Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Debatt 
Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin

Kanske måste vi köpslå med barnen om läsningen

Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin

Mutor, bling-bling och ljudeffekter? Ska barns läsning uppmuntras – till varje pris? Läsambassadören Johan Unenge pratar om att det är en jättebra idé att muta barnen till läsning. Erika Wallman blev både ledsen och glad när hon läste en intervju med honom häromdagen.

Det var med blandade känslor jag läste en intervju med läsambassadören Johan Unenge där han menade att vi måste få barn att läsa till varje pris, ja till och med muta dem.

Mest blev jag glad. Inte för att läsningen minskar och därmed läsförståelsen och i förlängningen även matematikförståelsen. Och inte för att jag är en anhängare av mutor. Nej, för att någon ens vågar nämna detta otyg i samma mening som läsning.

Människor som älskar litteratur tycker oftast att litteratur är viktigt. Man tycker att läsning är något bra och fint och – tillräckligt. Gott nog i sig själv. För fint för att smutsas ner, vare sig det sker genom billiga bindningar till bokrean eller genom att man får en bok på köpet till sin hamburgare. Inget att diskutera.

Företag i andra branscher, som vill kränga saker till barn, gör det genom lockelser och löften och mutor"

Därför blir jag glad när någon vågar säga att som det är nu så är inte detta tillräckligt, hur ledsen det än gör mig. Litteraturen kan kanske inte stå vid sidan av längre och vara för fin för dessa tillvägagångssätt. Företag i andra branscher, som vill kränga saker till barn, gör det genom lockelser och löften och mutor. Kanske måste litteraturen in på arenan och stångas? Kanske måste djurboken råma och gnägga för att höras i bruset och bilboken blinka för att synas. Det är mer regel än undantag numera att man med serietidningen får en sak på köpet - ska man få motsvarande klistermärke, rabattkupong, app, dvd-film eller läsa-under-täcket-lampa när man köper en bok? Eller inte? Och i så fall; varför inte?

Är det kanske vi vuxna som ska muta, som när vi köper en bok också måste köpa en påse läsgodis för att den ska öppnas? Är det vi som ska köpslå, skriva kontrakt och ge bort presentkort i form av högläsning och mystid för att läsningen ska bli av? Vi som älskar litteratur svarar snabbt "Nej!". För det ska inte behövas. Litteraturen är ju så fängslande och berikande, den hittar man till frivilligt. Sen svarar vi som älskar litteratur ett tveksamt "Okej" istället. Om det är svårt att väcka läsintresset så okej, då ställer vi självklart upp med boktips och högläsning och familjeutflykt till biblioteket. Bara inte företagen lägger sig i och smutsar ner litteraturen med sina billiga plastleksaker.

Men vad händer då med de barn som inte älskar litteratur och som inte har någon i sin närhet som älskar litteratur? Den som har litteraturälskande föräldrar har också någon som är engagerad, vare sig det gäller att läsa högt, hitta bra böcker eller säga nej till på-köpet-grejer. De har en förebild bredvid sig i soffan, uppslukad av en bok, vilket vanligtvis skapar nyfikenhet. Vad har de andra?

Jag säger inte att den ena eller andra lösningen är rätt, jag säger inte att jag gillar det jag ser eller det jag skriver här för att provocera dina tankar. Jag säger bara att jag är glad att någon vågar nämna att det råder andra tider nu.


Profil: Erika Wallman

10 april 2013
 

Anmäl textfel

Jag engagerar mig mycket i min sonson och hans läsning. Läser mycket själv och berättar om varför jag tycker det är kul eller coolt eller spännande. Hjälper honom att låna eller köpa böcker som han själv verkligen vill läsa, många ggr för att ngn kompis rekommenderat. Sedan läser också jag boken ifråga och så pratar vi lite om händelsena mm. Jag lovar har läst varenda del i exempelvis "Vargbröder",

fördelen är att man då kan hänga med en aning i de ungas värld.

21 maj 2013
Kommentar av Kåkå

Jag är extremt skeptisk till att muta barn överhuvudtaget, oavsett om det gäller läsning, fotboll, eller det där ofoget "lydnad". Å andra sidan, om allt annat fallerar, skulle jag nog kunna locka med någon liten belöning för att ge ett incitament. Kombinerat med de där sju punkterna, typ: "Vi läser tillsammans i veckan och om vi läser ut den här boken innan fredag så går vi på bio då!"

12 april 2013
Kommentar av katharina

Det är min uppgift som vuxen att motivera barnet till att vilja läsa. Entusiasmera och vägleda. Alla föräldrar klarar det inte för att de själva inte har ett läsintresse, det är OK tycker jag. Vi som gillar litteratur finns och likväl som fotbollstränaren tränar barnet i fotboll så kan vi på bibblan, skolan och älsklingar träna barnet i läsning. Att muta för att läsa är galet. Att skapa extra motivation som med akademibokhandelns läsborgarmärke är peppande.

12 april 2013
Osignerad kommentar

Älsklingar kom från ipaden, det var ju en härlig rättstavning. Läsklubbar skulle det stå :)

12 april 2013
Skriv svar
Kommentar av Annica

Jag vet inte om mutor är bästa sättet, finns ett intresse är det bättre att uppmuntra det med att prata om böcker, prata om roliga karaktärer, läsa högt ur en bok som man tror att barnet skulle kunna gilla, men att muta till läsning, nja. Ett barn som får höra att det blir biobesök bara den läser en bok, gör det, men förstår det vad det har läst? Läser de inte bara för sakens skull om man mutar? Det känns ung som att muta för att få barnens rum städade, de städar inte för att det ska bli rent, de städar för att att de får den där saken och dagen efter är det fullt kaos i rummet igen. ;)

11 april 2013
Kommentar av Mia

Jag delar din åsikt, Annica! Tycker atat barn och vuxna ska läsa för sitt eget höga nöjes skull och inget annat!

11 april 2013
Skriv svar
Kommentar av Solveig Tuvesson
Helena! Sak samma gällde i min familj. Så snart skolans tvångsåtgärder inte längre hade inflytande, blev de åter de litteraturnördar som de varit från början. Lita på att dina lässtunder kommer att segra! Om lärarna är illitterata förstår de ändå inte vad och varför de ska "verka för läsning".
15 april 2013
Kommentar av Lena Niklasson
Du ser vad viktigt det är att skolan tar sitt ansvar för dina pojkar läser det de måste. Fritiden som barn i dag har kan ägnad åt så mycket annat som också är kul. Om inte skolan har läsande lärare vidarebefordrar man omedvetet ett budskap till eleverna att läsning är oviktigt. På det stadium dina pojkar är ska de läsa ungdomsklassiker, moderna romaner och klassiker ur världslitteraturen. Men har de lärare som inte läser kommet de knappast tycka att det är viktigt att läsa.
15 april 2013
Kommentar av Helena Lund
Men jag läste också varje dag, varje kväll för mina barn, 2 pojkar, o vi hade/har massor av böcker. Vi var ofta på bibblan när de var små, lånade böcker, bläddrade, läste... Och ändå så vill de inte läsa nu när de är 13 o 16. De läser det de måste för skolan, och knappt det. Själv älskar jag att läsa, läser jämt, maken läser också! Så varför blir det såhär?!?
15 april 2013
Osignerad kommentar

Kanske för att de är tonåringar, de har fullt upp med annat. Jag har det likadant, men oroas inte för min man läste massor tills han kom i tonåren och han vägrade att läsa, men han läser idag.

15 april 2013
Skriv svar
Kommentar av Lena Niklasson
Absolut inte. Gör det enkelt och lyft in läsningen i skolan. Det förutsätter lärare som kan läsa vilket vi inte har när tre av fyra knappt läser en bok om året. Det är där problemet ligger.
15 april 2013
Kommentar av Jan Köhler
Det är inte förskolan eller det "offentliga" som är nyckeln till läslusten. Tråkigt att det i så stor utsträckning blivit landet där någon annan ska. Läste alltid för mina barn var kväll tills de kunde själv och då tog jag mig tid att lyssna på de när de läste för mig. Biblioteket är det mest spännande vi har, långt viktigare än träningslokalen men det är inte de offentliganställda som har det huvudsakliga ansvaret. Det är vi föräldrar.
15 april 2013
Kommentar av Ruth Kassierer
Uppmuntra barnen till läsning, redan i tidig ålder genom biblioteksbesök. Så började mitt läsintresse i kombination med ett gediget hemma bibliotek, skapades nyfikenhet för en rikare värld. Vi måste våga ställa krav på barnen, i gott syfte!
15 april 2013
Kommentar av Ewa-Lena Broholm
Förskolan o skolan gör så gott de kan med att få varje elev att öka läsfrämjandet. Sedan beror det oxå på hur mkt föräldrar involverar barnet i läsningen. Vad vi skälva har för intresse när det gäller läsning o besök på bibliotek etc.
15 april 2013
Kommentar av Karin Strömqvist Öberg
Det är ingen idé att predika för dem som redan är redan frälsta;-)
15 april 2013
Kommentar av Carita Maldenvall
Frukostläsning hade jag plus kvällar o lite då o då. Vårt hem svämmar över av barnböcker t olika åldrar.
15 april 2013
Kommentar av Torgny Åström
Lek med språket, lek!
15 april 2013
Kommentar av Birgitta Sandblom
Nej inte muta ett enkelt sätt är att locka med högläsning med bra böcker alla kommer att lyssna det behövs inga professorer för att lösa detta vanligt enkelt sunt bondförnuft. jag har prövat med elever som hade svårt för att sitta still och lyssna. jag vann kampen med utvalda böcker orden blir som en film för elevernas öron
15 april 2013
Kommentar av Bo Carlsson
Vad då förskolan ? Jag läste varje kväll en halvtimme med alla mina sex barn. De är alla stora läsare nu.
15 april 2013
Kommentar av Marie Monvall
Se till att förskolan har plats o tid att läsa böcker med barnen!!
15 april 2013
Kommentar av Eva Löfgren
På något sätt måste man väl få barn, och andra, att återupptäcka att en berättelse kan berättas bara med ord.
15 april 2013
Kommentar av Bo Carlsson
Jag har sagt det förut och jag säger det igen, läs för era barn från att de är små!
15 april 2013
Kommentar av Anna

Och om det inte fungerar? Att man själv plöjer, har hundratals böcker i bokhyllan och öser böcker över barnen...vad gör man då? (och läste varje kväll under ca 10år)

13 april 2013
Skriv svar
Kommentar av Verna Marianne Marie Lindstedt
Ta med barnen till biblioteket, gör det till en vana. Så började mitt läsintresse!!!
15 april 2013
Kommentar av Marie Monvall
Eller belöna? Eller tom anpassa metoder o satsa på fler pedagoger?????
15 april 2013
Kommentar av Rita Vaker Akech
Funkar det med mutor verkligen. Barnet läser inte för att det är roligt utan för vad det tjänar på det. Jag tror att högläsning för barnen är den vettigaste vägen till att barnen själva ska roas av att läsa. Det plus att begränsa datoranvändning.
12 april 2013
Kommentar av Annica

Men om man nu ska muta fram ett läsintresse, är det då helt okej att muta fram andra intressen, tex fotbollsintresse hos den som mest läser? Det är ju även viktigt att röra på sig. Jag gillar INTE någon form av mutor för mig blir det lite som ett tvång, att barnen inte gör det för sin egen skull utan de gör det för att få något, det blir lite som ett förklätt tvång. Nej ett intresse för böcker och läsande måste komma av sig själv, likaväl som ett intresse för fotboll måste få komma till.

11 april 2013
Kommentar av Erika Wallman

Vad glad jag blir av all skepsis kring mutor och att mina tankar väckte andras!

Samtidigt: "intresse för böcker måste komma av sig", är det inte det problemet vi diksuterar just nu, att intresset inte kommer av sig själv, att alla måste göra mer för att öka intresset.

Och begränsad datoranvändning, hur gör man då? Tvång? Förhandling? Muta? Då är vi där igen, vissa mål helgar medlen, andra inte, eller?

11 april 2013
Skriv svar
litteraturmagazinet.article_165693.comments
 LitteraturMagazinet debatt 
Sju punkter för att få pojkar att läsa!

Debatten om barns läsning

Sju punkter för att få pojkar att läsa!

Barn gör som deras föräldrar gör! För att få barn att läsa måste deras föräldrar och andra vuxna börja läsa. "Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv." Det anser Kåkå Olsen som skrivit en masteruppsats om pojkars läsning vid Lunds universitet.

– Det är sant att pojkar läser mindre och sämre än flickor, men det är framför allt sant att de läser andra texter, andra genrer och på andra sätt, säger hon och slår ett slag för att omvärdera vad pojkar underförstått "bör" läsa.

Kanske går det lika bra med facklitteratur och serier?

Läs hennes sju-punkts-program för att få pojkar att läsa.

Läs mer ...

Johan Unenge efterlyser mer engagemang i barns läsning

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Det är dags för alla föräldrar att börja engagera sig lika mycket i sina barns lästräning som i deras idrottsträning. Det tycker författaren och läsambassadören Johan Unenge. "Om samma engagemang som man kan finna runt idrottsarenor fanns i läsning skulle läslusten inte ha halverats på fem år som medierådet redogjorde för nyligen. Det är dags för alla föräldrar att stretcha och gå in och röra runt i barnens bokhyllor."

Läs mer ...
 Relaterade artiklar 
Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre

Litteraturutredning får kritik av docenten Gunilla Molloy

Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre

Det är inte skolans fel att pojkarnas läsförståelse minskar. Problemet är större än så. Det är hela samhällets värderingar som gör att pojkarna väljer bort läsningen. Det anser Gunilla Molloy, docent vid Stockholms universitet. I tidningen Dagens Nyheter skriver hon ett debattinlägg (8 april 2013) där hon kritiserar den statliga Litteraturutredningen för analysen kring pojkarnas sjunkande läsförståelse. Frågan borde analyseras ur ett genusperspektiv, anser Gunilla Molloy. Hon påpekar att det helt enkelt anses omanligt att läsa skönlitteratur i vårt samhälle – och om inte män läser böcker kommer inte deras söner att göra det heller.

Läs mer ...

SCB:s kurva pekar neråt

Allt färre män läser böcker

Män läser allt mindre. Minst läser pojkar och unga män i ålder 16-24 år. Bara 12,7 procent i den åldergruppen ägnar sig åt bokläsning varje vecka.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner barnböcker

Trubbel i sagoskogen

Recension: Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände av Jonna Björnstjerna

Vänder inte kappan efter vinden

Recension: Ellen, dellen- av Maria Gripe

Smart och dramatiskt i Asptjärns nya bok

Recension: Wursten och veganen av Åsa Asptjärn

Interaktiv bilderbok med fordon

Recension: Hitta olikheterna : Snabba fordon av Violet Peto

Tidlös vänskapsskildring

Recension: Nattpappan av Maria Gripe

Talmannens hämnd

Recension: Talmannens hämnd av Martin Widmark , Petter Lidbeck

Försynt om utanförskap

Recension: Sahar som inte syns av Anna Platt

Tragikomiskt och skruvat

Recension: Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst av Gareth P. Jones

Somrig rysare att avnjuta med glass en solig dag på stranden

Recension: Fyr 137 av Ingelin Angerborn

En oerhört fin spökhistoria om vänskap

Recension: Spökflickan av Katarina Genar

Högt tempo i Elsie Petréns nya deckare

Recension: Döden i Skuggmyra av Elsie Petrén

Rolig anarkism för barn

Recension: Vår megastora fuskbyggda trädkoja med 65 våningar av Andy Griffiths

Sympatiskt om barndomens känslor

Recension: Bruno 3000. Klubben av Åsa Anderberg Strollo

Ingenting är omöjligt i fantasin

Recension: Bättre än världens bästa bok av Jonas Karner

Poetiskt om växande

Recension: Det börjar med ett frö av Laura Knowles

Bort, hem och tillbaka igen

Recension: Tidsmaskinen av Nils Andersson

När livet återvänder

Recension: Huset som vaknade av Martin Widmark

”Då drömmer jag en dröm och så försvinner jag”

Recension: Allt är precis som vanligt av Kristina Murray-Brodin

Ninna får ett syskon

Recension: Ninna och syskongrodden av Matilda Ruta

”Det är väl klart att du måste ha kalas”

Recension: Min bästa väns kalas av Kristina Murray-Brodin

En bok om en hjulande mormor

Recension: Tant Vildas magi av Emma Holmgren

Vardagsrealistisk skildring av den där veckan innan barnbidraget

Recension: Veckan före barnbidraget av Elin Johansson

En stilfull lektion i empati

Recension: Veckan före barnbidraget av Elin Johansson

En flod som leder både till drömmar och verklighet

Recension: En flod av Marc Martin

En talande bok utan ord

Recension: Simbassängen av Ji Hyeon Lee

En saga om schizofreni

Recension: Flickan, mamman och demonerna av Suzanne Osten

Barnfantasy med syskonkärlek i fokus

Recension: Nyckeln till Hinsides av Albin Alvtegen

Härlig fantasy för barn som briljerar med både enkelhet och gråskalor

Recension: I monstrens rike: De förhäxade barnen av Johanna Strömqvist

Könstillhörighet som ämne i två nya böcker för unga

Recension: Om jag var din tjej och George av Meredith Russo och Alex Gino

I Guds sköna värld

Recension: Leta och peka Bibeln av Julia Stone
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB