Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca" av Eja Nilsson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca

Av Eja Nilsson

Bok-
presentation:
Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca
Författar-
presentation:
Eja Nilsson


”Solen steker när jag går in i gränderna i soukens utkant. Hettan dallrar i luften. Färgerna är starka och det lyser skarpt i ögonen. Ibland känner man suset från forna tider och anar att så här har soukkvarteren sett ut i hundratals år. Nyslaktade lammkroppar med pälsen kvar hänger utanför slaktarens lilla dörr, garn i starka färger hänger till tork i vindor, oliver i alla de färger från mörkbruna till rödlila ligger i färgglada plastbaljor och kryddorna är som lysande små kullar i rött, orange, gult och brunt på kryddförsäljarnas vagnar. Ett ljuvligt sammelsurium av dofter letar sig in i näsborrarna. Jag sniffar och försöker urskilja … kanel, nejlika, spiskummin, saffran, kryddpeppar, torkade rosenblad, apelsinblommor.”

Detta är upptakten tillNordafrikansk matdär Eja Nilsson förmedlar både synintryck och smaksensationer genom texten och bilderna. Och inte minst historien bakom dagens rika mat berättar hon om. Nordafrikansk mat går tillbaka till nomadernas kosthåll. Dadlar, kamelkött, kamelmjölk och enkla platta bröd har i många tusen år varit basvarorna. Ett enkelt kök som sedan påverkats från många håll – fenicier, greker, romare, araber och under senare tid turkar, fransmän och italienare. Marockanskt, algeriskt, libyskt, tunisiskt, egyptiskt – det finns många likheter (couscous är basmaten i hela Nordafrika) och ibland kan det vara svårt att veta ursprunget till en maträtt.
Vissa typiska särdrag kan man emellertid urskilja. Det marockanska anses som störst, mest utvecklat och förfinat. Där äts ofta couscous med grönsaksröra och kanske kött tillagat i en tajine. Och saltinlagda citroner förekommer ofta liksom kombinationen kött och frukt. Och kryddorna är mycket viktiga, den häftiga blandningen ras el hanout finns ofta med.
*Tunisiskt, algeriskt och libyskt kök skiljer sig inte mycket från varandra. Den tunisiska maten är rustik: enkla grönsaksstuvningar med eller utan lammkött och hett kryddat med harissa, chilipepparpasta, som är typisk för Tunisien. Det fiskas mycket längs kusten och fiskrätterna är följaktligen många.
Det egyptiska köket avviker lite från de övriga eftersom det influerats av övriga Mellanöstern. Maten är mildare i kryddningen; här används mynta, koriander, citron, lök och vitlök samt tahina, sesampasta.
Rika prov på all denna härliga mat skänker oss Eja Nilsson i omkring 85 recept på förrätter, smårätter, soppor, sallader, kött och kyckling, fisk, vegetariska rätter, kryddor och tillbehör, matbröd, bakverk och desserter.

Eja Nilsson är journalist och matskribent i Sydsvenska Dagbladet. Hon intresserar sig för matens kulturhistoria och har i flera böcker skrivit om denna, sina resor och matminnen från inte minst området runt Medelhavet.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Bokförlaget Forum
Lagerstatus: Definitivt slut

Eja Nilsson förmedlar både synintryck och smaksensationer genom texten och bilderna. Och inte minst historien bakom dagens rika mat berättar hon om. Nordafrikansk mat går tillbaka till nomadernas kosthåll. Dadlar, kamelkött, kamelmjölk och enkla platta bröd har i många tusen år varit basvarorna. Liksom couscousgrynen som är stapelvaran.
Rika prov på all denna härliga mat – där det ingår många fylliga och starka kryddor, mynta, koriander, citron, lök, vitlök, mandel – skänker oss Eja Nilsson i omkring 85 recept på allt från förrätter till desserter. Recepten kommer från Marocko, Algeriet, Libyen, Tunisien och Egypten. Grunden är densamma för de olika ländernas kök med några små särdrag.


”Solen steker när jag går in i gränderna i soukens utkant. Hettan dallrar i luften. Färgerna är starka och det lyser skarpt i ögonen. Ibland känner man suset från forna tider och anar att så här har soukkvarteren sett ut i hundratals år. Nyslaktade lammkroppar med pälsen kvar hänger utanför slaktarens lilla dörr, garn i starka färger hänger till tork i vindor, oliver i alla de färger från mörkbruna till rödlila ligger i färgglada plastbaljor och kryddorna är som lysande små kullar i rött, orange, gult och brunt på kryddförsäljarnas vagnar. Ett ljuvligt sammelsurium av dofter letar sig in i näsborrarna. Jag sniffar och försöker urskilja … kanel, nejlika, spiskummin, saffran, kryddpeppar, torkade rosenblad, apelsinblommor.”

Detta är upptakten tillNordafrikansk matdär Eja Nilsson förmedlar både synintryck och smaksensationer genom texten och bilderna. Och inte minst historien bakom dagens rika mat berättar hon om. Nordafrikansk mat går tillbaka till nomadernas kosthåll. Dadlar, kamelkött, kamelmjölk och enkla platta bröd har i många tusen år varit basvarorna. Ett enkelt kök som sedan påverkats från många håll – fenicier, greker, romare, araber och under senare tid turkar, fransmän och italienare. Marockanskt, algeriskt, libyskt, tunisiskt, egyptiskt – det finns många likheter (couscous är basmaten i hela Nordafrika) och ibland kan det vara svårt att veta ursprunget till en maträtt.
Vissa typiska särdrag kan man emellertid urskilja. Det marockanska anses som störst, mest utvecklat och förfinat. Där äts ofta couscous med grönsaksröra och kanske kött tillagat i en tajine. Och saltinlagda citroner förekommer ofta liksom kombinationen kött och frukt. Och kryddorna är mycket viktiga, den häftiga blandningen ras el hanout finns ofta med.
*Tunisiskt, algeriskt och libyskt kök skiljer sig inte mycket från varandra. Den tunisiska maten är rustik: enkla grönsaksstuvningar med eller utan lammkött och hett kryddat med harissa, chilipepparpasta, som är typisk för Tunisien. Det fiskas mycket längs kusten och fiskrätterna är följaktligen många.
Det egyptiska köket avviker lite från de övriga eftersom det influerats av övriga Mellanöstern. Maten är mildare i kryddningen; här används mynta, koriander, citron, lök och vitlök samt tahina, sesampasta.
Rika prov på all denna härliga mat skänker oss Eja Nilsson i omkring 85 recept på förrätter, smårätter, soppor, sallader, kött och kyckling, fisk, vegetariska rätter, kryddor och tillbehör, matbröd, bakverk och desserter.

Eja Nilsson är journalist och matskribent i Sydsvenska Dagbladet. Hon intresserar sig för matens kulturhistoria och har i flera böcker skrivit om denna, sina resor och matminnen från inte minst området runt Medelhavet.

Utgivningsdatum: 20020918
9789137120379

Bok: 15604

Anmäl textfel

Utgivning

Buffé och mingelmat : för hela året

av Eja Nilsson
Småplock, tilltugg och finger food. Nästan alltid när det ska lag...

Hjärtats mat : Inspiration, råd och recept

av Eja Nilsson
Mat kan betyda många olika saker. Mat står för tradition, mat kan...

Stora boken om Medelhavsmat

av Eja Nilsson
Sätt Medelhavet på bordet! Pasta, solmogna tomater, oliver, serra...

Vardagsmat utan stress

av Eja Nilsson
En bok som hjälper dig att göra vardagen både enklare och mycket ...

Vardagsmat för liten kassa

av Eja Nilsson
I perioder behöver vi alla spara. Konjunkturer går upp och ner, f...

Vardagskök med svenska smaker

av Eja Nilsson
Har du lite tid – men ändå lust att laga god, närodlad och klimat...

Stora boken om grytor och gratänger

av Eja Nilsson
Grytor och gratänger är perfekt allt-i-ett-mat! Bara att ställa f...

Sill, ägg och nubbe

av Eja Nilsson
Både till jul, påsk och midsommar är sill och ägg något av det a...

Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca

av Eja Nilsson
Eja Nilsson förmedlar både synintryck och smaksensationer genom t...

Köpenhamn : praktisk kartguide i fickformat

av Eja Nilsson
ÖPPNA ... Ett resmål att upptäcka med kartan i handen. Praktiska ...

Pannkaka, plättar och galetter : förrätt, huvudrätt, dessert

av Eja Nilsson
Pannkakor finns världen över och i en rad olika utformningar, här finns recept från alla dess hörn på hur du kan laga dem själv.

Tapas och meze

av Eja Nilsson
Spanjorerna har länge varit mästare i småätandets konst och idag ...

Köttbullar : Från mammas köttbullar till köfte och kebab

av Eja Nilsson
Det är ingen slump att köttfärs toppar listan på vår vanligaste v...

Den goda julmaten

av Eja Nilsson
Bland recepten finns både de traditionella ”måstena” och nya spän...

Couscous, pasta och paella

av Eja Nilsson
Eja Nilsson, journalist och Sydsvenska Dagbladets matskribent, ha...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2