Recension av Sommar i P1 den 14 juli
Therése Söderlind pratade personligt om sitt författarskap
Therése Söderlind kom förra året ut med sin andra roman ”Vägen mot Bålberget” som handlade om häxprocesser i Ångermanland på 1600-talet. Temat för sommarpratet utgick mycket från romanen. Hög litteraturfaktor!
Sommarvärd: Författaren Therése Söderlind som debuterade med "Norrlands svårmod" 2011 och kom med sin andra roman ”Vägen mot Bålberget” 2013.
Programmet sändes: Tisdagen den 14 juli 2014.
Temat: Ursprung, sanning, historia och hur människor drabbar varandra.
Insomningsfaktor: 1/5
Överraskningsfaktor: 3/5
Gråt: 2/5
Skratt: 3/5
Musikval: 4/5
Therése Söderlinds sommarprat var ett personligt och intellektuellt program som kretsade kring hennes författarskap och romaner. Hög litteraturfaktor med andra ord!
Även under andra halvan av programmet – som handlade mer om ursprung och föräldraskap – fanns det kopplingar till skrivandet. Vi fick verkligen möta en intressant författare som har mycket att säga om historia, hur vi påverkas av densamma och varför det är viktigt att berätta om den.
”Vägen mot Bålberget”, som blev hyllad när den kom 2013, är en dramatisk berättelse som utspelar sig i olika tider och handlar till stor del om Sveriges största massavrättning under 1670-talet. När man läser romanen är den historiska känslan stark. Man förstår varför när Söderlind beskriver hur tagen hon själv blev av de häxerianklagade kvinnornas öden. Genom att sätta in sig själv i det historiska skeendet tvingas man fundera på vem man själv hade varit i processen.

Historien är till för att lära sig av och Söderlind drog paralleller mellan Bålberget, Förintelsen, folkmordet i Rwanda och dagens normalisering av rasistiska partier. Fördomar och utpekande av grupper av människor på grund av okunskap är inget som enbart bara hände förr i tiden eller ett nytt fenomen. Tron ser olika ut i olika tider och formas i ett socialt sammanhang. För mig, som jobbar som historielärare, gav sommarpratet nya idéer till undervisningen, kanske genom samarbete med psykologi-ämnet?
Det var stor variation i valet av musik; från Ewert Ljusberg till Eva Dahlgren och Sting. Låtvalen kändes personliga och var väl anpassade till pratet. I Tanita Tikarams låt “Twist in my Sobriety” kunde man till exempel höra strofen “All good people read good books”. I andra låtar handlade det om oskyldigt utpekade personer och avrättningar.
Anmäl textfel