Emma Kreü - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Emma Kreü 

Visa standardvy Visa omslagsvy

Lista recensioner av Emma Kreü

Redaktion: Emma Kreü

Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans

Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.

 Krönikor 

Ombearbetning

Katrina Taikons "Katitzi" följer med genom livet

De två första böckerna om Katitzi ges ut på nytt i en ombearbetad utgåva. "I mina ögon är de en nationalskatt" skriver Emma Kreü som återkommit till böckerna i olika delar av livet – från bilderböckerna när hon var riktigt liten till hetsläsningen när hon var lite äldre. "Jag förundrades över att världen var en sådan grym plats." När hon nu läser om ”Katitzi” och ”Katitzi och Swing” bränner tårarna under ögonlocken över armodet, utstöttheten och desperationen i böckerna.

Läs mer ...

Emma Kreü:

Ett kanonår för fantastiken

2013 bjöd på några riktigt guldkorn inom fantastikgenren. Här kommer en återblick. Några glada överraskningar under året var science fiction-antologin ”Maskinblod”, den humoristiska fantasyberättelsen ”Besvärjelser och beskydd” av Maria Friedner och Pontus Joakim Olofssons filosofiska ”KoMo”, en klassisk science fiction berättad på ett fräscht sätt.

Läs mer ...

Emma Kreü

Böckerna som säljer drömmen om den perfekta sommaren

Det är sommar och inför varje säsong kommer det en drös böcker som säljer konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke) till alla trötta, slitna och soltörstande människor runt om i landet. I dessa böcker är alltid solen stekande het, saften rosa och svalkande, jordgubbarna söta och allting är så avslappnat perfekt som de flesta av oss vill att det ska vara. Men det blir sällan så mysigt som det är i böckerna.

Läs mer ...

En spegel av ditt inre liv?

Visa mig din bokhylla så ska jag säga dig vem du är...

Bokhyllan avslöjar mycket om sin ägare. Läser hen klassiker, svår prosa eller enbart fackböcker? Samhällsintresserad, har några särskilda hobbies eller följer utvecklingen inom olika ämnen? Är det bara topplistepocketar som det rasslar sand ur, panikköpta på flygplatsen, eller tefläckade specialutgåvor som lästs om och om igen? Hänger böckerna i trådar och knappt ihop, eller ser de ut som om de aldrig har blivit lästa?

Läs mer ...

Emma Kreü önskar huvudpersonen en helkväll med Malena Ivarsson

"Dubbelmoralen i böckerna får mig att må lite illa"

Böckerna om den oskuldsfulla Anastasia Steele och multimiljonären Christian Grey säljer som smör och det spekuleras nu vilt kring vad som har gjort att "Femto nyanser"-trilogin så populär. "Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar som har bidragit till böckernas segertåg över världen" skriver Emma Kreü i sin krönika.

Men vad är det egentligen för dubbelmoral som genomsyrar böckerna?

Läs mer ...

Emma Kreü är trött på de vanliga hjältinnorna inom chicklit

"Var är chicklit-hjältinnan som super, slåss och ligger?"

Varför tar chicklit-hjältinnorna alltid en massa skit från sin fästman, vägrar tala klarspråk om sina problem, shoppar gigantiska mängder trots att hon inte har pengar och är usel på att organisera? "Hon är sjukt irriterande” tycker Emma Kreü som efterlyser en ny sorts chicklit-hjältinna som tar för sig lite mer i stället för att ständigt stoppa huvudet i sanden. Lite som en kvinnlig James Bond – fast med lite mer rosor och champagne. "Vore inte världen lite roligare då? Lite bättre?"

Läs mer ...

Emma Kreü om att vara bokslukare och resa mycket

”Nästa gång jag flyger ska det inte vara lika tungt i väskorna”

Resor och läsning är Emma Kreüs absolut största passioner. Reslusten har tagit henne till jordens alla hörn. Samtidigt älskar hon att läsa – och det ska vara pappersböcker. Det har många gånger försatt henne i knepiga situationer. "Det som ställer till det för mig är inte bara att hitta de där efterlängtade böckerna, utan det faktum att jag är mycket possessiv så jag vill ha alla med mig hem igen efter dessa semestrar" skriver hon. Nu senast bestod packningen av 50 kilo böcker...

Nu har Emma Kreü bestämt sig för att skaffa läsplatta.

Läs mer ...

Våga vägra tegelstenar och de senaste debutanterna

Släpp sommarkraven – läs och njut!

Trött på halvlästa tegelstenar som ligger där som ett ständigt dåligt samvete? Högar på nattduksbordet med böcker du känner att du borde läsa?

Det är dags att släppa kraven och läsa det du känner att du verkligen vill läsa i sommar. "Det viktigaste är att inte tvinga sig. För blir det tvång så blir det varken roligt, avslappnande eller kul. Och kulturell bildning och intellektuell utveckling blir det definitivt inte om det tvingas fram i någon slags panik mixad med dåligt samvete" skriver Emma Kreü i sin krönika.

Så släpp kraven på din sommarläsning och kasta dig över det du har lust att läsa! Njut och ha roligt!

Läs mer ...
 Debatt 

Emma Kreü är trött på nedvärderingen av böcker med rosor på omslaget

Dags att uppvärdera "romantiskt dravel"

Varför anses slabbigt våld fortfarande som finare än romantiskt dravel i dagens samhälle? Och varför värderas champagneomslagen alltid lägre än blod-och-kniv-omslagen?

Det undrar LitteraturMagazinets profil Emma Kreü som ofta känner sig obekväm när hon drar upp en bok ur väskan vars omslag pryds av rosor, champagne, diamanter och praliner. Kanske drar folk otrevliga slutsatser om henne när de ser omslaget? För oftast är det just omslaget som avgör vad som anses vara smörja och inte smörja – oavsett innehåll.

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Små grodorna, Johan Carle

Humoristisk feelgood i somrig bruksortsmiljö

den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Debutanten Johan Carle levererar en humoristisk feelgoodroman som med svart humor lyfter upp de människor som samhället ofta betraktar som annorlunda. Under några heta sommardagar får läsaren följa hans karaktärer och deras avgörande beslut i livet. I Klingared, utanför Borås, är allt sömnigt och det händer inte särskilt mycket. I alla fall om man bara ser till det som syns på ytan. Mitt i det traditionsbu...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Kraftlös men glittrig romancedebut

Arvtagerskan, Lina Forss
Forss skyndar fram mot berättelsens upplösning i en hastighet som tappar läsaren på vägen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Feelgod med fokus på det svåra i livet

Gloria, Åsa Hellberg
Vare sig det gäller skillnader i föräldrakärleken, livets ekonomiska orättvisor eller svårigheterna att hantera svåra svek så väjer inte Åsa Hellberg för att gå djupare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Uppbrott och förändring i glad feelgoodtappning

Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, Katarina Bivald
Feelgoodförfattaren Katarina Bivalds andra roman kretsar kring de grundläggande händelserna som påverkar människor i deras liv"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Röd drottning, Victoria Aveyard

Rafflande debut som tagit världen med storm

Trots att den är välskriven, fartfylld och underhållande så når inte Röd drottning riktigt fram till mig"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
"Röd drottning" är den amerikanska författaren Victoria Aveyards debut, där maktens tjusning är kärnan. Men berättelsen är inte tillräckligt unik. Ett av de ständiga dilemman som drabbar mänskligheten är det faktum att de som har makten utnyttjar de som inte har det. Trots att vi alla vet att det är fel är det något som ständigt upprepas, så även i litteraturen. Maktens tjusning och lockel...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Öde på Mars engagerar

Ensam på Mars, Andy Weir
Weir skapar med en överraskande blandning av humor, ironi, spänning och vetenskap en bok som är svår att lägga ifrån sig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Feelgood som träffar helt rätt

Konsten att vara Caroline, Peter Barlach
Ett snyggt giftermål mellan språk och genre"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Feelgood för mogna kvinnor

Toscana tur och retur, Åsa Hellberg
Det är en varm och trivsam berättelse Åsa Hellberg levererar, romantisk och rolig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av After. När vi möttes, Anna Todd

Stormig romance som överraskar

FanFiction på nätet som lyckats bli en världsomspännande bästsäljare"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Det kryllar av stormiga känslor och passionerade handlingar när första delen i Anna Todds ”After”-serie kommer på svenska. Och trots att Todd har kryddat friskt med de allra vanligaste ingredienserna som förekommer i Stora Kärlekshistorier så blir det faktiskt över förväntan. Anna Todd är en av de få som lyckats med övergången från att skriva FanFiction på nätet till att bli en b&au...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Smart och driven första del i Rees Brennans nya trilogi

Outtalat, Sarah Rees Brennan
Den här boken känns lite som en karamell som jag vill suga länge på. Ska du bara läsa en enda crossoverroman inom fantastikgenren nu i vår, låt det bli ”Outtalat”"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Månen koloniseras i ny dystopisk crossover-serie

Uppstigandet, Karen Bao
Konceptet skulle därför kunna vara urvattnat, men till min förtjusning lyckas Karen Bao hålla ”Uppstigandet” på rätt köl genom hela berättelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Även drömlivet har sin kolsvarta baksida

Kvinnan som stal mitt liv, Marian Keyes
Som vid så många tidigare tillfällen levererar Marian Keyes en mångbottnad roman"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Champion, Marie Lu

Värdig avslutning av Legendtrilogin

Som läsare bryr jag mig om hur det faktiskt slutar, vilket är en av de viktigaste grundpelarna i en bra berättelse"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den dystopiska science fiction-trilogin Legend avslutas med ”Champion”. Och boken levererar, till och med så att det kniper lite i hjärtat när sista sidan är utläst. Den amerikanska författaren Marie Lu har röjt stora framgångar med crossoverserien som har sålts till över 20 länder. De planeras även bli film då Hollywood har köpt in rättigheterna. I en framtida värld har översv&au...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Ansträngt och hysteriskt i feelgood om barnlängtan

Babyrace, Katerina Janouch
Huvudpersonerna framställs som vimsiga, korkade höns som inte har den blekaste aning om vad det innebär att ha barn"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Glättig underhållning med mörk twist

Dödens klackar, Rebecca Chance
De mörkare tonerna som genomströmmar ”Dödens klackar” klär Rebecca Chances författarskap"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Backman tillbaka med ett varmt porträtt av en jobbig gnällkärring

Britt-Marie var här, Fredrik Backman
Med ömsom finlir, ömsom grova penseldrag berättar Fredrik Backman om kulturkrockarna som uppstår när olika världar möts"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Stjärnklart, Lars Wilderäng

Svidande kritik mot samhällets svaga punkter

Det tar en lite sträcka in i berättelsen tills drivet drar igång på allvar, men när det väl är uppe levererar Lars Wilderäng ett tankeexperiment som lämnar en klump i magen"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Vad händer med en människa som inte har regelbunden tillgång till mat, vatten och värme? Det frågar sig författaren Lars Wilderäng i sin dystopi med Sverige som utgångspunkt. Lars Wilderäng, som debuterade 2011, har tidigare rört sig inom crossovergenren thrillerfantastik. Med ”Stjärnklart”, hans tredje roman, tar han steget och går vidare till den mer renodlad dystopigenren. Han ställer de svå...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Ångande erotik och längtan efter kärlek

En enda natt, Simona Ahrnstedt
Det märks att det har lagts energi på detaljerna. Personporträtten är både välutvecklade och trovärdiga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Kärleksroman som får slagsida av för mycket ångest

Norrsken, Frida Skybäck
Som läsare förstår jag syftet, men till slut känner jag att det helt enkelt blir för mycket"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Anna Jansson skriver om kärlek i stället för mord

Ödesgudinnan på Salong d'Amour, Anna Jansson
Som läsare är det lätt att bli förtjust i huvudpersonen Angelika och hennes strävanden till att skapa mer kärlek för Visbys invånare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Längta, Sylvia Day

Den perfekta läsningen för en lat dag på stranden

Berättelsen om Eliza och Jasper följer ett klassiskt upplägg utan alltför stora överraskningar"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Högt tempo och het romans i Sylvia Days fjärde roman på svenska. Den amerikanska romance-författaren Sylvia Day har publicerat femton romaner och ett antal noveller inom genren. Hon har tilldelats en rad olika utmärkelser sedan debuten 2006. ”Längta” är den fjärde romanen som översatts till svenska. Den rika arvtagerskan Eliza Martin utsätts för trakasserier som hon misstänker syftar till att skrämma he...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Lustfylld läsning om längtan efter det goda livet

Croissants till frukost, Annika Estassy
Det doftar både rosor, grillad fisk och gott vin under läsningen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Svidande samhällskritik i Science Fictiondebut

Borta i solsystem 27, Rikard Kärrman
Den tentakelprydda, tekniskt överlägsna arten som har kommit för att studera Jorden och dess innevånare drivs av logik"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Om att hitta sina rötter och lära sig förstå dem

