
Moa Martinson - Kvinnor och äppelträd
I Kvinnor och äppelträd skildras Sofi som dränker sig för att hon inte längre står ut med att hennes by ser ner på henne. Sofi är död efter ett enda kapitel och därefter får vi följa två av hennes ättlingar i tredje led: Ellen och Sally. Deras uppväxter skildras episodiskt men levande. I samma ganska hoppande berättarstil, med många sidoberättelser om helt andra personer, delges jag det vuxenliv då de två kvinnorna lever bäst de kan och föder stora barnskaror som de ska försöka finna mat åt. De är ganska olika, ödmjuka Ellen och bitska Sally, men stöttar alltid varandra. Varje personporträtt i Kvinnor och äppelträd är ömsint tecknat med genuin kärlek. Få karaktärer skildras ensidigt, ingen är antingen ond eller god.
Kvinnor och äppelträd är skriven på ett underbart, målande språk, med ord som plommonskog och blekeäng. Naturskildringarna är många, vilket förvånade mig; jag hade inte riktigt förknippat Martinson med så pass poetiska ordmålningar om skog och stjärnrymder, men å andra sidan är denna debutroman väldigt annorlunda jämfört med Mor gifter sig. Martinson skildrar fattigdom och djupaste armod, detaljerat och med en känslomässig rikedom. Hon får mig verkligen att förstå den djupaste innebörden i det hon skriver: hur ett stekt ägg till middagens sill och potatis är stor lyx. Hur människor kan finnas för varandra trots att de knappt har nog åt sig själva.
Tyvärr är romanens slut alldeles för svagt och rosenskimrande. Jag misstänker att Bonniers, som förmådde Martinson att plocka bort en abort-scen, också bedrev övertalning vad gäller de sista sidorna. Även på andra sätt är denna debutroman inte alls helgjuten, men den är en äkta läsupplevelse som jag bär med mig djupt i hjärtat. Jag kommer absolut att läsa än mer Martinson!
Avdelning: Klassiker Taggar: #recension #fattigdom #klassiska kvinnor #språkglädje #kvinnligt #manligt #feminism
Ulla-Carin Lindquist - Ro utan åror
Denna uppmärksammade, självbiografiska bok handlar om ALS, en neurologisk sjukdom som gör att nervbanorna försvinner och musklerna förtvinar så att den drabbade stegvis förlamas. Intellektet är hela tiden intakt, men kommunikationsförmåga och rörlighet försvinner så att den drabbade blir fånge i sin egen kropp till dess att andningen upphör. Lindquist skriver om sjukdomsbeskedet och om sin återstående tid med humor och betoning av de fina stunderna, men hon väjer inte för allt det svåra, smärtsamma och fula. Hennes bok är en berättelse om liv och död, om hur hon själv, hennes barn och den övriga omgivningen reagerar på sjukdomen och de situationer den blir upphov till.
Framförallt är Ro utan åror en väldigt välskriven bok. Språket, uttrycksförmågan och berättarrösten - allting klaffar och gör att det som kunde ha blivit en tårdrypande berättelse om självupplevt lidande istället blir en nästan magisk berättelse som väcker läsglädje. Visst finns det mindre briljanta stunder, men de drunknar i mängden. Trots att innehållet är sorgligt sörjer jag allra mest det faktum att Lindquists första bok även blev hennes sista. Det här är en författarinna jag vill läsa mycket mer av.
Jag har lyssnat Ro utan åror som ljudbok. Lena Endres inläsning kunde inte ha varit bättre.
Betyg: 8/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hyllning #sjukdom #läslycka #döden #självbiografier


Pittstim
Det här är en uppföljare på Fittstim som jag sorgligt nog inte har läst. Fittstim fokuserade på feminism och kvinnoroll - Pittstim fokuserar på feminism och mansroll. Här möter vi homosexualitet, kriminalitet och våld, otrohet, ätstörningar. Allt är ur unga manliga skribenters perspektiv. Ingen text är dålig. Varje text väcker tankar och känslor. Kort sagt en riktigt lyckad antologi som både läsas av alla människor, oavsett könsidentitet.
Betyg: 7/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hbtq #hyllning #läslycka #feminism #genus


Johan Tell - 100 sätt att rädda världen
Detta är den tredje boken jag läser på temat "hur du blir mer miljövänlig". Faran med genren är att det lätt blir samma gamla sanningar som upprepas, vilket förstås är perfekt för en som inte är så inläst, men lätt förlorar charmen när man läser det gång nummer hundra. Å andra sidan kan en bok som undviker att gå i den fällan, eller som säger det gamla vanliga på ett nytt och fräscht sätt, bli oerhört inspirerande. I den kategorin hör Johan Tells 100 sätt att rädda världen hemma. Vettig och läsvärd. Finns i pocket. Har fått mig att stänga av alla standby-apparater när jag sover eller är hemifrån. Bara en sån sak.
Visste du, visste du att...
- Om du flyger till Milano och tillbaka och planterar 37 träd har de inom ett år absorberat koldioxiden du släppt ut.
- Syntetisk mysk, som finns i många parfymerade produkter, stör hormoner och reproduktion.
- Hälften av ett livsmedels koldioxidutsläpp består i transporten från affären till hemmet.
- Om man häller en halv tesked mjällschampo i ett tusenlitersakvarium har hälften av fiskarna dött inom fyra dygn.
- Det finns miljömärkta datorer.
- Vattentäta friluftskläder är impregnerade med miljöfarliga flourkemikalier.
- Att hålla dig vid god hälsa är miljövänlig - sjukvård och läkemedel tär på resurser och förorenar miljön.
- Hårgelé, hårmousse och hårspray är inte alls miljövänliga.
- Om alla svenskar lämnar in sina metallkapsyler till återvinning kan vi producera 2200 nya bilar.
- I dag förbrukar vi människor 1000 tunnor olja - per sekund.
Tänkvärt!
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #miljön #världen #ekologiskt #vardag #miljövänligt


Te - Från Sencha till Lapsang
Den här boken är egentligen långt över min budget men "råkade" slinka med vid senaste bokbeställningen. Det är ingenting jag sörjer. Den är värd varenda krona. Jag dammsuger dagligen internätet efter info om te, men här finns massor av kunskap samlad på ett ställe. Det är faktaspäckat och rikt, men stilrent, illustrerat. Icke att förglömma är språket, stilen, som bär fram sitt innehåll på yppersta sätt - samt den stora kärleken till te som skiner i varenda ord.
En riktigt bra faktabok för tenördar som rekommenderas varmt - men bara om du är genuint intresserad av oolong, pouchong och souchong.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hyllning #te


100 skrivande kvinnor - 1 av 3
Hundra skrivande kvinnor är en antologi-triologi. Samtliga delar står med på litteraturlistan till Littvet 1, men används inte i undervisningen. Tråkigt, tyckte jag och bestämde mig för att läsa ändå. Del ett innehåller texter av 39 författare, från forntiden (2300 f.Kr.) till 1800-talet.
Presentationen av varje författare är lättförståelig och aldrig alltför faktaspäckad. Boken är rikligt illustrerad, inte alls "akademiskt torr" utan hela tiden intressant. Jag har roligt och lär mig samtidigt mycket.
Vissa författare hade jag aldrig hört talas om: Anyte, Erinna, Li Qingzhao, Marie de France, Gaspara Stampa, Sor Juana Inés de la Cruz, Madame de Lafayette, Leonora Christine Ulfeldt, Charlotta Dorothea Biel, Madame Roland, Sophie von Knorring. Ofta häpnar jag och undrar hur det kan komma sig att dessa namn fortfarande inte ingår i kanon. Min läslista utökas dramatisk och jag blir inspirerad att råda bot på mitt ojämlika läsande.
Del två ser väldigt lockande ut.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hyllning #klassiska kvinnor #klassiker #genus #litteraturvetenskap


Cars & Zander - Samvaro med personer med demenssjukdom
(Man kan undra varför den här boken inte heter Samvaro med dementa. Svaret är att vissa utgåvor av boken faktiskt heter så. Politisk korrekthet månne ligger bakom den här upplagans mer komplicerade namn?)
Det här är en bok skriven av geropsykologer. Den riktar sig till personal inom demensomsorg men också - och egentligen främst - till anhöriga. Boken är baserad på jagspykologi och jagstödjande förhållningssätt. Att jag ville läsa boken beror förstås på att jag jobbar inom demensomsorgen och vill få perspektiv på det jag gör och möter.
Samvaro med personer med demenssjukdom är mycket enkelt skriven. Innehållet är i sig ganska tungt, men presenterat på ett luftigt och lättläst sätt. Den gav mig en hel del och jag kan varmt rekommendera den till alla som har något med demens att göra. Däremot undrar jag en del över att boken sätter så stort tryck på att stödja könsidentiteten. Att dementa män ska behandlas väldigt uttryckligt som män och uppmanas att göra manliga saker, för att inte börja tvivla på att de är män, och vice versa. Samt att mäns könsidentitet sviktar extra mycket av att de behöver tas om hand.
På vilken evidens och forskning grundar sig detta? Varför skulle män må sämre av att tas om hand än kvinnor?! Det kan väl bli en lika stor, om inte ännu större, identitetskris för någon som är uppfostrad till att ta hand om andra, när hon plötsligt själv behöver hjälp?
Betyg: 7/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #sjukvård #sjukdom #genus


