Nu kommer sista volymen av Hjalmar Bergmans brev - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Artiklar 
Ockulta Dagboken - Kartong med 3 separata band
August Strindberg

Förlagen satsar inte bara på bästsäljare

Nu kommer sista volymen av Hjalmar Bergmans brev

Parallellt med utgivningar av storsäljare som “Femtio nyanser” och Viveca Stens senaste deckare satsar de stora förlagen även på kostsamma prestigeprojekt. Ett sådant är Bonniers utgivning av Hjalmar Bergmans brev som nu slutförs genom den fjärde och sista volymen.

År 2012 gav Norstedts ut August Strindbergs “Ockulta dagboken”, nu kontrar Bonniers med att slutföra sin utgivning av Hjalmar Bergmans samtliga brev – 1607 stycken utgivna i fyra volymer med stor notsamling och massor av kommentarer som förklarar omständigheter och sammanhang.
– Ur breven siger den sällsamma berättelsen om Hjalmar Bergman, säger Hans Isaksson, brevsamlingens förläggare på Albert Bonniers förlag, under en högtidlig release av den fjärde och sista volymen.

Hjalmar Bergman dog i Berlin 1931, endast 47 år gammal. 83 år senare finns alltså alla tillgängliga brev han skrev under sitt korta liv utgivna i bokform.

Enligt Hans Isaksson har utgivningen kostat uppemot en halv miljon kronor.
– Intäkter kommer inte att motsvara insatsen, säger han men tillägger att det inte bara är förlaget som bekostat projektet utan även andra institutioner som är intresserade av att breven ges ut.

Varför ville förlaget satsa på göra en sådan här utgivning?
– På ett stort förlag måste det även finnas sådana här prestigeprojekt, säger Hans Isaksson.

Litteraturprofessorn Kerstin Dahlbäck – tidigare även ordförande i Hjalmar Bergmansamfundet – har jobbat i många år med att redigera och kommentera breven. Samarbetet med Bonniers startade 2007. Hon kallar arbetet med breven “en mödosam utgivning” och tillägger lite kryptiskt att läsningen av alla brev givit henne “inblickar i den mänskliga naturen som jag helst hade varit utan”.  

Att det är just Albert Bonniers förlag som ger ut Hjalmar Bergmans brev beror på att han gav ut alla sina böcker på just Bonniers och under många år hade en brevkorrespondens med dåvarande förläggaren Tor Bonnier. Till skillnad från till exempel August Strindberg var Hjalmar Bergman sitt förlag trogen under alla år och spelade inte ut olika förlag mot varandra för att få bästa tänkbara avtal.
– Hjalmar Bergman är en av förlagets stora författare. Det här är en värdefull utgivning, säger Hans Isaksson.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

3 mars 2014
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB