

Nä tacka vet jag böcker, där jag slipper läbbig reklam.


Avdelning: Fakta Taggar: #reklam #könsroller
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Vem är det?
Författar-
presentation:
Karin Salmson
Inbunden
Finns i lager, 142 kr

Genomtänkta pekböcker

Mitt yngsta barn är ett år och äntligen har hon börjat uppskatta innehållet i böcker, och inte bara att riva sönder dem. Till henne väljer jag helst någon av pekböckerna ur Nyfikenserien från OLIKA: "Vem är det?", "Vem har varit här?" eller "Vem är det som låter?" med text av Karin Salmson och Marie Tomicic och illustrationer av Anna Tim. Dessa är nämligen tre av få pekböcker även jag som vuxen uppskattar.

När jag läser böcker från OLIKA kan jag slappna av med fullt tillförlit. Jag behöver inte stressläsa framåt för att hinna censurera eller ändra namn eller text. Böcker från OLIKA är genomtänkta och har som syfte att visa barnen ett alternativ till normen och en värld som vi vill att den ska vara. Ut med stereotyper och in med möjligheter är ett signum som gett förlaget Rättvisepriset 2012. Dessutom är böckerna tryckta på ett certifierat tryckeri för att minimera koldioxidutsläpp och värna om miljön. Lite dyrare men mycket bättre.

Alla böcker jag läst från OLIKA har humor, vilket också är fallet med dessa tre i Nyfikenserien. Först och främst vill jag lyfta de geniala bilderna som är charmiga, färglada och lite oväntade med roliga attribut. Foad fluga har blommiga stövlar och Gabriel gris har en tiara.
På varje uppslag finns ett djur, med ett mindre vanligt namn och en liten text med en ledtråd och en fråga om vem djuret är. 

"Bäää, bääää! Vem är det som bräker? Lee lamm."

På slutet radas alla tio djur upp igen och vi uppmanas räkna dem. Det lockar även fyraåringen.  

Djur är kul och det blir extra spännande när jag som läser kan göra ljud så Vem är det som låter är favoriten. Men jag rekommenderar varmt alla tre.


Avdelning: Barn
Kommentera
 

Heroinchica disneyfigurer

Nog visste jag att Disney sällan kan skryta om att vara genusmedvetna eller ligga i framkant vad gäller könsroller och normer. Tvärtom vill jag mena att de absolut flesta (alla?) disneykaraktärer utgår från stereotypa könsroller, där vit man står högst i rang och heterosexualitet är självklart. Men nu har de ändå lyckats överträffa sig själva.


Taggar: #Disney #seriefigurer #genus
Kommentera /Visa 6 kommentarer