Kinas gröna guld
Presentboken Grönt te - Kinas gröna guld är skriven av Charlotte Lesche och illustrerad av Ann Lindberg. Den gavs ut på Prisma förlag 2006.
Detta är en mycket användbar bok för den som känner sig nyfiken på grönt te men inte är intresserad av djupare kunskap. Boken är nämligen full med förenklingar och generaliseringar som ibland blir irriterande - samtidigt finns här en extremt detaljerad beskrivning av Gong Fu-ceremonin.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #sågningar #te #Kina


Annika Ruth Persson - Är klänningar farliga?
Är klänningar farliga? har undertiteln "Om homosexuella, bisexuella och transpersoner". Detta är en lättläst bok med väldigt förenklat språk och sidbrytning mitt i meningar. Boken börjar fantastiskt och jag känner mig alldeles kär. Längre fram blir den dock alltför pedagogisk och tillrättalagd. Visserligen tycker jag fortfarande att den är informativ och säkert bra för många som behöver lättlästa böcker, men att t.ex. skriva om transpersoner som "En kvinna som vill bli man" istället för att skriva något mer adekvat (t.ex. "En man född i en kvinnas kropp") känns inte försvarbart. Med reservation dock för att jag inte riktigt tillhör målgruppen...
Betyg: 6/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hbtq #sågningar #lättsmält


Vad är queer (Fanny Ambjörnsson)
Vad är queer ger många svar men ställer ännu mer frågor. Vad är queer förklarar lättfattligt men inte alltför förenklat inte helt enkla saker. Vad är queer är en lättläst, välskriven och underhållande ingång till queerteori - en alldeles utmärkt bok som borde vara obligatorisk läsning för alla som ännu inte känner sig redo att läsa Judith Butler i egen hög person, men vill fatta ungefär vad hela grejen handlar om. Kort sagt: rekommenderas varmt!
(Och om du inte vet vem Judith Butler är, eller kan förklara minst tre olika betydelser av ordet queer, så finns det helt enkelt bara ett respektabelt sätt att gå vidare i livet: läs!)
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hbtq #hyllning #akademiskt #queer #lättsmält


Jonas Gardell - Om Jesus
Jag har lyssnat på Om Jesus som talbok, i Gardells egen inläsning och fann det mycket givande att höra hans betoningar och takt. Även själva denna subjektiva faktabok fann jag mycket givande för mig, hur icke-kristen jag än är. Jag rör mig i kristna miljöer och jag måste på något sätt förhålla mig till Jesus vare sig jag vill det eller inte. Gardells Om Gud minns jag som den bok där jag under läsningen kände mig mer religiös än vad någon annan skrift kunnat framkalla.
Betyg: 9/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hyllning #religion #kristendom #läslycka


Sonjas godhet (Owe Wikström)
Första gången jag hörde talas om Sonjas godhet var när jag läste första terminen litteraturvetenskap och hade seminarium om Brott och straff. Sonja är nämligen ingen annan än kvinnan som övertalar Raskolnikov att bekänna mordet han har begått. Hon är en väldigt ensidig karaktär, helt igenom god och självuppoffrande, en Kristusgestalt som hjälper Raskolnikov att sona sitt brott.
Sonjas godhet är delvis en litteraturvetenskaplig analys av Brott och straff utifrån begreppen godhet, självuppoffring och medkänsla - men bara delvis. Det är också Owe Wikströms berättelse om hur hans liv förändrades av att han fick hjärtstillestånd och nästan dog. Dessutom är det en bok om läsning, med inte bara Dostojevskij utan även Sara Lidman och Torgny Lindgren i fokus. Som om inte detta vore nog är Sonjas godhet även en reflektionsrik genomgång av samtidens självhjälpslitteratur, som Owe Wikström ställer sig stark kritisk till. Som helhet blir den lättlästa men djupsinniga boken en analys av samtidens värderingar, där självförverkligande är viktigare än medkänsla och där Owe Wikström tvärtom menar att medkänsla - i form av konstruktiv självuppoffring - är källan till äkta självförverkligande.
Jag var ganska skeptiskt inställd till Sonjas godhet innan jag började läsa - jag trodde att detta var självhjälpslitteratur, men fokus ligger på eftertanke och analys, inte på hurtfriska råd om hur du blir en god människa. Det uppskattar jag. Dessutom utmanas jag verkligen av Wikströms tankar kring till exempel självuppoffrande kontra medkänsla. Som en starkt individualistisk blivande sjuksköterska som ryggar tillbaka självuppoffrande dragen i min framtida yrkesroll får jag verkligen en tankeställare.
Sonjas godhet är helt klart läsvärd och Owe Wikströms egen inläsning till ljudbok är helt okej, om mera personlig än professionell. Vem vet, jag kanske läser Wikströms tidigare böcker också - det känns inte som en helt dum idé. I Wikströms läsesällskap vistas jag gärna mera.
Betyg: 6/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #filosofi #religion #lättsmält #moral #etik


Etiska dilemman i vård och omvårdnad
Etiska dilemman i vård och omvårdnad. Hur skulle du ha gjort? består av noveller som deckarförfattaren Anna Jansson skrivit, följt av olika reflektioner och frågeställningar från medförfattaren Agneta Blom. Novellerna ställer inte viktiga frågor med stilistisk träffsäkerhet och ett modigt innehåll som får mig att gapa och hissna. Här finns många emotionella falluckor där "Hjälp!" är den enda möjliga reaktionen. Vi snackar inte om några puttenuttiga dilemman, rätt och fel är sällan självklart och boken uppmanar till en egen bedömning istället för att ge ett facit.
Jag rekommenderar Etiska dilemman... till alla som jobbar inom vården, tänker jobba inom vården i framtiden eller på andra sätt är berörda av vårdetik - men minst lika angelägen läsning är den för alla som vill läsa välskrivna noveller som ställer viktiga frågor. Helt enkelt: den här boken är perfekt för alla som någon gång funderat över frågor om hur vi bör behandla varandra och vad man kan kräva av en människa.
Betyg: 9/10
(Detta är en omskriven upplaga från 2007. Jag har även läst den första upplagan från 2005 och kan konstatera att 2007 års version är märkbart bättre i sitt upplägg - dessutom har det tillkommit flera noveller som man inte bör missa!)
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hyllning #sjukvård #etik #moral #dilemman


Anders K. Johansson - Beckombergalandet
Beckomberga - "Beckis" - är ett område i närheten av mig, ökänt som före detta mentalsjukhus. Nu har det helt gjorts om och reklambyråer har i flera år försökt sälja in till oss i trakterna runt omkring att Beckomberga är ett solbelyst radhusområde för barnfamiljer, men gamla bilder sitter kvar. Busshållplatsen vid Beckis, som jag åker förbi nästan dagligen, heter "Bromma sjukhusgrindar" och det ger ju inte mindre associationer till lås, lobotomier och elchocker. Själv har jag ett tydligt minne av hur jag var i lågstadieålder och hade varit i en simhall inne på det då nedlagda sjukhuset. Mamma skulle hämta mig, men bilen gick sönder och det fanns inga mobiler på den tiden så jag blev sittande utanför den stängda simhallen i mörkret med blött hår medan före detta patienter vankade förbi; trots att de fick röra sig vart som helst så återvände vissa till Beckis.
Anders K. Johansson, författare till Beckombergalandet, växte upp i personalbostäder inne på sjukhusområdet, med föräldrar som var mentalskötare. 14 år gammal började Anders själv jobba på Beckis och kom sedan att vara anställd där i perioder tills det blev för mycket - när systern Astrid fick en psykos och blev intagen just på Beckomberga. De olika rollerna gick inte ihop. Beckombergalandet från 1999 består av många otroligt bra fotografier som Anders K. Johansson tagit, tillsammans med självbiografiska texter om såväl anhörigrollen som mentalskötarrollen och de olika patienterna som passerat revy.
Beckombergalandet är tunn men tung. Innehållet är gripande och angeläget. Boken väcker många tankar, men är kanske lite för ostrukturerad och inte tilltäckligt djuplodande. Stilistiskt sett kunde det ha blivit bättre (det känns som att Johansson är bättre fotograf än författare), men å andra sidan finns det säkert en tanke med den här stilen. Läsvärt, i vilket fall!
Betyg: 6/10
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #sjukvård #sjukdom #historiskt


Eva Borgström - Kärlekshistoria
Den här boken är oavbrutet intressant och svår att lägga ifrån sig. Kärlekshistoria är populärvetenskaplig i ordets bästa bemärkelse, det vill säga: både underhållande för stunden och långsiktigt givande.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hbtq #litteraturvetenskap #akademiskt #kärlek mellan kvinnor #kärlek #sexualitet


Saker och ting som barnbarnen borde veta
Mark Oliver Everett, oftast kallad E, är frontfigur i bandet Eels som tyvärr har blivit mest kända för sin ångestmusik, trots att det finns mycket mer än mörker på deras sex skivor. Den som är i riskzonen för depression kan antagligen läka sig själv genom att lyssna på till exempel Hey Man (Now You're Really Living).
Jag har varit beroende av Eels poprock i många år, så självklart blev jag eld och lågor när jag hörde att musikförlaget Reverb har översatt E:s självbiografi, Things the Grandchildren Should Know. Tack till Reverb som var vänliga nog att skicka mig ett recensions-exemplar!
Jag kunde snabbt konstatera att E må vara en makalös låtskrivare, men han är inte lika skicklig på att skriva böcker. Historien låter kanske inte heller så originell: En man som överlever sin taskiga uppväxt och sin familjs död, för att bli framgångsrik artist trots många bakslag på vägen.
Det som gör att jag uppskattar Saker och ting som barnbarnen borde veta är humorn och den personliga, trovärdiga berättarrösten. Jag vill hela tiden läsa vidare och slukar de sista hundra sidorna som i ett rus, med Electro-Schock Blues som bakgrundsmusik. Varje låt får en helt ny innebörd, eftersom E ofta refererar till sina låtar.
Saker och ting som barnbarnen borde veta är ett måste för alla som gillar Eels, men också för alla som vill läsa en hoppingivande historia om hur människor kan lära sig att uppskatta livet och leva med sina förluster.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #musik #självbiografier


Hanna Hallgren – När lesbiska blev kvinnor
När jag bad Kabusa om att få ett recensionsexemplar av Hallgrens bok visste jag inte att det var en femhundrasidig avhandling i genusvetenskap. Jag har aldrig läst en avhandling förut och har ingen koll på de teorier, teoretiker och termer som förekommer i boken. Jag kände mig väldigt otillräcklig, men drog ändå ett djupt andetag och dök ner i boken.
Boktiteln När lesbiska blev kvinnor, med undertiteln När kvinnor blev lesbiska, kan tyckas konstig. Lesbiska har väl alltid varit kvinnor? Och man kan väl inte ”bli lesbisk”? Men i dessa två fraser ryms en stor del av Hallgrens slutsats.
Under 70- och 80-talet, de decennier som HH undersöker, började vissa kvinnor kalla sig lesbiska istället för homosexuella. En grupp bröt sig ut ur RFSL, där de kände sig osynliggjorda, och grundade Lesbisk Front. De menade sig ha valt ett lesbiskt liv och såg sig som mer kvinnoidentifierade än heterosexuella kvinnor. HH visar hur Lesbisk Front profilerade sig gentemot andra grupper och skapade en egen diskurs.
För mig som 20-åring är det ögonöppnande läsning. Efteråt ser jag på min samtid med lite annan blick. Det är viktigt att kunna sin historia och jag känner ett behov av en bok i samma ämne men med mer fakta och mindre analys. HH:s analyser är givande men svåra att uppskatta fullt ut för en nybörjare i universitetsvärlden.
Jag tror mig förstå att När lesbiska blev kvinnor inte är en helt traditionell avhandling, med sina självbiografiska och poetiska inslag. Teorierna blandas vilt och det är svårt att hänga med, men den som har grundkunskaper i genusvetenskap bör känna sig mer hemma mellan pärmarna. Jag kan gå i god för att även de som bara har läst en termin litteraturvetenskap kan uppskatta När lesbiska blev kvinnor.
Slutsats: En intressant, genomarbetad och väl sammanhållen bok. Kabusa har gjort ett gott jobb med formgivningen. Jag kan bara beklaga att jag antagligen är en av få läsare utanför den genusakademiska världen.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #hbtq #kärlek mellan kvinnor #sexualitet #akademiskt #genus


Hundra skrivande kvinnor, del II
Ebba Witt-Brattström och Birgitta Svanberg har gjort min allmänbildning tusen famnar djupare. Författarinnor som jag kände till har jag fått en bättre bild av. Många namn är helt nya: Nadezjda Durova, Collett, Kate Chopin, Lou Andreas Salomé, Colette, Nina Berberova, Hella Wuolijoki. Blandningen av lyrik och prosa är givande och balanserad.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #litteraturvetenskap #lättsmält #klassiska kvinnor #klassiker #genus

