"Vi skriver inte böcker för att göra recensenter nöjda" - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet Debatt 
Bok-
presentation:
Håkan Bråkan och den stora fasan
Författar-
presentation:
Anders Jacobsson
Utg.år: 2012
Inbunden
Finns i lager, 127 kr

Replik - författarna

"Vi skriver inte böcker för att göra recensenter nöjda"

Nina Ruthström skrev en arg debattartikel om boken "Håkan Bråkan och den stora fasan". Men hon faller i fällan att vara ett språkrör för vad VI vill och tycker om män och kvinnor, könsroller och stereotyper.

Är det så svårt att förstå att om man skriver om en sjuårig kille med förutfattade meningar om tjejer, betyder det INTE att författarna bakom har den uppfattningen? Är det likadant när våra kära deckarförfattare tar livet av folk lite till höger och vänster? Att författarna bakom är mordiska och vill mörda? Håkan avskyr inte flickor. Han är bara rädd för dem. Att Sunes mammas och pappas reaktioner över det lesbiska paret samt deras oförmåga att tillrättavisa bråkstaken när han kallar tjejen monster, belyser ju Karins o Rudolfs svårigheter o svagheter. Det är inte en spegling av hur vi är som föräldrar eller vår uppfattning om enkönade relationer (som vi för övrigt tycker är lika normalt som heteropar).

Nina Ruthström har ingen aning om vad vi, som personer, har för uppfattning kring ämnet. Det är Håkans värld vi beskriver. Hans oförmåga att handskas med sin rädsla och osäkerhet. Alla våra karaktärer i alla våra böcker är fiktiva. De är inte en spegling av våra uppfattningar, om vad det än månne vara.

Nina Ruthström blir dessutom uppenbart häpen över att vi inte gör någon sak av att Hilda är av annan etnisk bakgrund. Nej. Varför skulle vi det? Eller anar vi en förutfattad mening här? Läs vilken Bert eller Sune eller Zeina & Nalle som helst. Det kryllar av svenskar med varierande etnisk bakgrund.

Vi skriver definitivt inte böcker för att göra recensenter nöjda eller för att vara politiskt korrekta överhuvudtaget. Vi skriver, sedan 1983, för att ge barn och ungdomar en läsupplevelse byggd på kärlek, icke-våld, tolerans, humor och hopp. Vi vill beskriva vardagen i den tid vi lever nu.

Tror Nina Ruthström på allvar att varenda sjuåring är helt upplärd i genuspedagogik och tycker hon att det bör per obligatorium finnas med i varenda barnbok?

Dumförklara inte den unga läsaren genom att tala om för den vad som är bra eller dåligt. Låt den få själv avgöra och dra sina egna slutsatser kring karaktärernas förehavanden och tankar.

När en av oss läste boken för sin sjuåriga son sa han att Håkan var ganska knäpp som var så rädd för tjejer. Vi tror inte att han blev en tjejhatare efter läsningen. Inte heller trodde han att det var vi som författare eller människor som fruktade flickor. Han förstod, hör och häpna, att det var den F-I-K-T-I-V-A gossen Håkan Bråkans värld vi beskrev. Hans uppfattning av verkligheten.

Det finns en märklig ängslan bland kulturfolk i Sverige. Det finns en rädsla att stöta sig, ett tvång att vara politisk korrekt och uppdaterad vad gäller gängse normer."

Nina Ruthström väcks av en irritation redan av omslaget. Det är vår fantastiska illustratör Eva Lindén som alltid gör sina bilder helt fritt som svarar för det. Vi tycker givetvis att omslagsbilden mycket bra illustrerar Håkans banala, förutfattade och omotiverade tjejskräck. Men läser man debattinlägget verkar det ju som om Nina Ruthström tror att det handlar om vår avsky för det motsatta könet. 

Redaktionen på LitteraturMagazinet skrev ett ängsligt mail* till oss, där de uppmuntrade oss att inte skriva personliga påhopp i svaret. Det intressanta är ju att Nina Ruthström själv attackerar oss både personligt och professionellt. Hon skriver att hon hellre hugger av sig armen än låter sina barn läsa om Håkan Bråkan. Det är oerhört dramatiskt och vi betvivlar sanningshalten i det. Därmed lyser hennes personliga agg igenom. När hon dessutom skriver ”Om vi ger dem 20 år till kanske de också kan acceptera att kvinnor är vanliga människor”, så är det inget annat än personligt påhopp på oss som människor, pappor till döttrar och livskamrater till kvinnor. För oss är det en självklarhet att inte använda personliga påhopp i en för övrigt intressant debatt, men vore det inte mer på sin plats att rikta den uppmaningen till Nina Ruthström själv?

Det finns en märklig ängslan bland kulturfolk i Sverige. Det finns en rädsla att stöta sig, ett tvång att vara politisk korrekt och uppdaterad vad gäller gängse normer. En misstro att barn själva kan sortera, ha åsikter, bilda sig uppfattningar och förstå att det är fiktiva personer vi beskriver. Här ligger väl det främsta ansvaret på föräldrarna att vägleda barnen att förklara och bemöta frågor.

Vi kommer aldrig, vi upprepar aldrig, anpassa oss efter gängse kulturklimat och förmodligen inte heller skriva sådant som ingen kan förarga sig över. För oss räcker det, som sagt, att förmedla en läsupplevelse baserad på kärlek, icke-våld, tolerans, humor och hopp. Våra böcker har fått ett stort antal barn att börja läsa böcker, vilket vi tycker är viktigare än att försöka blidka politiskt korrekta recensenter. 

Ni som i dag är vuxna och som förfasas över viss sort av dagens icke anpassade litteratur, tog ni skada av de böcker ni läste som barn? Vandrar ni nu omkring som homofobiska, rasistiska och genushatande individer? Eller kunde ni, i era porlande barnasinnen, inse att det ni läste oftast var en saga?  


Anders Jacobsson och Sören Olsson

26 september 2012
 

Anmäl textfel

 * Det "ängsliga" mejlet 

I Anders och Sörens text här bredvid nämner de ett mejl från LitteraturMagazinets redaktion, som de kallar "ängsligt". 

Mejlet lyder så här:

Hej Anders,
Vi skulle behöva en replik från dig/er snarast. Debattinlägget sprider sig oerhört snabbt nu.
Om ni inte hinner så är enklaste sättet naturligtvis att lyfta din kommentar från igårkväll och efter redaktionell redigering publicera den som en replik. Kanske vill ni själva se över texten innan vi publicerar den som replik?

Det är viktigt att debatten som följt på Nina Ruthströms debattinlägg igår håller sig till sakfrågorna och inte förfaller till personfrågor. Det förekommer rätt hårda ord redan. Jag förstår att många som älskar era böcker vill försvara er, men det vore intressantare att få en replik från er, än bu-rop från folkmassan.

Här neranför hittar ni Nina Ruthströms debattartikel på vilken denna text är en replik.

 Relaterade debattinlägg 

Genusläsning av "Håkan Bråkan och den stora fasan"

"De förstärker myten om att män är från Mars och kvinnor från Venus"

Nina Ruthström läser den femtonde boken om Håkan Bråkan – och blir heligt förbannad. ”I hela den här historien behandlas killar och tjejer som två olika sorters varelser. Författarna spelar på och överdriver de stereotyper som vi moderna människor har förstått baksidan av och vill motverka. Jag blir vansinnig på författarna som skrivit och jag blir arg på förlaget som valt att ge ut den här boken” skriver hon.

Läs mer ...

Replik - Läsambassadören

"Spännande olikheter behövs för att locka unga till böckernas värld"

Läsambassadören har följt Håkan Bråkan-debatten och känner igen kritiken han själv fick för några år sedan.

– Själv beskrev jag i en bok killar som var barnsliga och uppförde sig omoget i sina möten med tjejer. Kritiken hade samma agenda då. Man ska inte beskriva killar så. Då konserverar man könsroller.

I sin replik skriver han "Utan konflikter försvinner den viktigaste drivkraften i allt drama. Och försvinner spänningen som olikheter skapar blir det nog ännu svårare än det redan är att locka unga till böckernas värld. "

Läs mer ...

Slutreplik - Nina Ruthström

"Tänk till lite extra när ni vänder er till barn"

Nina Ruthström mötte en flod av engagerade kommentarer, och fick repliker från både författarna själva och från läsambassadören Johan Unenge, när hon skrev sin debattartikel om senaste Håkan Bråkan boken här på LitteraturMagazinet. Nu skriver hon slutreplik:

"Jag är övertygad om att böcker, filmer, serier osv har stor inverkan när vi skapar oss vår världsbild. I den här boken att det är ok för pojkar att bete sig illa, föraktfult och elakt mot flickor och vi lever i ett samhälle där kvinnor inte räknas i samma utsträckning som män."

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner barnböcker

En tegelsten för alla åldrar

Recension: Lindormars land av Frida Nilsson

Fin bilderbok om sorg och saknad

Recension: Jag kommer hitta däj där av Jessica Lindholm

Charmig sommarlovsläsning

Recension: Emma amatördetektiv av Sanna Juhlin

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Vardagsäventyr i matbutiken

Recension: Vilse av Ola Belin

Författarbiografi för barn

Recension: Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren av Maria Isabel Sánches Vegara

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg

Spökhistoria på en stormig ö

Recension: Mysteriet på Ödeborgen av Kristina Ohlsson

Bland pärlor och hajar

Recension: Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Vill du hjälpa detektiverna?

Recension: Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet av Martin Widmark

Lekfull jakt efter grannens katt

Recension: Tiger, Tiger, Tiger av Åsa Lind

Bilderbok med julbudskap

Recension: Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm

En dyster men spännande framtid

Recension: Curly Bracket. Game over av Johan Wendt

Betydligt mer än ännu en bilderbok om döden

Recension: Den långa resan av Sofia Hedman

Isol visar ingen nåd

Recension: Hur ska det gå för Toribio? av Isol

Fin realism för små och lite större

Recension: Var bor djuren? - Var, hur, varför? av Anne Möller

Lagom rolig berättelse med störande inslag

Recension: Wade Bradford av Dinosaurien på 13:e våningen

Krakel Spektakel och många andra

Recension: Dinkeli dunkeli doja : rim och ramsor av Lennart Hellsing av Lennart Hellsing

Godnattsaga med pedagogiska inslag

Recension: Tuff tuff tut tut av Emma Garcia

Fin historia med tunga ämnen

Recension: Fjädrar av Jacqueline Woodson

Mix hjälper till

Recension: Mix bygger av Malin Lilja

”Vi leker att du är en bebis.”

Recension: Allan och Mike: Vi leker att jag är din pappa av Tora von Platen

Pi och Sally bygger en isracer

Recension: Pi och Powerbollarna : Vinterracet av Karolina Kjellberg

Vad finns i parken?

Recension: Titta parken! av Åsa Mendel-Hartvig

Vackert rymdepos för barn

Recension: Till Vial : 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl

Härligt rymdäventyr

Recension: Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan av Magnus Ljunggren

En sömnig promenad genom staden

Recension: Om kvällen av Akiko Miyakoshi

En dag på förskolan

Recension: Allan och Mike: Vi leker att jag är din pappa av Tora von Platen

Mysig skräck för nybörjarläsare

Recension: Mystiska skolan. Charlie, Charlie, är du där? av Katarina Genar

Jakten på botemedel

Recension: Ylvania. De stulna skuggornas tid av Ylva Hällen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB