
Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Lenins resa, Catherine Merridale
Spännande om Lenins resa mot makten







När den första revolutionen i Tsarryssland bryter ut 1917 befinner sig Vladimir Lenin fortfarande i landsflykt i Zürich. Under våren tar han sig med tåg via Tyskland och Sverige till Petrograd för att förbereda sitt maktövertagande. Catherine Merridales skildring följer Lenin på hans resa och de turer som gjorde den möjlig. Det är en spännande berättelse om en avgörande episod för hur 1900-talet skulle ges...

LitteraturMagazinets recension
av
Pestens år, Magnus Västerbro
Bladvändare om pesten







"Pestens år" är journalisten och författaren Magnus Västerbros andra bok. Det är en spännande skildring av en mörk period i Sveriges historia.
Det sista stora pestutbrottet i Sverige sker 1710 när nästan hälften av Stockholms befolkning dör. Magnus Västerbro skriver i "Pestens år" om en historiskt betydande händelse som har kommit i skymundan av slaget vid Poltava och Karl XII:s sista dramatiska år som kung...

LitteraturMagazinets recension
av
Incidenten i Böhmen, Thomas Årnfelt
Underhållande gotisk debutroman







I Thomas Årnfelts debut "Incidenten i Böhmen" får vi en lättillgänglig story om ockulta experiment och sökandet efter kunskaper om människan i en ny tid.
Thomas Årnfelts debut är en gotisk roman som utspelar sig i religionsstridernas Centraleuropa på 1600-talet. Boken med den säregna titeln är visserligen något ojämn, men klart underhållande för den som gärna låter sig ryckas med i e...

LitteraturMagazinets recension
av
Då var allt levande och lustigt - om Clas Bjerkander : Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland, Kerstin Ekman
Kerstin Ekman skriver blommande biografi







Du behöver knappast skämmas om du inte har hört talas om Clas Bjerkander. Kerstin Ekman lyfter i sin nya bok upp en ganska anonym präst och naturvetare ur historiens mylla för att skriva en blommande biografi.
Som en sorts uppföljare till den tidigare essäboken "Se blomman" får en följa Bjerkanders liv och ta del av tidsandan under svenskt 1700-tal. Det sekel då Bjerkander växer upp råder frihetsideal, framstegsoptimism ...

LitteraturMagazinets recension
av
Män utan kvinnor, Haruki Murakami
Murakamis senaste skapar inga bestående intryck







Haruki Murakami är en av nutidens litterära superstjärnor och som sådan kommer man undan med en hel del. Novellsamlingen "Män utan kvinnor" ger viss underhållning i stunden, men skapar egentligen inga bestående intryck.
En känner igen stämningen och stilen i Murakamis kortare historier. Det melankoliska och vardagliga som strösslats med popkultur och relationer som skaver kan slå över i magiska förvandlingar och abs...

LitteraturMagazinets recension
av
Lägret, Ren Xiaowen
Brutalt och suggestivt om förnedrande lägerliv







Ren Xiaowens debutroman ”Lägret” är ingen bok för känsliga läsare, det ska meddelas först av allt.
Det är skitigt, brutalt våldsamt, kroppsvätskor, övergrepp och förtryck om vartannat. Men det är också en roman om att hitta en utväg ur hopplösheten när verkligheten ter sig absurd och obegriplig.
Huvudpersonen Xiaolian togs in på mentalsjukhus efter att eventuellt ha begått m...

LitteraturMagazinets recension
av
Alla ska duscha, Tobbe Möller
Intressant novelldebut om socialt samspel







Det där besvärliga samspelet med andra människor som pågår hela tiden är det genomgående temat för Tobbe Möllers debut, novellsamlingen ”Alla ska duscha”.
Visserligen är det en lite ojämn samling av berättelser, men det finns ett drag av originalitet i flera av dem som är intressant.
I titelnovellen bär huvudpersonen Robban på en skuld efter att indirekt ha bidragit till en annan persons i...

LitteraturMagazinets recension
av
Rött uppror, Pierce Brown
Dystopisk efterapning lyfter inte som sina föregångare







Efter succéer som ”Hungerspelen”och ”Divergent” är det flera författare som vill nå framgång med liknande koncept. En av dem är Pierce Brown med boken ”Rött uppror” som nu kommer på svenska. Men trots den lovande inledningen är helhetsintrycket en besvikelse.
Genom science fiction, fantasy och dystopier får vi visioner om hur det kan sluta om man inte gör motstånd. Samtidigt finns d...

LitteraturMagazinets recension
av
Väckelse, Stephen King
King bjuder på elektrisk spänning och gammal skåpmat







När Stephen Kings roman ”Väckelse” ges ut är det en ganska unik händelse då den kommer ut i Sverige samtidigt som den amerikanska originalutgåvan ”Revival”.
Hängivna läsare kan konstatera att det har blivit bättre fart på den svenska utgivningen av Kings verk. De kommer också att känna igen sig i den nya romanen, på gott och ont.
”Väckelse” har kallats för en moder...

LitteraturMagazinets recension
av
Själens nattsida : Om Mary Shelley och hennes Frankenstein, Merete Mazzarella
Biografi över Frankensteins monster – och dess skapare







Vem var författtaren som hittade på arketypernas arketyp inom skräckgenren – Frankensteins monster?
Mary Shelley skrev ett av litteraturhistoriens mest mytiska verk – ”Frankenstein or, The Modern Prometheus”. Förutom att hon som 19-åring skapade en sådan arketyp för monstret, var också hennes eget liv dramatiskt.
I Merete Mazzarellas bok avhandlas analyser av boken, skildring av Shelleys liv och existentiella res...
Anmäl textfel