Sandra Sandström är tandläkare, bosatt och verksam på Gotland.
Sandra läser det mesta hon kommer över, och ganska urskillningslöst, vilket innebär en väldig blandning av framför allt olika skönlitterära genrer, inklusive ungdomsböcker, fantasy och science fiction.
Populärvetenskapliga verk (främst om naturvetenskap och historia) går också hem, om de är välskrivna utan att vara tråkiga och pedagogiska utan att vara tjatiga.
Jag vet inte om jag tycker bäst om de träffsäkra dialogerna som är skrivna med absolut gehör, eller blyertsbilderna som är lika talande som texten"
Sista dagen på sommarlovet ligger Nikki och flyter på vattnet bland näckrosorna nedanför bryggan, och där vill hon stanna för alltid. Hon vill inte tillbaka till skolan. Hon vill inte börja nian.
Nikki är huvudperson i Malin Skogberg Nords seriedebut med samma namn, och fastän det tar emot går Nikki till skolan dagen efter. Hon gör faktiskt allt som förväntas av henne, men hennes mamma är ändå inte n&...
Karriärvalet inom neurovetenskap för att råda bot på depression och missbruk är ingen slump och ju mer hon studerar desto mer börjar hon ifrågasätta Gud"
Medryckande, händelserikt, romantiskt ungdomsdrama i tiden innan, under och efter studenten"
Ava Hashemis pappa kör buss och älskar regn. Ava Hashemi går i trean på gymnasiet och älskar sina vänner, Mira och Hugo.
Själv läser jag "Om det regnar i Ahvaz" och älskar Avas Stockholm, eller om det faktiskt är debutanten Nioosha Shams Stockholm, en stad där ingenting är hugget i sten, där adelsmän på Östermalm organiserar Allt Åt Alla-möten och iranska föräldrar inte bryr sig et...
Det surrar av bin och doftar schersmin när den unga Veronika träffar konstudenten Bo på pensionatet som hennes mamma bedriver utanför Båstad under somrarna"
Snabbläst och lagom spännande bok med fint flyt i både språk och handling"
En ung man hittas död i sin lägenhet i Belair i staden Luxemburg, och tolken Elsa som kallas in för att prata med hans svenska flickvän Matilda finner sig snart indragen i en mordutredning. "Tolken" är Jenny Runessons debutroman.
Jenny Runesson, som till vardags är civilekonom på EU-kommissionen, bor själv i Luxemburg, och det är i en uppfriskande ny miljö som "Tolken" utspelar sig.
"Luxemburgs huvudstad var en liten världss...
Violet har från början ingen dragning till övernaturligheter, men hon är så väldigt ensam tills hon träffar den impulsiva Robin, och hamnar i Annabels utvalda grupp"
Alkohol och droger, häxor och patriarkat. Violet är femton år när hon börjar på det mytomspunna flickgymnasiet Elm Hollow, vars grundare ska ha avrättats under en häxprocess.
Det är den vuxna Violet som berättar hela historien om familjetragedin, och skadeståndspengarna som möjliggjorde en skolgång på Elm Hollow Academy. Det är den vuxna Violet som minns den invecklade vänskapen med Robin, Alex och G...
Klassiska symboler : en uppslagsbok, Jan-Öjvind Swahn
Jag har verkligen ingenting emot digitala uppslagsverk, men det är betydligt charmigare med en riktig uppslagsbok att hålla i handen, och att kunna bläddra i fram och tillbaka mellan texter skrivna av inte fler än två författare"
Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matglädje igenom"
Fem år har gått sedan Zeina Mourtada startade sin matblogg. Inom ett halvår kammade hon hem ett matbloggspris och har sedan dess synts i TV och skrivit två kokböcker, i den senaste delar hon med sig av vegetariska recept från världens alla hörn.
Det är verkligen ingen slump att Zeina Mourtada blivit så framgångsrik på sin matlagning. Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matgl...
Hon vill precis hela tiden leva i sorgen, låta sig uppslukas av den, och hon vill göra det ifred från de vuxna barnen som inte bara förlorat sin pappa utan också den mamma som hon varit"
På bruten engelska fabricerar ma-pa glatt ihop statistik om svarta och vita och mexikaner"
David Yoons ungdomsdebut väckte redan långt innan utgivning stor uppmärksamhet i USA. Hittills har den sålts till tio länder och den släpptes samtidigt i USA och Sverige. "Planeten Frank" handlar om kärlek, rasism och identitet och inte minst om Frank Li.
Frank Li går sista året på high school, och nästan allt i hans liv är precis som vanligt. Frank pluggar. Han föräldrar, hans ma-pa, jobbar i sin butik och va...
Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson
Det är inte endast i egenskap av djur, utan också som en symbol för allt som är outgrundligt, som ålen slingrar sig genom boken där vartannat kapitel tar läsaren tillbaka till författarens barndom och uppväxt"
Kontrasten mellan den yngre och mer oberäkneliga Lana och den stabila äldsta dottern Meg är mer än påtaglig, och får Lana att framstå som extra obalanserad"
Dialogerna, miljöerna och människorna är så trovärdigt skildrade att det är svårt att tänka sig att modern människa faktiskt har diktat ihop det"
Norrmannen Lars Mytting fick sitt stora genombrott som författare med en fackbok om ved. Sedan dess har han skrivit två romaner. "Systerklockorna" är hans senaste.
Lars Mytting är en författare jag inte upptäckt förrän i år. Under februari sträckläste jag hans bok om ved, och snart därpå även romanen "Simma med de drunknade". Jag blev riktigt glad och förväntansfull när jag såg att han hade ...
Det hemliga pianot : från Maos arbetsläger till de stora konsertscenerna, Xiao-Mei Zhu
Kanske inte den vackraste boken rent språkmässigt, och initialt blir jag lite irriterad över den väldigt förenklade indelningen av en västerländsk kultur och en kinesisk. Men det var länge sen jag lärde jag lärde mig så mycket av en bok"
De flesta av invånarna i Red River vill inte alls se Dennis ute i frihet, inte ens Dennis egen pappa"
Walesiska Amy Lloyd debuterar med en thriller om kärlek och besatthet och hur föreställningen om en person kan krocka med verkligheten.
Samantha har känt till Dennis Danson ända sedan hon var arton och hennes dåvarande pojkvän och sedermera före detta sambo Mark visade henne Carrie Atwoods dokumentär om Dennis. Sjutton år gammal häktades han i Florida för ett flickmord helt utan bevisning. Dokumentären gjorde stort in...
Det är sällan jag pratar eller tipsar om serier till människor som inte själva läser serier, men Vei är ett så enastående serieäventyr att jag inte kan låta bli"
Seriekaraktären Vei såg dagens ljus 2012 då författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson publicerade första kapitlet i tidningen Utopi. Karl Johnsson bjuder på några av de allra tidigaste skisserna i slutet av boken.
Den andra boken om Vei tar utan resumé vid där den första slutade. Vei drömmer sig tillbaka till barndomen, minns vandringarna med sin stams tidigare ran, Aldis. Aldis som tränats för...
Jag väljer att bortse ifrån gubbigheten eftersom Alain de Botton är en både påläst och intressant skribent och en utmärkt guide i gränslandet mellan filosofi, historia och självhjälp"
Jag läser boken med behållning och visst måste vi prata om 50!"
Cecilia Gustavsson, som varit journalist i 30 år, möter i sin intervjubok "Vi måste prata om 50" fyra etablerade kvinnor. Med humor och allvar rör sig samtalen från barndom och uppväxt till vuxna kvinnors liv.
De medverkande i boken är deckarförfattaren Mari Jungstedt (född 1962), radioprofilen och komikern Annika Lantz (född 1968), författaren och HBTQ-aktivisten Mian Lodalen (född 1962) och Anna Lindman (född 1972)...
I kapitel som nästan liknar noveller öppnar Tommy Orange fönster till en brokig samling människor som alla är mer eller mindre indianer men i övrigt inte verkar ha mycket gemensamt"
De slitna ansiktena väcker gamla minnen till liv och mer och mer av Janas förflutna rullas upp ju fler smalångerbor hon träffar"
Jana Kippo far i Karin Smirnoffs debutroman ner från Luleå till sin bror i västerbottniska Smalånger. Boken blev augustnominerad och uppmärksammad bland annat för sitt säregna språk.
Snöstorm härjar när Jana Kippo kliver av bussen för att återvända till sitt barndomshem, till Kippogården, där hennes tvillingbror Bror fortfarande bor. På vägen träffar hon på konstnären John...
Ju längre jag läser, desto viktigare tycker jag att boken är. Hakala aktualiserar utmattningsdepression på ett sätt som är lätt att ta till sig och huvudpersonen Sandra väcker empati"
Rocky har under tjugo års tid figurerat som en perspektivgivande storebror, ständigt tillgänglig i bokhyllan"
Martin Kellermans självbiografiska serie Rocky började 1998 som en dagsstripp i tidningen Metro. Tjugo år senare har han bland annat 34 album, ett magasin, en teaterpjäs, en TV-serie och en Rocky-utställning bakom sig.
När beskedet kom i våras att Martin Kellerman lägger ner Rocky förbyttes mina farhågor till förnekelse. "Nej, det är inte sant. Inte min Rocky. Nej, det går inte, det går bara inte." För &a...
Efter tio års frist befinner sig Rebecca återigen helt i hans händer, men istället för att ge sig på henne fysiskt ger han sig på människorna i hennes närhet"
Jag har nog varit så pass förskonad från alla slags coacher att hela igenkänningshumorn fallerar, och Livscoachen blir för mig mest som ett slag i luften"
Marie Tillmans serieskapelse "Livscoachen" har sedan 2016 publicerats på måndagar i tidningen Metro. I "Tänk positivt annars kan du dö" har Livscoachen fått sällskap av andra figurer som också sprider tvivel och självförakt.
Med Livscoachen, ett svart och oformligt inre spöke, har Marie Tillman vänt på hela självhjälpsindustrin. I vardagen, på jobbet, genom föräldraskap, vänskap och ...
Det är med en mycket personlig ton och full kontroll som Malin Haawind guidar läsaren genom en tvärvetenskaplig matresa i tid och rum"
Malin Haawind är författare, etnolog och frilansande journalist. Hon har tidigare skrivit böcker om gräl och barn. Med boken "Ät din jävel" har turen kommit till mat.
Malin Haawind inte bara äger 161 stycken kokböcker, hon använder dem också. Det är med andra ord ingen slump att "Ät din jävel" är utformad som en kokbok. Nu innehåller den få recept på maträtter, men desto fler recept p&a...
Jag gillar 'Alla dessa döda ögon' på samma sätt som jag kan gilla en tavla eller en låt – utan att riktigt kunna sätta fingret på vad jag tilltalas av"
En av de där ungdomsböckerna som inte bara tål en omläsning, utan faktiskt både bör läsas och läsas om"
Johanna Nilsson har sedan debuten 1996 blivit en av Sveriges mer spännande och etablerade författare. Hon har skrivit över tjugo böcker för ungdomar, vuxna och barn och hittar ständigt nya sätt att ta sig an temat utanförskap.
Johanna Nilssons nya ungdomsbok handlar om Bill och Omari, Kung B och Queen O. Kung B växte upp som Bella i en konservativ och mycket religiös familj som inte vill veta av honom förrän han går me...
Gradvis ändras stämningen på universitetet och i staden, grupptrycket på att delta i nazistiska kvällsseminarier ökar och polisen ser mellan fingrarna när judar trakasseras"
Precis som i en labyrint tar texten olika vändningar, samtidigt som där finns en helhet, må vara inte överblickbar, och någonstans i dess mitt kanske gåtans lösning"