Herr Isakowitz skatt, Danny Wattin
Wattin balanserar i sin berättelse mellan vanvördig humor, knivskarp självironi och iskall realism"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Och så kom du, Kathleen MacMahon

Svårt att känna engagemang i karaktärerna

Att huvudkaraktärerna dessutom rör sig i starkt förutsägbara mönster bidrar till att intresset inte vill infinna sig, trots att det är vackert berättat"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Välskrivet men föga engagerande – förrän alldeles i slutet då berättelsen plötsligt lyfter. ”Och så kom du” är den irländska journalisten Kathleen MacMahons debutroman. Den har tilldelats en rad nomineringar och priser i Irland när den först publicerades. MacMahon fick även ”Woman of the Year for Literature 2012”. Bruno Boylan förlorar sitt jobb när Lehman Brothers kraschar ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Som en litterär pilsnerfilm

Låna är silver, råna är guld, Catharina Ingelman-Sundberg
Kritiken mot den försämrade välfärden gör det att berättelsen ändå har sina, om än övertydliga, poänger"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Tempot ökar i andra delen i Legendtrilogin

Prodigy, Marie Lu
”Prodigy” lyfter helt enkelt ”Legend”-trilogin till att bli bättre än vanlig dussindystopi"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En fröjd att läsa Gaimans nya

Oceanen vid vägens slut, Neil Gaiman
Språket i Neil Gaimans berättelse är vackert, levande och har en förmåga att gripa tag i läsaren och måla en vacker, men skrämmande bild"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Dömd, Pascale Vallin Johansson

Om vänskap, tillit och medmänsklighet för slukaråldern

En spännande intrig som lockar till fortsatt läsning"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
”Dömd” är den första delen i en ny trilogi, ”Amargtrilogin”. Det är författaren Pascale Vallin Johanssons första egna bokserie. Pascale, till vardags manusförfattare, blandar realism och magi i serien som är anpassad för barn i åldern nio till tolv år. I ett alternativt Sverige straffas inte bara de som begår brott utan även deras barn. Det anses vara fastslaget att barnen ärver de d&arin...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

2010-talets Jackie Collins är tillbaka

Falska kvinnor, Rebecca Chance
Det är starka känslor och mycket på spel när hon återvänder till passion och svek i lyxiga miljöer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Billiga poänger och säkra kort när Helen Fielding tar Bridget till 2010-talet

Bridget Jones. Mad about the boy, Helen Fielding
Efter ett tag lyfter det. Det blir trots allt lite djup och karaktärsutveckling som räddar boken från ett riktigt magplask"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Suggestiv berättelse som lockar och drar

Kleptomania, Kristina Hård
Känslor så som lust, girighet och rädsla vädras ordentligt och konsekvenserna av individens handlingar blir allt mer tydliga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Kranvridarna, Karin Brunk Holmqvist

Trevlig läsning om vanliga hyggliga människor

Det är trevlig läsning som Brunk Holmqvist levererar, full av en lågmäld humor"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
I Karin Brunk-Holmqvist tionde feelgoodroman återvänder författaren till sitt klassiska scenario, en mindre by på Österlen och dess befolkning. Med sin personliga stil fokuserar hon på den äldre generationen i ett samhälle i förändring. Nostalgi, tankesätt från en svunnen tid samt en lugn, godmodig humor står i centrum. Det lilla samhället Spjutstorp på Österlen krymper befolkningsmässigt ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Nyskriven svensk fantastik av hög kvalité

Maskinblod 2, Markus Sköld
"Maskinblod 2" ger prov på både finess och intressanta tankeexperiment"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Poetisk och lågmäld Science Fiction

Sången ur det kinesiska rummet, Sam Ghazi
Romanen utmärker sig genom sitt lugna, tillbakadragna språk. Faktumet att det är en lågmäld historia, trots det turbulenta innehållet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Som Narnia fast för vuxna

Magikernas kung, Lev Grossman
Istället för stereotypa personligheter presenteras de som mycket mänskliga och i många fall direkt osympatiska"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Tango för vilsna själar, Lucy Dillon

Lucy Dillons debutbok nu översatt till svenska

Som läsare bör man ibland har överseende med att debuter inte alltid håller samma standard som författarens övriga produktion. Dillon är ändå säker på sin sak"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Feelgoodförfattarens debutbok från 2008 är både övertygande och varm – om än något ojämn. Brittiska Lucy Dillion är välkänd för sina feelgoodromaner och sedan tidigare finns tre av dem på svenska – "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar", "Hundar, hus och hjärtats längtan" och "Och så levde de lyckliga". Hennes debutbok från 2008, ”Tango för vilsa själar&rdquo...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En stunds bekymmersfri underhållning

Svarta änglar, Rebecca Chance
Det här är en klassisk chicklitt när den är på toppnivå och Rebecca Chance levererar en glad berättelse"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Filosofiskt om människans hantering av sin egen undergång

Jessie Lambs testamente, Jane Rogers
Rogers är lysande i sin förmåga att kombinera vardagens små trivialiteter med de stora livsavgörande frågorna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Nyckeln, Mats Strandberg

Stort plus för att alla aspekter av livet finns representerade

Karaktärerna utvecklas som personer, och har på ett fint sätt mejslats ut som komplexa varelser"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Äntligen den tredje och avslutande delen i "Cirkeln"-trilogin, berättelsen om det fiktiva samhället Engelsfors där sju stycken gymnasieelever upptäcker att det är något som håller på att förändras inom dem. Det visar sig att de har magiska krafter och är häxor – och med upptäckten kommer förändringar som de inte hade kunnat tänka sig. Genom första boken ”Cirkeln” och andra b...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Klassiska grepp i dystopidebut

Legend, Marie Lu
Läsningen känns lite som en uppladdning för det som komma skall"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Alla ingredienser finns, men det blir ändå inte bra

Sparkle, Kaya McLaren
Jag vet att jag har sett varianter av den här storyn gestaltats betydligt bättre tidigare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Skratt blir magplask när Jonasson tappar bort sina karaktärer

Analfabeten som kunde räkna, Jonas Jonasson
Till slut blir jag till och med på dåligt humör bara av att fortsätta läsa om förmodat roliga kommunikationsproblem och oförbätterliga karaktärer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson skriver om kontroll och mat

Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Proffset Ulrika Davidsson levererar sina 5:2-recept med trevliga kommentarer på varje sida. Men under trevligheten finns en ton av ständig kamp och kontroll kring maten som stör. Vart tog njutningen vägen?  Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har tidigare skrivit om bland annat GI, LCHF, raw food och detox. När 5:2-dieten slog igenom tidigare i år hakade hon omedelbart på. I augusti kom hennes kokbok om 5:2-dieten, den första svenska ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Steampunkinspirerad dystopi flörtar med grekisk mytologi

Drömgångaren, Samantha Shannon
När den inledande, lite långsamma fasen i berättelsen är passerad så tar det fart och blir rent ut sagt riktigt fängslande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Klassiska SF-frågor på fräscht sätt

KoMo, Pontus Joakim Olofsson
Pontus Joakim Olofsson skriver på ett behagligt sätt och kapitlen växlar mellan att vara korta och koncisa till längre drivande stycken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Klassisk thriller i snyggt utförande

Ingen skulle sakna dig, Michelle Gagnon
Ibland är det inte det nybildande och överraskande som tilltalar, ibland är det en trygg thriller som gäller"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Min mormor hälsar och säger förlåt, Fredrik Backman

Backman blandar saga och verklighet

Bitvis är det här bland det bästa jag har läst på länge"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Fredrik Backman röjde under förra året stora framgångar med sin debutroman ”En man som heter Ove”, som tog Sverige med storm. Nu är han tillbaka med ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, en skruvad humoristisk berättelse med åttaåriga Elsa som huvudperson. Förväntningarna var skyhöga efter den tidigare bekantskapen ”En man som heter Ove” och det insåg nog Fredrik ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Riktigt bra dystopiska noveller

Maskinblod, Susanne Samuelsson
Överlag är berättelserna nyanserade, överraskande och intressanta och håller en hög lägstanivå"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En påminnelse om vad som händer i världen

Innan floden tar oss, Helena Thorfinn
Den här boken påminner mig om mina egna expat-år och jag tycker att Helena Thorfinn har fångat de många nyanserna på ett alldeles underbart sätt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Mysigt och småputtrigt i andra boken om Rosengädda

Larma, släcka, rädda i Rosengädda, Emma Hamberg
Emma Hambergs stil känns igen – här är det excentriska, livsnjutande karaktärer med champagne i ena näven och sidenbyxorna i den andra"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Sista kvädet, Henrik Larsson

En kort reflektion om döden, hur man kan både frukta och omfamna den

Det är både tänkvärt och humoristiskt"
Händelserna i kortnovellen ”Sista kvädet” är förlagda till ett mindre samhälle i Livgård, samma värld som i författarens tidigare fantasytrilogi, ”Blodsarvet”. Det är en klassisk fantasyvärld som oftast används i high fantasy, full av furstar, skalder, skipande av rättvisa, värdshus och heder. Handlingen berättar om musikern och kvinnotjusaren Storskald, som anklagas för att lagt ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Romance för 2010-talets läsare

De skandalösa, Simona Ahrnstedt
Simona Ahrnstedt representerar romance där både humor och klassiska inslag blandat med moderna markörer får plats"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Underhållande mix av gamla sagor och SciFi

Scarlet, Marissa Meyer
Bra, rolig och välskriven underhållning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Rapp och fyndig fantasy

Besvärjelser och beskydd, Maria Friedner
En fartfylld, lättsam historia som har många likheter med en glad skröna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Mord på Stenungsbaden Yacht Club, Ramona Fransson

Snabbt tempo i deckare med samhällskritisk kärna

För läsare som är förtjusta i deckare i stil med Camilla Läckberg kan nog finna Ramona Fransson, som i det här fallet har en mer samhällskritisk inriktning, som ett intressant tillskott i läsningen"
Ramona Franssons deckare tar upp en rad viktiga ämnen som berör varje medborgare i ett samhälle och frågorna om hur vi som människor behandlar varandra är många.  Vad är ett liv värt? Vad är det egentligen som gör att vi anser oss ha rätt att göra som vi vill med andra människor? Och finns det egentligen en rättvisa när det otänkbara redan har inträffat? ”Mord på Stenungsbaden...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Krigsroman där det varken finns hjältar eller vinnare

Midsommargryning, Lars Wilderäng
Intressant läsning, med ett lättflytande språk och svidande samhällskritik"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En kärleksroman som berättar om hur det är i verkligheten

Inte helt hundra, Caroline Hainer
Inte direkt traditionellt romantiskt, men samtidigt hoppfullt på alla sätt och vis"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Varm skildring av vänskap mellan vuxna kvinnor

Du och jag och vi, Pia Hagmar
Det känns som om jag långsamt vecklar ut en duk när jag läser, alternativt lägger ett pussel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Sök i bloggen

 

Något att se fram emot....

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Ständiga favoriter

Min morbror trollkarlen

av C.S. Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I ser...

Sushi för nybörjare

av Marian Keyes
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef ...

Amerikanska gudar

av Neil Gaiman
I en värld där gudar och andra mytologiska varelser ...

Dolken från Tunis

av Agatha Christie
Publicerades 1926 och kom på svenska för först...

Emma Kreü: Tankar för dagen

Snubblade över en trailer till den kommande filmen baserad på boken "City of Bones" av Cassandra Clare. Det är den första boken i serien "The Mortal Instruments" och jag läste den ungefär ett år sedan. Kanske dags att läsa om den, samt införskaffa fortsättningarna...?

 

Dagens fundering

Drömmen är att ha ett bibliotek. Helst ett enormt från golv till tak i en tornformad del av huset, där trappor ringlar upp vid hyllorna och man kan vandra i oändlighet. Helst med höga franska fönster, tunga sammetsgardiner, mörka trämöbler, sprakande brasa och konjak i en tjusig glasflaska på lämpligt sidobord.

 

Jag har nu, vid snart 30 års ålder, insett att det kanske inte kommer att bli exakt som så med mitt bibliotek och funderar nu på hur jag skulle kunna kompensera för det. Min tanke är ett ett bibliotek inte behöver så stort och har kommit fram till att om man har en bokhylla i varje rum i resten av huset, så borde det räcka med en friggebod som bibliotek. Mitt egna friggebodsbibliotek!

För övrigt anser jag...

...att nyheten att Måns Mårlind och Björn Stein skall göra film av tre av novellerna i Anders Fagers "Samlade Svenska Kulter" verkar har gått i kav. Förra årets bästa nyhet, och jag har inte hört något om det på år och dar. Någon som kan uppdatera mig?


Emma Kreü: Läser just nu

...som vanligt en massa olika saker samtidigt, men bland annat "Steglitsan" av Donna Tartt och "Magikernas kung" av Lev Grossman.

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB