Vad läste din pappa för dig? - LitteraturMagazinet frågar läsarna

Vad läste din pappa för dig?

LitteraturMagazinet frågar läsarna

Vad läste din pappa för dig?

Kommentar av J

Min mor brukade berätta sagor genomvevade med slaviskt arv i form av den konstanta längtan. Den visade sig behövligt som bearbetat trauma. Nog är det dags att sätta sig och skriva dessa sagor ner, innan de går in i mörka rummet och lägger sig ner på minnets altar och offrar sig för förståndets överlevnad.

Jag läste till min dotter varje kväll tills en då jag liggande och högt läsande där bredvid henne insåg att hon har blivit längre än jag. Hur förvånad jag blev. Hon fick läsa därefter för sig själv.

Jag saknar det litteraturdiskutabla sällskapet 

Den dramatiske pedagogen

18 november 2013

Gustav Sandgrens Katten Jaum. Den läste pappa för mig på akuten när jag fått in foten i ett cykelhjul. Jag nästan glömde bort foten för boken var så spännande.

29 maj 2013

Pappa hade inga barnböcker när jag var liten men han brukade hitta på små sagor vid läggdags ibland om vi hade tur.

(Jag minns speciellt en saga som handlade om en giraff, en mus, en elefant och något mer djur som köpte byxor hos en skräddare men de blandade ihop påsarna och musen fick elefantens byxor och så vidare. Den tyckte jag om.)

19 maj 2013
Kommentar av Linda C Hansson

Sagor av HC Andersen. De satte igång min fantasi och egna kreativitet.

29 april 2013
Kommentar av Ethel

Han läste Nils Holgerssons underbara resa för min syster och mig.

28 april 2013
Kommentar av Marina

Gamla Makedoniska folksagor! Inte läste utan berättade för mig tills hans röst fick mig att somna.

21 april 2013
Kommentar av Son

Tom Sawyer och Huckelberry Finn.

19 april 2013
Kommentar av Mia

DEt var mest mamma som stod för högläsningen hemma men jag har ett vagt minne av att pappa läste Gösta Knutsons böcker om Pelle Svanslös för mig.

17 april 2013
Kommentar av Tuss

Mina föräldrar läste nästan aldrig, det klarade jag så bra själv. Bar de hade läst en eller två gånger så satt jag och "läste"(berättade ur minnet) för mig själv.

Den enda bok jag hade problem med var en Babar-bok skriven med skrivstil.

17 april 2013
Kommentar av Lissi

Pappa läste mest serietidningar för mig, lärde mig läsa själv rätt tidigt och har aldrig slutat. Läser "allt" nu.

17 april 2013
Kommentar av Maja

Pappa läste aldrig, men mamma läste mycket och länge. Det hände nog att hon somnade

16 april 2013
Kommentar av Jenny A

Tintinböcker! Första var Tintin i Tibet och jag minns precis var i boken vi stannade när det var läggdags.

16 april 2013
Kommentar av Stina Svenling Adriansson

Min pappa läste alltid för mig allt från femböckerna till Saltkråkan. Pippiböckerna läste han i på band ni minns stora rullband. När kassettbanden och barnbarnen kom lästf han på nytt in pippi och ssltkråkan och även egna berättelser om Mickel räv på Ljusterö.

Det är en ovärdelig skatt att ha kvar då han nu varit borta i 12 år och jag hoppas att även nu hans barnbarnsbarn skall få höra hans underbara röst!

16 april 2013
Kommentar av Gunilla

"Snövit och de sju dvärgarna" kväll efter kväll efter brorsans o mitt önskemål tills en kväll när han överraskade oss med att ha spelat in hela sagan på kassettband (pratar typ 1969-70) Finurligt av pappsen men inte lika mysigt i längden förstås. Disneyberättelser o sagor lästes också för oss, och "Jättehemligt" av Barbro Lindgren. Minns att både mamma o pappa läste för oss men pappa skojade till det hela lite mer

16 april 2013
Kommentar av Sebastian Lönnlöv

Sven Nordqvists Nasse-böcker, "Nasse hittar en stol" och "Nasses taxi". Tror att han tyckte om dem minst lika mycket som jag!

16 april 2013
Kommentar av Ebba

Min pappa läste "VEM SKA TRÖSTA KNYTTET?" Speciellt när Mårran närmade sig kunde han gestalta så att man nästan frös till is...

16 april 2013
Kommentar av Lisa

Min starkaste läsminnen med pappa är när han läste "Det blåser på månen" och "Vår egen hund Lad" för mig. Det var magiska stunder. Pappa läste gärna och så bra men jobbade jämt så lässtunderna var dyrbar tid med pappa.

16 april 2013
Kommentar av 60-talist

Gamla sagor. Mamma läste däremot sällan eller aldrig.

16 april 2013
Kommentar av Frida

Narnia-böckerna och vi började på Bilbo men jag tror den var för svår då.

16 april 2013
Kommentar av Elisabet Eriksson, Hossmo

Min far, Erik! Han läste för mig, när jag var liten, på kvällen, innan jag somnade!

Senare: Han kom från sitt arbete! Vi åt middag....

Han lade sig på sängen och läste dagstidningen, Östra Småland! Jag satt uppe vid kudden och kammade honom och satte grå yllegarntrådar,vita bomullsband och röda sidenband i håret, samtidigt som jag frågade: "Vad står det där"?

KUNDE LÄSA NÄR JAG VAR SEX ÅR....

16 april 2013
Kommentar av ingrid nylander

Han läste sagor ur tidningen VI medan vi låg på soffan och vilade. Han med en benet över ett upphöjt knä och jag likadant på sidan om.Detta hände på 50talet. Sedan uppmuntrade han allt vad läsning hette och mitt bibliotek har nog rötter i den samvaron.

16 april 2013
Osignerad kommentar

Mitt minne är när pappa läser Rapunzel o bröderna Grims sagor. Han fick tag i min läslust som senhållt i hela livet. Det är en gåva jag är mycket tacksam för.

16 april 2013
Osignerad kommentar

Jag kan inte minnas att pappa läste för mig, även om han alltid har varit läsande. Kan alltså inte säga om det var bara var mamma som läste eller inte. Jag har bara få minnesbilder av att mamma läste. På semestern i England -80 kommer jag ihåg att det var jättespännande och retar mig fortfarande 33 år senare att jag inte vet vad det var hon läste. ROnja Rövardotter var sista boken som lästes högt för mig, sen tog jag över själv.

16 april 2013
Kommentar av Devin

Min pappa är min läsidol! Han läste alltid väldigt mycket för mig som barn. Bäst minns jag Bilbo och Röde Orm allra bäst. Han var inte rädd att läsa vuxenböcker och jag minns dem som fantastiska äventyr där hans röst målade upp bilder av karaktärer och miljöer som jag fortfarande ser framför mig. När jag nu läser högt för barn i skolan kommer jag ofta på mig själv med att härma rösterna på samma sätt som han gjorde. Läsning var aldrig så bra som då!

16 april 2013
Kommentar av Bibbi

Jag minns när pappa kom hem tidigt från tidningen. Då såg mamma till att alla barn hade badat, tagit på nattkläder och morgonrock. Vi åt något gott, kanske en svampsmörgås, och sedan läste pappa högt. Det var riktiga högtidsstunder.

16 april 2013
Osignerad kommentar

Många minns läsande pappor men mycket få män svarar...

16 april 2013
Kommentar av Gulliverpristagere

Min pappa läste mycket för oss. bl.a. Gullivers resor, Ture Sventon. Pelle Svanslös, Kontikti. Barna Hedenhös och framför allt bokpratade han med oss förklarad och kommenterade, kopplade texter till verklighet. Gulliver gav anledning till att ge oss kunskap om tidiga svenska partibildningar som hattar och mössor.Med Ture Sventon blev det nöjet understatement och Kontiki gav mycket frågor och svar. Vi läste bilderna i konstböcker och serierna i DN och MT - med mamma läste en helt annan typ av.

16 april 2013
Osignerad kommentar

Min pappa läste Burkpojken av Christine Nöstlinger för mig när jag var liten - underabart!

16 april 2013
Kommentar av Gabriella

Allt möjligt! Min favorit hette Pojken med trumman.

16 april 2013
Kommentar av Ingela

H C Andersens sagor, med tillhörande små dockor som föreställde Dummerjöns, Flickan med svavelstickorna och de andra, hörde till det min pappa, född 1911, läste för mig och systrarna på 60-70-talen. han var väldigt förtjust i att läsa högt och gjorde det även då vi vuxit upp ibland, då gärna noveller.

16 april 2013
Kommentar av EVA OLSSON

ERIC lINCLATER "DET BLÅSER PÅ MÅNEN" OCH "dJUPHAVSPIRATER"

H C ANDERSENS SAGOR

16 april 2013
Kommentar av Åsa

Min pappa var/är en fantastisk berättare. Han hittade på en saga om Örn Håkan från Vimmerby som var en jätteörn som vi fick flyga på i äventyren som var både spännande och ibland lite läskiga :)

Pappa jobbade extremt mkt så att han tog sig tid och berättade blev extra betydelsefullt och något som lever kvar i minnet.

16 april 2013
Kommentar av Göstas dotter

Min pappa läste ibland rakt ur telefonkatalogen när jag skulle sova! :) annars hade han också några gamla gummor i byn som han hittade på historier kring. En hette Hulda och fick efternamnet Propp. Mamma var nog den som läste innan jag läste själv.

16 april 2013
Kommentar av slap

En bok som hette "önskeringen" som jag kallade krönkringen. Minns ingenting av innehållet .

16 april 2013
Kommentar av Curious

Jag kan inte minnas att han läste, men däremot berättade: en evighetslång följetong om ubåtskaptenen KaptenBlubbBlubb som var med om alla möjliga och omöjliga äventyr och ständigt bråkade med Röde Piraten med ägg i skägget :-)

16 april 2013
Kommentar av Vivapia

Min pappa läste allt möjligt för mig: HC Andersen, Grimm, Oddysen och många fler. Den sista bok han började läsa för mig var "Bilbo, en hobbits äventyr". Då var jag nio år och så otålig på att höra resten att kag gick över till att läsa själv.

16 april 2013
Kommentar av chrax65

Vi anföll pappa redan när han kom hem från jobbet. Sedan fick han läsa Nalle Puh innan det var mat.

16 april 2013
Kommentar av Bodil

Pappa läste massor, men inte för mig. Han var av den gamla stammen, så det var mamma som läste för mig. Men här hos oss är det min man som oftast läser för sonen.

16 april 2013
Kommentar av Rosa

Nej det gjorde han inte men det var han som drog in mig på biblioteket.

16 april 2013
Kommentar av Erika.

Prostens barnbarn, han och mamma bråkade om vems tur det var.

16 april 2013
Kommentar av Jeanette

Pappa läste Kalle Anka-tidningar för mig när jag var liten. Både han och jag älskade dem!

15 april 2013
Kommentar av Eva

Min pappa var helt frånvarande och läste inte en rad.

15 april 2013
Kommentar av Catharina Ståhlgren

Min pappa läste Det osynliga barnet av Tove Jansson. Den boken med alla de små muminberättelserna i, jag tyckte mycket om den. Sedan hittade han på själv i sagorna och läste inte alltid som det stod, så ibland fick man kolla honom. Catharina Ståhlgren

15 april 2013
Kommentar av Lotta A

Oj, han läste massor. Oddyseus irrfärder är den som gjorde starkast intryck, då var jag väl 7-8 år, tror jag. Vad han läste när jag var yngre minns jag inte, men varje kväll när han var hemma.

15 april 2013
Kommentar av Thomas F

Min pappa var väldigt frånvarande när jag var barn, men min farfar däremot var en underbar läsare. Att sitta i hans knä i gungstolen på landet, när han läste "Vem ska trösta knyttet", hör till min barndoms absoluta höjdpunkter.

15 april 2013
Kommentar av Sara Meredith
Det Var stora sagoboken varje kväll med Herr o fru Rasmussen i spetsen
16 april 2013
Kommentar av Emma Lilliesköld
Min pappa läste en fantastiskt fin barnbok om stjärnor o stjärnbilder o sen gick vi ut o tittade.
16 april 2013
Kommentar av Sinikka Hohenthal
Min pappa läste jämt för oss. Jag tror att mitt litteraturintresse vaknade redan då. Sedan blev jag lärare i svenska och engelska:-)
16 april 2013
Kommentar av Ann Karlsson
Pippi Långstrump!
16 april 2013
Kommentar av Liv Westring
Kalle Anka, Sagan om ringen, Bamse... pappa läste mycket för mig, några av mina finaste barndomsminnen var när han, eller mamma för den delen, läste för mig och min syster eller när vi åkte till biblioteket för att låna böcker :)
16 april 2013
Kommentar av Eva Rydahl
När systrarna och jag var små på 40-talet läste mor ur Bland tomtar och troll. Jag fick Pippi Långstrump av far, när jag fyllde 6, men fars högläsning åren framöver, när vi satt samlade på kvällen, var ur HC Anderssons sagosamling- hans favoritsagor var Snödrottningen och Elddonet - och Nils Holgersson- jag hoppar över de tråkiga ställena- och när vi var i 12-15 årsåldern, Robinson Crusoe i en gammal upplaga.
16 april 2013
Kommentar av Michael Svensson
Nils Holgersson.
16 april 2013
Kommentar av Petra Wallgren Björk
Min pappa hittade på egna äventyrsagor om när han förvandlades till myra och ramlade ner genom jeansen eller när han var pälsjägare i Klippiga bergen och träffade på indianer.
16 april 2013
Kommentar av Viktor Säfström
Bröderna lejonhjärta, han grät mindre än vad jag gör när jag läser den för min dotter.
16 april 2013
Kommentar av Anna Johansson
Jag har aldrig blivit läst för av någon av mina föräldrar och ändå blev jag storläsare. Tack skolan!
16 april 2013
Kommentar av Lilian Brännström
...veckotidningarna <3
16 april 2013
Kommentar av Lilian Brännström
I pappas trygga armhåla lästes serierna i både dags-och
16 april 2013
Kommentar av Petra Oltersdorf-Hupke
han läste sagor och berättelse och han sjöng med mig varje kväll
16 april 2013
Kommentar av Marianne Bolding Jonsson
Pappa hittade på en saga om en flicka som hette Fiffifi. Varje kväll råkade hon ut för nya äventyr. Jag förstod inte förrän långt senare att det var inlindade och utbroderade berättelser om vad jag själv hade varit med om under dagen. En som jag särskilt minns är om ett hus som gled ner för en backe och blev till en båt som seglade iväg!
16 april 2013
Kommentar av Nils-Åke Friman
Inte vad jag kan minnas... På 40-talet var det nog inte så vanligt att fäderna läste för sina barn. Fast jag hade turen att ha en snäll storasyster som gärna läste högt i stället. Allt möjligt. Helst ruskiga historier så håret reste sig på lillebror..:)
16 april 2013
Kommentar av Mona ErikssonWallgren
Om han gjorde! Läste och berättade. Några av de starkaste barndomsminnen jag har är från alla våra biblioteksbesök. Läsandet och berättandet har jag burit med mig sedan dess, det har blivit en stor och viktig del av mitt liv.
16 april 2013
Kommentar av Åsa Nilsson
Det jag minns mest är att pappa berättade för mig om familjen med pyttesmå som bodde på vinden i vårt hus. Det var pappa Knåpe, mamma Knipa och lille Knäpp. Vi skrev ner sagan tillsammans pappa och jag. Jag gjorde illustrationerna.
16 april 2013
Kommentar av Magdalena Gabrielsson
kommer inte ihåg! det är 40 år sen!
16 april 2013
Kommentar av Åsa Johannesson
pappa har dyslexi, så mamma skötte läsandet.
16 april 2013
Kommentar av Regina Pernblad
Pappa läste Alla Pelle Svanslös! Han fantiserade också, om Pia Stump och Fia Troll! Pappa VAR Pelle Svanslös - mamma VAR Pippi Långstrump (som hon läste)!
16 april 2013
Kommentar av Ulrica Bengtsdotter
Han läste NIls HOlgersson, Snorres Edda och sagan om ringen till exempel. Det var härligt och mysigt.
16 april 2013
Kommentar av Petra Dahlqvist Fd Larsson
Det skulle vara om han läste högt ur sportsidorna:)
16 april 2013
Kommentar av Susanne Wiigh-Mäsak
Min pappa och jag läste och tittade mycket i böcker tillsammans. Han var så intresserad av att läsa, särskilt inom naturvetenskapliga områden. Han kände en stor glädje över att vi kunde dela detta intresse. Både han och mamma läste mycket och ofta. Vi har alla de klassiska böckerna kvar som vi sedan läst för våra barn och nu läser för deras barn <3
16 april 2013
Kommentar av Åsa Ornefalk
Min pappa berättade egenpåhittade sagor om ekorrbarnen som bodde i en park. Oförglömligt! <3
16 april 2013
Kommentar av Anna Backlund
Pappa läste sånt som han själv gillade. Allt från "Vi bilägare" till "Raskens" och "Rid i natt" av Moberg. Allt var spännande.
16 april 2013
Kommentar av Jan-Olof Lindvall
Det jag komihåg var när min pappa hittade på under tiden han berättade bland annat om prinsessan gulleplutt han hade roligt medan berättade så det var nog inte så bra att berätta så roliga sagor eftersom man var uppspelt så det var kanske svårt att sova
16 april 2013
Kommentar av Karin Nilsson
ja både mor och far det var härligt
16 april 2013
Kommentar av Gunnel Råsander
Jag önskar att an hade gjort det...
16 april 2013
Kommentar av Heléne Niitsoo
Min pappa läste sagor. När han var trött försökte han hoppa över meningar vilket utlöste högljudda protester fr mej å min bror. Han sjöng också, underbara minnen av hans röst!
16 april 2013
Kommentar av Eva Pettersson
Trav -och galoppronden!
16 april 2013
Kommentar av Ulrica Elverskog
Inget minne av att någon läste för mig. Lärde mig läsa när jag var fem år så jag fick fixa det själv.
16 april 2013
Kommentar av Jeanette Nettan Andersson
Astrid Lindgren!
16 april 2013
Kommentar av Katarina Leinikka
Pappa läste Aku Ankka. Ev annan finsk barnlitteratur. Sen övergick vi till svenska språket och mig veterligen läste han aldrig svenska böcker för mig. Det gjorde dock mamma i massor!
16 april 2013
Kommentar av Ike Nilsson
Han hittade på egna sagor som han berättade, en serie saga, helt fantastisk! :)
16 april 2013
Kommentar av Lotta Lindeborg
Min pappa (och min mamma) läste väldigt mycket för oss barn, något jag gör med mina egna barn idag. Hur trött man än är för att "leka" kan man alltid läsa!
16 april 2013
Kommentar av Birgit Sjögren
Vi hade ingen tv när jag var väldigt liten så på lördagskvällarna turades mamma o pappa om att läsa "Barnen från Frostmofjället". Jag var inte så gammal men kommer ihåg att den var rysligt sorglig:-(
16 april 2013
Kommentar av Kerstin Berg
Min Pappa läste bl a mycket ur Min skattkammare och Barna Hedenhös, som han själv älskade. Mina favoriter var Beskow-sagorna, kaninen Pricken av M. Rey, Babar och Nicke Nyfiken. Astrid Lindgren-sagorna också förstås!
16 april 2013
Kommentar av Åsa Mohlin
Pappa läste högt för mig ur de böcker som han själv läste. Blev väl kanske lite censur här och där. Bäst minns jag Havets hjältar!
16 april 2013
Kommentar av Jenny Iseborn
Pappa läste inte för mig, han hittade på egna sagor som han berättade. Mamma däremot läste för mig.
16 april 2013
Kommentar av Piotr Szybek
nej, men jag har läst för mina barn. I timmar.
16 april 2013
Kommentar av Inga Olsson
Min mamma läste för mig, min pappa hade inte tid med sånt.
16 april 2013
Kommentar av Elin M Dunås
Ja, mest sagor.
16 april 2013
Kommentar av Lisbeth Falkman
Nej, han sjöng!
16 april 2013
Kommentar av Ville Carlström
Tom Sawyer och Huckleberry Finn. Oförglömligt.
16 april 2013
Kommentar av Ullis Clementzlor
Sotarpojken!
16 april 2013
Kommentar av Ingrid Rohlin
Fänrik Ståls sägner var godnattsagor för barn på 40-talet.
16 april 2013
Kommentar av Maria Carlén
Min dyre fader som hade en naturlig fallenhet för högläsning, mkt pga läraryrket o körsången, läste högt för familjen varje jullovsmorgon ur den senaste julklappsboken av Astrid Lindgren. Sååå mysigt! Ett tryggt minne.
16 april 2013
Kommentar av Claes-Georg Hansson
Far läste bl a Nils Holgersson och följde färden genom att dra linjer i en kartbok. Därifrån kommer med säkerhet mitt intresse för geografi.
16 april 2013
Kommentar av Anja Wikström
mamma och pappa turades om att läsa varje kväll. Pappa berättade sagor också. Både om kvällarna och när vi åkte bil genom den mörka granskogen till farmor och farfar. Läskiga, bra sagor om troll och sånt. Morfar berättade också sagor för oss. Om en ko som reste runt i världen. Underbar berättelse.
16 april 2013
Kommentar av Caroline Karlström
Ingen av mina föräldrar gjorde det, fick en sen start men jag och min styvpappa läste "Det blåser på månen" tillsammans när jag var 9-10
16 april 2013
Kommentar av Agneta Setterwall
Pappa: grekiska gudasagor och sagor han hittade på själv. Min morfar: Bröderna Grimm, H.C. Anderssen, isländska sagor, Tusen och en natt...
16 april 2013
Kommentar av Anna Carlsson
Sagor, sagor, sagor. Minns särskilt hans tolkningar av Pomperipossa, Sagan om den lilla gubben som gick till skräddaren och Nalle Puh.
16 april 2013
Kommentar av Ameli Frostell
Pappa läste Asken Yggdrasil för mig när jag låg i återkommande öroninflammationer i femårs åldern. Har nyss läst den för mina barn, de gillade den lika mycket :)
16 april 2013
Kommentar av Anna-Karin Johansson
Ronja Rövardotter. Så spännande att jag låg under sängen och lyssnade...
16 april 2013
Kommentar av Wäinö Kaarto
Jag läste jättemycket för Petra & Jenny. Det var riktigt avkopplande.
16 april 2013
Kommentar av Urban Marieanne Adolfsson
Min mamma och farmor läste indian böcker och Kristens Resa för mig.....det var såå spännande!! :) /Urban
16 april 2013
Kommentar av Jesper Isaksson
Fåret Ulrik och Filip frågar
16 april 2013
Kommentar av Christina Ahlsson
Min pappa läste dikter för mig, mycket och gärna. Hans favoriter var Fröding och Ferlin. Han plockade också ut sina favoriter ur Dagermans noveller men de fick jag läsa själv. Barnböcker läste han inte, men var bra på egna berättelser. De som handlade om Brädan och Borrmaskinen var bäst :-)
16 april 2013
Kommentar av Frida Jakobsson
Han läste mycket men det skarpaste minnet är Sotarpojken av Lisa Tetzner. Klockren högläsningsbok som griper tag från första sidan.
16 april 2013
Kommentar av Lena Olsson
Min far läste mycket ur Bröderna Grimm! Jag är född på 40 -talet
16 april 2013
Kommentar av Hanna Ekelund
Min pappa läste mycket för mig. Minns inte vad han läste lika tydligt som hur hans röst lät.
16 april 2013
Kommentar av Linus Glansholm
Min pappa bodde långt ifrån mig när jag var barn, men han läste in hela "Sagan om ringen" på kassettband till min syster och mig som han skickade med posten. Tyvärr har dessa band försvunnit. De skulle vara helt fantastiskt att ha dem idag.
16 april 2013
Kommentar av Linda Widenström
Min morfar läste Lille Wiggs äventyr på julafton :)
16 april 2013
Kommentar av Johanna Jojjo Nilsson
Emil i Lönneberga, Madicken, senare bla Tre män i en båt. Jättemysigt!!
16 april 2013
Kommentar av Åsa Ohlsson
Han läste jättemycket för mig, mycket, mycket än min mamma gjorde. Hästböcker, Det blåser på månen, De tre musketörerna. Han läste för mig långt efter jag kunde läsa själv, bara för det var mysigt.
16 april 2013
Kommentar av Birgitta Nordell
Nej det var min underbara mormor som läste min far var inte intresserad av oss barn,men jag är född 1944 det var annorlunda då det är mycket bättre nu.
16 april 2013
Kommentar av Barbro Ergetie
Jaa!
16 april 2013
Kommentar av Ingela Carlson
"Krakel Spektakel köper en klubba" och "Amanda minns"!
16 april 2013
Kommentar av Iris Nordman
Det är viktigt att båda föräldrar läser för barnet, likaså kan äldre syskon göra. Min far läste bara för sig själv. Jag älskar när någon läser högt det händer tyvärr för sällan. Men jag har ett tips som åassar alla i familjen ,lyssna på sommarpratare tillsammans!
16 april 2013
Kommentar av David Olsson
sagan om ringen och biggles (han var tvungen att ge kortare historialektioner under biggles för att förklara de rasistiska stereotyperna)
16 april 2013
Kommentar av Elisabeth Berg
Nej men jag läste högt för honom. Fältskärns berättelser av Zacharias Topelius. 5 band,1858 års upplaga. Detta var 1951 och jag var 11 år.
16 april 2013
Kommentar av Camilla Adam
Det var aldrig någon som läste för mig, men jag hittade till sagornas värld ändå. Nu läser jag desto mer :-)
16 april 2013
Kommentar av Estelle Domeij
Han ljudade när han skrev på maskin och jag satt i hans knä. Jag läste själv som fyraåring. Favoriten var Tom Puss i DN. Pappa läste bara högt för mamma, vad jag vet.
16 april 2013
Kommentar av Ulla Berglund
Min pappa läste ur Min skattkammare böckerna för mig och min syster, och Kalle Anka, förstås!
16 april 2013
Kommentar av Gunilla Gyhlenius
<3 + <3 <3 ....
16 april 2013
Kommentar av Nina Lindström
Jag minns inte att min pappa lästa nått för mig alls. Det var mamma som stod för den biten. Däremot tvingar jag mitt barns far att läsa för sonen när den möjligheten finns. Annars är det jag som står för den biten. Och viktigt är det, inte bara för språket, utan för det kulturella arvet och barnets chans att göra inferencer till kommandet texter han eller hon kommer att läsa i framtiden.
16 april 2013
Kommentar av Catharina Kanschat
Min pappa var egenföretagare och åkte som mest tillbaka efter maten för att göra klart allt till nästa arbetsdag <3 och läste han nåt med intresse var det med säkerhet nån sorts teknisk skrift. Men det blev folk av mig ändå, hittade snabbt till tegelstensklassikerna på skönlitterära bibliotekshyllan. Indirekt inspirerad av mamma, mormor och farfar, faktiskt...
16 april 2013
Kommentar av Carolina Åkerman Forselius
Mitt första minne är att vi läste Bamse tillsammans. Sen såg han till att jag lånade klassiker på biblioteket, t.ex Greven av Monte Cristo. Resultatet? Bibliotekarie. :)
16 april 2013
Kommentar av Carin Markström
Var så liten när mina föräldrar skildes och har inget minne av att pappa läste för mg eller för de andra syskonen, men MAMMA läste och berättade mycket och hon SJÖNG med sin stora varma röst... <3
16 april 2013
Kommentar av Sten Nilsson
Min Pappa läste aldrig. Men jag som pappa älskade att läsa för mina barn och gjorde det ofta och gärna. Jag lärde mig att inte bli som min pappa.
16 april 2013
Kommentar av Erika Gelotte
Pappa läste aldrig för mig. Däremot mamma. Hon gav mig litteraturen!
16 april 2013
Kommentar av Louise Hamilton
min pappa läste Upptäcksresanden Karlsson, och jag kan fortfarande komma på mig hummandes Kinkan konkan kolikolfejsan, kinkanka, kinkanka, Ila. ilavisjava, ilavisjava, panama!
16 april 2013
Kommentar av Linda Holgersson
Serien om Pip-Larssons. jag älskade när han var hemma(han reste för mycket)och läste om Pip-Larssons och deras kastrullresa och allt annat de hittade pa. Mamma fick inte läsa de böckerna för oss; det var väldigt viktigt att det var pappa. När jag var åtta ville jag inte att han skulle läsa högt längre, men han låg bredvid mig i sängen och vi läste tillsammans men var och en för sig. När jag var nio läste vi varsin upplaga av Utvandrarna bredvid varandra i sängen. Han guidade mig genom det som var lite för svårt.
16 april 2013
Kommentar av Cecilia Boman Lindström
Pappa läste Mumintrollen, de var blåa böcker i flera band, med bara få bilder men han gjorde det så levande med olika röster att vi älskade det och ville höra det igen och igen. När jag var äldre läste han Svarta hingsten och olika hästböcker. Jag ville inte lära mig läsa, det var svårt och tråkigt. Det var pappa som motiverade mig och lockade mig till att slutligen lära mig. Sedan jag var tonåring har jag läst tusentals böcker och läser fortfarande mycket. Intresset för litteratur är något jag och pappa fortfarande delar!
16 april 2013
Kommentar av Gabriella Jardevik
Kommer inte ihåg om pappa läste för mig, däremot hittade han på egna berättelser som vi ville höra om och om igen. :)
16 april 2013
Kommentar av Anna Lisa Kjellstroem
Min pappa läste för mig, lånade böcker på biblioteket, köpte böcker, följde med mig när jag ville låna på vuxenbiblioteket med hans kort och berättade dessutom om allt mellan himmel och jord. Är så tacksam. Nu har jag förstått vad det har betytt för mig i mitt liv! Och att läsa är fortfarande bland det allra bästa jag vet. Utbildade mig till lärare ...
16 april 2013
Kommentar av Sara Victorin
Oj vad min pappa läste högt för mig och min bror! Även när vi var stora och kunde läsa själva. Bilbo, Sagan om ringen, Det blåser på månen. Och hittade på egna godnattsagor. Så blev jag barnbibliotekarie också, det funkade visst bra...
16 april 2013
Kommentar av Ann-Cathrine Nilsson
Min morbror läste Allt! Och stimulerade mig till att tidigt låna böcker på biblioteket. Än idag lånar och läser jag mycket av all sorts litteratur!
16 april 2013
Kommentar av Ulrika Pettersson
Kattresan var läskig...
16 april 2013
Kommentar av Ulrika Pettersson
Flaxa med vingarna av P.D. Eastman var min första stora läsupplevelse. Mycket Gösta Knutsson och Astrid Lindgren. Pappa har läst mycket för mig och mina syskon och jag älskade när han gjorde olika röster. :-)
16 april 2013
Kommentar av Anette Herbert
Aftonbladet
16 april 2013
Kommentar av Sophie Karlsson
Lilla syster kanin och Hauffs sagor, bland annat.
16 april 2013
Kommentar av Louise Thöresson
Katten Jaum, Pettson, Pelle Svanslös... bl.a. :-)
16 april 2013
Kommentar av Helena Lund
Pelle Svanslös av Gösta Knutson! Han tyckte nästan det var bättre än vad jag tyckte'! Men jag gillade det också :)!
16 april 2013
Kommentar av Brita Gundewall
Jag var barn efter andra världskriget. Jag minns att min pappa läste "Mannen med sälgpiporna" av Nevil Shute för mig
16 april 2013
Kommentar av Margareta Borjesson
Pelle Svanslös - jag gillade Pippi bättre
16 april 2013
litteraturmagazinet.blogentry_166055.comments

Anmäl textfel

 Relaterat 
Läs för mig pappa!

Ulf Malmqvist

Läs för mig pappa!

Gunna Grähs har tecknat en fin bild som hänger i hallen på vår förskola. ”Läs för mig pappa!” uppmanar bilden. Vår förhoppning är att den ska inspirera föräldrarna till att läsa för sina barn. Men varför är det just pappa som ska läsa? Förklaringen finns hos Statistiska Centralbyrån, som redan i en undersökning från 1999 slog fast att män i LO-yrken är de som läser allra minst. Därför startade flera LO-fack och ABF en kampanj på temat ”Läs för mig pappa”.

Läs mer ...
 LitteraturMagazinet debatt 
Sju punkter för att få pojkar att läsa!

Debatten om barns läsning

Sju punkter för att få pojkar att läsa!

Barn gör som deras föräldrar gör! För att få barn att läsa måste deras föräldrar och andra vuxna börja läsa. "Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv." Det anser Kåkå Olsen som skrivit en masteruppsats om pojkars läsning vid Lunds universitet.

– Det är sant att pojkar läser mindre och sämre än flickor, men det är framför allt sant att de läser andra texter, andra genrer och på andra sätt, säger hon och slår ett slag för att omvärdera vad pojkar underförstått "bör" läsa.

Kanske går det lika bra med facklitteratur och serier?

Läs hennes sju-punkts-program för att få pojkar att läsa.

Läs mer ...
Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin

Kanske måste vi köpslå med barnen om läsningen

Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin

Mutor, bling-bling och ljudeffekter? Ska barns läsning uppmuntras – till varje pris? Läsambassadören Johan Unenge pratar om att det är en jättebra idé att muta barnen till läsning. I en intervju häromdagen sa han att barn måste uppmuntras att läsa till varje pris. Erika Wallman blev både ledsen och glad över uttalandet. Ledsen för att litteraturen i sig borde vara tillräckligt spännande att locka med. Glad för att någon vågar nämna att det råder andra tider nu. "Litteraturen kan kanske inte stå vid sidan av längre och vara för fin för dessa tillvägagångssätt. Företag i andra branscher som vill kränga saker till barn gör det genom lockelser och löften och mutor. Kanske måste litteraturen in på arenan och stångas?"

Läs mer ...

Johan Unenge efterlyser mer engagemang i barns läsning

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Det är dags för alla föräldrar att börja engagera sig lika mycket i sina barns lästräning som i deras idrottsträning. Det tycker författaren och läsambassadören Johan Unenge. "Om samma engagemang som man kan finna runt idrottsarenor fanns i läsning skulle läslusten inte ha halverats på fem år som medierådet redogjorde för nyligen. Det är dags för alla föräldrar att stretcha och gå in och röra runt i barnens bokhyllor."

Läs mer ...
 Relaterade artiklar 
Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre

Litteraturutredning får kritik av docenten Gunilla Molloy

Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre

Det är inte skolans fel att pojkarnas läsförståelse minskar. Problemet är större än så. Det är hela samhällets värderingar som gör att pojkarna väljer bort läsningen. Det anser Gunilla Molloy, docent vid Stockholms universitet. I tidningen Dagens Nyheter skriver hon ett debattinlägg (8 april 2013) där hon kritiserar den statliga Litteraturutredningen för analysen kring pojkarnas sjunkande läsförståelse. Frågan borde analyseras ur ett genusperspektiv, anser Gunilla Molloy. Hon påpekar att det helt enkelt anses omanligt att läsa skönlitteratur i vårt samhälle – och om inte män läser böcker kommer inte deras söner att göra det heller.

Läs mer ...

SCB:s kurva pekar neråt

Allt färre män läser böcker

Män läser allt mindre. Minst läser pojkar och unga män i ålder 16-24 år. Bara 12,7 procent i den åldergruppen ägnar sig åt bokläsning varje vecka.

Läs mer ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge

Lång kamp för rätt vård

Recension: Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri av Birgitta Aupeix

Triangeldrama i stallet

Recension: Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Vacker och varierande lyrik om utsatthet

Recension: Knivkastarens kvinna : berättelse av Kerstin Ekman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB