Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Tapas och meze" av Eja Nilsson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Tapas och meze

Av Eja Nilsson

Bok-
presentation:
Tapas och meze
Författar-
presentation:
Eja Nilsson
Fotograf: Holger Edström

Spanjorerna har länge varit mästare i småätandets konst. Man umgås ute, på gatan, på små barer och tascas eller tapeos, som bara serverar just dessa smårätter. Tapan som företeelse är inte mer än drygt 200 år och kom med uppkomsten av dåtidens små barer, där flugorna var mycket besvärliga i sommarvärmen. För att hålla dem på avstånd lade man en assiett eller kanske en brödbit på sitt glas. Detta lock heter una tapa på spanska, och den moderna tapaskulturen hade börjat!

Idag är tapas ett modernt sätt att äta. Idén har spritt sig över hela Europa, och tapasrestaurangerna dyker upp i varje stadsdel. Många vill äta just så – många små rätter, många smaker. Man träffas efter jobbet och umgås över fat med små rätter. De klassiska rätterna lever kvar: kyckling stekt med vitlök, saffransgul paella och grillad bläckfisk på spett. Men tapasrätterna utvecklar sig. Idag är det också ungdomens sätt att äta – en hel livsstil och ett sätt att umgås!

Smårätter är dock inte något som bara åtnjuts i Spanien. I Italien hittar vi dem under namnet antipasti, och i Venedig särskilt begreppet cicchetti. Det är precis samma sak som tapas, men med italiensk ”accent”. Och kommer man till Grekland måste man kunna ordet mezethopoleion, en speciell restaurang eller taverna som serverar meze, de smårätter som är typiska för Grekland, Turkiet och hela Mellanöstern, och som är mer populära än någonsin i Sverige idag.

I Tapas och meze lär vi oss laga alla de läckraste smårätterna från Spanien, Grekland, Italien, Libanon och Turkiet – kyld gazpacho, fikon med serranoskinka, hummus, filorullar med kanelkryddad lammfärs, kebab med aprikosyoghurt, keftedes med fetaost, musselsallad och mycket mer. Det är lätt att laga tapas och härligt att äta – man plockar bland maten och äter länge. Vardagsstressen känns långt borta, och man pratar och njuter av maten och samvaron.

Utgåvor

Kartonnage
Förlag: Prisma
Lagerstatus: Definitivt slut

Spanjorerna har länge varit mästare i småätandets konst och idag är tapas ett modernt sätt att äta. Eja Nilsson lär oss laga alla de läckraste smårätterna från Spanien, Grekland, Italien, Libanon och Turkiet. Det är lätt att laga tapas och meze och härligt att äta. Vad sägs om kyld gazpacho, fikon med serranoskinka, kebab med aprikosyoghurt eller keftedes med fetaost? Vardagsstressen känns långt borta medan vi pratar och njuter av maten och samvaron.

Utgivningsdatum: 20040819
9789151842424

Bok: 593

Anmäl textfel

Utgivning

Buffé och mingelmat : för hela året

av Eja Nilsson
Småplock, tilltugg och finger food. Nästan alltid när det ska lag...

Hjärtats mat : Inspiration, råd och recept

av Eja Nilsson
Mat kan betyda många olika saker. Mat står för tradition, mat kan...

Stora boken om Medelhavsmat

av Eja Nilsson
Sätt Medelhavet på bordet! Pasta, solmogna tomater, oliver, serra...

Vardagsmat utan stress

av Eja Nilsson
En bok som hjälper dig att göra vardagen både enklare och mycket ...

Vardagsmat för liten kassa

av Eja Nilsson
I perioder behöver vi alla spara. Konjunkturer går upp och ner, f...

Vardagskök med svenska smaker

av Eja Nilsson
Har du lite tid – men ändå lust att laga god, närodlad och klimat...

Stora boken om grytor och gratänger

av Eja Nilsson
Grytor och gratänger är perfekt allt-i-ett-mat! Bara att ställa f...

Sill, ägg och nubbe

av Eja Nilsson
Både till jul, påsk och midsommar är sill och ägg något av det a...

Nordafrikansk mat från Kairo till Casablanca

av Eja Nilsson
Eja Nilsson förmedlar både synintryck och smaksensationer genom t...

Köpenhamn : praktisk kartguide i fickformat

av Eja Nilsson
ÖPPNA ... Ett resmål att upptäcka med kartan i handen. Praktiska ...

Pannkaka, plättar och galetter : förrätt, huvudrätt, dessert

av Eja Nilsson
Pannkakor finns världen över och i en rad olika utformningar, här finns recept från alla dess hörn på hur du kan laga dem själv.

Tapas och meze

av Eja Nilsson
Spanjorerna har länge varit mästare i småätandets konst och idag ...

Köttbullar : Från mammas köttbullar till köfte och kebab

av Eja Nilsson
Det är ingen slump att köttfärs toppar listan på vår vanligaste v...

Den goda julmaten

av Eja Nilsson
Bland recepten finns både de traditionella ”måstena” och nya spän...

Couscous, pasta och paella

av Eja Nilsson
Eja Nilsson, journalist och Sydsvenska Dagbladets matskribent, ha...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2